Cum face bani Facebook?

În lumea de astăzi a tehnologiei perturbatoare, am văzut multe fenomene noi care acum câțiva ani ar fi părut ciudate. Uber, un serviciu de transport, nu deține nicio mașină. Airbnb, un serviciu de închiriere de cazare, nu deține nicio cazare.


Și, desigur, avem unul dintre cele mai cunoscute, Facebook. Facebook este o platformă de partajare a conținutului social, dar nu își creează niciun conținut propriu.

Deci, cum își câștigă Facebook banii?

Adus în forma sa cea mai simplă, răspunsul poate fi rezumat într-un singur cuvânt: Publicitate.

Cu toate acestea, acest răspuns nu poate satisface multe persoane, deoarece Facebook este capitalizat în prezent cu o valoare de aproximativ 543 de miliarde de dolari. Aceștia sunt mulți bani pentru o companie care nu face altceva decât să le permită oamenilor să partajeze actualizări despre viața lor pe platforma lor. În comparație, Microsoft, care construiește atât software cât și hardware pentru vânzare pe glob, este evaluat în prezent la 680 miliarde USD.

Să aruncăm o privire rapidă asupra finanțelor Facebook

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a spus odată,

A ajuta un miliard de oameni să se conecteze este uimitor, umilit și de departe lucrul de care sunt cel mai mândru în viața mea.

Într-un fel, el a fost sincer, dar, a ajuta acei miliarde de oameni să se conecteze l-a ajutat să câștige mult mai mult pentru companie decât mulți oameni știu. La urma urmei, el a mai menționat înainte că „construirea unei misiuni și construirea unei afaceri merg mână în mână”.

Dacă ne uităm la fluxurile de venituri ale Facebook, sunt enumerate doar două puncte principale:

 1. Publicitate și plăți
 2. Alte taxe

Cea mai mare parte a acesteia este publicitate, ceea ce reprezintă aproape întreaga venituri a companiei. De fapt, veniturile din publicitate pentru Facebook în anul 2017 au fost de 39,9 miliarde dolari.

Sursa: Facebook

Datorită vânzării de reclame, din 2012 Facebook câștigă bani înmânând pumnul.

De atunci, a înregistrat o rată anuală de creștere (CAGR) compusă de aproximativ 59%. Datorită unei astfel de creșteri sănătoase, compania păstrează un flux de numerar puternic și folosește acești bani pentru a cumpăra concurenți din când în când, ridicând în cele din urmă propria valoare.

Veniturile pe Facebook continuă să crească (Sursa: Statistica)

Cum merge totul împreună

Construirea unei misiuni și construirea unei afaceri merg mână în mână – Mark Zuckerberg

După cum am menționat anterior, premisa de bază a Facebook este de a permite utilizatorilor săi să partajeze social conținutul lor. Acest lucru ar putea fi orice, din fotografiile cu animalele lor de companie sau chiar rambolări de seara târziu de ce cred că vecinul lor este un astfel de prieten și ar trebui să primească premiul Nobel. Desigur, deoarece Facebook este o astfel de companie stand-up, permite oamenilor să facă acest lucru gratuit.

Așa este, consumatorul mediu care folosește Facebook, nu plătește nimic pentru serviciu. Tot ce trebuie să faceți este să vă înscrieți la un cont și să puteți împărtăși conținutul inimii voastre.

Problema cu „gratuit” este că deseori nu este. Iată prinderea; Dacă nu puteți identifica produsul pe care îl câștigă Facebook, atunci fie sunteți produsul, informația pe care o generați este produsul, fie este o combinație a ambelor.

Vedeți, Facebook nu vă vinde nimic pentru că vă vinde către agenții de publicitate.

Numărul de utilizatori activi zilnici pe Facebook continuă să crească (Sursa: Statistica)

În ultimul trimestru din 2017, Facebook a înregistrat în medie 1,4 miliarde de utilizatori activi zilnici. La 31 decembrie 2017, cifra pentru utilizatorii activi lunari a fost de 2,13 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 14% față de anul precedent.

Aceste numere înseamnă foarte mult pentru agenții de publicitate Facebook.

Mărimea audienței determină foarte des cât de multe companii de bani, precum Facebook pot percepe agenții de publicitate. Există, desigur, și alți factori, cum ar fi tipul de publicitate și altele, dar în cele din urmă, baza de utilizatori este apelul.

O postare sponsorizată pe Facebook

Companiile sunt mereu în căutarea modalităților de a-și extinde piața potențială. Plătesc bani buni pentru a ajunge la un public cât mai larg, în speranța de a le vinde ceva. Deoarece Facebook are un număr atât de mare de oameni care îl folosesc, piața potențială a acestor companii este masivă. (Dacă conduci o afacere, s-ar putea să fii și tu interesat să înveți cum să faci reclamă pe Facebook)

Cu toate acestea, dacă Facebook nu ar fi susținut de venituri din publicitate, ar trebui să impună persoanele care le folosesc. Studiile au arătat că această sumă ar putea ajunge la 5 USD pe utilizator, ceea ce ar duce la pierderea a 90% din utilizatori..

Cine face reclamă pe Facebook?

Potrivit unui raport Reuters, peste 5 milioane de companii fac publicitate pe Facebook în fiecare lună. Printre ele se numără companii uriașe, care cheltuiesc miliarde în publicitate. Acestea sunt mărci recunoscute la nivel global, precum McDonalds, HSBC, Nestle și DELL.

În afară de reclame, aceste companii plătesc și Facebook pentru a le ajuta să crească popularitatea și distribuția postărilor din paginile lor de afaceri. De fapt, ei plătesc pentru toate, de la reclame pe bara laterală, până la promovarea postărilor și chiar a poveștilor sponsorizate;

 • Anunțuri cu bara laterală – Acestea apar pe partea site-ului și costul este de aproximativ 1 – 5 USD
 • Povești sponsorizate – Aproximativ 50 de cenți pe clic
 • Postări promovate – În jur de 5 dolari la nivel de intrare, costul real depinde de numărul de persoane vizate

Pe măsură ce numărul de utilizatori activi pe Facebook crește, la fel și veniturile sale din publicitate. Compania a desfășurat până acum o operațiune extrem de simplificată, dar nici atunci nu se sprijină complet de laururile sale.

Da, asta suntem noi pe Facebook.

Fluxurile de venituri potențiale viitoare

Tehnologia se schimbă mereu și chiar cu un model de afaceri de mare succes, Facebook este conștientă că nu este impermeabilă să se schimbe. În afară de cumpărarea unor potențiali concurenți și companii care consideră că adaugă valoare operațiunilor lor de bază, Facebook se uită, de asemenea, la noile tehnologii pentru a se dovedi în viitor.

„Lucrăm la noi modalități de a aduce mâinile în realitate virtuală și augmentată. Purtând aceste mănuși, puteți desena, tasta pe o tastatură virtuală și chiar puteți filma pe site-uri precum Spider Man. ” – Mark Zuckerberg (sursa)

Oculus Rift – Realitatea virtuală a fost considerată drept „următorul lucru mare”, dar până în prezent încă nu a fost decontată. Cu toate acestea, pe măsură ce prețurile scad pentru echipamentele noi, echipamentul Oculus Rift VR de Facebook este probabil să se adauge la linia de jos. Unele proiecții estimează că Oculus ar putea ajunge până la 10% din veniturile Facebook până în 2020.

Facebook Watch – Aparent, compania care a prosperat pe conținut generat de utilizator intră și în generarea de conținut pentru sine realizând propriile videoclipuri. De asemenea, a cumpărat drepturile de difuzare a unor jocuri sportive și acest lucru poate conduce și mai mult veniturile publicitare.

Merge mare pe mobil – Rata de penetrare mobilă a crescut în întreaga lume și continuă să facă acest lucru. Este probabil să se adauge și apelului publicitar Facebook către companii din întreaga lume.

China – Chiar dacă acest gigant economic concurează la nivel mondial cu propriile mari companii tehnologice precum Alibaba și Tencent, apelul unei baze de utilizatori puternice din țară a apelat la Facebook și a încercat să intre pe piața chineză.

Dacă ești un investitor, Facebook este un bun cumpărător?

Este puțin târziu să urci pe vagonul acționat acum, când prețul acțiunilor Facebook este ridicat de cer, dar, dacă îți poți permite, mulți analiști consideră că încă mai este loc pentru creșterea companiei. Datorită modelului puternic de afaceri al companiei și apelurilor strategice tari, rămâne o propunere atractivă.

Facebook a ținut să se concentreze în principal pe afacerile lor din Asia de Sud, India fiind un lucru mare pentru ei până acum. Datorită poziției sale în această regiune, este într-o poziție unică de a oferi o platformă de plăți, spre care multe dintre sectoarele bancare și finanțe mobile se uită acum.

Compania rămâne un lider în spațiul social media și, datorită activității sale de bază, va continua să crească. Potențialul mai mare de venituri explicat anterior va crește probabil și numerele sale și, de acum, va fi apreciat în mod corect.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map