White Screen of Death: Vad du ska göra när din WordPress-webbplats är nere

Det är varje webbplatsägares värsta mardröm – och den är vanligare än du kanske tror.


Du besöker din webbplats, men allt innehåll du arbetade så hårt med saknas. I stället konfronteras du med oklara, jargongfyllda felmeddelanden eller värre: en tom, vit skärm utan ledtrådar att följa.

Nyligen hände det mig. Alla mina webbplatser skulle plötsligt inte ladda, utan istället visa fel i anslutningsavbrott. Jag medger att jag fick panik lite! Men jag kunde vidta åtgärder för att återhämta mig och fortsätter att vidta åtgärder för att förhindra att det händer igen.

Din webbplats går ner gör ont, särskilt om du litar på den för att tjäna din inkomst. Varje ögonblick det är ner kan kosta dig försäljning, leads och intäkter.

Står du inför en vit dödsskärm eller är du orolig över vad du ska göra när det händer dig? Då är det här inlägget för dig.

Steg 0: Gör en tillkännagivande

Detta är “steg 0” eftersom det inte riktigt är ett felsökningssteg, men det är ändå nödvändigt.

När din webbplats är nere är det avgörande att hålla publiken i slingan.

När en besökare går till din webbplats och den är otillgänglig blir de förståeligt frustrerade. Det är ditt val om du ska lindra frustrationen eller låta den växa till ilska.

Om du håller kontakten och förklarar för din publik vad som händer och när de kan förvänta sig att din webbplats kommer tillbaka, kommer de att vara mycket mer tålamodiga och förståeliga.

Om du inte håller dem i slingan kan de bli arg på ditt märke eller besluta att besöka en konkurrent istället.

Goda nyheter är att det är lätt att förhindra detta. Håll dem bara i slingan genom att:

 • Gör ett tillkännagivande på sociala medier. Håll det kort, men ge din publik en klar uppfattning om vad som händer och när de kan förvänta dig tillbaka.
 • Skicka ett snabbt e-postmeddelande till din lista om du tror att din webbplats kommer att vara nere i mer än en dag.
 • Placera ett meddelande på din webbplats (om du kan). Om din webbplats fortfarande är uppe och du kan göra ändringar i din WordPress-instrumentpanel använder du ett plugin som Ultimate Coming Soon Page för att visa en underhållssida för dina besökare så att de inte ser en trasig webbplats.

Steg 1: Analysera felet

Notera vilka felmeddelanden (om några) du får och ta skärmdumpar. Dessa kommer att vara avgörande för felsökningsprocessen, oavsett om du gör det själv eller söker hjälp från en expert.

Vanliga fel du kan se inkluderar:

 • Anslutningen avbröts: Detta är ett fel som din webbläsare kan ge dig om den väntar för länge på att ansluta och få nödvändig information för att visa din webbplats. Det kan orsakas av problem med din internetanslutning, inställningar på din enhet (till exempel en brandvägg), ditt webbhotellföretag eller din webbplats själv. Detta hände med min webbplats, och det visade sig vara ett tillfälligt problem med mitt webbhotell Bluehost.
 • 404 Ej Hittad: Detta hände med en av mina webbplatser efter avbrottet. Hemsidan fungerade bra, men enskilda blogginlägg verkade allt saknas. Det visade sig att på något sätt min .htaccess-fil hade raderats under avbrottet på webbplatsen.
 • Servern hittades inte: Det här felet kan orsakas av din internetanslutning eller av ett problem med din webbhotell eller domäntjänst. Det orsakas sällan av ett WordPress-fel i dina teman eller plugin-filer.
 • Tom vit skärm: En tom vit skärm är svår att felsöka eftersom det inte finns någon uppenbar information att gå av med. Det orsakas ofta av ett problem med din webbplats kod, antingen i WordPress eller ett tema eller plugin-fil.
 • Fel i anslutningen till databasen: Detta är ett mycket vanligt WordPress-fel som ofta orsakas av ett problem med konfigurationen av din wp-config-fil, t.ex. fel databasnamn eller lösenord. Det kan också orsakas om din databasserver inte svarar av någon anledning (ett problem med din webbhotell), eller om din databas har skadats.
 • Slumpmässiga kodfel på din webbplats: Din webbplats kanske visar bra förutom att den visar felkoder på vissa sidor eller på din instrumentbräda, till exempel “funktion inte hittad” eller “oväntat slut.” Detta kan orsakas av ett plugin eller ett tema, eller av en förstörelse av dina grundläggande WordPress-filer.

Se till att det inte bara är dig

Förhoppningsvis är det så att alla andra kan se din webbplats helt fint.

Se till att det inte bara är din webbläsare, din dator eller din internetanslutning:

 1. Rensa webbläsarens cache
 2. Kontrollera din webbplats på DownForEveryoneOrJustMe.com
 3. Besök din webbplats med en annan webbläsare
 4. Försök använda en annan enhet (din smartphone, surfplatta, bärbar dator)
 5. Använd en annan internetanslutning (Wi-fi) eller be en vän titta på den

Om din webbplats visas bra i en annan webbläsare, enhet eller internetanslutning har du identifierat var problemet ligger. Du kanske måste få hjälp med att fixa din enhet eller anslutning, men åtminstone är din webbplats fortfarande uppe!

Steg 2: Felsöka WordPress

Om problemet inte är med dina enheter eller internetanslutning kan det vara med din WordPress-webbplats.

Tänk tillbaka på de senaste ändringarna du har gjort. Har du nyligen:

 • Uppdaterade din grundläggande WordPress-version
 • Ändrade alla inställningar
 • Ändrade din features.php-fil eller andra filer
 • Installerade, avinstallerade eller uppdaterade alla teman eller plugins

Om du kan kan du försöka vända de senaste ändringarna eller återställa från en nylig säkerhetskopia för att se om det löser problemet.

Hur du felsöker WordPress

För allmän WordPress-felsökning, försök först att logga in på din WordPress-instrumentpanel. Om du inte kan det kan det vara ett värdproblem och inte ett problem med din webbplats. Du bör dock fortfarande prova följande felsökningssteg via ditt värdkonto eller en FTP-klient. Om du är inlåst, kolla in Vishnos inlägg om möjliga orsaker till att du är inlåst från din WP-administratör.

Försök sedan byta till standard WordPress-tema för att se om det löser problemet.

Om det inte gör det kan du försöka inaktivera alla dina plugins för att se om det löser problemet. Om det gör det, kan du aktivera dina plugins en för en för att fastställa vilken som orsakar problemet.

Om ett tema eller plugin orsakar problemet kan du kontakta utvecklaren för support och använda ett alternativt tema eller plugin under tiden.

Hur man fixar databaskorruption

Vissa WordPress-problem orsakas av en skadad databas. Om du får ett databasanslutningsfel och du är säker på att din inloggningsinformation i din wp-config-fil är korrekt kan du använda en inbyggd WordPress-funktion för att försöka en databasreparation. Kolla in Lori-inlägget om felsökning när din WordPress-migrering till en ny värd blir en mardröm för en steg-för-steg-guide för att reparera din databas.

Steg 3: Kontrollera din webbhotell

Om du har loggat in på ditt värdkonto och inte hittar några problem, men din webbplats är fortfarande nere – eller om du inte har åtkomst till ditt värdkonto alls – är det troligt att problemet är med din webbhotell.

Du kan kolla värdens webbplats och konton för sociala medier för att se om de har meddelat några svårigheter. Du kanske får reda på att de är nere för schemalagda underhåll och det kan finnas information om när du kan förvänta dig att din webbplats ska vara säkerhetskopierad.

Om inte, är nästa steg att kontakta support. Beroende på vilken typ av support din webbhotell erbjuder kan du ringa dem eller starta en livechatt för att få omedelbart support, eller så kan du behöva lämna in en supportbiljett.

När min webbplats gick ner försökte jag få omedelbart stöd via livechatt, men väntetiderna satt fast vid 30 minuter, så jag var tvungen att lämna in en supportbiljett istället. När mina supportbiljetter gick obesvarade i flera veckor visste jag att det var dags att byta värd. Medan Bluehost brukade tillhandahålla en bra tjänst såg jag också märke till att mina webbplatshastigheter hade blivit mycket långsammare än de brukade vara. Eftersom jag ändå har för avsikt att uppgradera min värd, bestämde jag mig för att få VPS-värd med InMotion istället.

En ounce av förebyggande …

För att snabbt kunna återhämta dig från ett avbrott på platsen måste du vara beredd innan det händer. Se till att du har ett bra, pålitligt webbhotellföretag och att du regelbundet säkerhetskopierar din webbplats. Bekanta dig med dina supportalternativ för webbhotell så att du vet vart du ska gå om du behöver hjälp i bråttom.

När tiden kommer kommer du att vara beredd och snabbt kunna återhämta dig när din webbplats går ner.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me