Kunt u die foto gebruiken? Inzicht in redelijk gebruik en welke foto’s wel en niet legaal kunnen worden gebruikt op uw blog

Volgens MDG Advertising houdt 37% van de Facebook-gebruikers zich meer bezig met een bericht met een foto; en 67% van de klanten stelt dat de kwaliteit van de afbeelding van een product hen helpt te beslissen of ze het product al dan niet willen kopen. Een van de redenen waarom sites zoals Pinterest zo populair zijn geworden, is dat mensen de afbeeldingen boeiend vinden. Je hebt vast wel eens gehoord dat een foto ‘1000 woorden waard is’. Dit is waar omdat mensen visueel worden aangedreven.


Het belang van beeldHet belang van afbeelding – 67% van de klanten stelt dat de kwaliteit van de afbeelding van een product hen helpt te beslissen of ze het product al dan niet willen kopen. Volledige infographic hier.

Waarom u foto’s op uw blog moet plaatsen

Volgens eMarketer’s onderzoek van maart 2014 naar de soorten inhoud die op Facebook zijn gepost, vormen foto’s ongeveer 75% van de inhoud die op Facebook-pagina’s wordt gepost en gedeeld. Diezelfde foto’s hebben een interactiepercentage van ongeveer 87% van Facebook-gebruikers.

Hoewel bezoekers van uw site zeker niet verwachten alleen foto’s te zien wanneer ze uw blog bezoeken, bewijst het succes van fotogebaseerde berichten op Facebook, Twitter en Pinterest dat u uw lezers moet betrekken bij foto’s die de tekst op uw site verbeteren.

Copyright en redelijk gebruik begrijpen

De vele die je maakt, worden beschouwd als auteursrechtelijk beschermd. Natuurlijk kunt u het item registreren bij het US Copyright Office voor extra bescherming en voor de mogelijkheid om verloren waarde terug te vorderen, maar zodra u het heeft gemaakt, is het item van u.

Dit omvat maar is niet beperkt tot:

 • Geschreven werk
 • Foto’s
 • Kunstwerk
 • Films
 • Muziek

Waar sommige website-eigenaren in de problemen komen

Sommige mensen willen het auteursrecht niet schenden. Ze begrijpen gewoon niet hoe het werkt, goed crediteren, toestemming krijgen en wat wel en niet kan worden gebruikt. Er zijn ook veel grijze gebieden onder de regels.

Waar sommige website-eigenaren problemen krijgen met foto’s, is dat ze gewoon op zoek gaan naar bijvoorbeeld ‘foto’s van schattige honden’ en de eerste foto kopiëren waarvan ze zien dat ze er dol op zijn. Het kan echter een foto zijn die de fotograaf niet op andere websites wil delen. Zijn copyright is zojuist geschonden.

morguefileWaar vind je foto’s die je goed kunt gebruiken

Gelukkig zijn er fotografen die u foto’s willen geven die u op uw site kunt gebruiken (ervan uitgaande dat u ze op de juiste manier crediteert). Er zijn nogal wat sites waar u deze foto’s kunt vinden die gratis te gebruiken zijn, zolang u ze crediteert. Deze sites zijn onder meer:

 • LijkenhuisBestand
 • CompFight
 • PhotoPin
 • Public Domain Images (zoals veel in de archieven van de Amerikaanse regering, maar controleer altijd of je ze kunt gebruiken)
 • Screenshots van uw browservenster

Er zijn ook fotografen die hun foto’s delen op stocksites. Dit zijn foto’s waar u het recht kunt kopen om de foto te gebruiken voor een bepaald doel en een bepaalde locatie.

U kunt bijvoorbeeld de rechten kopen om de foto alleen op uw website te gebruiken. Als je een boek wilt publiceren en dezelfde foto wilt gebruiken, moet je teruggaan en extra rechten kopen.

Voorraadfoto’s zijn doorgaans van zeer hoge kwaliteit. Hier zijn enkele sites die stockfoto’s te koop aanbieden:

 • iStockPhoto
 • Dromen tijd
 • 123 RV

Bekijk voor nog meer ideeën het artikel van Jerry Low over 20+ gratis afbeeldingsbronnen voor uw blog.

Neem contact op met de oorspronkelijke fotograaf

Als u de gewenste afbeelding niet kunt vinden op een van de bovenstaande sites, omdat deze uiterst specifiek is, moet u contact opnemen met de eigenaar van de foto en toestemming krijgen om de foto op uw site te gebruiken. Sommige fotografen staan ​​je toe om het te gebruiken met een link terug en ze te vermelden. Sommigen zullen nee zeggen.

Als de fotograaf zegt dat je de foto kunt gebruiken, bewaar de e-mail dan op een veilige plaats voor het geval er ooit een vraag is of je deze mocht gebruiken.

Wat is redelijk gebruik?

Fair Use valt onder de Copyright Act (Titel 17 van de Amerikaanse Code) en heeft een lakmoesproef van vier factoren om te bepalen of het eerlijk is om een ​​deel van een auteursrechtelijk beschermd werk te gebruiken. Kortom, als het werk vertrouwd is en de persoon het in een historische context gebruikt, dan kan een deel ervan passend zijn. Het is echter lastig en u kunt zich vergissen in de vraag of het gebruik eerlijk is of niet en in juridische problemen terechtkomen.

Volgens het Copyright Office zijn de vier factoren:

 1. Het doel en karakter van het gebruik, inclusief of dit gebruik van commerciële aard is of voor educatieve doeleinden zonder winstoogmerk
 2. de aard van het auteursrechtelijk beschermde werk
 3. Het bedrag en de substantieelheid van het gedeelte dat wordt gebruikt in relatie tot het auteursrechtelijk beschermde werk als geheel
 4. e effect van het gebruik op de potentiële markt voor of waarde van het auteursrechtelijk beschermde werk

Redelijk gebruik komt vaker voor bij geschreven tekst. Als u bijvoorbeeld uit dit artikel wilt citeren, kunt u een korte offerte opnemen en deze crediteren. Hier is een voorbeeld:

In het WHSR-artikel getiteld ‘Kun je die foto gebruiken? Inzicht in redelijk gebruik en welke foto’s legaal wel en niet mogen worden gebruikt op je blog ”door Lori Soard, adviseert ze:“ Als de fotograaf zegt dat je de foto kunt gebruiken, bewaar de e-mail dan op een veilige plaats voor het geval er ooit een vraag is of je het mocht gebruiken. ‘

Dat is een kort citaat, het is bijgeschreven op de oorspronkelijke bron en het verbetert uw artikel. Meer dan waarschijnlijk zal niemand klagen dat dat kleine stukje van een groter artikel wordt gebruikt, zolang het op deze of een vergelijkbare manier wordt gecrediteerd.

Als er een vraag is over auteursrecht en of het gebruik in het belang is van de oorspronkelijke maker of het publiek, lijkt de schaal wat meer in evenwicht te zijn met het publieke belang, hoewel.

Als het op afbeeldingen aankomt, is het waarschijnlijk het beste om royaltyvrije en openbare domeinfoto’s te gebruiken. Je kunt niet echt een klein deel van een foto gebruiken en het is moeilijk om te weten wat redelijk gebruik zou zijn en wat niet. Het is echt niet de moeite waard om een ​​lange, langdurige juridische strijd te riskeren als er zoveel foto’s beschikbaar zijn die zonder zorgen gebruikt kunnen worden.

Volgens de professionele fotografen van Amerika is een auteursrecht een eigendomsrecht. Bovendien vermeldt de site: “Schendingen van het auteursrecht – het reproduceren van foto’s zonder toestemming – kan leiden tot civielrechtelijke en strafrechtelijke sancties.”

Regels kunnen veranderen

Je kunt alles goed doen en alleen sites gebruiken die Creative Commons-foto’s vermelden, toeschrijven zoals de houder van het auteursrecht vraagt ​​en op een dag nog steeds een bericht van een fotograaf krijgen dat je hun foto zonder toestemming gebruikt.

Wat kan gebeuren, is dat de fotograaf de foto in eerste instantie kan aanbieden met een eenvoudige toeschrijving, maar later de regels wijzigt en betaling vereist voor het gebruik van de foto.

Ten eerste is het belangrijk om aantekeningen te maken over waar je de foto in eerste instantie hebt gedownload en wat de verklaring over rechten was.

Ten tweede, als de fotograaf hierom vraagt, verwijder dan onmiddellijk de foto. E-mail haar terug en leg uit dat je de foto op X-datum hebt gedownload en toegeschreven zoals vermeld, maar de foto hebt verwijderd.

Wees beleefd. Het is mogelijk dat iemand in de eerste plaats haar foto heeft gestolen of dat ze simpelweg is vergeten dat ze hem ter toeschrijving heeft aangeboden. Een enkele fotograaf kan duizenden foto’s per jaar maken en het is moeilijk om ze allemaal bij te houden.

Als je deze eenvoudige regels volgt, zou je veel foto’s van hoge kwaliteit voor je blog moeten vinden en geen problemen tegenkomen. Veel plezier met het vinden van die afbeeldingen die met 1000 woorden spreken en uw artikelen verbeteren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me