Controleren hoe leesbaar uw artikelen zijn met de leesbaarheidsstatistieken van Word

Een vuistregel bij het schrijven aan de massa is dat de meesten van hen lezen op een leesniveau van het zesde tot achtste leerjaar. Hoewel de meerderheid van de Amerikanen en andere ontwikkelde landen geletterd zijn, kan het niveau van leesvaardigheid enorm variëren.


Stel je de diversiteit van je lezerspubliek voor. De eerste persoon die uw site bezoekt, leest misschien op universiteitsniveau en begrijpt grote woorden, maar de volgende sitebezoeker heeft mogelijk een woordenboek nodig om te begrijpen waar u het over heeft. Dit is frustrerend en in de online wereld, waar mensen onmiddellijke informatie willen, is de kans dat een lezer de tijd neemt om een ​​onbekend woord op te zoeken vrij klein. In plaats daarvan verlies je gewoon een lezer.

Het is niet alleen belangrijk om het leesniveau van uw schrijven te bekijken, maar u wilt er ook voor zorgen dat het gemakkelijk te lezen is. De leesbaarheidsstatistieken van Word zijn een manier om ervoor te zorgen dat uw artikelen niet alleen de aandacht van al uw lezers trekken, maar ook hun focus behouden.

Schrijven om te overtuigen en te informeren

Zelfs als uw lezerspubliek verfijnd is, betekent dat niet dat uw schrijven moeilijk leesbaar moet zijn. Bij de meeste vormen van schrijven is het doel overtuigen of informeren. Het kan echter soms moeilijk zijn om jezelf in de schoenen van je lezer te plaatsen.

Alleen omdat u bijvoorbeeld de betekenis van een woord kent, betekent niet dat uw lezers het onmiddellijk zullen begrijpen. Met verschillende methoden kunt u erachter komen hoe leesbaar uw tekst is.

Feedback krijgen

Een van de snelste manieren om te zien hoe uw schrijven resoneert met uw lezers, is door ze gewoon te vragen. Dit kunt u doen door:

 • Poll-plug-ins installeren op uw WordPress-blog. Vraag gewoon of de artikelen gemakkelijk te lezen waren. Ja of nee.
 • Vragen om opmerkingen in het opmerkingengedeelte. Dit is een goed idee, omdat lezers specifieke details kunnen geven.
 • Verzamel een groep van uw vaste lezers en vraag hen om een ​​paar van uw recentere artikelen te lezen en feedback te geven over hoe leesbaar ze zijn.
 • Huur een professionele redacteur in om uw artikelen te bekijken en geef u enkele tips om ze leesbaarder te maken.

Paper Rater

Er is een handige online tool genaamd Paper Rater die ik soms gebruik om mijn artikelen te controleren, vooral als ik moe ben bij het schrijven of voor een snelle deadline die niet zoveel bewerkingen toestaat als ik normaal gesproken zou doen. Rater doet het volgende:

 • Controleert het opleidingsniveau. Je kunt het opleidingsniveau instellen vanaf het eerste leerjaar tot en met de graduate school.
 • Controleert op originaliteit. Dit kan handig zijn als u het werk van iemand anders bewerkt en niet zeker weet of het geplagieerd is.
 • Controleert op spellings- en grammaticafouten. Als uw artikel vol fouten zit, kan dat de leesbaarheid beïnvloeden.

Beste van alles? Paper Rater is gratis in de basisversie. Als u een advertentievrije versie wilt, kunt u investeren in de Premium Paper Rater.

Leesbaarheidsstatistieken van Word

Meer dan waarschijnlijk gebruikt u al de optie voor spellingcontrole van Word. U kunt echter ook Flesch Reading Ease en Flesch-Kincaid Grade Level-scores inschakelen in Microsoft Word.

Schakel het in door de onderstaande instructies te volgen. Deze aanwijzingen werken voor MS Word 10 en MS Word 2013.

 • Open Word
 • Klik op Bestand
 • Klik op Opties (zie afbeelding hieronder)

ms word file opties

 • Zodra de nieuwe schermopties zijn, klikt u op “Proofing” aan de linkerkant (zie afbeelding hieronder).

MS woordproef

 • Onder de sectie getiteld “Bij het corrigeren van grammatica en spelling met Word”, moet u twee vakjes aanvinken.
 • Vink eerst het vakje aan naast ‘Controleer grammatica met spelling’. Dit vakje moet aangevinkt zijn om leesbaarheidsstatistieken mogelijk te maken.
 • Vink vervolgens het vakje aan naast ‘Leesbaarheidsstatistieken weergeven’.
 • Klik op het vak “OK”.

Wanneer u nu een spellingcontrole uitvoert, krijgt u aan het einde een pop-up met uw leesbaarheidsstatistieken.

ms leesbaarheid van het woord

Begrijp Flesch Reading Ease en Flesch-Kincaid Grade Level

De score op Flesch-Kincaid-niveau spreekt voor zich. Je zult in het voorbeeld hierboven zien dat de tekst op een 9,3 of derde maand van het negende leerjaar zit. Om deze tekst naar het achtste leerjaar te krijgen, waar ik wil zijn, kan ik eenvoudig het woord ‘exquise’ verwijderen, waardoor het een 8,8 krijgt.

Nu is het begrijpen van de Flesch Reading Ease-score een beetje moeilijker, maar niet te moeilijk. Microsoft legt deze leesscore in detail uit op de

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map