12 stapsgewijze punten om uw eerste online cursus te schrijven – Deel I

In 1996 begon ik online schrijfcursussen via chatrooms aan te bieden aan een handvol studenten. In die tijd waren er niet zoveel online cursusopties en wat ik en anderen aan het doen waren, was nog steeds baanbrekend. Tegenwoordig kun je cursussen op meerdere platforms vinden, ze op je eigen website verkopen of ze aanbieden via een instelling als Udemy.


Wat ik zo leuk vind aan online cursussen vandaag, is dat je een heleboel opties hebt in hoe je het materiaal aan je studenten kunt geven. Wat ik vandaag een hekel heb aan online cursussen is dat er zoveel verschillende soorten opties zijn dat het echt verwarrend kan zijn. Gelukkig ben ik hier om u te helpen bij het navigeren door uw opties en om u te helpen onderscheiden van de massa.

Dit artikel bestaat uit twee delen. Het eerste deel van dit artikel behandelt alles wat u moet weten om uw eerste cursus op gang te brengen, van idee tot promotie. Het tweede deel van dit artikel gaat dieper in op wat anderen die cursussen hebben gemaakt te zeggen hebben. Leer van hun fouten en successen.

Stap # 1: Kies een onderwerp

De eerste stap bij het maken van een online cursus is het kiezen van een onderwerp om les te geven. Dit zou idealiter moeten zijn:

# 1: een onderwerp dat je goed begrijpt

Als je anderen les wilt geven, moet je het onderwerp van binnen en van buiten begrijpen. Stel je voor dat je voor een kamer vol mensen stond en dat ze je vragen stelden over dit onderwerp. Zou u die vragen gemakkelijk kunnen beantwoorden of voelt u zich verloren??

Het is prima als er andere mensen zijn die het onderwerp net zo goed of misschien zelfs beter begrijpen dan jij. Wat op dit moment belangrijk is, is dat je het goed begrijpt.

# 2: Beter dan andere cursussen over hetzelfde onderwerp

Als je eenmaal een onderwerp in gedachten hebt, kijk dan welke andere cursussen over datzelfde onderwerp al beschikbaar zijn. Wat dekt de cursus allemaal? Komt het met video’s of extra materialen? Bestudeer de andere cursussen die er zijn grondig.

Probeer nu gaten in die banen te vinden. Zijn er onderwerpen die niet volledig worden uitgelegd of overgeslagen? Zou het toevoegen van een video de cursus verbeteren? Wat kan je nog meer bieden?

Als je niets extra’s wilt toevoegen, probeer dan een unieke manier te bedenken om de cursus te verpakken. U kunt het onderwerp bijvoorbeeld in verband brengen met een televisieshow of een populaire film. We hebben dat hier een paar keer gedaan met artikelen als “Hoe u uw blog kunt runnen zoals een van de haaien van Shark Tank” en “Wat u kunt leren van de Vampire Diaries over het betrokken houden van lezers”.

Door het onderwerp op een unieke manier te verpakken, kunt u studenten helpen het onderwerp beter te begrijpen.

# 3: een onderwerp waar je gepassioneerd over bent

Hoewel het belangrijk is om een ​​populair onderwerp te kiezen, moet je er niet voor kiezen om een ​​cursus te geven over het verwisselen van een band als je denkt dat dat het domste is dat iemand ooit zou kunnen doen en je nooit je eigen band zou vervangen. Je weet misschien veel over het onderwerp, maar als je er niet gepassioneerd over bent en anderen erover leert, dan valt de cursus plat.

Heb je ooit in een klas gezeten waar je kon vertellen dat de professor daar ook echt niet wilde zijn? Het was niet erg leuk, toch? Denk nu eens aan de leraren die je hebt gehad die gepassioneerd waren om hun kennis met je te delen. Meer dan waarschijnlijk heb je veel uit die lessen gehaald.

# 4: Iets waar mensen in geïnteresseerd zijn

Het spreekt voor zich dat u een onderwerp moet kiezen waarbij een groot aantal mensen geïnteresseerd is om meer te leren. Als u een onderwerp kiest dat buitengewoon uniek is, heeft u uw niche mogelijk te veel verkleind om een ​​publiek aan te trekken. Je kunt bijvoorbeeld een kookles aanbieden over hoe je paling in aperitiefjes kunt veranderen.

U kunt er zeker van zijn dat niet veel mensen paling willen eten en dat u uw publiek zojuist heeft beperkt.

Aan de andere kant, als je een cursus aanbiedt over het maken van unieke hapjes en paling als een van hen hebt, maar ook wat meer standaardkeuzes biedt, dan zul je een breder publiek aantrekken.

U kunt onderwerpen onderzoeken via Google Keyword en SEORush om een ​​idee te krijgen van waar mensen het meest in geïnteresseerd zijn om meer over te leren.

Stap # 2: Kies een platform

Er zijn veel verschillende platforms die u kunt gebruiken. Je kunt er een kiezen met een ingebouwd publiek, zoals Udemy of zelfs software kiezen om op je site te installeren. Forbes meldt bijvoorbeeld dat de gemiddelde Udemy-instructeur ongeveer $ 7.000 per cursus verdient, maar het aanbod is groot. Sommigen verdienen misschien $ 60 per jaar en anderen in de zes cijfers.

“Over het algemeen kunnen mensen met een zeer groot aantal volgers op sociale media die hun eigen publiek kunnen mobiliseren om te kopen – jaarlijks zes cijfers genereren uit hun cursussen”, schrijft Dorie Clark, auteur van “Hoe maak je een online cursus om geld te verdienen.”

Hoewel het onmogelijk is om elke optie op te sommen, zal ik enkele van de meer populaire opties verkennen.

# 1: Udemy

udemy

http://moodle.org

Moodle is een open source-software die u op uw website kunt installeren om online cursussen aan te bieden. Hiermee kunt u bepaalde studenten toelaten, met een wachtwoord beveiligde mappen instellen, cursussen maken, video’s toevoegen en chatrooms hebben op één handige locatie. Natuurlijk ben je afhankelijk van het verkeer dat je naar je eigen site kunt genereren om studenten te vinden, maar als je al een grote mailinglijst hebt, is deze optie misschien de perfecte keuze voor jou.

# 3: leerzaam

leerzaam

 https://www.wiziq.com

Als u uw cursussen als webinars wilt aanbieden die gebruikers op aanvraag kunnen downloaden, is WizIQ een geweldige optie. U kunt dia’s toevoegen, informatie delen vanaf uw bureaublad en audio- en videobestanden opnemen. WizIQ biedt een online marktplaats die u kan helpen studenten uit hun bezoekers te halen. Sterker nog, WizIQ integreert met Moodle en Blackboard Learn.

# 5: andere opties

Natuurlijk zijn er tientallen platforms voor cursusbeheer. Sommige zijn gratis, andere worden betaald. Als je niet met een softwareplatform wilt knoeien, kun je je cursus ook aanbieden via een mailinglijst waar de gebruiker om de zoveel dagen een nieuwe les krijgt. Een andere optie is de ouderwetse online chatroom waar je op een bepaalde dag en tijd online studenten ontmoet en je klas presenteert. Studenten stellen vervolgens alle vragen die ze nog moeten beantwoorden.

Stap # 3: schrijf uw cursus

Als je eenmaal een platform hebt gekozen, is het gemakkelijker om je cursus te schrijven, omdat je weet in welk formaat je de cursus moet maken. Als je bijvoorbeeld van plan bent een videocursus aan te bieden, dan zul je moet een script schrijven om de lessen te volgen en te oefenen.

Houd rekening met het volgende tijdens het schrijven van de cursus:

 • De persoon die de cursus volgt, weet niet wat u weet. Hij of zij is een beginner, dus begin bij het begin.
 • Maak een woordenlijst met termen en definieer ze. Zorg ervoor dat u ze ook definieert in de cursus wanneer u ze voor het eerst vermeldt.
 • Creëer inhoud die gemakkelijk kan worden afgeschuimd en opgenomen. Gebruik kopteksten, opsommingstekens en deel inhoud waar mogelijk op.
 • Laat iemand uw werk lezen om u te helpen typefouten op te sporen en ze op te lossen.
 • Schakel een bètagroep in om je cursus te bekijken en laat je weten of er nog gaten in de informatie zijn die je moet invullen.

Het schrijven en eventueel opnemen van de cursus is een van de meest tijdrovende onderdelen van het verkopen van online cursussen. Onthoud echter dat u iets creëert dat u in de toekomst keer op keer kunt verkopen. Dus terwijl u nu veel moeite zult doen, zult u er nog lang profijt van hebben.

Stap # 4: bewerk voor leesbaarheid

Inmiddels heb je waarschijnlijk een heel mooie cursus ontworpen. Dit is waar u uw project ongeveer een week opzij moet zetten. Kom dan terug en bekijk het met frisse ogen en zorg ervoor dat alles gemakkelijk te lezen is.

Lees de hele cursus hardop voor of laat een voorleesprogramma voorlezen. Dit helpt je om eventuele problemen met de formulering te horen en om onhandige zinnen of rare typefouten op te vangen.

Zelfs als je proza ​​grammaticaal correct is, is het belangrijk om deze stap te voltooien. Uw cursus kan zo worden gelezen dat het voor de student moeilijk wordt om te begrijpen wat er aan de hand is.

Stap # 5: voeg extra’s toe

Nu is het tijd om wat extra’s toe te voegen. Onthoud dat u wilt dat uw cursus zich onderscheidt van de rest. Als je een onderwerp hebt gekozen waar mensen meer over willen weten, dan zijn er waarschijnlijk al andere cursussen over je onderwerp. Wat maakt de jouwe uniek? Waarom willen mensen zich boven de anderen aanmelden voor uw cursus??

Overweeg om toe te voegen:

 • Werkbladen
 • Videoclips
 • Interviews met andere experts
 • Bonusmateriaal over een gerelateerd onderwerp
 • Lijst van Q&Vanaf eerdere lessen of workshops
 • Links naar aanvullende bronnen zoals boeken of websites die de gebruiker nuttig zal vinden.

Wees echter voorzichtig wanneer u ergens anders naar uw cursus linkt. U wilt niet dat de gebruiker een andere website gaat lezen en nooit meer naar de uwe terugkeert. Wees zeer selectief en deel alleen wat uw materiaal echt verbetert. Als het iets is dat u zelf kunt schrijven en aan lezers kunt aanbieden, is het beter om de inhoud zelf te maken en het verkeer op uw koers te houden.

Stap # 6: breng uw cursus op de markt

Je kunt de beste cursus bouwen die iemand ooit heeft gemaakt, maar als niemand de cursus volgt, heb je er niet veel aan. Het op de markt brengen van uw online cursus is absoluut essentieel. Er zijn veel manieren om uw online cursus op de markt te brengen.

 • Maak een website die is bedoeld om uit te leggen wat uw cursus potentiële studenten biedt.
 • Plaats artikelen op uw blog die betrekking hebben op uw cursus, maar geef de inhoud van de cursus niet weg.
 • Deel content op social media en leg contacten met je doelgroep.
 • Maak een lijst van je cursus op Courseindex.com.
 • Bouw een mailinglijst.

Je zult ook buiten de gebaande paden willen denken.

Kun je bijvoorbeeld een gastpost aanbieden op een site die niet concurreert met die van jou, maar een vergelijkbare doelgroep heeft? Een ander idee is om conferenties bij te wonen waar u kunt netwerken met potentiële studenten.

Stap # 7: interactie met studenten

Zodra je een cursus aan je eerste studenten hebt verkocht, wil je de meest uitstekende ervaring bieden die ze ooit in een online cursus zijn tegengekomen. Dit is wat hen zal aanmoedigen om hun familie en vrienden over uw cursus te vertellen. Bovendien heb je een vast publiek als je in de toekomst nog een cursus schrijft.

 • Stel autoresponders zo in dat zodra een student zich inschrijft voor de cursus, hij informatie krijgt over wanneer deze begint en hoe hij toegang krijgt tot de cursus.
 • Stel onderweg herinneringen in zodat de student niet wordt afgeleid en vergeet de cursus te voltooien.
 • Tenzij u duizenden studenten heeft, wat onwaarschijnlijk begint, raakt u de basis op persoonlijk niveau aan en zorgt u ervoor dat de student van de cursus geniet. Het is een goed idee om de basis aan te raken nadat het eerste deel van de cursus is voltooid, opnieuw halverwege en aan het einde van de cursus om een ​​evaluatie te vragen.
 • Moedig studenten aan om zich aan te melden voor uw mailinglijst, zodat u contact kunt houden, zelfs nadat ze de cursus hebben afgerond. Dit kan u ook de mogelijkheid bieden voor toekomstige add-on verkopen. Als u bijvoorbeeld een cursus aanbiedt over het starten van een nieuw bedrijf, kunt u persoonlijke coaching als add-on toevoegen. We zullen hieronder meer praten over het toevoegen van extra services om uw inkomen te verhogen.

Denk eraan beleefd, professioneel en toegankelijk te zijn om een ​​blijvende indruk op uw studenten te maken.

Stap # 8: nieuwe onderwerpen vinden uit vragen

U kunt ook kortere cursussen maken die uw aanvankelijke onderwerp aanvullen. Een van de beste manieren om deze onderwerpen te vinden, is door te kijken naar de vragen die uw studenten stellen en deze vragen grondig te beantwoorden.

Als uw cursus bijvoorbeeld gaat over het schilderen van een kamer en uw studenten blijven vragen naar de beste manier om het plafond te schilderen, wilt u misschien een aparte vervolgcursus schilderen over plafonds.

Soms leidt een vraag tot iets dat zo diepgaand is dat je een volledige cursus kunt toevoegen en een tweede cursus voor je studenten kunt krijgen. Meestal zullen vragen echter leiden tot korte add-ons voor uw eerste cursus. Deze bonusmaterialen kunnen ervoor zorgen dat er geld binnenkomt dat u anders misschien niet zou hebben gekregen.

Stap # 9: de kracht van het restinkomen

Je hebt waarschijnlijk al eerder gehoord van het resterende inkomen. Dit is eigenlijk wanneer u het werk een keer doet, maar u blijft voor onbepaalde tijd geld verdienen. Als je bijvoorbeeld een boek schrijft, zet je het te koop en verdien je royalty’s op dat boek zolang je het te koop aanbiedt.

Online cursussen lijken enigszins op elkaar. Zodra u de cursus heeft gemaakt, blijft deze in de loop van de tijd geld opleveren.

Houd er rekening mee dat het resterende inkomen vereist dat u uw website en producten blijft verkopen. Anders zullen potentiële klanten u moeilijk kunnen vinden en zullen uw verkopen na verloop van tijd stagneren.

Restinkomen is essentieel voor de kracht van uw bedrijf. Je kunt cursussen alleen zo snel schrijven, maar omdat een cursus geld oplevert, zelfs lang nadat je klaar bent met schrijven, kun je je inkomen exponentieel verhogen door een tweede cursus te schrijven terwijl de eerste wordt aangeboden, en vervolgens een derde cursus, en een vierde enzovoort.

In de loop van de tijd moet u een gestage stroom van inkomsten opbouwen zonder veel extra werk te hoeven doen.

Stap # 10: andere manieren om inkomsten te genereren met uw cursussen

Je zult ook andere manieren willen bekijken om inkomsten te genereren met je cursussen. Ik heb al gezegd dat je add-ons en spin-off cursussen kunt aanbieden. Je kunt ook een-op-een coaching aanbieden. Dit zou studenten privé coachingsessies geven om hen te helpen een concept echt te begrijpen.

Ik bood bijvoorbeeld schrijf- en Engelse cursussen aan voor thuisgeschoolde studenten. Ik bood cursussen zowel online als persoonlijk aan. In het begin gaf ik alleen de cursussen, maar toen begon ik wat extra aanvullende diensten aan te bieden, zoals een-op-een tutoring, hulp bij essays voor toelating tot de universiteit en het coachen van studenten door nieuw schrijven.

Denk na over hoe u extra waarde kunt toevoegen aan uw cursussen. Coaching is de meest voor de hand liggende keuze, maar denk buiten de kaders en kijk wat je nog meer kunt bedenken.

Stap # 11: vraag om feedback

Als je wilt dat je online cursus echt sprankelt, moet je om feedback vragen. Stuur uw studenten een enquête zodra ze de cursus hebben voltooid. Als u hen toestaat de enquête anoniem in te vullen, krijgt u meestal eerlijkere feedback.

Let echt op klachten. U kunt problemen in uw cursus gemakkelijk oplossen door eventuele problemen aan te pakken die studenten naar voren brengen. Misschien is er te veel werk buiten de klas, worden de videolessen niet snel geladen of zijn delen van de cursus verwarrend. Wat het probleem ook is, de feedback die uw studenten geven, is van onschatbare waarde.

In het ideale geval schrijf je je cursus, maar dan blijf je deze verfijnen totdat je voelt dat hij perfect is. Dit is de beste manier om ervoor te zorgen dat uw inhoud beter is dan die van iemand anders.

Stap # 12: vraag om hulp

Het zal niet gemakkelijk zijn of snel gebeuren om uw online cursus bekend te maken. Het is een goed idee om hulp te vragen. Mond-tot-mondreclame is een van de beste en goedkoopste vormen van reclame.

 • Vraag familie en vrienden om anderen over uw cursussen te vertellen.
 • Plaats berichten op sociale media en vraag je volgers om informatie over je cursus te delen.
 • Stel een straatteam samen om u te helpen uw cursus te promoten. Bied ze een gratis cursus aan als ze erover praten.
 • Handel met andere instructeurs (geen concurrenten) en praat over hun cursussen terwijl ze de jouwe bespreken.
 • Vraag influencers op sociale media of ze overwegen om je cursus uit te proberen en aan te bevelen of ze het leuk vinden (zorg ervoor dat je eerst een relatie met hen opbouwt).

Je zult er versteld van staan ​​hoeveel mensen je willen helpen als je gewoon om hulp vraagt.

Online cursussen met impact

Het schrijven van een online cursus is niet moeilijk, maar het schrijven van een online cursus die mensen raakt, is een uitdaging. Door aandacht te besteden aan alle elementen die deel uitmaken van een uitstekende klas, kun je een reputatie opbouwen als een goede instructeur. Je studenten zullen niet alleen van je houden, maar ze zullen je ook aan anderen aanbevelen.

Naarmate uw reputatie zich ontwikkelt, verkoopt u meer en meer cursussen, waardoor u het resterende inkomen creëert waarover we hierboven hebben gesproken. In het tweede deel van dit artikel zullen we enkele tips bekijken van anderen die succesvolle online cursussen hebben gemaakt. Je leert van zowel hun fouten als hun successen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me