Hur blogging sätter dig i riskzonen (och hur du skyddar din integritet)

I dagens informationsålder är data den nya valutan.


Varje åtgärd vi gör online samlas in, analyseras, köpas och utnyttjas varje dag.

Medan marknadsförare som leker med big data kan tyckas inte vara så stora, kan data också användas som ett vapen mot dig.

Och din blogg öppnar dig för mer risk än den genomsnittliga internetanvändaren – varför din säkerhet och sekretess online bör vara ett stort problem.

Vänta inte tills det är för sent: Så här gör du för att skydda din integritet idag.

Hur riskerar bloggning din integritet och säkerhet?

Medan alla som handlar online eller använder sociala medier tar på sig en viss risk, öppnar bloggning dig för vissa specifika faror som du borde vara medveten om.

Som bloggare riskerar du:

1- Din blogg själv

Du kanske tror att din blogg är ett osannolikt mål, men tänk på följande vanliga motiv för angripare:

 • hacktivism: Om du bloggar om något kontroversiellt (religion, politik etc.) kan du vara riktad just för det.
 • Vandalism: Din webbplats kan vara inriktad bara för att göra det roligt eller utmana.
 • Utpressning: Vissa angripare kommer att hålla din webbplats som gisslan och lovar att återställa den mot en brant avgift. Faktum är att denna typ av attack, med programvara som kallas “ransomware”, ökar.
 • Konkurrens: En konkurrent kanske beslutar att använda underhanded taktik för att jämna ut spelplanen.
 • Personlig: Någon i ditt liv kan rikta dig av personliga skäl.

2- Dina finanser

Hackare som får tillgång till din personliga information via din blogg kan komma att utnyttja den informationen för att få tillgång till dina bankkonton.

Eller så kan de ha tillräckligt med information om din identitet för att öppna upp kredit i ditt namn, maximera det och låta dig drabbas av din kreditrapport när skulden blir obetald.

3 – Din rykte

Om du bloggar anonymt kan någon dela din identitet och använda den mot dig.

Om du nämner detaljer om ditt jobb kan du vara i riskzonen för disciplinära åtgärder på jobbet. Beroende på vilken bransch du arbetar i kan du till och med få stora böter – till exempel om du arbetar i läkemedelsindustrin i USA och visar sig ha kränkt HIPAA (The Health Insurance Portability and Accountability Act från 1996) genom att dela information på dina patienter kan du få böter på upp till $ 50 000 per överträdelse.

Även om HIPAA-lagarna kanske inte gäller dig, har många länder och branscher sina egna lagar om integritet, så att om du nämner detaljer om ditt arbete kan du komma i problem.

4 – Din personliga integritet och säkerhet

Som bloggare riskerar din personliga säkerhet.

För det första, om ditt namn och din kontaktinformation offentliggörs via din blogg (vilket är lättare än du kanske tror – se nedan), kan skrupelfria marknadsförare nu översvämma dig med skräppost, skräppost och telemarketingsamtal.

I den andra änden av spektrumet kan din egen personliga säkerhet – och till och med ditt liv – vara i fara.

Cybermobbning händer inte bara med barn – vuxna bloggare riskerar ofta också.

Trakasserier, även om det finns på Internet och inte “verkliga livet”, är inget skämt och kan ha allvarliga emotionella och psykologiska effekter på offret.

Bloggare, frilansförfattare och virtuell assistent Sheri Levenstein Conaway har varit där:

Tro det eller inte, jag blev offer för trakasserier av min egen syster. Jag kommer inte att gå in på detaljerna om varför hon gjorde det, men hon hade sina vänner från ett MS-styrelsepost riktigt fruktansvärda kommentarer på min blogg eftersom hon var arg på mig.

Mina inställningar krävde godkännande från mig innan kommentarer lades upp, men på något sätt förbigick dessa människor det.

Bloggning ger dig risk för trakasserier som inte bara kommer att förstöra upplevelsen av bloggning, utan också kan riskera din säkerhet.

När det gäller ProBloggers Darren Rowse började en stalker till och med att hota hans fysiska säkerhet:

Negativa inlägg skrivna om mig på en annan blogg] räckte för att utlösa vissa extrema tankeprocesser och tvångstankar hos denna person som ledde till en kedja av eskalerande händelser som gick från vad jag ursprungligen ansåg vara ett ofarligt kommentartroll, till en cyber-olägenhet, till en angående hottillverkare, till det som tyvärr blev en situation där det gjordes en fysisk attack på min egendom.

Hur data kan falla i fel händer

1. Din domänregistrering

Om du har registrerat din egen domän för din blogg, görs din personliga information offentlig för att världen ska se. Ditt namn, adress, e-postadress och telefonnummer är offentligt listade i Whois Public Domain Register för hela världen med en snabb sökning.

2. Ditt nyhetsbrev via e-post

CAN-SPAM-lagen i USA kräver att du anger en giltig postadress i ditt nyhetsbrev via e-post. Om du har startat ett nyhetsbrev via e-post med GetResponse eller en annan leverantör, kommer de att visa din e-postadress i sidfoten på varje e-postmeddelande du skickar ut.

3. Osäker / duplicera lösenord

Beroende på vilken programvara du använder för din webbplats och hur säkra dina lösenord är, kan hackare potentiellt använda ditt lösenord för att få tillgång till dina konton på andra webbplatser. Om din webbplats är hackad, kan du tappa åtkomst till alla dina onlinekonton, inklusive dina e-post- eller bankkonton.

4. Dina blogginlägg

Fel person kunde läsa mellan raderna i dina blogginlägg för att ta reda på vem du är, var du bor eller var du arbetar och använda den informationen mot dig.

Sex sätt att skydda dina personuppgifter som bloggare

Tack och lov finns det sätt du kan skydda din information och skydda dig själv:

1- Skaffa en postbox

Om du använder e-postmarknadsföring är det smart att ha en e-postadress som skiljer sig från var du bor. Du vill inte att din hemadress ska sändas till varje person som prenumererar på ditt nyhetsbrev. Kontakta ditt lokala postkontor om att öppna en postlåda där, eller använd en tjänst som VirtualPostMail för att skanna din post för dig.

2- Använd domänens integritet

När du registrerar en domän är det säkrast att använda domänens integritet. De flesta online-registratorer erbjuder skydd för domänskydd mot en extra årlig avgift (vanligtvis någonstans runt $ 10-12 USD). I stället för att ange din personliga adress och kontaktinformation i den offentliga databasen kommer värdens information att listas.

3- Få ett Google Voice-nummer

Som bloggare kan du med jämna mellanrum behöva ge ut ditt telefonnummer till olika tjänster, appar eller till och med klienter som du har att göra med. I stället för att dela ut din hemtelefon eller mobiltelefonnummer får du ett gratis Google Voice-nummer att ge ut istället. (Tyvärr är Google Voice endast tillgängligt i USA. Känner du till några internationella alternativ? Vänligen dela i kommentarerna!)

4- Säkra och säkerhetskopiera din webbplats

För att skydda din webbplats mot hackare och skadlig programvara är det smart att se till att den är säker och att du har en nyligen tillgänglig säkerhetskopia för att återställa om något går fel. Här på WebHostingSecretRevealed.net använder vi iThemes Security och Block Bad Queries (BBQ) för att skydda.

5- Använd unika, säkra lösenord för varje webbplats

Om en hacker får åtkomst till ditt WordPress-lösenord, har de då tillgång till andra konton? Håll dig säker genom att använda unika, säkra lösenord för varje konto. En lösenordshanterare som KeePass hjälper till.

6- Var försiktig med vad du bloggar om

Var mycket försiktig med att dela identifierande detaljer i dina blogginlägg, inklusive ditt specifika schema, plats, namn eller information om din familj och vänner, etc. När du delar berättelser, överväg att fuddra informationen lite – ändra datum, namn, tider, platser, etc.

Nedersta raden: Håll säkerheten i åtanke när du bloggar!

Det är sant att när det gäller trakasserier är offret aldrig skylden – men det finns några åtgärder du kan vidta för att mildra risken för att blogga och skydda dig från personer med dåliga avsikter.

Sheri råder:

Trakasserier i någon form är helt enkelt oacceptabla, men det är upp till oss att stoppa trakasserier. Annars håller de bara uppe och kommer också att hitta nya offer. Det är sorgliga, trasiga människor som desperat behöver uppmärksamhet.

Jag tror att det är viktigt att människor inser att trakasserier lika lätt kan komma från människor som du känner väl som från främlingar. När det gäller ett tips skulle jag säga att hålla dina integritetsinställningar täta på bloggar och webbplatser. När det gäller sociala medier, använd dessa sekretessinställningar för att omedelbart nipa trakasserier i knoppen. Rita din linje i sanden och tolerera ingen att korsa över den. Vi har all rätt att sätta våra gränser och förvänta oss att de ska hedras.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map