Top vijf manieren om typefouten en fouten in uw eigen schrijven op te vangen

Pak een bestseller op, lees een populaire blog of kijk zelfs naar een krant en je zult één ding gemeen hebben. Elke schrijver maakt typefouten en het is echt moeilijk om alle typefouten in je werk te vangen. Er zijn echter enkele dingen die u kunt doen om die typefouten tot bijna niets te verminderen en u te helpen een bijna perfect schone kopie voor uw lezers te maken.


Natuurlijk kun je een redacteur inhuren om dit voor je te doen. Het kan echter zijn dat u zich nog niet op een niveau bevindt waar u het zich kunt veroorloven om redactiewerk te besteden. Financiën kunnen dicteren dat u het geheel of gedeeltelijk zelf doet.

In een artikel over Wired legde psycholoog Tom Stafford van de University of Sheffield uit dat de reden dat mensen hun eigen typefouten niet kunnen opvangen, is dat het brein zich concentreert op taken van hogere orde.

Tijdens het schrijven probeer je iets over te brengen aan je lezers. Je brein weet precies wat je wilt zeggen, dus lees je het ook zo, ook als het niet 100% correct is. Dit is de reden waarom je een bericht voor je blog zou kunnen schrijven en diepgaand bewerken zonder je te realiseren dat je een verkeerd gespeld woord of ontbrekende connector hebt. Je lezers zullen het misschien merken, omdat ze niet weten wat je probeerde te zeggen.

“De reden dat we onze eigen typefouten niet zien, is omdat wat we op het scherm zien, concurreert met de versie die in ons hoofd bestaat,” zei Nick Stockton, de schrijver van dat artikel.

The Journal of Research and Reading publiceerde een studie waarin werd gekeken of hoe bekend je was met tekst gecorreleerd was met het aantal fouten dat je maakte bij het proeflezen. Het is waarschijnlijk niet verrassend dat uit de studie bleek dat als je zeer vertrouwd was met schrijven, je veel meer fouten over het hoofd zou zien die anderen zouden onderscheppen.

Een voorbeeld van een mislukte zelfbewerking

type schrijver

Een voorbeeld hiervan is een fictieboek dat ik heb geschreven en dat ik persoonlijk minimaal zes verschillende keren heb bewerkt. Als je het mij had gevraagd, had ik je verteld dat je op geen enkele manier een typfout in dat boek kon vinden.

Ik stuurde het vervolgens naar mijn redacteur, die typefouten vond. We hebben de typefouten gerepareerd en ze heeft het boek opnieuw gelezen. Ze zou je gezworen hebben dat er geen typefouten meer waren.

Het boek ging vervolgens naar een redacteur, die een paar typefouten vond. Ik kon het niet geloven. Mijn redacteur kon het niet geloven. We hebben ze gerepareerd.

Het boek is opgemaakt en de bewijzen zijn naar mij en mijn redacteur gestuurd. We hebben ze allemaal zorgvuldig doorgenomen. Ik vond een plek waar ik “lik” had geschreven in plaats van “slot”. Ik heb het gemaakt. Mijn redacteur heeft niets gevonden.

Het boek is gepubliceerd. Ik wist zeker dat het in alle opzichten perfect was. Tot … Een lezer stuurde me een briefje en somde de twee fouten op die ze in mijn boek had gevonden. Ik pakte mijn exemplaar en inderdaad, er waren twee fouten, precies zoals ze had gezegd.

Het lijkt bijna onmogelijk dat een boek zoveel revisies kan ondergaan en nog steeds fouten bevat. Je hebt het waarschijnlijk opgemerkt in boeken die je hebt gelezen. Ik zie het vaak in tijdschriften en kranten.

Dus hoewel het doel is om je schrijven zo perfect mogelijk te maken, moet je begrijpen dat je nooit 100% perfect zult zijn. Je bent geen machine. Je bent een mens en je bent feilbaar.

Maak je geen zorgen, je lezers zullen het je laten weten en je kunt ze bedanken, de fout oplossen en weten dat het een beetje beter is dan voorheen.

In de tussentijd zijn hier enkele dingen die u kunt doen om de fouten zoveel mogelijk te beperken.

1. Print het uit

In dit digitale tijdperk is het heel eenvoudig om op onze computers te creëren, op onze computers te bewerken en samen te werken op onze computers. Wanneer u het geschreven woord echter afdrukt, kunt u even weggaan van alle elektronica en woord voor woord lezen, op zoek naar typefouten.

Je zult er versteld van staan ​​hoeveel fouten je in print tegenkomt die je nog nooit op je scherm hebt gezien. Hoewel ik dit als # 1 noem, zou dit echt een van je laatste stappen in het bewerkingsproces moeten zijn. Het staat als eerste vermeld, omdat het erg belangrijk is.

Een van de redenen waarom dit waarschijnlijk werkt, is dat je brein de afgedrukte pagina net iets anders bekijkt, dus het is niet zo vertrouwd als voorheen.

2. Gebruik grammatica en spellingscontrole

Het is waar dat grammatica- / spellingcontroles niet alles opvangen en dat u de grammatica goed moet begrijpen (of hulp moet krijgen van iemand die dat wel doet) om alle fouten op te sporen.

Deze schijven zijn echter niet helemaal nutteloos. Ze hebben hun plaats. Een spellingcontrole vangt bijvoorbeeld een verkeerd gespeld woord op. Stel dat u het woord “restaurant” verkeerd spelt en de “u” voor de “a” plaatst. Een eenvoudige spellingcontrole zal herkennen dat “restuarant” niet de juiste spelling is. Je zult het gemakkelijk kunnen repareren, waardoor je fouten in je tekst worden verminderd.

Grammatica-checkers zijn op dezelfde manier handig. Hoewel ze u soms zullen vertellen dat een zin niet juist is als ze juist is, zullen ze uw aandacht vestigen op mogelijke problemen. U kunt het dan nauwkeuriger bekijken en beslissen of het al dan niet moet worden gerepareerd.

De spelling- en grammaticacontroles die bij platforms zoals WordPress en MS Word worden geleverd, zijn zeer beperkt. Als u veel spellings- / grammaticafouten maakt, overweeg dan om te investeren in zoiets als grammatica om uw werk te controleren.

3. Vind uw favoriete woorden

Elke schrijver heeft een paar woorden die hij veel te vaak gebruikt en waarschijnlijk niet echt zo geweldig zijn als je zou denken. Het kan elk woord zijn dat je maar kunt bedenken, van een werkwoord tot een zelfstandig naamwoord. Als u echter steeds hetzelfde woord gebruikt, kan uw lezer denken dat u originaliteit mist.

Enkele veelvoorkomende woorden die mensen te veel gebruiken, zijn:

 • Heel
 • Meestal
 • Begon
 • Verder
 • Terwijl
 • Werkelijk

Favoriete woorden zijn vaak ‘wezel’-woorden. Dit is een term die wordt gebruikt om misleidende woorden te beschrijven die in advertenties worden gebruikt, maar schrijvers kunnen ze ook binnen laten kruipen. Dit zijn woorden die u gezaghebbend laten klinken, maar dat zijn ze in feite niet. Bijvoorbeeld:

 • Sommige mensen zeggen
 • Onderzoekers stellen
 • Waarschijnlijk
 • Meest

Deze voorwaarden hebben niets om ze te ondersteunen. Probeer ze niet te gebruiken. Wees in plaats daarvan specifiek zodat uw schrijven geloofwaardig is:

 • Professor Smith van ABC University zegt dat … (en link naar de referentie)
 • In een onderzoek uitgevoerd door We Test Things ontdekte wetenschapper John Doe …
 • Volgens het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics is er een verandering van 50% die …
 • In een peiling van 2015 ontdekte het Census Bureau dat 80% van de volwassen vrouwen …

Zie je hoe de tweede set voorbeelden heel specifiek is met bronnen? Dit is sterker schrijven.

Vind uw wezelwoorden en uw favoriete woorden en u kunt ze in elk stuk schrijven zoeken en ze elimineren.

4. Neem een ​​pauze

Een van de eenvoudigste dingen die u kunt doen, is tijd in uw redactionele kalender inlassen om een ​​pauze te nemen van iets dat u heeft geschreven. Als je het een dag of langer opzij kunt zetten, kun je er met frisse ogen naar terugkeren.

Herinner je je die studie hierboven over hoe hoe bekender je bent met een stuk schrijven, hoe moeilijker het is om fouten op te sporen? Als je er even tussenuit kunt, zal het niet meer zo vertrouwd zijn.

Werk aan een aantal andere projecten en leg dit specifieke stuk opzij. Keer er vervolgens naar terug en kijk welke nieuwe fouten u aantreft.

Soms kan het onderwerp waar je over schrijft ook iets zijn waar je gepassioneerd of emotioneel over bent. Door er een pauze van te nemen, kunt u uw persoonlijke gevoelens verwijderen en er neutraaler op terugkomen.

Als je terugkomt op het stuk, vraag dan of er een andere kant aan het artikel is. Kun je een ander perspectief toevoegen om het beter in balans te brengen?

5. Word luid

Je laatste stap in elk bewerkingsproces zou moeten zijn om je werk hardop voor te lezen. Net zoals u waarschijnlijk verschillende dingen hebt opgemerkt toen u uw artikel afdrukte en op papier las, geeft hardop lezen u een ander perspectief en schrikt u uit het vertrouwde.

Woorden hebben een ritme. Als je hardop leest, hoor je dat ritme. Onhandige uitdrukkingen vallen je op. U kunt typefouten krijgen waarvan u niet wist dat u ze had.

Als je het woord ‘likken’ gebruikt in plaats van ‘vergrendelen’, zul je het opvangen als je hardop leest (misschien).

Er zijn ook enkele tekstlezers die je werk voorlezen. Dit kan een goede oplossing zijn als u veel pagina’s heeft en uw stem moe wordt of uw ogen vermoeid raken.

Natural Reader is een site waar u tekst kunt invoegen in een vak op de webpagina en het hardop zal voorlezen. Misschien wilt u zelfs proberen uw ogen te sluiten en naar de stroom van de woorden te luisteren. Stop als je iets hoort dat klinkt, repareer het en ga verder.

Hiermee kunt u het type stem kiezen dat u wilt voorlezen. Je kunt een Amerikaanse man genaamd Mike kiezen, een Britse vrouw genaamd Audrey, of Franse, Duitse, Italiaanse en Arabische stemmen. U kunt ook de snelheid wijzigen waarmee de stem leest, langzamer of sneller luisteren.

Probeer verschillende instellingen en stemmen en kijk of je meer fouten maakt met de een of de ander.

Onmogelijke taak

Het is onmogelijk om 100% van de tijd absoluut perfecte tekst te schrijven. Neem de tijd om zo goed mogelijk te bewerken. Gebruik enkele van de trucs die hier worden vermeld. Geef jezelf dan een pauze en weet dat je de beste beentje voorzet met je schrijven en al het andere kan worden opgelost omdat een blog voortdurend verandert en verbetert.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me