Cum funcționează Wikipedia?

Fondată la doar trei ani de la încorporarea Google, Wikipedia este astăzi cea mai mare enciclopedie gratuită multilingvă, bazată pe web. De fapt, este atât de mare în resurse încât este surprinzător că site-ul nu a clasat o frază specială de tipul „Google it” (personal, eu dau vina că este un nume sonor nefericit).


Cu toate acestea, potrivit Alexa, astăzi Wikipedia ocupă cel de-al cincilea site cel mai vizitat de pe Internet, urmărind aprecierile Google, YouTube, Facebook și Baidu în această ordine. Ce este despre Wikipedia pe care o iubesc atât de mulți oameni și totuși, atât de puțini vorbesc cu adevărat?

Ce este Wikipedia?

Început de Jimmy Wales și Larry Sanger în 2001, conceptul și fundamentul tehnologic al site-ului au precedat acest lucru.

Anul a fost punctul de lansare propriu-zis al site-ului, unde se desfășura din start-go. Este auto-definit ca „o enciclopedie gratuită, scrisă în colaborare de către oamenii care o folosesc.”

Astăzi, Wikipedia este unul dintre numeroasele site-uri „Wiki” datorate și administrate de Fundația Wikimedia, o organizație non-profit care s-a dedicat unei sarcini descurajatoare: cunoștințe gratuite pentru toți.

Cum Wikipedia câștigă bani

Da, chiar și non-profiturile trebuie să câștige bani. Singura diferență este că non-profiturile își canalizează fondurile înapoi spre continuarea misiunii lor, în loc să elimine sume imense în dividende acționarilor și proprietarilor.

Așadar, ca un serviciu gratuit care nu publică nici măcar reclame pe site-ul lor, cum rămâne Wiki la linia de plutire?

La urma urmei, există un cost semnificativ în salarii, tehnologii și chiar web hosting! Doar gazduirea web singur costă Wikipedia peste 2 milioane de dolari anual.

Răspunsul este simplu – majoritatea fondurilor sunt donații.

În exercițiul financiar 2017, Fundația Wikimedia a acumulat peste 80 de milioane USD în donații – mai mult de 90% din totalul veniturilor sale. Reduceți-vă cheltuielile generale, cum ar fi salariile și alte costuri, iar fundația continuă să înregistreze o sumă de peste 20 de milioane de dolari pe an.

Este nevoie de fundație doar 9 cenți pentru a strânge fiecare dolar care intră. În cuvintele lui Jimmy Wales, „Fundația Wikimedia este incredibil de rentabilă. Bugetul nostru anual este minus comparativ cu o mulțime de cauze foarte demne, iar impactul nostru este absolut enorm. ”

Să vedem ce poate arăta pentru asta în 2017:

 • 15.000.000 de vizite pe lună
 • 5 milioane de articole noi
 • 119 capitole Wikimedia și grupuri de utilizatori din 50 de țări

Vizualizarea paginilor Wikipedia și statisticile utilizatorilor.

Cine creează conținut Wiki?

Conținutul Wikipedia este creat de toată lumea. Este, de fapt, una dintre cele mai vechi cazuri de aglomerare, începută înainte ca acest termen să fie inventat oficial. Oamenii care creează și mențin acest conținut sunt din toată lumea.

Acest lucru le permite să reunească o gamă largă de abilități și expertize pentru a dezvolta ceea ce va fi, în esență, conținut exact, stabilit după reguli specificate și actualizate. De asemenea, permite să apară alte nuanțe, cum ar fi stilul și narațiunea individuală.

Acești colaboratori se numesc „Wikipedieni” sau „editori” și aproape toți sunt voluntari.

Pe lângă crearea de conținut, Wikipedienii respectă linii directoare stricte pentru a se asigura că conținutul prezentat este corect. Pentru a ajuta acest lucru, aceștia acționează, de asemenea, ca forță de auto-poliție, verificând conținutul creat de alții și asigurându-se că acesta respectă liniile directoare adecvate.

Cum puteți contribui la Wikipedia

După ce orice conținut a fost creat de un Wikipedian, după cum am menționat mai sus, acesta este revizuit critic prin consens. Datorită tehnologiei digitale, Wikipedia nu este limitată în lungime a conținutului spre deosebire de versiunea de tipărire. Ceea ce este strict limitat, însă, este ceea ce conținutul poate și nu poate fi inclus.

Creatorii de conținut pentru începători sunt adesea încurajați să înceapă analizând conținutul existent și testându-și abilitățile acolo. Acest lucru se face trecând peste el și efectuând corecții în caz de inexactități sau adăugând conținut pentru a extinde utilitatea sau acuratețea ceea ce a fost deja făcut.

Dacă încă nu sunteți sigur cu privire la editarea conținutului, puteți face clic aici pentru a vizita ceea ce Wikipedia numește „Sandbox” și pentru a vedea dacă vă puteți obișnui să folosiți editorul lor. Nu este foarte dificil și similar cu un procesor de texte, deși cu mai multe funcționalități orientate către natura sa online.

Fundația Wikimedia afirmă că:

Politica Wikipedia este de a adăuga în enciclopedie doar declarații care pot fi verificate și nu de a adăuga cercetări originale. Ghidul de stil Wikipedia încurajează editorii să citeze surse. Citarea detaliată permite cititorilor articolului să verifice cu ușurință conținutul respectiv.

Această afirmație simplă spune totul.

Pentru a vă alătura rândurilor Wikipedienilor, tot ce trebuie să faceți este să vă îndreptați către Wikipedia și să vă înregistrați pentru un cont. Vă va fi apoi încurajat să revizuiți în detaliu toate ghidurile și tutorialele cu privire la ce ar trebui sau nu ar trebui să facă Wikipedienii pentru a menține site-ul în condiții de top.

Desigur, unele pagini sunt „protejate” ceea ce înseamnă că nu vi se va permite să le modificați direct. Dacă observați pagini protejate și considerați că au erori sau că pot fi îmbunătățite, puteți lua legătura cu un editor care îl poate edita și face o solicitare.

Din nou, luați în considerare faptul că Wikipedienii sunt strict voluntari și nu sunt plătiți.

Wikipedia este disponibilă în mai multe limbi

Pentru aceia dintre voi care nu sunteți nativ vorbitori de engleză, nu vă blocați, puteți să contribuiți la acest site fantastic. Wikipedia are conținut în peste 300 de limbi diferite, de la afrikaans la Winaray (o limbă maternă regională din Filipine).

Grafic logaritmic al celor mai mari 20 de ediții lingvistice ale Wikipedia (sursa: Wikipedia).

Dacă nu sunteți confortabil să contribuiți în engleză, alegeți una dintre numeroasele limbi disponibile și vă puteți înscrie în continuare. Cu toate acestea, cea mai populară limbă rămâne engleza, urmată de Cebuano și suedeză.

Într-un târziu, a existat o mică îngrijorare că numărul editorilor de limbi engleze a scăzut. În 2014, The Economist a publicat un articol intitulat „Viitorul Wikipedia”, pe baza datelor publicate de Wikimedia. Revista a făcut o analiză de tendință și a constatat că pe o perioadă de șapte ani, numărul editorilor de limbă engleză a scăzut cu până la 30%.

Ce conținut este permis pe Wikipedia?

Conținutul Wikipedia se învârte în jurul a trei politici de bază;

 1. Punctul de vedere neutru – Wikipedia necesită ca tot conținutul său să prezinte informații din punct de vedere neutru. Site-ul insistă asupra faptului că toate opiniile trebuie prezentate corect și fără părtinire, indiferent de subiectul acoperit.
 2. verificabilitate – Deși site-ul necesită atribuire pentru conținutul care este probabil să fie contestat, ar trebui să se țină cont de faptul că orice despre care doriți să scrieți sau să corectați poate fi justificat. Aceasta asigură fiabilitatea faptelor, astfel încât persoanele care se bucură de citirea conținutului să nu fie dezinformate.
 3. Nici o cercetare originală – Cu toate că gândurile originale pot fi bune, aceasta se întoarce la cerința Wikipedia care trebuie să fie verificabile. Ca atare, se afirmă că „Articolele pot să nu conțină o nouă analiză sau sinteză a materialelor publicate care să servească pentru a avansa o poziție care nu este avansată în mod clar de surse”.

Aceste politici de bază au făcut site-ul atât de fiabil, încât în ​​2017 – 2018, Facebook și YouTube au declarat că se vor baza pe Wikipedia pentru a „ajuta utilizatorii să evalueze rapoartele și să respingă știrile false”.

Potrivit lui Noam Cohen, scris în Washington Post,

Dependența YouTube de pe Wikipedia pentru a stabili recordul se bazează pe gândirea unei alte platforme contestate de fapt, rețeaua de socializare Facebook, care a anunțat anul trecut că Wikipedia îi va ajuta pe utilizatorii să-și piardă știri false.

Puteți partaja conținut Wikipedia

Sursa: Wikipedia

Wikipedia a declarat că, în prezent, există mulți oameni care utilizează conținutul lor și se bucură mai mult de acest lucru. Cu toate acestea, reutilizarea trebuie respectată cu respectarea oricărei licențe care se aplică conținutului pe care doriți să îl reutilizați. Același lucru este valabil și pentru imaginile de pe site.

În cea mai mare parte, conținutul textului poate fi utilizat în condițiile licenței Creative Commons Attribution Share-Alike (CC-BY-SA). Text care nu este acoperit de această toamnă în condițiile Licenței de documentare gratuită GNU.

Deși există linii directoare în ambele licențe (de exemplu, atribuirea, accesul la copiere, etc.), dreptul de a utiliza cea mai mare parte a conținutului nu trebuie să fie achiziționat.

Viitorul Wikipedia

Așa cum am menționat anterior, a existat de-a lungul anilor o scădere generală a editorilor de conținut Wikipedia. Acestea sunt atribuite de unii chiar bazelor pe care este ghidat site-ul – respectarea strictă a politicilor de bază.

Aceleași politici care au făcut din aceasta o sursă de încredere pentru aprecierile YouTube și Facebook au transformat-o într-un mediu dur pentru ca noii editori să contribuie. Din păcate, Fundația Wikimedia nu poate comanda comunității de voluntari să modifice modul în care funcționează..

Cu toate acestea, fundația a recunoscut că metodele sale operaționale pot fi demodate și și-au modificat site-ul și software-ul în speranța de a se îndrepta către o călătorie mai durabilă.

Numai timpul ne va spune dacă aceste schimbări vor fi suficiente pentru a permite noilor editori și voluntari să se apropie și să formeze împreună pentru binele lumii. Cred că misiunea inițială pe care a pornit-o Wikipedia a fost una bună și sper ca alții să vadă binele care mai rămâne.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map