Cara Mengakses Laman Web Gelap: Melayari Laman Web Gelap, Penyemak Imbas TOR, dan Laman Web Onion

Web di seluruh dunia, seperti kehidupan nyata, begitu besar sehingga memerlukan anda seumur hidup untuk melintasi setiap sudut dan celah.


Untuk menambahkan fakta itu, pada saat anda sudah selesai, lebih banyak kandungan akan dibuat dan dikemas kini sehingga anda harus memulakannya dari awal lagi.

Semua ini sudah diketahui umum, tetapi berapa ramai di antara anda yang menyedari bahawa kandungan yang biasanya anda temui di web hampir tidak dapat menjadi petua maklumat besar?

Amaran: Sebelum melangkah lebih jauh, penting untuk anda memahami bahawa banyak perkara di Dark Web sangat haram. Tidak kira apa pun langkah berjaga-jaga yang anda ambil, tidak dapat dinafikan. Masukkan dengan risiko anda sendiri!

1. Muat turun dan pasang penyemak imbas TOR

Penyemak Imbas Tor

Walaupun penggunaannya sekarang sebagai penyemak imbas yang sering digunakan untuk mengakses bahagian Web Gelap, TOR (alias penyemak imbas web gelap) pada asalnya dikembangkan untuk membantu melindungi komunikasi dalam talian Perisikan A.S..

Hari ini, ini adalah salah satu daripada beberapa cara untuk mengakses laman web .onion, yang terdapat di Dark Web.

TOR adalah versi penyemak imbas web Firefox yang popular, yang diubahsuai untuk membolehkan pengguna melayari web tanpa nama. Penyemak imbas direka untuk menyekat atau memberi nasihat terhadap percubaan pengguna untuk melakukan perkara yang mungkin mendedahkan identiti mereka, seperti mengubah ukuran dimensi tetingkap penyemak imbas, misalnya.

Sementara menunggu TOR dimuat, luangkan masa untuk melekatkan sekeping pita gelap di lensa kamera web anda. Anda tidak pernah tahu apa yang mungkin berlaku.

Dan juga – lihat video pengenalan berikut dengan TOR.

?

2. Pertimbangkan untuk membayar perkhidmatan Rangkaian Peribadi Maya

Rangkaian Peribadi Maya (VPN) adalah pelayan yang anda sambungkan untuk mengakses web. Pelayan ini membantu menyembunyikan asal-usul anda dan mungkin meniru lokasi dari banyak tempat lain di dunia. Walaupun TOR menyembunyikan identiti anda, ia tidak menyembunyikan lokasi anda.

Bagi mereka yang belum pernah menggunakan perkhidmatan VPN sebelumnya, anda mungkin juga mendaftar dengan salah satu yang terbaik: ExpressVPN. Jangan bimbang kerana mereka mempunyai tempoh bebas risiko selama 30 hari di mana anda boleh menilai perkhidmatan mereka.

Iklan: ExpressVPN - Gunakan VPN semasa melayari Dark Web. VPN disarankan semasa melayari Dark Web. Ini menambahkan tahap keselamatan tambahan pada data anda dan menyembunyikan lokasi anda. Tolong sokong pengiklan kami – ExpressVPN dan selamat semasa melayari Laman Web Gelap.

3. DuckDuckGo adalah rakan anda

Melayari Web Gelap sedikit berbeza. Ingat fasa yang sering dilontarkan: ‘Google adalah rakan anda’? Yah, Google tidak mengindeks laman web di Dark Web, jadi di sana, rakan baik anda adalah DuckDuckGo, yang melakukan pekerjaan yang serupa.

4. Daftar untuk mendapatkan alamat e-mel yang selamat

Sekarang anda sudah bersedia untuk pergi, sudah tiba masanya untuk mendaftar alamat e-mel yang tidak dapat dilacak. Gmail tidak dapat dilupakan, dan anda memerlukan alamat e-mel untuk mendaftar di banyak laman web .onion.

Berikut adalah beberapa perkara yang mungkin anda ingin pertimbangkan *:

 • ProtonMail
 • Kotak TOR
 • Bitmessage
 • Bangun
 • Lelantos (perkhidmatan berbayar)
 • Mel2Tor

* Perhatikan bahawa ini juga dilengkapi dengan domain .onion, yang perlu anda akses menggunakan penyemak imbas TOR. Penyemak imbas biasa seperti Chrome dan Firefox tidak akan berfungsi.

5. Mesin carian web gelap

.bawang adalah domain yang digunakan secara eksklusif di Dark Web. Ini serupa dengan domain biasa, tetapi tidak dapat diakses tanpa penyemak imbas khusus seperti TOR.

Berikut adalah beberapa alamat .onion yang tidak berbahaya yang boleh anda cuba:

 • Enjin Carian DuckDuckGo
 • e-buku

Terdapat banyak senarai laman web .onion yang tersedia dan hanya memerlukan sedikit usaha untuk mencarinya. Sekali lagi, ingat bahawa anda mungkin mengalami perkara-perkara pelik (dan sekali lagi, sangat haram) di Dark Web.

Tangkapan skrin laman web gelap. Sesuatu yang anda boleh lihat pada bila-bila masa di laman web Dark Web – dirampas.

Betapa Selamat bermain di Dark Web?

Kedengarannya eksotik dan ada sensasi yang tidak diketahui dan belum diterokai, tetapi seperti laut biru dalam, banyak bahaya tersembunyi. Sebagai Joe yang rata-rata bekerja (atau Jill, mengikut kesesuaiannya), betapa selamatnya menjelajahi laman web gelap?

Walaupun terdapat perkara-perkara yang benar-benar eksotik di laman web gelap yang biasanya tidak anda lihat, bersama dengan beberapa perkara yang lebih biasa walaupun dalam bentuk tanpa nama (untuk anda), laman web gelap bukanlah tempat untuk anda tersandung secara membabi buta.

Terdapat perkara yang sangat buruk dan orang-orang di sekitarnya yang boleh mengakibatkan akibat yang serius bagi anda. Ini berlaku bukan hanya untuk orang jahat, tetapi ada juga kemungkinan masalah dengan penguatkuasaan undang-undang, bergantung pada apa yang anda lakukan.

Sekiranya anda tidak yakin, berikut adalah beberapa contoh perkara yang berlaku di laman web gelap dan akibatnya;

Pengedaran Dadah

Awal tahun ini, sepasang suami isteri di AS didakwa menjual dadah di bawah pegangan vendor web gelap MH4Life di pelbagai laman perdagangan. Mereka menggunakan laman web gelap untuk menjual Fentanyl, sejenis opioid yang sering disalahgunakan sebagai ubat rekreasi serta bahan terlarang lain. Pasangan itu ditangkap walaupun menggunakan cryptocurrency, rangkaian peribadi peribadi dan proksi serta teknik gangguan lain yang rumit.

Senapang, Emas dan Wang Tunai

Lebih daripada 35 orang di New York dan California ditangkap oleh pasukan petugas gabungan kerana menjual barang larangan di laman web gelap. Antara barang yang dirampas adalah lebih daripada 100 senapang, wang tunai $ 3.6 juta dan 2,000 Bitcoin.

Penculikan & Pemerdagangan Seks

Seorang lelaki Poland merancang untuk menjual model Britain yang diculik di laman web gelap. Ketika rancangannya tidak beres, dia ditangkap di Itali di mana mangsanya mendakwa bahawa dia membanggakan memperoleh lebih dari $ 17 juta menjual wanita yang diculik di laman web gelap.

Panduan Keselamatan Web Gelap

Oleh kerana kami telah membuktikan bahawa terdapat beberapa perkara yang sangat menakutkan yang berlaku di laman web gelap, mari kita lihat beberapa cara untuk mengelakkannya, jika anda benar-benar berkeras untuk mengintip;

1- Pastikan penyemak imbas Tor anda terkini

Tor Browser 9.0a4 kini tersedia dari halaman muat turun Tor Browser Alpha (untuk pengguna yang ingin menguji ciri baru).

Menggunakan penyemak imbas Tor adalah perlu untuk mengunjungi laman .onion, tetapi setiap aplikasi mempunyai kelemahan sesekali. Sentiasa pastikan penyemak imbas Tor anda dikemas kini dan cuba terus mengikuti notis kerentanan.

.pautan bawang: Wiki Tersembunyi

2. Dompet Tersembunyi

Mengetahui bahawa terdapat banyak barang yang boleh anda beli di sini, anda mungkin akan tahu bahawa anda juga harus membayarnya. Laman web ini seperti dompet digital dan membolehkan anda bertransaksi dalam Bitcoin. Perbezaan besarnya ialah kebanyakan laman web dompet digital tidak dikenali dan banyak juga harus mematuhi peraturan kewangan. Dompet Tersembunyi … baik, tersembunyi.

.pautan bawang: Pasar Impian

4. Facebook

Sangat pelik bahawa platform media sosial terbesar di dunia mempunyai alamat .onion, tetapi di sana, Facebooknya. Bahagian Facebook ini semestinya dikembangkan oleh mereka untuk memenuhi mereka yang menginginkan rangkaian sosial yang tidak dikenali. Saya tidak pasti bagaimana ‘anonim’ dan ‘sosial’ bekerjasama, tetapi Facebook .onion mendakwa tidak menyimpan catatan aktiviti pengguna.

.pautan bawang: Pengehosan Peribadi

6. Beli Bitcoin di Blockchain

Bitcoin membantu anda kekal tanpa nama, jadi sangat bagus untuk pengguna Tor. Jadi mengapa tidak mengakses laman web ini secara langsung melalui pautan .onion? Apa yang menjadikan laman web ini lebih unik daripada yang lain adalah bahawa ia mempunyai sijil HTTPS untuk alamat .onionnya!

.pautan bawang: Netpoleaks

8. Obor

Sama seperti Google yang mempunyai pesaingnya, begitu juga DuckDuckGO (walaupun saya suka nama itu!). TORCH adalah mesin pencari yang sangat mudah dan minimalis yang boleh anda cuba setiap anda muak dengan itik yang ramah.

.pautan bawang: Kedai Tor

10. ExpressVPN

ExpressVPN adalah perkhidmatan VPN premium yang telah memberikan perlindungan privasi kepada banyak pengguna selama ini. Rangkaian pelayan selamat yang kuat hanya menjerit tanpa nama dan untuk menyokong mereka mempunyai versi laman web web gelap juga.

.pautan bawang: Rent-A-Hacker

12. Epal 4 Bitcoin

Pernah mahukan iPhone Macbook tetapi berkeras untuk membayar dalam Bitcoin? Terdapat pilihan di sini untuk anda juga, tetapi jenis dan nombor model adalah terhad. Semua telefon tidak dikunci dari kilang dan boleh berfungsi di mana sahaja di dunia.

.pautan bawang: api unggun

14. ProPublica

Bagi mereka yang mempercayai kewartawanan bebas, laman web gelap mempunyai jenis penerbitan yang agak unik. ProPublica adalah tempat bagi mereka yang berani mencabar penyalahgunaan kuasa, rasuah, dan semacamnya. Mereka benar-benar bukan untung dan mempunyai URL bawang khusus yang boleh anda akses menggunakan penyemak imbas Tor.

.pautan bawang: Bitmessage

16. Perkhidmatan ESCROW

Sekiranya anda mencari cara selamat (?) Untuk berdagang di Internet, jangan takut, ada juga pilihan untuk anda. Sama seperti cara seorang peguam dapat menyimpan dana dalam escrow, jadi anda ESCROW melayani. Ia juga berurusan dalam Bitcoin sehingga semuanya tidak dikenali.

Berdagang dengan isi hati anda dan semua yang mereka minta adalah yuran transaksi 1.5% sederhana. Mereka akan memastikan anda dapat memeriksa barang yang dihantar sebelum melepaskan dana anda dan menawarkan penyelesaian sengketa pihak ketiga sekiranya kesepakatan itu mereda.

.pautan bawang: Wasabi Wallet

18. SecureDrop

Setiap orang memerlukan ruang di web kadang-kadang dan SecureDrop betul-betul begitu. Walau bagaimanapun, ini hanya sedikit lebih dari seminggu, kerana ia dirancang untuk membolehkan pemberi maklumat memberi maklumat kepada syarikat media tanpa nama.

Menariknya, laman web ini kini dimiliki dan dikendalikan oleh Freedom of the Press Foundation. Semua data dienkripsi dan tidak ada sambungan pihak ketiga di mana sahaja dalam proses. Ia benar-benar tanpa nama!

.pautan bawang: Sci-Hub

Soalan Lazim mengenai Mengakses Web Gelap

Bilakah Dark Web “bermula”?

Sejarah web tersembunyi hampir sama tua dengan sejarah Internet itu sendiri. Kami tidak menemui rekod rasmi mengenai “tarikh mula” yang sebenarnya tetapi kami percaya Dark Web yang kami kenal hari ini bermula pada tahun 2000 dengan pembebasan Freenet.

Adakah haram berada di Web dalam?

Laman web dalam web tidak diindeks oleh mesin carian biasa. Web dalam itu sendiri tidak menyalahi undang-undang, tetapi beberapa laman web mungkin melakukan aktiviti haram. Menyertai aktiviti tersebut mungkin tidak sah.

Adakah Web Gelap selamat?

Sama seperti kehidupan nyata, selalu ada unsur bahaya dalam talian dan laman web gelap tidak berbeza. Keselamatan adalah relatif dan yang terbaik adalah meningkatkan perlindungan dalam talian anda tidak kira apa yang anda lakukan. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menggunakan VPN, yang dapat mengenkripsi data anda dan menyembunyikan alamat IP anda dari mata kasar. Cari VPN terbaik dalam artikel saya yang lain.

Apa yang boleh anda lakukan di Web Gelap?

Sama seperti web terbuka, terdapat pelbagai jenis aktiviti yang boleh anda lakukan di web gelap, mulai dari penyertaan forum hingga melayari pasar dalam talian. Walau bagaimanapun, terdapat juga barang dan perkhidmatan haram yang terdapat di laman web gelap.

Apa yang boleh anda beli di Web Gelap?

Dark Web adalah pasaran yang tidak terkawal di mana orang boleh membeli apa sahaja. Ini termasuk senjata api, dadah haram, hidupan liar haram, video mengerikan, pasport palsu, akaun Netflix, maklumat kad kredit, atau bahkan penyewaan pembunuh bayaran.

Bolehkah anda dijejaki di Tor?

Menggunakan rangkaian Tor menjadikan identiti anda lebih sukar untuk dilacak, tetapi tidak mustahil. Lebih selamat menggunakan perkhidmatan privasi khusus seperti ExpressVPN.

Adakah DuckDuckGo the Dark Web?

DuckDuckGo adalah mesin carian yang mengindeks laman web .onion yang unik untuk laman web gelap. Ia bukan laman web gelap itu sendiri. Anda boleh mengakses DuckDuckGo di laman web gelap di sini: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

Mengakhiri

Sekiranya anda telah menguji beberapa perkara dalam artikel ini, sekarang anda mungkin telah menyedari bahawa apa yang telah saya berikan kepada anda adalah versi yang sangat bersih dari apa yang benar-benar tersedia di Dark Web. Serius, beberapa perkara sangat haram sehingga saya tidak akan menaipnya di sini.

Web Gelap boleh menjadi tempat kebebasan sebenar. Sebagai contoh, anda boleh membincangkan secara terbuka apa sahaja politik, tidak kira sayap kiri atau kanan, tanpa rasa takut untuk didakwa daripada pihak berkuasa tempatan anda. Malangnya, ini bercampur dengan banyak perkara yang tidak begitu baik.

Nikmati kebebasan tetapi ingatlah, jika anda berusaha untuk tetap tidak dikenali tetapi masih terperangkap, anda AKAN dikenakan bayaran untuk apa sahaja aktiviti haram yang anda lakukan di Dark Web. Lagipun, mereka malah menangkap Saddam Hussein, bukan?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map