Manfaatkan Sebanyak 15 Penjana Idea Blog Ini (Isi Kalendar Editorial Anda!)

Kadang-kadang anda hanya tersekat untuk mencari tajuk utama yang akan membuatkan pengunjung anda pergi “Wow! Saya mesti membacanya! ” dan kaitkan mereka ke jawatan, mulakan hingga selesai.


Sukar apabila anda harus berpegang pada kalendar editorial yang memerlukan tajuk utama dan idea cerita. Risiko muncul dengan judul yang sama tersembunyi di sebalik sudut, serta risiko untuk muncul dengan tajuk utama yang tidak berkesan.

Penjana idea blog membantu kerana mereka mengambil beban untuk memulai dari bahu anda, jadi yang harus anda lakukan adalah merebut arahan yang dijana oleh penjana kepada anda dan mengolahnya semula menjadi tajuk utama yang mengubah.

Saya telah mencuba 15 penjana sejak dua bulan lalu dan mereka benar-benar membantu menghasilkan tajuk yang berkesan. Walau bagaimanapun, saya mesti memberi amaran kepada anda:

Penjana mempunyai kecenderungan untuk menghasilkan struktur tajuk utama yang sama untuk setiap blogger yang menggunakannya, jadi anda tidak boleh merebut tajuk dan menggunakannya – anda harus kreatif!

Dalam catatan ini, anda TIDAK akan mendapat ulasan terperinci bagi setiap alat, tetapi pengenalan kecil diikuti dengan petua untuk memanfaatkan sepenuhnya setiap alat tersebut.

1. Ribut Kata

Ribut Kata

Saya menjumpai alat ini di blog HubSpot semasa saya mencari petua produktiviti. Alat ini menarik perhatian saya pada percubaan pertama – agak mudah untuk mendapatkan idea catatan blog pertama saya untuk blog teknologi dan fiksyen saya.

Contohnya, saya menyerang perkataan / topik “robot” dan saya menjumpai dua hubungan menarik di grid: “visi robot” dan “robot canggih”.

WordStorm mungkin tidak memberikan tajuk yang sudah siap, tetapi memudahkan untuk membuat persatuan kata yang boleh anda gunakan dalam tajuk utama. Ia berfungsi lebih baik dengan aliran kerja berikut:

 • Gunakan WordStorm untuk mengaitkan 2 atau lebih perkataan yang berkaitan dengan topik anda
 • Jalankan carian forum dan media sosial untuk melihat apa yang menjadi topik popular dalam topik pilihan anda
 • Ikuti idea catatan blog yang menyatukan ribut kata anda dan sudut tren

Anda juga boleh menggunakan WordStorm bersama dengan mana-mana alat penjana di bawah.

Lawati URL: http://www.lonij.net/wordstorm/wordstorm.php

2. Penjana Idea Catatan Blog

Penjana Idea Catatan Blog oleh generatorland.com

Alat yang menghasilkan tajuk bodoh ?! Bagaimana mungkin itu dapat menolong anda?

Ini dapat membantu anda ketika anda ingin menambahkan sedikit humor dan kata-kata menarik ke tajuk utama anda, kerana kadang-kadang peluang itu muncul sendiri.

Anda boleh menggunakan tajuk-tajuk ini sebagai asas untuk tajuk utama. Sebagai contoh, saya dapat mengubah “Saya ingin belajar lebih banyak mengenai Horrid Henry” (??) menjadi “25 Trik Kejayaan Blogging yang Anda Benar-benar Ingin Pelajari”.

Apa yang saya gunakan di sini? Idea “ingin belajar” tentang sesuatu, sebenarnya, dan kerana blog saya mengenai kejayaan blog, ada inspirasi.

Lawati URL: http://www.generatorland.com/glgenerator.aspx?id=122

3. Penjana Idea Catatan Blog

Penjana Idea Catatan Blog oleh buildyourownblog.net

Beberapa idea yang dihasilkan oleh alat ini tidak akan baik untuk blog khusus, tetapi anda boleh menggunakan beberapa idea yang dilontarkan kepada anda bersama-sama dengan WordStorm atau hanya kreatif tentangnya.

Sebagai contoh, “Cara Menghidupkan Pertama Anda …” menjadi “Menyelamatkan Penolakan Anda – Pertolongan Pertama Penulis Bebas” untuk salah satu blog saya.

Lihat contoh dalam tangkapan skrin di atas: apa yang akan anda ubah menjadi “Jalan Terbaik Sepanjang Masa”?

Lawati URL: http://www.buildyourownblog.net/the-blog-post-ideas-generator/

4. ContentIdeator

ContentIdeator oleh contentforest.com

ContentIdeator adalah alat berdasarkan kata kunci yang menghasilkan tajuk dengan kualiti tinggi sehingga anda dapat menggunakannya dengan segera.

Walau bagaimanapun, seperti yang disarankan oleh Neil Patel dalam tinjauan ringkas mengenai alat ini, banyak blogger akan menggunakan idea yang sama, jadi peraturan umum mengedit tajuk yang dihasilkan tetap berlaku.

Anda dapat memperibadikan “4 Taktik Pemasaran Kandungan Hebat”, misalnya, dengan mengubahnya menjadi “4 Taktik Pemasaran Kandungan yang Berfungsi Bagi Saya Pada Tahun 2015” atau “4 Taktik Pemasaran Kandungan Hebat untuk Digunakan Dengan Postingan Lebih Lama”.

Alat ini membolehkan anda menyimpan idea yang anda suka di bar sisi “Idea Tersimpan” dengan mengklik anak panah kecil di sebelah kanan setiap tajuk.

Lawati URL: http://www.contentforest.com/ideator

5. Blog Mengenai…

Blog Mengenai ... oleh impactbnd.com

Blog About… adalah alat grafik yang sangat membimbing anda melalui proses pembuatan tajuk utama dengan cara yang intuitif.

Sebagai contoh, ia akan memberi anda tajuk “isi kekosongan” seperti “____ Kebenaran Mengenai ____ Yang Setiap ____ Harus Tahu” dan mengisi kekosongan dengan kata-kata niche anda adalah yang harus anda lakukan.

Cara alat ini berfungsi memerlukan sedikit sumbang saran, kerana anda dapat mengisi jurang dengan lebih dari satu perkataan dan anda juga dapat mengedit hasil akhir anda.

Rumusan tajuk utama yang digunakan tidak akan membawa anda ke gelaran kecil jika anda bermain kad anda dengan baik. Sebagai contoh, tajuk yang saya sebutkan di atas dapat menjadi “15 Kebenaran Mengenai Blogger yang Berjaya Yang Harus Diketahui Setiap Blogger Newbie (Dan Belajar Dari)”. Anda boleh menggunakan alat untuk bahagian pertama tajuk utama ini, kemudian menambahkan bahagian tersebut dalam kurungan langsung di blog anda.

Lawati URL: http://www.impactbnd.com/blog-title-generator/blogabout

6. Penjana Idea Kandungan Portent

Penjana Idea Kandungan Portent

Alat Portent hidup dan menyenangkan dalam penampilannya, tetapi juga kuat dalam cara tajuk utama yang berfungsi, kerana ia juga menjelaskan mengapa struktur tajuk tertentu akan berfungsi.

Saya cuba menghasilkan beberapa tajuk utama untuk blog fiksyen “robocity” saya dan saya mendapat tajuk utama ini: “Mengapa Dunia Kita Akan Berakhir Jika Robocity Hilang”.

Selain fakta bahawa ini adalah tajuk utama yang bodoh yang sebenarnya dapat berfungsi dalam suasana fiksyen, inilah yang dikatakan oleh alat Portent mengenai struktur tajuk utama ini (dalam belon):

“Why Our World” – Gunakan kontraksi untuk nada yang lebih mesra

“Akan Berakhir Jika” – Ambil risiko dengan kandungan anda dan lihat apakah pembaca mengikutinya

“Hilang” – Seseorang tidak boleh hidup tanpamu. Jadikan topik anda penting

Perkara hebat mengenai petua yang dilontarkan oleh alat ini ialah anda boleh menggunakannya bukan hanya untuk memperbaiki tajuk utama anda, tetapi juga untuk mendapatkan lebih banyak tajuk utama sendiri, tanpa bantuan alat.

Lawati URL: https://www.portent.com/tools/title-maker

7. Penjana Tajuk Idea Blog (Kill Writer’s Block) oleh InboundNow

Penjana Idea Blog oleh InboundNow

Alat InboundNow menghasilkan tajuk utama yang dapat dibaca oleh manusia dan bukan hanya baik untuk SEO. Ini adalah nilai tambah, kerana sejauh ini alat ini telah menunjukkan salah satu kualiti tertinggi di sekitar.

Lihat contoh dalam tangkapan skrin di atas – alat itu sendiri membimbing anda untuk mengisi kekosongan di tajuk utama dan melakukannya dengan perhatian khusus kepada khalayak anda dan keperluan khusus anda (arahannya tepat).

Contoh tajuk utama yang baik dengan petua yang dihasilkan oleh alat ini adalah: “Panduan Muktamad untuk [sesuatu yang popular]”

Sekiranya penjana tidak cukup untuk memberi anda idea, halaman ini juga menawarkan “Memerlukan lebih banyak Inspirasi?” butang yang akan memberi anda borang carian Google untuk menjalankan carian kata kunci / panjang di ceruk anda.

Lawati URL: http://www.inboundnow.com/apps/kill-writers-block/

8. Penjana Tajuk TweakYourBiz

Tweak Penjana Tajuk Biz Anda

Penjana ini menghasilkan banyak tajuk utama! Walaupun terlalu banyak, yang kebanyakannya tidak ada kaitan dengan niche anda, jadi alat ini sebenarnya memerlukan banyak kerja dari pihak anda.

Walau bagaimanapun, ia menawarkan asas yang baik untuk inspirasi catatan blog anda jika anda tahu apa yang anda perlukan dan kategori mana (Daftar, Cara, dll.). Sebagai contoh, tajuk kedua di bawah “Daftar” dalam tangkapan skrin di atas adalah pilihan yang baik, tetapi masih akan mendapat manfaat daripada beberapa penyuntingan: “Percaya 8 Mitos Ini Tentang Pemasaran Blog Menjauhkan Anda Dari Berkembang”.

Hati-hati, kerana beberapa tajuk tidak akan masuk akal dengan kata kunci anda, jadi sekali lagi jangan menggunakan kata-kata.

Lawati URL: http://tweakyourbiz.com/tools/title-generator/

9. Penjana Tajuk Artikel BacklinkGenerator.net

Artikel Judul Generator oleh backlinkgenerator.net

Beberapa topik yang dihasilkan oleh alat ini agak generik, tetapi masih menarik dan berkualiti untuk diambil dan diedit untuk menjadikannya sesuatu yang disukai pembaca anda.

Seperti alat lain, anda boleh menggabungkan dua atau lebih tajuk untuk membuat sesuatu yang unik.

Lawati URL: http://www.backlinkgenerator.net/titlegenerator/

10. Penjana Idea Topik Blog WebpageFX

Penjana Idea Topik Blog WebpageFX

Alat ini menggantikan kekosongan tajuk utama mereka dengan kata kunci yang anda masukkan, jadi pilih kata kunci anda dengan teliti atau hasil akhirnya mungkin tidak masuk akal (seperti contoh di atas!).

Seperti tajuk utama alat ini, ia membantu membunuh blok penulis anda tetapi jangan bergantung pada alat tanpa mengedit. Tulis semula tajuk untuk memenuhi keperluan anda. Sebagai contoh, tajuk dari tangkapan skrin di atas boleh menjadi “Panduan Mudah Untuk Berjaya Blogging Untuk Blogger Baru”.

Lawati URL: http://www.webpagefx.com/blog-topic-idea-generator/

11. Penjana Idea Pantas DIYToolkit

Penjana Idea Pantas

Ini PDF, bukan alat penjana!

Berapa banyak kaedah untuk menjadikan idea blog menjadi unik?

Ikuti cadangan pertama dalam dokumen: inversi. Sekiranya anda memikirkan petua rangkaian berkesan untuk blogger makanan, cuba ubah peraturan – bagaimana dengan blog makanan berkesan yang diilhamkan oleh acara rangkaian?

Ikuti grid seperti yang dipaparkan; ia membimbing anda melalui semua langkah.

Lawati URL: http://diytoolkit.org/tools/fast-idea-generator-2/

12. Penjana Tajuk Blog Seopressor

Penjana Tajuk Blog Seopressor

Untuk contoh “pemasaran kandungan” dan “istilah umum” dari menu lungsur turun, alat ini memberi saya idea-idea ini dalam senarai:

 • Cara Belajar Mengenai Pemasaran Kandungan Hanya Dalam 10 Hari.
 • Pemasaran Kandungan Pembelajaran Tidak Sukar Sama sekali! Anda Hanya Memerlukan Guru yang Hebat!

Idea-idea ini cukup menarik dengan sendirinya, tetapi seperti dengan alat lain, saya tidak boleh bergantung pada tajuk yang sudah siap, jadi saya mengumpulkan kedua-dua idea ini untuk menghasilkan tajuk utama ini:

 • “Bagaimana Menjadi Pemasar Kandungan yang Baik Dalam 10 Hari Dengan Bantuan Mentor”

Alat Seopressor menghasilkan tajuk yang baik yang mungkin digunakan secara verbatim dalam beberapa keadaan, tetapi ia juga dapat menghasilkan idea posting yang tidak masuk akal, jadi selalu periksa semula bahawa idea yang anda pilih masuk akal dalam konteks niche anda dan tidak akan kelihatan seperti auto- spam yang dihasilkan.

Sebagai peraturan umum, jangan gunakan hasil alat penjana secara lisan. Sentiasa kaji tajuk anda dan tingkatkannya sebelum menggunakannya dalam catatan blog sebenar.

Lawati URL: http://seopressor.com/blog-title-generator/

13. Buzzsumo

Menggunakan Buzzsumo untuk menjana idea topik blog

Anda boleh menggunakan Buzzsumo untuk mencari catatan yang paling menarik dan dikongsi di ceruk anda dan “menyertai perbincangan”, menggunakan topik popular ini untuk membuat topik anda atau menulis mengenai topik yang sama tetapi dari sudut yang berbeza.

Saya mencari entri yang berkaitan dengan “kejayaan blogging” untuk tangkapan skrin di atas dan hanya melihat tiga tajuk pertama saya dapat menyusun tajuk baru: “7 Petua untuk Memulakan Blog Kecergasan yang Berjaya Berdasarkan Asas Rutin Harian Anda”.

Lawati URL: https://www.buzzsumo.com

14. Trend Twitter

Apa yang Trend di Twitter oleh Hashtags.org

Hashtags.org melaporkan topik yang sedang popular di Twitter dalam bentuk grafik dan anda benar-benar boleh menggunakan laman utama alat ini untuk memilih perkara yang hendak diblog di antara topik paling popular dalam 24 jam terakhir.

Cukup klik tab “Hashtag Trending” untuk melihat senarai topik yang sedang tren di Twitter.

Contohnya, inilah yang saya lihat hari ini:

Senarai Hashtag yang Sedang Tren

Sebagai contoh, pada tangkapan skrin pada awal subseksyen ini, saya meminta alat untuk menganalisis hashtag #contentmarketing selama 24 jam terakhir (trend yang stabil, sepertinya).

Semak imbas tweet di bawah hashtag trending pilihan anda: apakah catatan yang paling banyak dikongsi? Apa yang dibincangkannya? Anda boleh menggunakan faktor ini untuk membuat catatan mengenai sudut topik anda sendiri.

Juga, seperti yang anda lihat, hashtag contoh saya mendapat aktiviti paling rendah antara 8:00 PG dan 1:30 PG di zon waktu Chicago, jadi anda juga boleh menggunakan alat ini untuk mengetahui kapan menjadualkan catatan anda mengenai topik tertentu atau kapan akan bergabung dengan perbincangan jika hashtag pilihan anda adalah sebahagian daripada sembang Twitter atau “utas forum”.

Lawati URL: https://www.hashtags.org/trending-on-twitter/

15. Klout

Gunakan Topik di Klout untuk mencetuskan idea blog

Label Klout sebagai “Pada Sasaran” adalah topik yang mungkin diminati oleh penonton Twitter anda (biasanya Klout juga memberi anda peratusan minat).

Sebagai contoh, saya mengikuti berita SEO di akaun Klout saya untuk mendapatkan inspirasi. Hari ini saya diberi beberapa berita menarik untuk dikongsi dengan khalayak saya mengenai:

 • Bagaimana meningkatkan kedudukan Alexa
 • Petua untuk menarik lebih banyak pautan ke kandungan anda
 • SEO untuk WordPress
 • Lalu lintas dari Wikipedia

Sekiranya saya ingin menulis entri baru untuk blog SEO saya, saya dapat menulis tentang “Bagaimana Menggunakan Wikipedia Sebagai Sumber Untuk Menarik Lebih Banyak Pautan” atau “Adakah Meningkatkan Kedudukan Alexa Anda Juga Meningkatkan SEO Anda?”.

Ini adalah percambahan fikiran yang sederhana, kerana semua topik ini berkaitan dan saya dapat mencari persatuan dengan mudah untuk mendapatkan tajuk utama saya sendiri.

Biarkan topik tren di Klout memberi inspirasi kepada anda dan tulis sudut topik anda sendiri.

Juga, sangat berguna (terutamanya untuk sambungan) untuk membuat pautan ke catatan blog yang memberi inspirasi kepada anda.

Lawati URL: https://klout.com

Bukan Hanya Alat …

… tetapi senarai idea hebat dari blogger berpengalaman juga!

Lori Soard kami menulis 50 permintaan posting blog dan 20 permulaan idea dengan nasihat terperinci mengenai cara menggunakannya, yang bahkan Jerry Low dijadikan sebagai infografik.

Juga, 101 Idea Posting Blog Mike Wallagher yang Akan Membuat Blog Anda “PANAS” adalah satu lagi senarai idea blog yang hebat untuk mendorong lebih banyak pembaca ke blog anda.

Akhirnya, apa yang lebih baik daripada 260 idea catatan blog Arianne Foulks untuk perniagaan kreatif?

Dan setelah anda mempunyai tajuk utama …

… Periksa potensinya dengan CoSchedule’s Headline Analyzer.

Penganalisis Tajuk CoSchedule

Baiklah, sekarang tajuk utama itu cukup fiksyen, tetapi contohnya hanya ada untuk tujuan kajian. ;)

CoSchedule’s Headline Analyzer mudah digunakan: cukup masukkan tajuk utama anda di lapangan dan tekan “Analisis Sekarang”. Anda akan mendapat analisis terperinci mengenai tajuk utama anda, termasuk:

 • Skor keseluruhan (65 untuk tajuk utama Sci-Fi saya)
 • Ulasan keseimbangan kata yang akan menunjukkan kepada anda berapa banyak kata biasa, tidak biasa, kekuatan dan emosi yang terdapat di tajuk utama anda
 • Jenis tajuk utama anda (Senarai dalam kes saya)
 • Analisis panjang (pengoptimuman jumlah watak dan perkataan)
 • Analisis kata kunci dan sentimen

Analisis akan membantu anda meningkatkan tajuk utama jika terlalu lemah (di bawah skor 50). Sudah tentu, ini hanyalah alat dan ia tidak akan pernah dapat mengalahkan pertimbangan terbaik anda, kerana tidak ada yang tahu penonton anda lebih baik daripada anda, tetapi sangat berguna jika anda ragu-ragu.

Giliran awak

Alat atau teknik sumbang saran apa yang anda gunakan untuk menjana idea catatan blog?

Kongsi di komen!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map