Nybegynnerguide for personas

Du har sikkert hørt om kjøperpersoner eller leserpersoner, og vet at de er et viktig markedsføringsverktøy for å bygge en blogg eller bedrift.


Men hva er egentlig personas? Hvordan ser de ut, og hvordan bruker du dem?

Personas er et kraftig markedsføringsverktøy, og en nøkkel til høyere brukerengasjement og lojalitet. Ved å hjelpe deg med å forstå målgruppen din, kan personligheter gjøre hvert trinn i markedsføringsstrategien raskere, enklere og mer effektiv.

Dette innlegget vil lede deg nøyaktig hva personas er, hvorfor de er et så kraftig verktøy, og hvordan du kan bruke dem til å utvide bloggen eller virksomheten din.

Hva er kjøperspersoner?

I et nøtteskall er en kjøperperson (også kalt en “leser-persona” eller “leserprofil” for bloggere) en fiktiv, men databasert beskrivelse av en person som representerer ditt ideal eller målgruppe. En persona kan være hvilken som helst lengde fra en kort biografi med noen få setninger til sider med beskrivelse og detaljer.

I følge kjøperpersons utviklingsekspert Tony Zambito,

“Kjøperpersoner er forskningsbaserte arketypiske (modellerte) representasjoner av hvem kjøpere er, hva de prøver å oppnå, hva mål drive deres oppførsel, hvordan de synes at, hvordan de kjøpe, og Hvorfor de tar kjøpsbeslutninger. ”

Hvorfor er personas viktige?

En persona er et viktig verktøy for å definere, forstå og nå målgruppen.

Se for deg at du prøver å komme med ideer til blogginnlegg til din nye oppstart.

Du vet at jo mer du begrenser publikummet ditt, jo lettere blir idédugnaden. Hvis målgruppen din er “alle”, må du komme med temaer som appellerer til alle. Umulig, ikke sant?

Si at oppstarten din er en abonnementsbasert pakke med markedsføringsverktøy som er spesielt designet for netthandel. Du vet at målgruppen din er netthandelsbedrifter, så du kan nå komme med en liste over blogginnlegg-ideer som netthandelsbedrifter kan være interessert i.

Men det er fremdeles et ganske bredt mål.

Retter du deg mot eieren av en liten netthandel, eller en markedssjef i et større selskap? Deres spesifikke behov og utfordringer vil være veldig forskjellige. Et blogginnlegg som er nyttig for en eier av en liten bedrift, kan være for generisk eller forenklet for en markedssjef.

Det er en av grunnene til at kjøperpersonligheter er så kraftige: jo mindre målgruppen din, desto mer fokusert kan markedsføringen være. Med en kjøperperson kan du laser-målrette markedsføringen din mot ikke bare en generell bransje eller demografisk, men en spesifikk person.

Hvilke data skal en person inkludere?

En kjøpersperson kan inkludere ting som:

 • Demografi som alder, kjønn, nasjonalitet osv. (Hvis relevant)
 • Industri, stillingstittel og ansvarsområder
 • Nivå av erfaring, teknisk kompetanse
 • Foretrukket kommunikasjonsmetode eller -stil
 • Foretrukne sosiale medienettverk, blogger og andre informasjonskilder
 • Foretrukne innholdsformater (blogginnlegg, podcast, infografikk, lysbilder osv.)
 • Hvilke spørsmål de stiller, utfordringer du møter, vanlige innvendinger, typisk kjøpers reise

… men føler ikke at du må inkludere alt. Det kan være lett å bli fast i irrelevante detaljer. Ikke bekymre deg for hvor mange barn eller kjæledyr din persona har, om hun drikker te eller kaffe (med mindre det har med virksomheten din å gjøre), eller om du skal dubbe henne Jane eller Joan. Bare bekymre deg for detaljer som kommer fra ekte data, og påvirke hvordan du gjør det.

Fokuser på relevant, handlingskraftig informasjon du kan bruke i markedsføringen, for eksempel kundenes pålitelige informasjonskilder, hvilke temaer og formater de foretrekker og hvilke utfordringer de står overfor.

Slik samler du inn data for personene dine

Mens kjøperspersoner er fiktive, bør de fortsatt være basert på reelle data.

En kjøpersperson som er spunnet ut av luften eller fantasien din, vil ikke være veldig nyttig for å målrette mot et ekte, spesifikt publikum. For at kjøperpersonligheter skal være nyttige, må de gjenspeile ditt virkelige publikum nøyaktig.

Hvordan samler du dataene? Du kan:

 • Grav deg inn i analysene dine. Enten du bruker Google Analytics eller en annen tjeneste, har du tilgang til generell publikumsdemografi som kan føre deg på rett vei til å bygge en nøyaktig persona.
 • Send ut en undersøkelse. Enten til e-postlisten din, klienter eller kunder, kan du sende ut en undersøkelse for å samle inn dataene du trenger.
 • Intervju kundene dine. (Denne prosessen er veldig bra for å lage kundefallstudier eller suksesshistorier du også kan bruke på nettstedet ditt.)

Fra dataene du samler inn, kan du finne fellestrekk, og bruke den informasjonen til å sette sammen til en ekte databasert kjøpersperson.

Du kan bruke en mal fra Hubspot eller Buffer for å komme i gang, og endre, utvide eller forenkle den til dine behov.

Er personas virkelig nødvendig?

Hubspot-personamalHubspot har en praktisk guide og mal du kan bruke som utgangspunkt.

Det er ingen svar i alle størrelser som passer til markedsføring, og du kan lykkes uten å bruke personas. Når det er sagt, personas er et flott markedsføringsverktøy med mange fordeler:

 • Personas hjelper deg å målrette innholdet ditt med laserfokus. Du snakker en til en i stedet for å prøve å rope ut i en mengde.
 • Du vet ikke bare hvilket innhold som appellerer til kundene og leserne, men hvor du finner disse brukerne. Når du gjør din personlige undersøkelse, vil du oppdage de beste nettstedene og sosiale medieplattformer og steder der de ideelle kundene dine er, slik at du vet nøyaktig hvor du skal markedsføre.
 • Personas kan også brukes til å segmentere publikum og lage personlig innhold for hvert segment. Hvis du målretter deg mot noen forskjellige typer ideelle kunder, kan du opprette en detaljert personlighet for hver gruppe, og deretter lettere lage innhold som er målrettet mot hver spesifikk gruppe eller segment..

Og personas er ikke bare for bedrifter; de er også en flott måte å bygge et hvilket som helst bloggpublikum på. Med en ideell leser-persona i tankene, gjør det det mye enklere å komme med spesifikke blogginnlegg-temaer som leserskapet ditt vil elske. Det vil også gi deg ideer om annet innhold å produsere, inntektsstrategier som fungerer, og hvordan du markedsfører bloggen din og bygger leserskare.

Hva er ulempen?

Mange bruker ikke personas, og det er gyldige grunner til det.

Sannsynligvis er den grunnen til at personas kan være veldig tidkrevende og kostbart å produsere. Hvis du vil ha nøyaktige, databaserte personligheter, må du bruke tid på å forske. Enten du setter sammen en undersøkelse, samler og siler gjennom analysedata, eller tar deg tid til personlig å intervjue klienter, er det en investering.

Noen markedsførere påpeker også at det kan være vanskelig og til og med skadelig for bedrifter å prøve å sette sammen kjøperpersoner i de tidlige stadiene av sin virksomhet og innholdsmarkedsføring..

Som Marcus Sheridan skriver,

Inntil du har vært i virksomhet i noen tid, og fått en sjanse til å samarbeide med en rekke kunder, er det umulig å vite hvem dine ideelle personligheter er.

Og helt til du har hatt sjansen til å produsere innhold (bli en god lærer) og se hva som får resultater og hva som ikke gjør det (når du lytter til publikum hele tiden), er det umulig å vite hvem dine kjøperpersoner er.

Åh, og et siste poeng: Fordi virksomheten din alltid utvikler seg, er kjøperpersoner det også.

Han påpeker også at involverte, kompliserte prosesser for å skape kjøperpersoner kan resultere i “analyse-lammelse”, og utsette enhver faktisk markedsføring.

Så hvordan kan du unngå disse problemene og få fordelene med kjøperpersoner?

Du kan sannsynligvis dra nytte av en detaljert kjøper-persona hvis:

 • Du har en god generell ide om det spesifikke publikummet du prøver å målrette mot.
 • Bloggen din eller virksomheten har eksistert en stund, og du har nok kunder eller lesere til å samle ekte data fra.

På den annen side, hvis …

 • Du er akkurat i gang og har ikke en kundebase eller et publikum ennå
 • Du er ikke sikker på hvem du målretter deg mot

… da kan en mer grunnleggende persona være nyttig for deg, men en detaljert databasert persona er sannsynligvis ute av bildet.

Hvordan bruke personas i å lage innhold

Når du har opprettet personasene dine, kan du dem som et hjelpemiddel i:

 • Brainstorming blogginnlegg emner. Neste gang du tenker på blogginnlegg-ideer, kan du trekke frem kjøper-personas for inspirasjon. Hvis du har intervjuet kundene dine om utfordringene og spørsmålene, bør du ha mye materiale til blogginnlegg.
 • Skrive blogginnlegg. Når du skriver innleggene dine, husk personaen din. Tenk på å skrive et blogginnlegg som å chatte med eller skrive et brev til en bestemt person.
 • Skrive nettinnhold. Når du skriver hjemmesiden din, om side, kontaktside, vanlige spørsmål osv., Bør du tenke på hva personaen din vil se der, og hvordan du kan svare på spørsmålene deres og begynne å bygge et forhold til webinnholdet ditt.
 • Brainstorming tilleggsinnhold. Vil målgruppen din foretrekke å lytte til en podcast, se en infographic eller laste ned en eBok? Hvilke temaer ville de finne mest nyttige og relevante? Personligheten din vil hjelpe deg med å finne ut av det.
 • Bygg bloggpublikummet ditt. Med personaen din har du en kilde til hvilke sosiale medienettverk du skal være på, hvilke blogger de følger som du kan legge inn innlegg på, og hvilke kilder til informasjon de stoler på der du kan markedsføre.

Med alle markedsføringsstrategiene dine, vil du starte med personlighetene dine i tankene hjelpe deg å målrette mot ditt ideelle publikum og få bedre resultater.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me