11 Alat & Sumber Blogging Penting

Blogging adalah tindakan meletakkan pemikiran anda dalam talian untuk orang lain membaca. Tindakan itu sendiri tidak sukar, namun untuk membuat blog dengan berkesan, kita bergantung pada banyak alat yang berbeza.


Dalam buku terbaru saya, The Ultimate Blogging Resource List, saya menyenaraikan beratus-ratus sumber yang berbeza untuk blogger. Yang benar adalah, saya tidak menggunakan separuh sumber yang disenaraikan dalam buku. Ketika datang ke alat blogging penting yang saya tidak dapat beroperasi tanpa, hanya ada segelintir aplikasi dan perkhidmatan yang saya gunakan setiap hari.

Hari ini saya ingin berkongsi dengan anda 10 alat blog yang tidak dapat saya lakukan. Sumber-sumber ini tidak semestinya terbaik; mereka hanyalah yang biasa saya gunakan untuk tugas-tugas tertentu. Oleh itu, saya telah menyenaraikan alternatif untuk setiap perkhidmatan supaya anda mempunyai lebih banyak pilihan sumber untuk dipilih. Saya harap anda menikmati senarai 🙂

11 Alat dan Sumber Blogging yang Mesti Ada

1. NetVibes – Percuma

URL: https://www.netvibes.com/
Kegunaan: Untuk Mengemas kini Berita Terkini & Pandangan

Penting bagi blogger untuk terus mengetahui berita dan peristiwa terkini mengenai topik yang mereka tulis. Perkhidmatan media sosial seperti Twitter dan Facebook telah mengubah cara orang mendapatkan maklumat, namun saya tidak percaya bahawa ini adalah cara praktikal untuk terus mendapat maklumat kerana mereka melaporkan artikel baru dengan serta-merta. Oleh itu, mudah untuk artikel berita penting tersesat dalam campuran.

NetVibes

Pembaca berita adalah cara yang jauh lebih baik untuk membaca kandungan dari puluhan laman web. Saya telah menggunakannya selama bertahun-tahun untuk memeriksa artikel terbaru di laman web berita penting. Penutupan Pembaca Google yang akan datang pada 1 Julai 2013 telah menyaksikan lebih banyak orang beralih ke NetVibes untuk terus mengikuti perkembangan laman web kandungan.

Alternatif yang Layak: Feedly, NewsBlur, FeedDemon

2. Dokumen Google – Percuma

URL: https://docs.google.com
Kegunaan: Untuk Mencatat

Mencatat adalah bahagian penting dalam blog. Idea boleh datang kepada anda pada bila-bila masa sepanjang hari, yang merupakan salah satu sebab mengapa saya selalu membawa notepad dan pen tradisional bersama saya setiap masa. Apabila saya dalam talian, saya kemudian memindahkan nota ke Google Docs.

Dokumen Google

Terdapat berpuluh-puluh aplikasi pengambilan nota hebat yang tersedia dalam talian. Saya suka kesederhanaan Google Docs; Satu dokumen kosong yang saya perlukan. Saya juga kadang-kadang menggunakan hamparan untuk mengesan prestasi statistik dan lain-lain.

Adalah mustahak bahawa nota diselaraskan di awan kerana kadangkala saya bekerja di komputer yang berbeza. Dokumen Google membolehkan saya mengakses nota dari mana-mana komputer atau peranti dan saya juga boleh memuat naik fail luar talian dari Word.

Alternatif yang Layak: Evernote, Ingat Susu, Simplenote, Trello

3. FileZilla – Percuma

URL: https://filezilla-project.org
Gunakan: Untuk Memuat naik, Menghapus & Mengubah Fail Blog

Saya menggunakan FileZilla untuk memuat naik semua inti api, gambar sepanduk, tema, pemalam dan banyak lagi. Pasti, anda boleh menguruskan blog anda menggunakan pengurus fail, namun prosesnya lambat dan tidak stabil.

FailZilla

FileZilla boleh didapati di Mac, Windows dan Linux. Ia sangat mudah digunakan. Saya mempunyai iMac 27 at di rumah tetapi saya cenderung menggunakan komputer riba Windows di jalan raya. Pilihan eksport dan import di FileZilla memudahkan saya memastikan bahawa semua profil laman web saya dapat dipindahkan ke mana-mana peranti yang saya gunakan.

Alternatif yang Layak: FireFTP, CrossFTP, SmartFTP (Windows)

4. TextPad – Percuma

URL: https://www.textpad.com/
Kegunaan: Untuk Mengubah Fail Templat

TeksPad

Alternatif yang Layak: TextWrangler (Mac), Notepad ++ (Windows), Kate (Linux)

5. WordPress – Percuma

URL: https://wordpress.org/
Gunakan: Platform Blogging Saya

Semasa mula menulis blog pada tahun 2006, saya mencuba beberapa platform blog yang popular. WordPress menentang persaingan kerana banyaknya tema dan plugin yang tersedia untuknya. Platform ini telah berkembang dari satu kekuatan ke tahap yang kuat sejak itu dan telah berkembang di luar platform blogging. Sebenarnya, WordPress menguasakan 34% laman web Internet.

WordPress

Saya menggunakan WordPress untuk membuat semua laman web kandungan saya. Oleh kerana jumlah plugin yang tersedia untuknya, skrip tidak dapat dilakukan.

Alternatif yang Layak: Wix, Typepad, Drupal, Joomla

6. VaultPress – $ 39 Setahun

URL: https://vaultpress.com/
Kegunaan: Untuk Menyandarkan Blog Saya

Penting untuk melakukan backup blog anda secara berkala. VaultPress menjadikan proses ini mudah dengan membuat sandaran blog atau laman web anda setiap jam. Perkhidmatan ini dikembangkan oleh Automattic, syarikat yang mengembangkan WordPress.

VaultPress

Perkhidmatan ini membolehkan anda memulihkan atau memuat turun sebarang cadangan dari masa lalu. Anda boleh memilih untuk memuat turun tema, plugin, pangkalan data atau muat naik anda, dari mana sahaja sejak anda mula menggunakan perkhidmatan ini. Sebagai contoh, sekiranya saya mahu, saya boleh memuat turun sandaran blog saya dari dua tahun yang lalu dan saya boleh memilih dari mana-mana sandaran dari hari itu. Terdapat banyak penyelesaian sandaran yang baik di luar sana tetapi bagi saya, VaultPress berada di atas persaingan kerana alasan ini.

Alternatif yang Layak: Backup Machine, BlogVault, CodeGuard, Interserver Swift Backup

7. Makluman Google – Percuma

URL: https://www.google.com/alerts
Gunakan: Untuk Dimaklumkan mengenai Pautan ke Blog Saya

Google Alerts membolehkan anda mendapatkan pemberitahuan mengenai apa sahaja. Saya menggunakannya untuk diberitahu mengenai sebarang ulasan buku saya dan pautan ke blog saya. Ia juga dapat digunakan untuk memberitahu anda tentang perkembangan penting dalam ceruk.

Makluman Google

Yang mesti anda buat ialah menetapkan kata kunci yang ingin anda lacak dan seberapa kerap anda memerlukan kemas kini.

Dari semua perkhidmatan yang disenaraikan dalam artikel ini, Google Alerts adalah perkhidmatan yang tidak saya percayai setiap hari.

Ini mungkin satu-satunya perkhidmatan yang secara teknikal saya dapat lakukan tanpa; namun setiap kali saya mendapat kemas kini e-mel dari Google Alerts, saya teringatkan betapa bergunanya perkhidmatan ini.

Alternatif yang Layak: Sebutkan, Pencari Sosial

8. DropBox – Percuma untuk Storan 2GB

URL: https://www.dropbox.com/
Kegunaan: Untuk Menyandarkan Semua Fail Penting

Saya menggunakan DropBox untuk membuat sandaran semua fail laman web penting termasuk fail, tema, plugin, logo, nota, dan banyak lagi. Semua fail saya diselaraskan secara automatik di semua komputer saya dan saya dapat mengakses fail penting dari mana-mana peranti.

Dropbox

DropBox menawarkan simpanan 2GB percuma walaupun anda mempunyai pilihan untuk mendapatkan lebih banyak simpanan melalui rujukan. Saya membayar $ 99 setiap tahun untuk simpanan 100GB semasa saya membuat sandaran semua foto dan video saya dari perjalanan dalam perkhidmatan.

Alternatif yang Layak: Google Drive, SugarSync, SpiderOak, iDrive

9. Tangkapan Hijau – Percuma

URL: https://getgreenshot.org
Kegunaan: Untuk Mengambil Tangkapan Skrin

Imej adalah sebahagian besar dari blog. Catatan blog tanpa gambar kelihatan suram dan jarang dikongsi di laman web media sosial. Oleh itu, saya mengambil tangkapan skrin setiap hari untuk catatan blog saya.

Tangkapan Hijau

Greenshot adalah alat tangkapan skrin untuk Windows yang membolehkan saya mengambil tangkapan skrin seluruh desktop saya, atau dari kawasan yang ditentukan, menggunakan kekunci pintasan.

Terdapat banyak faedah menggunakan Greenshot.

Keupayaan untuk mengambil tangkapan skrin dari kawasan yang ditentukan menjimatkan banyak masa memotong gambar dalam penyunting gambar anda. Anda bahkan dapat mengkonfigurasi aplikasi untuk membuka aplikasi pengeditan gambar secara automatik setelah mengambil tangkapan layar. Sebagai alternatif, anda boleh menyimpan tangkapan skrin sebagai gambar ke lokasi yang telah ditentukan.

Alternatif yang Layak: Tangkapan Skrin Hebat, TechSmith Snagit

10. Gimphoto – Percuma

URL: http://www.gimphoto.com/
Gunakan: Untuk Mengubah Imej untuk Internet

Selama bertahun-tahun saya menggunakan Photoshop untuk mengedit gambar, namun sejak beberapa tahun kebelakangan ini, saya bergerak ke arah penyelesaian penyuntingan foto percuma. GIMP adalah pilihan yang jelas tetapi peralihan ke Gimphoto lebih mudah kerana antara muka menu berdasarkan Photoshop.

Gimphoto

Gimpphoto tersedia untuk Windows dan Linux. Terdapat juga pilihan muat turun mudah alih yang membolehkan anda memasangnya pada pemacu denyar USB. Photoshop sekarang sangat mahal dan mereka memaksa semua orang membayar menggunakan langganan bulanan. Sekiranya anda mencari alternatif yang baik untuk Photoshop, saya sangat mengesyorkan Gimpphoto. Tidak ada yang tidak dapat dilakukan dan berfungsi dengan cara yang sangat serupa dengan Photoshop.

Alternatif yang Layak: Cat (Windows), Pixlr (Berasaskan Penyemak Imbas), Pantai (Mac)

11. Gmail – Percuma

URL: https://www.gmail.com
Kegunaan: Untuk E-mel, Rangkaian & Lebih banyak lagi

Gmail adalah aplikasi pertama yang saya buka di penyemak imbas saya setiap hari. Ini adalah bagaimana saya mendapat kemas kini mengenai komen baru di blog baru saya dan bagaimana saya berhubung dengan orang di internet. Orang selalu bercakap tentang betapa hebatnya Twitter, Facebook dan Linkedin untuk rangkaian. Saya sangat menghargai kemungkinan rangkaian yang ditawarkan oleh perkhidmatan ini namun saya percaya e-mel masih merupakan medium terbaik untuk berniaga.

Gmail

Saya telah menggunakan Gmail secara aktif sejak saya ditawarkan akaun beta bertahun-tahun yang lalu. Sebilangan besar perkhidmatan e-mel lain sekarang sesuai dengan storan yang banyak yang ditawarkan oleh Gmail namun Gmail masih unggul di sejumlah kawasan. Khususnya, penyatuannya dengan perkhidmatan lain. Program Google bahagian pertama seperti Sembang Google, Kalendar, Drive dan Hangouts, semuanya disatukan dalam cara Gmail berfungsi. Terdapat sebilangan besar aplikasi pihak ketiga yang menyatu dengan baik, seperti perkhidmatan mencatat Remember The Milk.

Alternatif yang Layak: Outlook, FastMail, ThunderBird, MailBird

Anda sekarang tahu sumber yang saya percayai untuk berjaya blog setiap hari. Saya pasti ramai di antara anda yang terkejut bahawa Twitter atau Facebook tidak ada dalam senarai. Saya menggunakan perkhidmatan ini tetapi saya tidak menganggapnya penting untuk rutin blogging saya. Sekiranya ada, mereka boleh mengganggu saya menyelesaikan kerja saya.

Alat blog apa yang tidak boleh anda lakukan tanpa? Sila beritahu kami di ruangan komen.

Terima kasih untuk membaca,
Kevin

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me