7 Alat untuk Menguji Tekanan Laman Web Anda untuk Lalu Lintas Berat

Malah yang paling baru di kalangan pemilik laman web pada tahap tertentu telah menguji prestasi laman web mereka. Walau bagaimanapun, kebanyakan ujian ini biasanya menumpukan pada kepantasan memuat atau indeks pengalaman pengguna.


Tetapi bagaimana dengan ujian beban?

Walaupun kebanyakan laman web rentan terhadap tahap lalu lintas yang biasanya cukup teratur, ada kalanya beberapa laman web terpaksa berhadapan dengan banyak beban. Contohnya termasuk kedai dalam talian, atau bahkan beberapa laman web kerajaan.

Sekiranya laman web anda mendapat lonjakan jumlah pengunjung yang tidak dijangka dalam jangka masa yang singkat, seberapa baik anda berkeupayaan untuk mengatasinya?

Memahami Ujian Beban

Apa itu ujian beban?

Ujian beban menandakan laman web untuk melihat bagaimana prestasi di bawah pelbagai beban.

Sebagai contoh, ujian mungkin mensimulasikan peningkatan jumlah pelawat serentak yang mendarat di laman web anda. Ia juga akan merakam bagaimana laman web anda mengendalikannya dan mencatatnya untuk rujukan anda.

Contoh ujian bebanContoh – ujian beban di LoadStorm: Metrik yang diukur merangkumi masa tindak balas purata, masa respons puncak, dan kadar ralat (sumber gambar).

Apa jenis “beban” yang diuji?

Bergantung pada alat yang anda pilih untuk memuatkan laman web anda, masing-masing mungkin dilengkapi dengan pelbagai ciri. Yang paling asas hanya melibatkan mensimulasikan beban yang semakin meningkat dan berhenti ketika laman web anda rosak.

Alat lain mungkin mampu menghasilkan simulasi beban yang meniru tingkah laku pengguna yang berbeza, seperti melakukan pertanyaan, mengubah halaman, atau memuat fungsi lain. Sebilangan mungkin dapat memetakan aliran logik untuk setiap senario individu.

Muatkan Alat Uji yang Perlu Dipertimbangkan

Bergantung pada kerumitannya, beberapa alat ujian beban boleh menjadi agak mahal. Namun, ada pilihan yang lebih murah di pasaran dan ada juga yang percuma untuk digunakan. Saya telah memasukkan campuran ini di bawah untuk rujukan anda, termasuk beberapa pilihan sumber terbuka.

1. Loadview oleh Dotcom Monitor

Harga: Dari $ 199 / bln, percubaan percuma tersedia

Loadview adalah salah satu penyelesaian yang lebih lengkap yang terdapat di pasaran dan hari ini berdasarkan model perkhidmatan awan. Ini bermaksud bahawa apa sahaja jenis simulasi yang anda perlukan daripada mereka, anda hanya membayar untuk perkhidmatan tersebut – tiada pelaburan dalam perkakasan atau apa sahaja.

Dari segi ciri, Loadview menawarkan penyelesaian yang sangat kompleks yang boleh merangkumi apa saja dari ujian beban HTTP lurus ke campuran pilihan anda yang canggih. Ia dapat mensimulasikan pemboleh ubah dinamik dan bahkan kepelbagaian geolokasi dalam ujiannya.

ciri-ciri

 • Ujian pasca firewall
 • Mengendalikan pemboleh ubah dinamik
 • Carta air terjun terperinci
 • Muatkan keluk ujian

2. K6 Cloud (dahulunya Kesan Beban)

Harga: Dari $ 49 / bln

K6 adalah alat ujian beban sumber terbuka berasaskan cloud yang disediakan sebagai perkhidmatan. Salah satu perkara yang menjadikan alat ini menarik adalah harganya berdasarkan model penggunaan berubah-ubah yang bermaksud bahawa kos masuk boleh menjadi relatif rendah bergantung pada keperluan anda. Walau bagaimanapun, ini terutama berpusat pada pemaju.

Selain ujian beban, K6 juga menawarkan pemantauan prestasi. Bahagian pengujian bebannya difokuskan pada beban tinggi dan dapat menangani pelbagai mod seperti lonjakan, ujian tekanan, dan daya tahan.

* K6 tidak berjalan di penyemak imbas dan juga tidak berjalan di NodeJS

ciri-ciri

 • API mesra pembangun.
 • Skrip dalam JavaScript
 • Pemantauan prestasi

3. Muatkan Ninja

Harga: Dari $ 270.73 / bln

Load Ninja membolehkan anda memuatkan ujian dengan penyemak imbas sebenar berdasarkan skrip yang dirakam dan kemudian membantu menganalisis hasil prestasi. Penggunaan penyemak imbas sebenar dalam skala bermakna bahawa alat ini membantu mencipta persekitaran yang lebih realistik dan hasil akhir untuk ujian.

Hasilnya dapat dianalisis secara real-time dan berkat alat berguna yang disediakan oleh sistem, waktu skrip anda dapat dikurangkan sebanyak 60%. Aplikasi dalaman juga dapat diuji, baik dengan IP tetap berasaskan proksi atau rangkaian IP dinamik anda sendiri (dengan menggunakan daftar putih).

ciri-ciri

 • Uji dengan ribuan penyemak imbas sebenar
 • Mendiagnosis ujian dalam masa nyata
 • Wawasan mengenai prestasi aplikasi dalaman

4. LoadRunner oleh Fokus Mikro

Harga: Dari $ 0

Dengan akaun komuniti percuma peringkat kemasukan yang menyokong ujian dari 50 pengguna maya, LoadRunner tersedia walaupun untuk pemilik laman web terbaru. Walau bagaimanapun, jika anda menaikkannya ke tahap tinggi, kos akan meningkat secara eksponensial.

Perkhidmatan berasaskan Cloud ini juga menawarkan penggunaan Persekitaran Pembangunan Bersepadu untuk ujian unit. Ini menyokong pelbagai persekitaran aplikasi termasuk Web, Mobile, WebSockets, Citrix, Java, .NET, dan banyak lagi. Ketahuilah bahawa LoadRUnner boleh menjadi cukup kompleks dan mempunyai keluk pembelajaran yang curam.

ciri-ciri

 • Enjin korelasi automatik yang dipatenkan
 • Menyokong 50+ teknologi dan persekitaran aplikasi
 • Menghasilkan proses perniagaan sebenar dengan skrip

5. Pemuat

Pemuat

Harga: Dari $ 0

Berbanding dengan apa yang telah kami tunjukkan sejauh ini, Loader adalah alat yang jauh lebih mudah dan lebih asas. Pelan percumanya menyokong ujian beban dengan sehingga 10,000 pengguna maya yang cukup untuk kebanyakan laman web lalu lintas sederhana.

Sayangnya anda perlu mempunyai rancangan berbayar untuk mengakses ciri yang lebih maju seperti analisis lanjutan, ujian serentak, dan sokongan keutamaan. Ia mudah digunakan walaupun pada dasarnya anda hanya menambah laman web anda, tentukan parameternya, kemudian biarkan ujian dijalankan.

ciri-ciri

 • Grafik yang boleh dikongsi & statistik
 • Boleh digunakan dalam format GUI atau API
 • Menyokong pengesahan DNS dan pemuat keutamaan

6. Gatling

Halaman utama Gatling

Harga: Dari $ 0

Gatling hadir dalam dua rasa, Open Source atau Enterprise. Yang pertama memungkinkan anda menguji beban sebagai penyatuan dengan saluran pengembangan anda sendiri. Ini merangkumi perakam web dan penjana laporan dengan rancangannya. Versi Enterprise mempunyai penyebaran di lokasi atau sebagai alternatif, anda boleh memilih versi Cloud berdasarkan Amazon Web Services (AWS).

Walaupun kedua-dua versi ini dilengkapi dengan fitur, versi Enterprise menyokong beberapa tambahan yang tidak disertakan dengan Open Source. Sebagai contoh, ia mempunyai antara muka pengurusan yang lebih berguna dan menyokong penyatuan yang lebih luas.

ciri-ciri

 • Skrip berbilang protokol
 • Ujian dan hasil tanpa had
 • Skrip DSL Gatling

7. Pengisar

Alat pengujian beban pengisar

Harga: Dari $ 0

Penggiling adalah sumber terbuka sepanjang masa dan mungkin satu-satunya pilihan percuma dalam senarai ini. Walau bagaimanapun, ia harus dijalankan secara tempatan di persekitaran pembangunan anda sendiri dan memerlukan beberapa tambahan seperti Java agar dapat berfungsi.

Namun, sebagai sumber terbuka, ia telah diadopsi secara meluas dan para pembangun telah menghasilkan sejumlah plugin yang banyak memperluasnya dari segi kemampuan penggunaan dan fungsi. Namun, melainkan jika anda seorang pemaju atau berorientasi, The Grinder mungkin sedikit berguna untuk anda gunakan.

ciri-ciri

 • Skrip fleksibel berdasarkan Jython dan Clojure
 • Sangat modular dengan banyak plugin
 • Rangka kerja yang diedarkan dan sokongan HTTP yang matang

Bila Memuatkan Uji Laman Web Anda?

Sekiranya anda melihat sebahagian besar alat yang ada, anda mungkin akan menyedari bahawa banyak dari mereka menawarkan akaun percubaan atau beberapa bentuk versi percuma terhad. Ini menjadikan mereka mudah digunakan untuk khalayak ramai.

Sebilangan besar pemilik laman web perlu prihatin dengan prestasi hosting kerana ia mempengaruhi lebih daripada sekadar pengalaman pengguna. Bagi banyak pemilik perniagaan, ketersediaan laman web anda juga merupakan masalah reputasi jenama.

Laman web yang berkembang perlu berhati-hati terhadap ketersediaan dan skalabilitas sumber web hosting anda. Dalam kebanyakan kes, peratusan masa tindak balas pengguna yang tinggi dihabiskan di permukaan laman web anda. Namun, apabila laman web bertambah dalam jumlah lalu lintas, ini mungkin akan berubah.

Lebih banyak lalu lintas biasanya bermaksud pertumbuhan yang tidak seimbang dalam pemprosesan backend dan sistem anda akan mengalami kesukaran seperti yang melonjak. Banyak yang akan bergantung pada pemboleh ubah yang unik untuk pembangunan laman web anda, jadi tidak mustahil untuk memberi anda jumlah pengunjung yang padat di mana ini akan terjadi.

Untuk melihat bagaimana prestasi laman web anda secara realistik, anda memerlukan ujian beban. Tepat ketika melakukannya boleh diperdebatkan, tetapi nasihat saya adalah merancang lebih awal dan menguji lebih awal.

Apa yang Perlu Diperiksa Semasa Uji Beban?

Seperti namanya, fungsi inti anda harus menjadi asas bagaimana prestasi laman web anda dengan banyaknya. Ini akan membolehkan anda memerhatikan beberapa perkara seperti:

 1. Pada tahap mana prestasi laman web anda mula merosot
 2. Apa yang sebenarnya berlaku semasa perkhidmatan merosot

Ketika saya menyebutkan bagaimana laman web yang berlainan mungkin bertindak balas secara berbeza berdasarkan seni bina mereka, itu adalah isyarat untuk anda memahami bahawa tidak semua laman web gagal dengan cara yang sama. Beberapa laman web yang berintensifkan pangkalan data mungkin gagal pada ketika itu, sementara yang lain mungkin mengalami kegagalan IO berdasarkan beban sambungan pelayan.

Oleh kerana itu, anda perlu bersiap sedia untuk melakukan pelbagai ujian untuk memahami bagaimana laman web dan pelayan anda akan menghadapi pelbagai senario. Berdasarkan hal tersebut, perhatikan beberapa metrik utama seperti masa tindak balas pelayan anda, jumlah kesalahan yang timbul, dan bidang apa kesalahan tersebut.

Menghasilkan skrip dan jalanan yang rumit bersama dengan logik yang menyertainya boleh menjadi sukar. Saya mencadangkan agar anda mendekati ujian beban secara bertahap. Mulakan dengan ujian kekuatan kasar yang hanya akan menguji laman web anda di bawah arus lalu lintas yang terus meningkat.

Semasa anda memperoleh pengalaman, tambahkan elemen lain seperti tingkah laku berubah-ubah, mengembangkan skrip dan logik anda dari masa ke masa.

Kesimpulan: Ada yang Lebih Baik daripada Tiada

Untuk ujian beban, memulakan dengan asas lebih baik daripada tidak memulakannya sama sekali. Sekiranya anda seorang pemula untuk semua ini, cuba lakukan ujian anda di cermin alternatif atau di luar talian di mana mungkin – elakkan memuatkan ujian di laman langsung jika anda boleh!

Sekiranya anda baru bermula sekarang, pastikan untuk membuat rekod ujian anda. Ujian prestasi adalah perjalanan yang harus menemani perkembangan laman web anda semasa ia berkembang. Prosesnya boleh meletihkan tetapi ingat, tidak mempunyai rekod boleh membuat penilaian masa depan menjadi lebih sukar bagi anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map