Kajian Surfshark

Surfshark adalah pendatang baru yang relatif ke adegan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) dan muncul dengan cepat.


Hanya dalam setahun, mereka dapat menjaringkan rangkaian lebih dari 800 pelayan di sekitar 50 negara. Perkara pertama yang membuat saya bersemangat adalah berita bahawa ia berpusat di Kepulauan Virgin Britain (BVI).

BVI adalah Wilayah Luar Negara Britain seperti yang kita tahu tetapi tidak mempunyai undang-undang penyimpanan data yang diketahui untuk dibahas dan mempunyai sistem kehakiman tersendiri. Ini menjadikannya pangkalan yang ideal untuk syarikat VPN kerana itu adalah sebahagian daripada perniagaan teras mereka – tanpa nama.

Dengan pemikiran itu, saya mendaftar untuk rancangan dua tahun dan melompat tepat, menjalankannya melalui karya.

Adakah Surfshark akan dapat meneliti perkhidmatannya? Mari kita cari.

Tinjauan Surfshark

Mengenai syarikat

 • Syarikat: Surfshark Ltd.
 • Ditubuhkan: 2018
 • Negara: Kepulauan Virgin Inggeris
 • Laman web: https://surfshark.com

Kebolehgunaan & Spesifikasi

 • Peranti tanpa had
 • Menyokong hampir semua peranti
 • Penyulitan
 • Mengalir & P2P dibenarkan
 • Buka sekatan Netflix, Hulu, BBC iPlayer
 • 800+ Pelayan
 • Bekerja di China

Kekurangan Surfshark

 • Pelayan P2P terhad dengan Kelajuan Buruk
 • Pelayan Terpantas Tidak Perlu Betul

Harga

 • $ 11.95 / bln untuk langganan 1 bulan
 • $ 3.75 / bln untuk langganan 12 bulan
 • $ 1.94 / bln untuk langganan 36 bulan

Keputusan

Surfshark memeriksa banyak kotak yang betul yang membentuk VPN – Kelajuan, Keselamatan, dan tanpa nama. Kini terdapat di senarai teratas kegemaran saya.

Kelebihan Surfshark

1. Tiada Pembalakan

Catatan mengenai pembalakan dari pangkalan pengetahuan SurfsharkCatatan mengenai pembalakan dari pangkalan pengetahuan Surfshark

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, perkara pertama yang membuat saya memerhatikan Surfshark adalah pangkalan BVI dari mana ia berfungsi. Itu sangat baik untuk dasar pembalakan yang dimiliki syarikat. Ia mendakwa hanya menyimpan data pengguna dalam jumlah yang terhad untuk tujuan tertentu.

Menurut mereka, satu-satunya maklumat yang disimpan adalah alamat e-mel anda dan beberapa maklumat penagihan sekiranya pembayaran balik diminta. Proses pendaftaran mereka nampaknya mengesahkan ini dan maklumat yang terdapat di panel pengurusan akaun mereka juga berlaku. Satu-satunya perkara yang dapat dilihat ialah alamat dan tetapan e-mel anda.

Sebagai catatan, Surfshark juga mengaku telah melalui audit bebas, tetapi saya harus menekankan bahawa audit itu dilakukan hanya pada pelanjutan Google Chrome mereka.

2. Penyemakan Imbas yang Selamat dan Tanpa Nama

Seperti kebanyakan VPN, Surfshark dilengkapi dengan pilihan protokol yang boleh anda pilih. Pilihan di sini sedikit lebih terhad daripada biasa. Anda hanya mempunyai akses ke IKEv2, OpenVPN (TCP atau UDP) dan protokol yang dikenali sebagai Shadowsocks.

Kemasukan Shadowsocks agak mengejutkan pada mulanya kerana pembangunnya diminta untuk berhenti mengerjakan kod tersebut dan mengeluarkannya dari GitHub tempat ia dikongsi. Protokol ini masih hidup dan kini mempunyai laman webnya sendiri: Shadowsocks.

Kemungkinan penggunaan protokol ini akan sangat berguna bagi pengguna di daratan China untuk menyelesaikannya melalui Great Firewall.

3. Pelbagai Aplikasi

Surfshark mempunyai pelbagai aplikasi yang boleh anda gunakan untuk memasangnya di hampir semua jenis peranti yang disambungkan. Ini merangkumi segalanya dari platform Windows dan Linux atau Mac yang digunakan secara meluas hingga ke peranti mudah alih dan juga TV pintar dan beberapa penghala.

Terdapat juga varian yang boleh anda gunakan dengan penyemak imbas popular seperti Chrome dan Firefox. Perlu diingatkan bahawa pelanjutan Chrome untuk Surfshark diaudit oleh sebuah syarikat bebas pada akhir 2018, hanya dengan dua kekurangan kecil yang dijumpai.

4. Sokongan Pelanggan Hebat

Rekod sembang terkini dengan sokongan SurfsharkSalah satu rakaman sembang saya dengan sokongan Surfshark.

Memeriksa sokongan pelanggan mereka, saya sangat gembira dengan hasilnya setiap kali. Saya menghubungi mereka dua kali, sekali dengan pertanyaan penjualan dan satu lagi dengan soalan yang lebih teknikal. Kedua-dua kali respons cepat (dalam beberapa saat).

Saya juga gembira dengan tahap pengetahuan yang ditunjukkan oleh staf sokongan mereka yang dapat menyelesaikan masalah saya dengan cepat dan cekap.

5. Sambungan Tanpa Had

Masalah jumlah peranti yang dapat anda sambungkan ke VPN hanya menjadi tumpuan sepanjang tahun lalu. Pada masa lalu, kita terutama harus prihatin dengan melindungi satu peranti statik dan satu peranti mudah alih (biasanya).

Hari ini, terima kasih kepada IoT, hampir semua perkara disambungkan ke Internet. Satu isi rumah boleh mempunyai sehingga 10 peranti yang disambungkan ke pelbagai rangkaian dengan mudah. Tempat saya misalnya mempunyai tiga telefon bimbit, tiga tablet, dua PC desktop, satu komputer riba, penghala dan TV pintar!

Surfshark adalah salah satu dari beberapa perkhidmatan VPN di sekitarnya yang tidak membatasi jumlah sambungan yang dapat anda gunakan secara serentak. Benar, ini mungkin bukan perkara yang baik, tetapi hanya memerlukan satu perkara yang perlu diperhatikan.

6. Kelajuan Hebat

Membincangkan kelajuan VPN adalah cacing yang sama sekali berbeza, jadi jika anda tidak pasti apa yang membuat VPN anda cepat (atau lambat), lihat panduan VPN saya di sini. Sebelum menguji Surfshark, saya pertama kali menjalankan ujian kelajuan di talian saya untuk mengukur kelajuannya pada masa itu;

Ujian kelajuan Surfshark - Penanda Aras (tanpa VPN): Pada masa ujian, saya mendapat 300+ Mbps pada baris 500MbpsPenanda aras (tanpa VPN): Pada masa pengujian, saya mendapat 300+ Mbps pada baris 500Mbps

Ujian Kelajuan – Asia (Singapura)

Ujian kelajuan SurfShark dari Singapura (lihat hasil sebenar di sini).

Saya memilih Singapura untuk ujian rantau Asia saya kerana mempunyai beberapa infrastruktur terbaik di sekitar dan merupakan hab transit utama untuk sambungan antarabangsa. Secara jujur, mata saya hampir keluar dari kepala saya melihat saya dapat mencapai 200Mbps pada ujian hilir.

Hasilnya adalah yang terbaik yang saya temui setakat ini dan saya mengulangi ujian itu beberapa kali untuk memastikan ia betul (betul).

Ujian Kelajuan – Eropah (Belanda)

Ujian kelajuan SurfShark dari Belanda (lihat hasil sebenar di sini).

Kelajuan dari sambungan saya ke pelayan VPN yang berpusat di Eropah sama baiknya, dengan tanda yang jelas kebanyakannya berada dalam jeda ping yang lebih lama.

Ujian Kelajuan – Amerika Syarikat (Seattle)

Ujian kelajuan Surfshark - Ujian kelajuan SurfShark dari Amerika Syarikat (lihat hasil sebenar di sini).Ujian kelajuan SurfShark dari Amerika Syarikat (lihat hasil sebenar di sini).

Dari pelayan VPN yang berpangkalan di AS, kelajuan turun lagi untuk saya. Perkara ini biasanya diharapkan kerana secara fizikal saya jauh dari AS. Walaupun begitu, 91 Mbps masih merupakan hasil yang baik dan lebih dari cukup, secara teorinya, untuk menstrim video walaupun pada 8K.

Ujian Kelajuan – Afrika (Afrika Selatan)

Ujian kelajuan Surfshark - Ujian kelajuan SurfShark dari Afrika Selatan (lihat hasil sebenar di sini).Ujian kelajuan SurfShark dari Afrika Selatan (lihat hasil sebenar di sini).

Afrika adalah domba hitam biasa dalam keluarga, tetapi masih menunjukkan hasil yang lebih baik daripada yang saya dapat dari perkhidmatan VPN lain. 47 Mbps mungkin terdengar sedikit perlahan jika anda membandingkannya dengan kelajuan garis lalai saya, tetapi ia pasti cukup walaupun untuk streaming video 4K.

7. Kerja Netflix

Netflix berfungsi, jadi saya rasa tidak ada banyak lagi yang perlu dibincangkan mengenai perkara itu. Yang perlu diperhatikan adalah kerana peningkatan ping untuk pelayan yang semakin jauh, terdapat kelewatan yang agak ketara dalam memuatkan halaman di Netflix. Sedikit menjengkelkan tetapi penstriman masih berfungsi dengan baik.

8. Surfshark Muncul dengan Harga yang Tidak Boleh Dipercayai

harga terkini surfsharkPelan Surfshark 36 bulan berharga $ 1.94 / bln.

Sekiranya anda mempertimbangkan untuk menggunakan Surfshark pada paket pembayaran dari bulan ke bulan, bayarannya hampir sama dengan perkhidmatan VPN lain di pasaran. Di mana ia benar-benar bersinar adalah dalam rancangan jangka panjang satu dan tiga tahun mereka (12/36 bulan) yang hanya berharga $ 3,75 dan $ 1,94 sebulan.

Ini adalah salah satu harga terendah yang pernah saya lihat dan setelah anda memasangkannya dengan prestasi Surfshark yang hampir sukar dipercayai, perjanjian yang sukar ditandingi. Secara peribadi, saya merasakan bahawa kontrak satu tahun juga merupakan tempoh masuk yang ideal – tidak terlalu lama atau pendek.

Saya memeriksa dengan staf sokongan mereka dan mengesahkan bahawa harga yang anda gunakan akan berlaku juga ketika pembaharuan. Ini bermakna bahawa jika anda mendaftar untuk rancangan tiga tahun pada $ 69.99, tidak ada kenaikan harga untuk pembaharuan.

Bandingkan harga Surfshark dengan perkhidmatan VPN lain

Perkhidmatan VPN *12-mo24 atau 36-bulan
Surfshark$ 3.75 / bln$ 1.94 / bln
ExpressVPN$ 8.32 / bln$ 8.32 / mp
TerpantasVPN$ 2.49 / bln$ 2.49 / bln
NordVPN$ 6.99 / bln$ 3.99 / bln
PureVPN$ 5.81 / bln$ 3.33 / bln
TorGuard$ 4.99 / bln$ 4.99 / bln
VyprVPN$ 5.00 / bln$ 5.00 / bln
IP Hilang$ 3.25 / bln$ 3.25 / bln

* Catatan – Harga diperiksa tepat pada bulan Julai 2019. Klik pautan untuk membaca ulasan dan keputusan ujian kelajuan kami untuk setiap perkhidmatan VPN. 

Kekurangan Surfshark

1. Pelayan P2P terhad dengan Kelajuan Buruk

Surfshark – bukan VPN terbaik untuk kebiasaan Torrent.

Perkara pertama yang perlu anda ketahui ialah Surfshark menghadkan P2P atau Torrenting ke beberapa lokasi; Kanada, Jerman, Itali, Jepun, Belanda, UK, AS. Bagi saya ini sangat membimbangkan kerana yang paling dekat dengan lokasi saya adalah Jepun.

Namun, seperti yang anda lihat dari ujian kelajuan di atas, pelayan Jepun masih menunjukkan prestasi yang cukup baik bagi saya. Malangnya, itu nampaknya tidak dapat diterjemahkan dengan pantas menjadi kelajuan torrent.

Anda boleh torrent dengan Surfshark, tetapi perlahan-lahan.

Saya menjalankan satu set torrents ujian, mencari filem yang paling unggul yang dapat saya perhatikan bagaimana mereka akan melakukannya. Kelajuan muat turun torrent adalah sebahagian kecil daripada kelajuan yang diuji, dengan alasan yang tidak diketahui.

Ini berlaku beberapa kali ketika saya mencuba pelbagai perkara seperti menukar pelayan atau menggunakan set fail yang berbeza. Hakikatnya, Surfshark nampaknya tidak mahu bermain bagus dengan P2P. Anda BOLEH torrent, tetapi perlahan.

2. Pelayan Terpantas Tidak Perlu Betul

Semasa saya menjalankan aplikasi Surshark VPN pada kali pertama, saya ingin melihat sejauh mana ia dapat dilakukan dengan semua perkara yang lalai. Yang saya buat hanyalah memasangnya, masukkan kelayakan saya kemudian klik pada ‘pelayan terpantas’. Saya dihubungkan dengan pelayan tempatan di mana saya berada – dengan hasil yang mengecewakan. Perkara yang sama berlaku dengan pilihan ‘Pelayan Terdekat’.

Nasihat saya adalah mencubanya terlebih dahulu tetapi jika anda mendapat hasil yang mengerikan, pilihlah pelayan alternatif. Secara peribadi, keadaan saya berfungsi dengan baik untuk menyambung ke pelayan Surfshark yang berpusat di Singapura.

Memasang Surfshark pada Peranti Anda

Menyiapkan SurfShark pada Windows 10

1. Aplikasi SurfShark

menyediakan VPN pada Windows 10 menggunakan aplikasi Aplikasi Windows Surfshark mudah untuk pemula (Lawati Surfshark dalam talian)

Terdapat dua cara utama anda boleh menyiapkan SurfShark pada Windows 10. Cara pertama dan termudah adalah dengan menggunakan aplikasi yang disediakan oleh SurfShark. Kaedah ini lebih disukai kerana selain kemudahan, ia dilengkapi dengan ciri-ciri lain yang terdapat pada mereka.

Untuk memasang aplikasi:

 1. Lawati laman web Surfshark dan muat turun aplikasi Windows
 2. Klik dua kali fail pemasang untuk memulakan persediaan
 3. Apabila pemasangan selesai, klik Jalankan untuk memulakan aplikasi

Semasa aplikasi berjalan, anda akan diminta untuk log masuk ke akaun anda, atau membuat yang baru. Sekiranya anda belum mendaftar untuk perkhidmatan tersebut, pilihlah untuk mendaftarkan akaun. Sekiranya anda mempunyai akaun yang ada, masukkan alamat e-mel dan kata laluan anda.

Untuk menyambung ke pelayan SurfShark, anda boleh mengklik butang ‘Sambung’ dan membiarkan Surfshark memilih pelayan terbaik untuk anda, atau klik pada pilihan di bawah tab ‘Lokasi’ jika anda ingin menyambung ke negara / pelayan tertentu. Surfshark mempunyai lebih dari 1,000 pelayan VPN di 61 negara yang boleh anda sambungkan.

2. Pemasangan Manual pada Windows

menyediakan VPN pada Windows 10 menggunakan pemasangan manual Antaramuka OpenVPN GUI terpisah dari pemasangan Windows teras anda.

Cara anda mengatur SurfShark anda secara manual pada Windows bergantung pada protokol apa yang ingin anda gunakan.

Protokol VPN yang berbeza menawarkan tahap keselamatan dan prestasi yang berbeza. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai ini, baca Panduan VPN kami. Saya biasanya lebih suka OpenVPN untuk keselamatannya yang lebih baik berbanding protokol lain yang ada.

Untuk menyediakan Surfshark secara manual untuk OpenVPN pada Windows:

 1. Muat turun GUI OpenVPN dan pasangnya
 2. Muat turun fail konfigurasi OpenVPN (biasanya dalam fail ZIP) dari penyedia VPN anda. Saya mengesyorkan anda mengekstrak fail tersebut ke dalam folder berasingan di dalam direktori pemasangan OpenVPN anda (mis. C: \ Users \ YourUsername \ OpenVPN \ config)
 3. Jalankan aplikasi OpenVPN
 4. Klik kanan pada ikon OpenVPN di kawasan pemberitahuan anda
 5. Pilih pelayan yang anda mahukan, kemudian klik ‘Sambung’
 6. Masukkan nama pengguna dan kata laluan anda

Menyiapkan VPN pada Android

menyediakan VPN pada android Cari sahaja penyedia VPN anda di Play Store

Memandangkan kesederhanaan bagaimana peranti mudah alih menangani sesuatu, menyiapkan SurfShark di Android mungkin kaedah yang paling mudah:

 1. Lancarkan aplikasi Play Store pada peranti anda
 2. Cari Surfshark dan pasangkannya
 3. Mulakan aplikasi dan log masuk menggunakan bukti kelayakan anda
 4. Tekan butang ‘Connect’ untuk memulakan perkhidmatan

Anda juga boleh memilih untuk memilih lokasi anda dari senarai pelayan / negara dalam aplikasi.

Menyiapkan pada iOS

menyediakan VPN pada iOS VPN berasaskan peranti mudah alih mudah digunakan

Menyiapkan VPN pada peranti iOS anda semudah di platform Android:

 1. Cari aplikasi Surfshark di App Store
 2. Muat turun dan pasang aplikasinya
 3. Setelah selesai, lancarkan aplikasi dan tekan butang ‘Sambung’

Menyiapkan Sambungan SurfShark berasaskan Penyemak Imbas

SurfShark mempunyai pelanjutan berasaskan penyemak imbas (untuk Chrome dan Firefox) yang boleh anda gunakan.

Menyiapkan VPN dihidupkan Chrome Penyemak Imbas

Menyiapkan VPN pada penyemak imbas Chrome Anda boleh mengawal semua ciri Surfshark dari sambungan Chrome

 1. Lawati kedai web Chrome dan cari sambungan VPN anda
 2. Apabila anda menjumpai yang betul, klik ‘Tambahkan ke Chrome’
 3. Klik pada ikon sambungan pada bar alat penyemak imbas anda
 4. Masukkan kelayakan log masuk anda
 5. Tekan butang ‘Quick Connect’ dan anda sudah selesai

Menyiapkan VPN dihidupkan Firefox Penyemak Imbas

Menyiapkan VPN pada penyemak imbas Firefox VPN berasaskan penyemak imbas cepat dan mudah dipasang

 1. Klik pada Menu ‘(ikon dengan tiga garis mendatar) dan klik pada’ Add-ons ‘
 2. Cari penyedia VPN anda dan klik di atasnya
 3. Klik ‘+ Tambahkan ke Firefox’
 4. Setelah dipasang, klik ikon pada bar alat dan masukkan kelayakan anda
 5. Cukup klik ‘Quick Connect’ dan anda sudah bersedia

Menyiapkan Surfshark pada Penghala

menyediakan VPN pada penghala VPN dapat dipasang pada beberapa router, tetapi sering kali mempunyai prestasi yang terbatas.

Sebelum kita memulakan, penting untuk menyedari beberapa perkara mengenai VPN dan penghala. Oleh kerana VPN sering menggunakan penyulitan berat, prestasi pada penghala sering terjejas secara negatif kerana kemampuan perkakasannya yang terhad.

Juga, tidak semua router akan menyokong VPN. Sekiranya anda ingin menggunakan VPN pada penghala anda, pastikan ia dapat melakukannya sebelum mendaftar ke perkhidmatan tersebut! Sama seperti konfigurasi manual pada Windows, pertama anda perlu memuat turun fail konfigurasi OpenVPN Surfshark. Kemudian:

 1. Log masuk ke panel pentadbiran penghala anda
 2. Dari menu, klik pada ‘VPN’ kemudian ‘OpenVPN’
 3. Pilih ‘OpenVPN Client’ dan klik ‘Add Profile’
 4. Pilih tab ‘OpenVPN’ dan isikan kelayakan anda
 5. Klik ‘Pilih Fail’ untuk memilih fail konfigurasi OpenVPN kemudian klik ‘Muat Naik’
 6. Klik ‘OK’

Setelah selesai, profil akan muncul di bawah senarai sambungan VPN anda di penghala. Untuk memulakan salah satu daripadanya, pilih yang anda mahukan dan tekan butang ‘Aktifkan’ di sebelahnya.

Keputusan: Surfshark Membuat Gelombang!

Biasanya saya adalah pengulas yang berkeupayaan rata dan saya suka menimbang sebanyak mungkin faktor. Ini diselaraskan dengan pengalaman peribadi dan saya berusaha sedaya upaya untuk mengelakkan bias daripadanya. Tanpa keraguan, kali ini saya dapat mengatakan bahawa saya sangat kagum dengan apa yang ditawarkan oleh Surfshark.

Perkhidmatan memeriksa banyak kotak yang tepat yang membentuk VPN yang baik – Kelajuan, Keselamatan, dan tanpa nama. Terdapat beberapa ‘frills’ yang dilancarkan oleh banyak perkhidmatan VPN hanya untuk mengatasi persaingan dan saya menganggap fokus ini pada perkhidmatan teras adalah langkah bijak.

Surfshark kini berada di bahagian atas senarai kegemaran saya.

Untuk merakam –

Kekurangan Surfshark

 • Pelayan P2P terhad dengan Kelajuan Buruk
 • Pelayan Terpantas Tidak Perlu Betul

Alternatif

Untuk melihat lebih banyak pilihan dalam perkhidmatan VPN, lihat senarai 10 perkhidmatan VPN terbaik kami.

Memperoleh pendedahan – Kami menggunakan pautan afiliasi dalam artikel ini. WHSR menerima bayaran rujukan dari syarikat yang disebut dalam artikel ini. Pendapat kami berdasarkan pengalaman sebenar dan data ujian sebenar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map