Penganggaran Nama Domain Antara Kenaikan Harga TLD dan Krisis

Catatan Jerry: Ini adalah artikel lama yang diterbitkan oleh Luana pada bulan September 2015; ia telah dikemas kini berkali-kali sejak itu. Pada pendapat saya, sebilangan besar perkara dan taktik yang dikongsi dalam artikel ini masih relevan dan berlaku hingga kini. 


Harga nama domain semakin meningkat.

Eh, betul? Verisign menaikkan harga .NET sekali lagi pada Januari 2015, setelah mereka melakukannya pada Januari 2014. TLD baru juga jauh dari murah, dengan beberapa pengecualian.

Dan bagaimana dengan ekonomi di seluruh dunia? Tidak kira di mana anda tinggal, krisis masih berlaku pada bulan Julai 2015, jadi menyimpan wang untuk kecemasan sangat penting. Domain lalu lintas tambahan, tidak terpakai, atau rendah dapat menghasilkan wang yang dapat anda simpan untuk perbelanjaan hidup.

Sekiranya anda, seperti saya, menjalankan banyak blog di domain yang berbeza, anda mungkin mahu atau memikirkan semula jumlah domain yang anda miliki, mungkin dengan memotong beberapa tambahan – anda tahu, perkhidmatan dan domain tersebut yang tidak menghasilkan konsisten ROI atau tidak pernah mendapat trafik yang mencukupi.

Lebih mudah daripada selesai, anda mungkin berpendapat.

Anda terikat dengan beberapa domain anda dan anda tidak akan melepaskannya. Beberapa domain lain yang anda miliki mungkin tidak mempunyai tujuan sekarang, sementara anda masih bertukar pendapat dan merancangnya, tetapi anda pasti akan menggunakannya kemudian.

Juga, anda mungkin memiliki domain lain yang anda tahu akan anda gunakan dalam beberapa tahun akan datang, tetapi sekarang anda tidak mempunyai masa untuk mereka sehingga mereka tidak menjadi keutamaan.

Ini semua baik. Pernah ke sana beberapa kali; melakukannya juga.

Walau bagaimanapun, apabila kenaikan harga TLD dan masalah kewangan memerlukan perubahan, anda perlu bersiap sedia untuk perubahan itu, dan mencarinya tanpa rasa sakit yang mungkin.

Anda tidak perlu segera menghilangkan domain ROI rendah anda. Terokai kemungkinan terlebih dahulu; melepaskan adalah benar-benar jalan terakhir anda.

Pilihan yang saya berikan di bawah adalah cara yang baik untuk memulakan perancangan domain kecemasan anda.

Penganggaran dan Perancangan Nama Domain

1. Bandingkan Pendaftar

Di mana lebih murah untuk membeli dan memperbaharui nama domain?

Di mana anda boleh mendapat faedah untuk pelabur domain?

NameCheap memberikan potongan khas untuk domain baru dan yuran pembaharuan dari semasa ke semasa. Sekiranya belanjawan anda untuk pendaftaran dan penyelenggaraan domain terhad, kedua pendaftar ini memudahkan domain anda berjalan selama bertahun-tahun akan datang.

Pertimbangkan pemindahan jika pendaftar tertentu menaikkan harganya di luar kemungkinan anggaran anda. Ini kadang-kadang berlaku apabila bil pendaftar meningkat secara tiba-tiba kerana kenaikan harga pendaftaran atau jika mereka melihat kenaikan kos penyelenggaraan.

Kecuali anda dapat meningkatkan anggaran untuk domain, nasihat saya di sini adalah untuk mula mencari pendaftar alternatif secepat mungkin, sehingga anda dapat memindahkan domain anda dengan selamat beberapa bulan sebelum tarikh luput.

2. Gabungkan (atau mungkin tidak?)

Bergantung pada apa yang lebih baik untuk belanjawan dan pendapatan bulanan anda.

Sekiranya anda mampu menyatukan, lakukanlah! Tetapi jika pemikiran membayar beratus-ratus hingga ribuan dolar sekali gus untuk memperbaharui semua domain anda membuat anda takut atau berada di luar belanjawan anda (contohnya, jika anda hanya mempunyai belanjawan bulanan anda dapat mengumpulkan langkah demi langkah), penyatuan tidak untuk anda.

Setakat ini, penggabungan belum menjadi pilihan bagi saya, kerana satu-satunya bulan yang ada untuk penyatuan adalah – sayangnya – bulan-bulan dalam tahun saya lebih kerap jatuh sakit – dan oleh itu saya bekerja lebih sedikit, dan anggaran saya lebih rendah.

Periksa tarikh penyatuan yang tersedia dengan pendaftar anda dan lihat apakah ia sesuai dengan keperluan anda. Jika tidak, teruskan penyatuan sebagai pilihan terakhir.

3. Pantau ROI dengan teliti

Jejaki pendapatan yang dihasilkan oleh setiap nama domain.

Pada akhir tahun (sebelum tarikh pembaharuan), bandingkan pendapatan domain dan pertimbangkan untuk menyingkirkan sebarang nama domain yang tidak menjana pendapatan yang mencukupi untuk sekurang-kurangnya menampung perbelanjaan.

Bagaimana anda dapat memantau ROI domain anda?

1. Nilai nisbah pengeluaran / promosi kandungan

Brian Dean dari Backlinko.com berjaya mencapai ROI yang tinggi untuk domainnya berkat strategi “lebih banyak promosi, kurang kandungan”, seperti yang dilaporkan dalam podcast di Niche Profits. Sekiranya anda berminat untuk menulis kandungan mendalam untuk blog anda, ini adalah strategi yang baik untuk diikuti untuk memanfaatkan nama domain anda secara maksimal. Metrik ROI lain akan mengikutinya.

2. Periksa nombor trafik anda dengan kerap

Mingguan atau bulanan. Sentiasa simpan jadual perbandingan semua domain anda dan jalankan pemeriksaan tahunan mengenai berapa banyak lalu lintas masuk yang dihasilkan oleh setiap domain. Anda boleh mula merancang domain apa yang hendak dikeluarkan dengan hanya melihat jadual ini.

3. Bagaimana perbandingan domain ini dengan keseluruhan pengurusan domain anda?

Adakah domain ini sangat bermakna bagi anda dan usaha blogging anda (atau laman web lain) atau adakah anda hanya membeli domain tersebut untuk tujuan pengalihan, promosi atau ujian? Adakah anda akan menyimpan domain ini atau adakah anda hanya mahu menggunakannya selama beberapa tahun dan kemudian menghapusnya?

Tidak perlu dikatakan bahawa apa-apa jenis domain sementara harus menjadi sasaran pertama pembersihan kecemasan anda, terutamanya kerana domain tersebut dikenakan kenaikan harga TLD tahun ini.

Sekiranya anda mempunyai domain untuk kegunaan peribadi dan anda tidak menghasilkan wang daripadanya, pastikan domain lain menjana pendapatan yang mencukupi untuk menampung perbelanjaan yang berkaitan dengan domain ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map