9 sätt en personlig bloggare kan förvandla till en nischblogger

Vem är den personliga bloggaren?


En drömmare, skulle någon säga. En person med för mycket fritid, någon annan skulle klaga.

Inte en eller annan, säger jag.

Jag är en personlig bloggare.

Men jag är en nischblogger också.

Jerry Low har mig som bidragsgivare på WHSR. Jag arbetar också som frilansförfattare, bloggare och copywriter för andra kunder. Jag driver nischbloggar och jag handlar om “allvarliga” kopior hela veckan.

Varför fortfarande en personlig bloggare då?

Det är enkelt: Du växer aldrig ur personlig bloggning.

Titta på hur jag introducerade detta blogginlägg – Jag gjorde det personligt. Jag låter mitt sanna jag tala. Kanske senare i det här inlägget kommer jag att lägga till en anekdot eller två där jag finner det lämpligt.

Darren Rowse från Problogger.net började också som en personlig bloggare. Hans inlägg talar med sin egen röst. Du kan känna Darren där, som om han pratade med dig, ansikte mot ansikte.

Du slutar inte vara en personlig bloggare när du går till nischblogging. Möjligheten att skriva med ett hjärta och få ditt skrivande att känna dig som ‘du’ är en tillgång som bara kan gynna dig på lång sikt. Läsarna älskar trovärdiga, hjärtliga berättelser och – tro det eller inte – berättelser är en vinnare inom copywriting, särskilt när det utlöser verkliga känslor hos människor.

Du kan också fortsätta driva en personlig blogg tillsammans med din nischblogg. Ingen sa att du måste sluta blogga för skojs skull, eller hur? 😉

Skrivar du som en personlig bloggare?

En personlig bloggares välkomsttecken

Om du undrar är det en allvarlig fråga, så fråga det själv och svara ärligt innan du läser vidare.

Du skriver som en personlig bloggare om:

 • Du talar fritt om vad du gillar mest
 • Du går djupt med dina intressen
 • Du returnerar kommentarer och engagerar dig med läsarna
 • Du är lätt att få kontakt med
 • Du skriver bra och ofta

Är du den typen av vänlig, kommunikativ författare? Ja?

Sedan har du allt som krävs för att börja med nischblogging.

9 sätt du kan flytta till nischblogging från personlig bloggning

1. Extrahera fler nischer att blogga om

Jag är säker på att ditt arkiv är full av blogginlägg om minst två eller tre nischämnen mellan dina hundhistorier och den senaste filmen du tittade på.

Leta efter mönster: vad är det du bloggar mest om? Vad känner du verkligen drivet att skriva om så ofta? Dessa ämnen (eller subtem) i din personliga blogg kan grupperas för att bilda lanseringsmaterialet för din nya nischblogg.

Ett exempel: säg att 70% av dina personliga inlägg handlar om mode – du kan använda dessa inlägg som bas för att starta din professionella mode- och stilblogg.

2. Skaffa dina forskningsfärdigheter

Du har redan dem! Kom ihåg förra gången du läste och noterade åsikter om en barnvagn som du köpte och publicerade ett forskat inlägg på din blogg; eller en film du tittade på, eller en bok du läste. Processen att leta upp information, recensioner, fallstudier och vitböcker eller gå ut ur din komfortzon för att skicka e-post till relevanta personer till ditt blogginlägg är forskning.

Bloggare är generellt lockade till information, så det är osannolikt att de mest erfarna bara kommer att skriva om generisk, oinformerad åsikt. Allt du behöver göra är att förfina dessa forskningsfärdigheter och lära sig lite journalistik (dvs. rapportering, intervjuer). Om du är rädd för att komma igång har frilansförfattaren Carol Tice ett bra inlägg på Make A Living Writing för att komma igång stressfri.

Skissera, undersöka och skriv sedan!

3. Engagera dig med din läsare

Det är något du som personlig bloggare är ganska bra på. Personliga bloggar trivs i nära relationer med läsarna, de människor som potentiellt kan förvandlas till dina vänner och som kan skada dig med bara nämna att gå offline för alltid (varit där, gjort det).

Som personlig bloggare underhåller du långa samtal med dina läsare, bryr dig om vad de tycker, blir arg om de säger negativa saker om en berättelse du bryr dig om, undrar varför en läsare inte kommenterar längre och du saknar henne. Som en nischblogger är denna interaktion viktig: du kommer inte att trivas utan läsare och prenumeranter, och det finns ingen förbättring utan feedback.

Ju mer du interagerar med din läsare, desto mer förstår du det. Kom ihåg: din nischblogg är din media och läsarna är din publik.

4. Bli personifierad med läsarna

Bloggar föddes som dagböcker. De var – och är fortfarande – ett onlinealternativ till den pappersdagbok som du brukade hålla under kudden för att skriva vid sänggåendet.

Även om en pappersdagbok bara är för dina ögon, är en online-dagbok dock öppen för allmänheten, så du har – läsare. Jag skrev redan om vikten av att interagera med ditt läsarskap på sätt nr 3, men jag kommer att upprepa här att läsarna kan visa sig vara de bästa av dina vänner om du lyssnar på vad de säger och blir personliga med dem.

Med “personliga” menar jag –

 • Du lyssnar grundligt på deras behov
 • Du svarar på deras kommentarer
 • Du kommer att kontakta via e-post om en läsare antyder en mer privat typ av feedback
 • Du nämner dina mest användbara läsare i dina blogginlägg

Personliga bloggare skickar också ofta sina läsare. De blir vänner. Gör samma sak som en nischblogger genom att skapa ett nyhetsbrev för dina läsare: du kommer att bygga förtroende och lojalitet och, naturligtvis, e-postmeddelanden gör det enkelt att bygga verkliga, äkta vänskap. Att vara “allvarlig” med din nisch betyder inte att du ska vara förkylt och prata affärer hela dagen!

5. Håll din idé väl alltid full

Som en personlig bloggare är din idé väl alltid full. En dag går inte utan att det händer något som gör bra material för ett inlägg: din sons avläggande av examen, din årsskoledans, en bok som du verkligen älskade, vissa tankar du hade om personlig skrivning, dina nya scrapbooking-projekt , etc.

Idéer känner inga gränser!

Och det är en välsignelse för ditt nästa steg i nischblogging, eftersom ju fler idéer du kan samla – ännu mer än du faktiskt kan använda – desto bättre utrustade blir du när musen lämnar och allt du har kvar är en tom sida att stirra på på skärmen.

Ett exempel från mitt liv – för några månader sedan stannade jag upp till midnatt för att prata med ett par vänner som bodde ett golv under mig. Vår chatt relaterad till Google SEO och hur man trivs under dessa svåra tider. Till slut gav jag mina vänner en riktig gratis konsultation! Och den chatten förvandlades till ett inlägg för WHSR som förhoppningsvis kommer att publiceras om några veckor. 😉

Lätt, rätt?

6. Sluta aldrig att ha kul med att blogga!

Du började blogga för dig själv eftersom du tyckte att det var roligt, intressant och stresslindrande. Bra, då – som sa att nischblogging måste vara stressande till varje pris?

Visst, att skriva för en nisch – och för hungriga läsare – ber om mer arbete för att göra din blogg till en go-to-resurs inom ditt område, men med alla medel ha kul, skriva till ditt hjärtas innehåll och njut av hantverket som om det var mest avkopplande aktivitet på jorden.

Endorfiner spelar roll när det gäller framgång i vuxenlivet!

Ett personligt tips: ibland, när jag är långsam på morgonen, gör jag hushållsarbete eller går ut med en vän först, sedan dyker jag in i arbetet för att koppla av. Jag är en tyst person, så efter lite tröttsam fysisk aktivitet kan jag inte vänta att sitta vid mitt skrivbord och utföra någon intellektuell aktivitet. Jag använder den egenskapen hos min psyke för att vara mer produktiv.

Det hjälper också att byta uppgifter mellan kropp och själ – efter att du har blivit lite trött i kroppen är ditt sinne läsare för en intensiv, djup arbetssession.

Tro mig – jag skrev utkastet till det här inlägget på soffan mellan miniknappar. 😉

7. Ge aldrig upp några av dina intressen

Bloggning behöver inte äta upp hela din tid. Om du aldrig gör något intressant, hur kan du skriva något intressant för dina läsare? Du skulle ge upp att blogga så snart du torkar upp (se nr 5) och gör något annat.

Hantera bara din tid väl och se till att din skrivtid går ostörd i den en eller två timmar om dagen. Resten är liv och idéer som samlas till dina nästa inlägg!

Dina andra intressen lägger också till fler bra saker, som nischgästblogging och andra bloggar. Om du har tagit hänsyn till flera bloggar kanske du vill läsa mitt andra inlägg här på WHSR om att köra flera bloggar effektivt och utan stress.

8. Personliga anekdoter hjälper läsaren att ansluta

Jag är säker på att du märkte hur personligt jag blir i det här inlägget: Jag lägger till anekdoter från mitt liv, tips från min erfarenhet, saker jag lärde mig.

Mig till dig.

Bloggläsare är inte som tidningsläsare eller akademiska uppsatser: de söker berättelser som fångar dem, de kan relatera till och i slutändan är det roligt och snabbt att läsa.

Anekdoter hjälper ett inlägg att gå smidigt i läsarens öga! Och de lägger till trovärdighet också, för att läsaren kan se att det finns en riktig person med verkliga känslor och livserfarenheter bakom det inlägget, vilket ger ett verkligt bevis på att det du säger inte är ett välgjordt bedrägeri.

Så här säger Sophie Lizard från Be A Freelance Blogger i en intervju till Raubi Marie Perilli på CopyPress.com:

Jag älskar dess informella natur, där slang är acceptabelt och tydligt talande är obligatoriskt. Det är en effektiv kombination av personliga anekdoter och referenser till andra online-resurser, vilket är till hjälp för läsarna, och det är min favoritskrivningstyp. – Sophie Lizard på CopyPress.com

9. Lägg extra, speciell omsorg i att skapa dina blogginlägg

Du gör det redan med dina personliga inlägg, men som jag nämnde i väg # 6 kräver nischposter mer arbete.

Jag vet att det kan skrämma dig från att försöka, men snälla – var lugn och läs vidare. Allt du behöver är att lägga upp speciell extravård inom följande områden:

 • Grammatik
 • Nischsjargong
 • Faktaundersökning (forskningsmaterial)
 • Intervju / konferens närvaro.

Det senare handlar inte om skrivandet utan materialet att samla in för dina inlägg. Nischläsare älskar intervjuer och konferensrapporter!

I slutändan kommer allt att vara användbart för din publik.

Personlig OCH Nisch?!

Blogga ... på papper?Av Paul Jacobson via Compfight (CC)

Ja, du kan ha båda. Överraskad?

Tänk på alla de mamma bloggare som finns där ute – de driver bloggar om sina egna barn och familjer som handlar om föräldraliten.

Tänk på Googles Matt Cutts, vars blogg handlar om hans liv och hans grejer på Google.

Det är bäst att ha två separata bloggar, så ta inte Cutts blogg till ett bra exempel.

Jag valde dessa exempel för att säga hur du kan fortsätta blogga både för dig själv och i en nisch utan att behöva ge upp på din personliga blogg.

Endast ett försiktighetsord—

Låt inte din personliga blogg förstöra ditt nisch rykte.

Att bli personlig betyder inte att man skriver lågor, trollar, diskriminerar, kränker andras rätt till integritet eller cuss och använder dåligt språk.

Tänk på vad en potentiell läsare av din nischblogg skulle tänka på dig när hon hittar din personliga blogg – vill du inte att hon ska känna dig bättre men ändå se ärlighet och respekt på det sätt du adresserar dina personliga bloggläsare?

Det kan också kännas svårt att hitta tid för din personliga blogg längre när du börjar nischblogg. Med tiden kommer du dock att lära dig att hantera dina uppgifter bättre och även arbeta med fler inlägg samtidigt.

Mitt sista råd för detta inlägg är att alltid börja dagen med lite personlig skrivning– det kommer att värma dig upp för nischblogging.

Till din framgång! 🙂

Bildkredit (komisk): Verónica Bautista 

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me