Kajian TorGuard

TorGuard mungkin bukan nama pertama yang terlintas di fikiran ketika disebut Rangkaian Peribadi Maya (VPN). Sebenarnya, saya bertanya-tanya dan tidak banyak yang mendengarnya – baik, kecuali mereka menggunakannya. Walaupun menjadi orang yang sangat ingin tahu bahawa saya, saya telah mengintip awal dan apa yang saya lihat menarik minat saya.


Biasanya penyedia perkhidmatan VPN sangat fokus pada perniagaan mereka tetapi TorGuard sendiri menawarkan lebih daripada itu – perkhidmatan perlindungan privasi dalam talian, tepat. Walaupun benar bahawa ada perbezaan halus, saya memutuskan untuk menggali lebih dalam penawaran VPN-nya.

Perkara pertama yang saya perhatikan adalah bahawa TorGuard melakukan penjenamaan di sekitar Torrents (perkongsian fail P2P). Ini tidak begitu biasa dan sebenarnya, sebilangan penyedia perkhidmatan VPN merasa sedikit pening apabila ditanya secara langsung mengenai sokongan Torrent – anda boleh membaca panduan VPN kami untuk mengetahui.

Namun, ini berjaya bagi saya dan saya berjaya masuk ke dalam. Inilah yang saya dapati mengenai TorGuard;

Gambaran Keseluruhan TorGuard

Mengenai syarikat

 • Syarikat – VPNetworks LLC
 • Ditubuhkan – 2012
 • Negara – Saint Kitts dan Nevis
 • Laman Web – https://torguard.net/

Kebolehgunaan & Spesifikasi

 • Aplikasi tersedia untuk – Windows, Linux, iOS, Android, Mac
 • Pemalam penyemak imbas – Chrome, Firefox, Safari
 • Peranti – Penghala, Apple TV, TV Pintar, Xbox dan banyak lagi
 • Penyulitan – WireGuard, OpenVPN, OpenConnect, IPSec
 • Torrenting, Streaming dan P2P dibenarkan
 • Sekiranya bekerja di China

torguard vpn Kekurangan TorGuard

 • Antara muka pengguna tidak begitu mesra
 • Harga sedikit tinggi; alternatif yang lebih murah – NordVPN ($ 3.49 / bln)

Harga

 • $ 9.99 / bln untuk langganan 1 bulan
 • $ 4.99 / bln untuk langganan 12 bulan

Keputusan

TorGuard mempunyai faktor ‘wow’ ini dalam banyak kes, tetapi entah bagaimana selalu disertai dengan kecil, ‘tapi’. Ambil contoh ciri hebat seperti pemilihan enkripsi dan melewati Pemeriksaan Paket Dalam. Walaupun ciri-ciri ini bagus untuk dimiliki, ia memerlukan sedikit pengetahuan dan membiasakan diri.

Kelebihan TorGuard

1- TorGuard Sangat Selamat

Keselamatan adalah salah satu jalan utama penyedia perkhidmatan VPN dan TorGuard melakukan pekerjaan yang luar biasa untuk menyeimbangkan keperluan dan keselamatan pengguna. Walaupun ada yang tidak menyangka ada perbezaan – ada. Pengguna umumnya mempunyai keperluan yang berbeza-beza dalam hal VPN, bergantung pada apa yang mereka lakukan dalam talian.

Contohnya, semasa melayari laman web, mereka biasanya memerlukan nama dan keselamatan tanpa sedikit keperluan untuk kelajuan terkini. Ini bermakna anda boleh menghidupkan kenop penyulitan sehingga maksimum dan hampir tidak tahu ada perbezaannya. Apabila anda ingin memuat turun sesuatu, anda boleh mengurangkannya sedikit demi sedikit agar talian anda lebih pantas.

Walau apa pun, selain dari kadar enkripsi, TorGuard juga menawarkan sejumlah elemen keselamatan lain termasuk perlindungan kebocoran DNS, perlindungan kebocoran WebRTC dan Suis Kill.

Kebocoran WebRTC

Kebocoran WebRTC adalah sesuatu yang mempengaruhi banyak VPN – sesuatu yang untungnya TorGuard telah mengambil langkah untuk mengelakkannya. Ini adalah kerentanan di banyak penyemak imbas web seperti Firefox dan Chrome dan TorGuard telah mengeluarkan patch kepada kliennya yang memperbaikinya. Ia bahkan mempunyai halaman di mana anda dapat menguji apakah terdapat kebocoran WebRTC pada sistem anda pada bila-bila masa.

Kebocoran IPv6

Kebocoran IPv6 dapat dimanfaatkan oleh penyerang jika pengguna menggunakan VPN IPv4. Walaupun TorGuard pada awalnya melindungi dari kebocoran IPv6, ia telah meningkatkan perkhidmatannya untuk memaksa semua lalu lintas IPv6 memasuki VPN.

Bunuh Suis

Kill Switch yang digunakan oleh TorGuard juga berfungsi dalam dua mod. Anda boleh memilih agar pelanggan menghentikan semua lalu lintas jika sambungan ke pelayan VPN terputus. Sebaliknya, anda boleh memilih untuk menggunakannya di peringkat aplikasi, yang bermaksud anda dapat menghentikan aplikasi terpilih dari menghantar dan menerima data sementara yang lain meneruskan.

2- Identiti Anda (cukup) Selamat

Berpusat di Nevis, sebuah pulau kecil di Hindia Barat, TorGuard tidak dipaksa untuk mematuhi undang-undang penyimpanan data yang rumit. Sekiranya anda mengikuti tinjauan VPN saya, ini bagus kerana secara sah, tidak banyak cara di mana syarikat itu dapat memaksa untuk memberikan apa sahaja maklumat yang ada pada penggunanya.

Selain itu, ada juga kebijakan pembalakan syarikat yang telah dipatuhi sehingga kini.

Saint Kitts dan Nevis meluluskan rang undang-undang perlindungan data pada 4 Mei 2018 (sumber).

3- Ketersediaan dan Kelajuan yang baik

Saya telah menggunakan dan mematikan TorGuard selama beberapa bulan sekarang dan sementara saya mendapati kelajuan perkhidmatan mereka sedikit lebih perlahan daripada yang lain seperti NordVPN dan ExpressVPN, secara keseluruhannya boleh dipercayai.

Dengan lebih daripada 3,000 pelayan yang terletak di 50 negara, ia mempunyai rangkaian yang diedarkan dengan baik yang semestinya dapat diakses dari mana sahaja anda berada di dunia. Ujian saya untuk pelbagai pelayan di bawah ini dijalankan pada talian 500Mbps dengan lokasi fizikal di Malaysia.

Ujian Kelajuan Garis Dasar (Malaysia, tanpa VPN)

Ujian kelajuan asas dari pelayan Malaysia tanpa sambungan VPN (lihat hasil sebenar di sini). Ping = 4ms, muat turun = 324.97Mbps, muat naik = 310.83Mbps

Pelayan AS

Hasil ujian kelajuan TorGuard dari pelayan AS (lihat hasil sebenar di sini). Ping = 196ms, muat turun = 32.71Mbps, muat naik = 19.07Mbps

Terdapat dua perkara menarik mengenai pelayan AS yang saya uji untuk TorGuard. Yang pertama adalah bahawa kelajuan yang ditawarkan di sini sangat serupa dengan kelajuan yang saya dapat untuk ExpressVPN dan NordVPN di pelayan AS mereka. Yang kedua adalah bahawa ujian ini dilakukan melalui apa yang dilabel TorGuard sebagai “pelayan AS yang dioptimumkan untuk Asia”.

Oleh kerana tidak ada banyak perbezaan dalam kelajuan, saya tidak pasti peranan yang dioptimumkan untuk Asia.

Pelayan Eropah

Hasil ujian kelajuan TorGuard dari pelayan Eropah (lihat hasil sebenar di sini). Ping = 167ms, muat turun = 33.91Mbps, muat naik = 22.49Mbps

Kepantasan Eropah juga baik, tetapi tidak begitu hebat. Saya rasa jarak saya dari Eropah memainkan peranan yang lebih besar daripada yang dijangkakan dalam mempengaruhi kelajuannya.

Pelayan Asia

Hasil ujian kelajuan TorGuard dari pelayan Asia (lihat hasil sebenar di sini). Ping = 11ms, muat turun = 106.85Mbps, muat naik = 178.78Mbps

Sejak saya berada di Malaysia, kelajuan dari pelayan TorGuard Singapura secepat yang diharapkan. Semakin dekat pelayan VPN ke lokasi sebenar anda semakin tinggi kadar kelajuan dan semakin rendah tindak balas ping yang diharapkan.

Pelayan Australia

Hasil ujian kelajuan caTorGuard dari pelayan Australia (lihat hasil sebenar di sini). Ping = 93ms, muat turun = 69.34Mbps, muat naik = 61.47Mbps

Tidak ada yang mengejutkan di sini juga, kelajuan ke Australia cukup baik – lebih baik daripada Eropah dan AS.

4- Torrenting yang stabil

Torrenting dan streaming video di TorGuard sama-sama sempurna. Mereka mengehadkan aktiviti P2P ke pelayan tertentu tetapi mendakwa bahawa aktiviti tersebut dioptimumkan untuk lalu lintas P2P. Saya cenderung mempercayainya kerana saya tidak pernah mempunyai masalah dengan perkongsian fail di TorGuard.

Menjalankan video 4K rawak di YouTube, tidak ada gagap atau kelewatan yang ketara di mana sahaja semasa kejadian.

5- Plus, ia mempunyai WireGuard!

Anda boleh mengaktifkan akses WireGuard dari papan pemuka akaun TorGuard anda

WireGuard adalah protokol akan datang yang perlahan-lahan dilancarkan oleh beberapa penyedia perkhidmatan VPN. Dikatakan sebagai protokol generasi akan datang yang pembunuh, kelajuan sambungan WireGuard sejauh ini terpesona. Walaupun TorGuard mempunyai pelayan WireGuard, hanya ada segelintir sahaja dan hanya di AS (walaupun anda boleh menggunakannya dari mana saja di dunia).

WireGuard menawarkan kelajuan yang sangat pantas berbanding dengan protokol yang ada (Sumber: Uji Prestasi WireGuard)

Ini bertujuan untuk menggantikan OpenVPN, protokol yang paling umum digunakan hari ini dan nampaknya lebih ramping, jauh lebih pantas dan lebih selamat. Ujian telah membuktikan bahawa ia mempunyai kelebihan kelajuan berbanding OpenVPN dengan faktor sebanyak sepuluh.

6- Perkhidmatan Pelanggan yang Cemerlang

Ini adalah salah satu perkara terbaik yang saya suka mengenai TorGuard – perkhidmatan pelanggan. Saya mengujinya sendiri kerana saya agak cerewet kerana mendapat sokongan untuk produk yang saya bayar dan sangat terkesan. Saya memilih untuk mempunyai kelajuan VPN yang perlahan pada pelayan ke sokongan teknikal TorGuard – melalui sembang mereka.

Dalam kebanyakan kes, ini akan menghasilkan tiket sokongan dengan e-mel automatik dihantar kepada saya, dan lain-lain, dan lain-lain. Bukan hanya itu, tetapi dengan beberapa arahan untuk mengubah klien TorGuard saya, mereka menyelesaikan masalah tersebut!

Mempunyai begitu banyak pengalaman mengerikan dengan sokongan pelanggan yang buruk, untuk mengatakan bahawa saya tersipu adalah paling tidak meremehkan. Tetapi di sana anda memilikinya – kecemerlangan dalam kotak sembang! Selain itu, jika ada tiket sokongan yang dikumpulkan, anda juga boleh mengaksesnya dari papan pemuka akaun anda – satu titik rujukan yang baik.

7- TorGuard HARUS Bekerja di China

Saya membiarkannya hampir tidak lama lagi kerana kedua-duanya memberikan sinar cahaya kepada pengguna di China tetapi saya tidak dapat mengesahkannya pada masa ini. China telah menindak keras perkhidmatan VPN di negara ini dan banyak VPN meninggalkan penggunanya di sana.

Walau bagaimanapun, TorGuard mempunyai pilihan yang disebut Stealth VPN yang diklaimnya dapat membantu pengguna menjelajahi Great Firewall of China. Secara khusus, pelayan dirancang untuk memintas firewall Deep Packet Inspection, yang diharapkan dapat berfungsi.

TorGuard Con

1- Ia Mendapat Harga yang Tinggi

Harga TorGuard

Semua perincian yang baik yang saya sebutkan dalam artikel setakat ini nampaknya hebat?

Inilah tetapi – harganya cukup tinggi. Pada kadar bulanan $ 9.99 hingga harga jangka panjang sekitar $ 5 sebulan jika anda mendaftar untuk rancangan tahunan, TorGuard jauh dari murah. Harga tersebut menjadikannya tepat berbanding anjing teratas seperti ExpressVPN dan NordVPN, serta pendatang baru seperti Surfshark.

Bandingkan harga TorGuard dengan perkhidmatan VPN teratas yang lain

Perkhidmatan VPN *1-mo12-mo24-mo
TorGuard$ 9.99$ 4.99 / bln$ 4.99 / bln
Surfshark$ 11.95$ 5.99 / bln$ 1.99 / bln
ExpressVPN$ 12.95$ 8.32 / bln$ 8.32 / mp
NordVPN$ 11.95$ 6.99 / bln$ 3.99 / bln
VyprVPN$ 9.95$ 5.00 / bln$ 5.00 / bln

Keputusan: Adakah TorGuard Sepadan dengan Harganya?

Saya merasakan bahawa TorGuard adalah sedikit pedang bermata dua. Dalam banyak kes, ia mempunyai faktor ‘wow’ ini, tetapi entah bagaimana selalu disertakan dengan kecil, jika ada, ‘tetapi’. Ambil contoh ciri hebat seperti pemilihan enkripsi dan melewati Pemeriksaan Paket Dalam. Walaupun ciri-ciri ini bagus untuk dimiliki, ia memerlukan sedikit pengetahuan dan membiasakan diri. Syukurlah, ada pertolongan yang sangat baik dari perkhidmatan pelanggan mereka jika anda mempunyai masalah.

Ia memberikan pengguna kawalan begitu banyak terhadap VPN sehingga menggunakannya terasa hebat. Antaramuka yang lebih bagus pasti bagus, tetapi itu hanya lapisan gula untuk kek yang sudah hebat. Sekiranya bukan kerana harganya, saya tidak akan teragak-agak untuk memberikan ini penarafan lima bintang penuh, tetapi pada kadar ini saya mengesyorkan orang-orang membuat perbandingan cepat dengan NordVPN atau ExpressVPN sebelum memutuskan.

Inilah ringkasannya-

Kekurangan TorGuard

 • Antara muka memerlukan sedikit membiasakan diri
 • Harga agak tinggi

Alternatif

Untuk melihat lebih banyak pilihan dalam perkhidmatan VPN, lihat ulasan VPN saya yang lain (ExpressVPN, NordVPN) atau senarai 10 perkhidmatan VPN terbaik kami.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map