Kajian NordVPN

NordVPN berpusat di Panama, salah satu tempat terbaik di dunia untuk syarikat yang tidak menyimpan log aktiviti pengguna. Dari segi minat pengguna dan juga ciri yang ditawarkan, ini adalah salah satu perkhidmatan Jaringan Peribadi Maya (VPN) pengguna terbaik yang dapat dibeli oleh wang. Paling baik – sebenarnya tidak semahal itu.


Dengan jumlah lebih daripada 5,000 pelayan di 62 negara, NordVPN mempunyai rangkaian terbesar yang saya lihat setakat ini. Ia juga menyokong hampir semua bentuk peranti pengguna sekitar hari ini dan terkenal dengan mesra pengguna.

Pada masa yang sama, ia juga menawarkan pilihan yang cukup untuk merangkumi semua asas, dari sokongan Onion hingga enkripsi kelas tentera dan kemas kini berterusan yang menjadikannya canggih.

Tinjauan NordVPN

Mengenai syarikat

 • Syarikat – NordVPN
 • Ditubuhkan – 2012
 • Negara – Panama
 • Laman Web – https://nordvpn.com/

Kebolehgunaan & Spesifikasi

 • Aplikasi tersedia untuk – iOS, Android, Windows, Linux, Mac
 • Pemalam penyemak imbas – Chrome, Firefox, Safari
 • Peranti – Penghala, TV berasaskan Android,
 • Penyulitan – IKEv2 / IPSec, OpenVPN
 • Streaming dan P2P membenarkan

NordVPN Kekurangan NordVPN

 • P2P terhad kepada pelayan tertentu

Harga

 • $ 11.95 / bln untuk langganan 1 bulan
 • $ 6.99 / bln untuk langganan 12 bulan
 • $ 3.49 / bln untuk langganan 36 bulan

Keputusan

NordVPN agak sukar untuk dikalahkan – dengan rancangan harga jangka panjang terendah setakat ini. Dengan jaringan yang luas, ciri-ciri canggih dan reputasi yang hebat, NordVPN adalah pemenang yang jelas sepanjang masa.

Kemas kini Februari 2020: Promosi Ulang Tahun NordVPN

NordVPN menyambut ulang tahun ke-8 dan mengadakan promosi khas. Pengguna yang membeli pelan 3 tahun NordVPN akan mendapat tempoh langganan percuma dari syarikat. Terdapat empat kemungkinan hasil:

 1. Percuma sebulan, atau
 2. Percuma 1 tahun, atau
 3. Percuma 2 tahun, atau
 4. Percuma 3 tahun

Pelan percuma ini akan menambah sehingga rancangan 3 tahun yang baru anda langgani. Contoh – Sekiranya anda mendapat hadiah 2 tahun, maka keseluruhan rancangan NordVPN anda akan bertahan selama lima tahun (3 + 2) – diskaun 67%.

Kemas kini - Jualan Ulang Tahun Khas NordVPNPromosi Ulang Tahun Khas NordVPN – Pengguna yang membeli rancangan 3 tahun akan mendapat pelan: 1 bulan, 1 tahun, 2 tahun, atau 3 tahun di atas rancangan 3 tahun yang mereka beli – .

Kelebihan NordVPN: Apa yang Saya Suka mengenai NordVPN

1- Harga NordVPN: Pilihan Jangka Panjang yang Berpatutan

nordvpn harga terkiniHarga terbaru NordVPN – Pelan 3 tahun berharga $ 3.49 / bulan dan akan dikembalikan sepenuhnya selama 30 hari.

NordVPN mempunyai pelbagai titik harga yang boleh anda pilih bergantung pada berapa lama anda mahu langganan anda bertahan. Sebagai peraturan, semakin lama tempoh yang anda langgani, semakin rendah harga yang harus anda bayar setiap bulan.

NordVPN menyesuaikan harga rancangan jangka panjang mereka pada 16 September 2019. Pelan 3-tahun dan 2-tahun kini masing-masing berharga $ 3,49 dan $ 4,99 (masing-masing $ 3,99 dan $ 2,99). Saya harus mengatakan bahawa untuk $ 3,49 sebulan dalam rancangan tiga tahun, NordVPN mengemukakan cadangan nilai yang wajar.

Sekiranya anda membayar mengikut bulan, harga NordVPN hampir setanding dengan norma industri.

Bandingkan harga NordVPN 

Perkhidmatan VPN *1-mo12-mo24-mo
NordVPN$ 11.95$ 6.99 / bln$ 4.99 / bln
Surfshark$ 11.95$ 5.99 / bln$ 1.99 / bln
ExpressVPN$ 12.95$ 8.32 / bln$ 8.32 / bln
PureVPN$ 10.95$ 5.81 / bln$ 3.33 / bln
TorGuard$ 9.99$ 4.99 / bln$ 4.99 / bln
VyprVPN$ 9.95$ 5.00 / bln$ 5.00 / bln

2- NordVPN Dapat Membantu Menjaga Identiti Anda Selamat

Secara peribadi, saya merasakan bahawa penyedia VPN tidak boleh berpusat di negara yang mempunyai undang-undang penyimpanan data yang terlalu ketat. Undang-undang tersebut dan fungsi utama VPN – anonimiti hanya menimbulkan pertentangan kepentingan.

Kami telah melihat dengan tepat betapa buruknya ini bagi beberapa pengguna VPN seperti dalam kes IPVanish, penyedia perkhidmatan VPN yang berpangkalan di Amerika Syarikat yang didakwa memberikan maklumat yang dicatat pada salah satu penggunanya kepada Homeland Security, yang mengakibatkan penangkapan suspek. Kontroversi terbesar dalam kes itu adalah bahawa ia tidak seharusnya memiliki balak tersebut.

Sebagai alternatif, negara-negara seperti Panama, tempat NordVPN berada, lebih berorientasikan pengguna dan kurang memberi kuasa kepada pihak berkuasa. Ini menjadikannya lebih mudah untuk mempercayai bahawa NordVPN akan dapat berpegang teguh pada senjata sekiranya ada percubaan dilakukan untuk mencungkil maklumat daripadanya.

Dasar Tanpa Log yang Ketat

Memandangkan apa yang telah saya kongsikan di atas, saya juga cenderung mempercayai NordVPN ketika menyatakan dasar tidak ada pembalakan secara terbuka.

Menurut laman web mereka sendiri, “NordVPN menjamin polisi tanpa log yang ketat untuk perkhidmatan NordVPN, yang bermaksud bahawa aktiviti anda menggunakan Perkhidmatan NordVPN disediakan oleh proses teknikal automatik, tidak dipantau, direkodkan, dicatat, disimpan atau diserahkan kepada pihak ketiga”.

NordVPN tidak menjejaki atau mengumpulkan data pengguna.

Kaedah Pembayaran Tanpa Nama

Oleh kerana anda hanya memerlukan nama pengguna dan kata laluan untuk mendaftar, kerana benar-benar paranoid ada juga pilihan untuk membayar dengan cara yang tidak dapat dikenal pasti. Ini termasuk mata wang kripto seperti Bitcoin yang akan membantu mengurangkan jalan yang boleh membawa terus kepada anda.

Bunuh Suis

Sekiranya anda menggunakan NordVPN dan sambungan anda merosot, anda boleh menetapkan aplikasi untuk menyelesaikan pemotongan aliran data dari peranti anda. Ini untuk mengelakkan identiti anda bocor kerana tidak lagi dilindungi oleh pelayan VPN.

Anda boleh menetapkan NordVPN beroperasi pada dua tahap pada ini, sama ada penamatan aliran data yang lengkap atau yang terhad. Versi desktop NordVPN boleh menggunakan kedua-duanya. Versi terhad lebih berguna untuk peranti mudah alih dan membolehkan anda memilih aplikasi mana di perangkat anda yang dilarang menghantar data.

VPN berganda

Bagi mereka yang lebih serius menyembunyikan identiti mereka, Double VPN adalah sesuatu yang anda sukai. VPN berfungsi dengan merutekan sambungan anda melalui pelayan yang mengubah IP anda sehingga asal anda tersembunyi.

Dengan menggunakan fitur Double VPN, sambungan anda akan diarahkan melalui dua pelayan yang terpisah, oleh itu diubah dua kali. Ini menambah lapisan penyangga tambahan sekiranya salah satu IP bocor dengan alasan apa pun.

3- Penyulitan yang kuat melindungi data anda

Menggunakan gabungan penyulitan kelas ketenteraan dan protokol selamat, NordVPN adalah salah satu VPN pengguna paling selamat di sekitar. Enkripsi AES-256 sama tinggi dengan rantai makanan seperti yang ada sekarang dan digunakan oleh pemerintah dan tentera di seluruh dunia.

Penyulitan digabungkan dengan rangkaian protokol keselamatan yang boleh anda pilih, bergantung pada keperluan anda. Protokol keselamatan pilihan anda akan mempengaruhi kelajuan sambungan VPN anda dan juga jenis enkripsi yang boleh anda gunakan.

Sekarang, OpenVPN adalah protokol terpantas dan paling kuat yang dimiliki oleh NordVPN, tetapi juga telah menguji WireGuard. WireGuard adalah protokol yang akan datang yang dianggap mampu melampaui segala yang ada di pasaran dari segi kelajuan dan tahap enkripsi.

Kemas kini: Respons rasmi mengenai pengembangan protokol WireGuard

Helo, Adam. Pada masa ini, pelanggan NordVPN dapat menguji protokol WireGuard dengan langganan aktif. Sekiranya anda mahu, jangan ragu untuk menghubungi kami melalui alamat e-mel

– NordVPN (@NordVPN) 13 Februari 2019

Apa khabar di sana! Pada masa ini, kami sedang menguji protokol WireGuard. Sekiranya anda ingin memasuki fasa pengujian beta, sila hantarkan e-mel mengenai hal ini.

– NordVPN (@NordVPN) 19 Februari 2019

4- Kelajuan NordVPN – Salah satu VPN Tercepat Di Sekitar

NordVPN mempunyai salah satu rangkaian pelayan yang paling luas sehingga kini. Ia mempunyai lebih daripada 5,000 pelayan di 62 negara. Sebilangan daripada anda mungkin tertanya-tanya mengapa ini berkaitan dengan kelajuan, tetapi jarak fizikal dari perkhidmatan VPN adalah salah satu faktor yang mempengaruhi kelajuan dan tindak balas ping. Pelayan berhampiran lokasi sebenar anda akan memberi anda peluang yang lebih baik dengan kadar ping rendah dan kelajuan tinggi.

Ujian kelajuan pada VPN hanya berfungsi sebagai petunjuk kerana banyak faktor mempengaruhi kelajuan sebenar. Untuk membuat yang terbaik dari sambungan VPN, anda memerlukan peranti yang hebat (untuk menangani penyulitan dan penyahsulitan) serta kelajuan talian sebenar yang kuat dari sambungan Internet anda.

Kelajuan Rujukan

Kelajuan rujukan tanpa sambungan VPN (hasil sebenar di sini). Ping = 5ms, muat turun = 400.43Mbps, muat naik = 310.01Mbps.

Untuk tujuan ujian ini, saya menjalankannya pada baris 500Mbps dengan throughput sebenar sekitar 400Mbps ke atas dan 300Mbps turun. Peranti yang saya gunakan adalah komputer riba dengan pemproses Generasi ke-8 Intel yang memuncak pada 3.4GHz.

Kelajuan Pelayan AS

Hasil ujian kelajuan NordVPN dari pelayan AS (hasil sebenar di sini). Ping = 251ms, muat turun = 36.49Mbps, muat naik = 9.28Mbps.

Kelajuan AS pada sambungan NordVPN bagi saya sedikit kurang senang. Namun, ini bukan semata-mata kesalahan VPN kerana secara fizikal saya berada di seberang dunia dari AS. Ini juga ditunjukkan dalam jangka masa ping yang lama dari pelayan AS.

Catatan – Terdapat laporan lain yang menyebut bahawa NordVPN kadang-kadang menjadi perlahan di AS dan Kanada.

Kelajuan Eropah (Jerman)

Hasil ujian kelajuan NordVPN dari pelayan Jerman (hasil sebenar di sini). Ping = 225ms, muat turun = 31.04Mbps, muat naik = 15.09Mbps.

Juga tidak begitu pantas, saya mendapat hasil yang serupa dari pelayan zon Eropah seperti pelayan AS. 31Mpbs turun dan 15Mbps ke atas tidak hebat, tetapi masih lebih dari cukup untuk tidak menyemak imbas dan bahkan untuk muat turun terhad.

Kelajuan Asia (Singapura)

Hasil ujian kelajuan NordVPN dari pelayan Singapura (hasil sebenar di sini). Ping = 10ms, muat turun = 127.90Mbps, muat naik = 198.14Mbps.

Seperti yang dijangkakan, negara jiran saya memberikan hasil yang sangat baik. Tidak menghairankan memandangkan jarak fizikalnya dan reputasinya yang sangat baik untuk infrastruktur bertaraf dunia. 127Mbps turun dan 198Mbps naik bukanlah sesuatu yang perlu disinari dari penyedia VPN.

Kepantasan Australia

Hasil ujian kelajuan NordVPN dari pelayan Australia (hasil sebenar di sini). Ping = 56ms, muat turun = 76.01Mbps, muat naik = 107.96Mbps.

Memandangkan Australia juga hampir dekat, hasilnya seperti yang diharapkan di sini juga.

NordVPN Con: Apa yang tidak begitu baik mengenai NordVPN

1- P2P Terhad untuk Pelayan Khusus

Sekiranya anda mengingati rentang kelajuan dari ujian di atas, saya berjaya mendapatkan kelajuan antara 30Mbps hingga 127Mbps. Ini sangat baik untuk streaming video, malah kandungan HD. Ini bermaksud bahawa secara teknikal, anda seharusnya dapat mengalirkan kandungan dengan baik dari mana-mana laman web di seluruh dunia.

Seperti biasa ujian standard saya adalah untuk mencuba dan menyambung ke BBC iPlayer, yang berjalan lancar. Saya juga menayangkan beberapa video YouTube 4k yang lancar dan bebas dari kegagapan.

NordVPN memang membenarkan trafik P2P tetapi ini terhad kepada pelayan tertentu. Untuk melakukannya, anda mesti membuat pilihan pada klien NordVPN anda. Saya cadangkan hanya memilih ‘P2P Servers’ dan membenarkan NordVPN memilih yang terbaik untuk anda.

Sambungan dengan rakan sebaya sedikit terputus pada awalnya, tetapi setelah anda memberi sedikit masa, saya dapati semuanya berjalan lancar. Saya dapat menjalankan torrents saya dengan kelajuan penuh yang saya peruntukkan untuk muat turun saya, yang cukup banyak!

Situasi Dunia Sebenar & Kemas kini

Bolehkah anda bermain di NordVPN?

Sekiranya atas sebab tertentu anda merasa perlu bermain melalui VPN, anda perlu memilih pelayan di dekat anda untuk mengurangkan kelewatan yang disebabkan oleh ping yang lebih lama. Kelajuan talian harus cukup pantas. Namun, jika anda bergantung pada penggunaan VPN untuk menyambung ke pelayan luar negeri tertentu untuk permainan, itu mungkin sedikit masalah.

Kadar ping menunjukkan diri mereka meningkat dengan cepat semakin jauh pelayannya. Ini tidak terpencil untuk NordVPN, ini hanya fakta kehidupan – batasan teknikal, untuk dibahas.

NordVPN pada Penghala yang tidak berkuasa

Semua ujian ini dijalankan pada protokol dan tetapan lalai dalam klien Windows NordVPN. Sebagai titik penting untuk disisipkan di sini, semua VPN adalah overhead yang sangat tinggi dari segi sumber CPU yang digunakan kerana penyulitan dan penyahsulitan.

Ini menjadikan mereka kurang ideal untuk dijalankan dengan peranti yang kurang berkuasa seperti penghala. Saya tidak akan mengesyorkan menjalankan perkhidmatan VPN dari penghala kecuali anda mempunyai penghala yang SANGAT bagus (yang mungkin memerlukan bom).

Desktop, komputer riba dan peranti mudah alih yang lebih baru (kurang dari dua tahun) semestinya baik.

Pelanggaran NordVPN disebabkan oleh kerentanan di pusat data di Finland

NordVPN telah mengesahkan penyerang melanggar salah satu pelayannya di Finland. Kejadian itu berlaku pada bulan Mac 2018 (berita yang dilaporkan di Engadget 18 bulan kemudian) dan tidak ada tanda-tanda yang menunjukkan bahawa mana-mana pengguna NordVPN terjejas atau bahawa data mereka diakses oleh pelaku jahat.

Berikut adalah beberapa perkara penting mengenai pelanggaran tersebut, berdasarkan e-mel rasmi yang dihantar pada 23 Oktober 2019:

 • Semasa disambungkan ke pelayan, penggodam hanya dapat melihat apa yang akan dilihat oleh ISP biasa, tetapi tidak dapat diperibadikan atau dihubungkan dengan pengguna tertentu.
 • Pelayan itu sendiri tidak mengandungi log aktiviti pengguna. Tidak ada aplikasi NordVPN yang menghantar kelayakan buatan pengguna untuk pengesahan, jadi nama pengguna dan kata laluan tidak dapat dipintas.
 • Perkhidmatan NordVPN secara keseluruhan tidak digodam; kod kami tidak digodam; terowong VPN tidak dilanggar. Aplikasi NordVPN tidak terjejas. Ini adalah contoh individu mengenai akses tanpa kebenaran ke 1 daripada lebih daripada 5000 pelayan yang dimiliki syarikat itu.
 • Garis masa kejadian:
  • Pelayan yang terjejas dibawa dalam talian pada 31 Januari 2018.
  • Bukti pelanggaran tersebut muncul di khalayak ramai pada 5 Mac 2018.
  • Potensi akses tanpa izin ke pelayan NordVPN dibatasi ketika pusat data menghapus akaun pengurusan yang tidak didedahkan pada 20 Mac 2018.
  • Pelayan itu dihancurkan pada 13 April 2019 – ketika NordVPN mengesyaki kemungkinan berlaku pelanggaran.

Keputusan: Adakah NordVPN adalah Pembelian yang Baik?

Dengan rancangan harga jangka panjang terendah yang saya lihat setakat ini, NordVPn agak sukar untuk menewaskan kos. Dengan jaringan yang sangat luas, ciri-ciri canggih dan reputasi hebat, NordVPN adalah pemenang yang jelas sepanjang masa.

Dengan kepantasan saya rasa ia sedikit lebih tidak stabil berbanding dengan ExpressVPN tetapi tidak banyak. Bagaimanapun, pengalaman itu lancar, dan saya hampir tidak merasakan bahawa saya dibatasi dengan menggunakan perkhidmatan VPN sama sekali. Baiklah, mungkin semasa memuat turun tunggal, tetapi itu jarang berlaku bagi saya.

Ringkasannya-

Kelebihan NordVPN

 • Harga rancangan jangka panjang yang berpatutan
 • Reputasi dan penuh ciri
 • Rangkaian pelayan besar-besaran

Kekurangan NordVPN

 • P2P terhad kepada pelayan tertentu

Alternatif

Untuk melihat lebih banyak pilihan dalam perkhidmatan VPN, lihat senarai 10 perkhidmatan VPN terbaik kami.

Memperoleh pendedahan – Kami menggunakan pautan afiliasi dalam artikel ini. WHSR menerima bayaran rujukan dari syarikat yang disebut dalam artikel ini. Pendapat kami berdasarkan pengalaman sebenar dan data ujian sebenar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map