Beginnersgids: Wat is webhosting? Wat is een domein? Verschil tussen een domeinnaam en webhosting

Om een ​​website te bezitten, heb je drie dingen nodig: domeinnaam, webhosting en een ontwikkelde website. Maar wat is een domeinnaam? Wat is een webhosting? Zijn ze niet hetzelfde? Het is belangrijk dat u glashelder bent over hun verschillen voordat u verder gaat met het maken en hosten van uw eerste website.


Voorbeeld van hostingbedrijven: InMotion Hosting, SiteGround, A2 Hosting.

Hoe werkt webhosting?

Zie het als een huis waar je al je spullen opbergt; maar in plaats van uw kleding en meubels op te slaan, slaat u digitale bestanden (HTML, documenten, afbeeldingen, video’s, enz.) op in een webhost.

Vaker wel dan niet verwijst de term “webhosting” naar het bedrijf dat hun computer / servers verhuurt om uw website op te slaan en internetconnectiviteit te bieden zodat andere gebruikers toegang hebben tot de bestanden op uw website.

Meestal doet een webhostingbedrijf meer dan alleen uw website opslaan. Hier zijn enkele diensten en functies met toegevoegde waarde die u van uw hostingprovider kunt verwachten:

 • Domeinregistratie – U kunt dus domein en hosting bij dezelfde provider kopen en beheren
 • Website builder – Webbewerkingsgereedschap met slepen en neerzetten om een ​​website te maken
 • E-mailhosting – om e-mails te verzenden en te ontvangen
 • Basis hardware (server setup) en software (CMS, server OS, etc) ondersteuning

Webhosting versus datacenter

De term “webhosting” verwijst meestal naar de server die uw website host of het hostingbedrijf dat die serverruimte aan u verhuurt.

Datacenter verwijst meestal naar de faciliteit die wordt gebruikt om de servers te huisvesten.

Een datacenter kan een kamer, een huis of een heel groot gebouw zijn dat is uitgerust met redundante of noodstroomvoorzieningen, redundante datacommunicatieverbindingen, omgevingscontroles – dat wil zeggen. airconditioning, brandbestrijding en beveiligingsapparatuur.

Voorbeeld van een serverDit is een server. De naam van dit model: DELL 463-6080 Server. Het ziet eruit en werkt als de desktop bij u thuis – alleen iets groter en krachtiger.Voorbeeld van een datacenterZo ziet een datacenter er van binnen uit, eigenlijk is het gewoon een koude kamer vol met veel grote computers. Deze foto heb ik gemaakt tijdens mijn bezoek aan het datacenter van Interserver in augustus 2016.

Verschillende soorten webhosts

Er zijn vier verschillende soorten hostingservers: Shared, Virtual Private Server (VPS), Dedicated en Cloud Hosting.

Hoewel alle soorten servers fungeren als opslagcentrum voor uw website, verschillen ze in de hoeveelheid opslagcapaciteit, controle, vereiste technische kennis, serversnelheid en betrouwbaarheid. Ik zal je de verschillen laten zien tussen een shared, VPS, dedicated en cloud hosting in de volgende sectie.

Gedeelde hosting

Wat is shared hosting?

Bij shared hosting wordt iemands website op dezelfde server geplaatst als veel andere sites, variërend van een paar tot honderden of duizenden. Normaal gesproken delen alle domeinen een gemeenschappelijke pool van serverbronnen, zoals RAM en de CPU.

Aangezien de kosten extreem laag zijn, worden de meeste websites met matige verkeersniveaus met standaardsoftware gehost op dit type server. Gedeelde hosting wordt ook algemeen geaccepteerd als de instapoptie omdat het minimale technische kennis vereist.

 • Nadelen – Geen roottoegang, beperkte mogelijkheid om hoge verkeersniveaus of pieken aan te kunnen, siteprestaties kunnen worden beïnvloed door andere sites op dezelfde server.
 • Hoeveel te besteden – Niet meer dan $ 10 bij aanmelding.

Waar VPS-hostingservices te krijgen: InMotion Hosting, Interserver, SiteGround

Dedicated Server Hosting

Wat is dedicated hosting?

Een dedicated server biedt maximale controle over de webserver waarop uw website is opgeslagen – U huurt exclusief een hele server. Uw website (s) is de enige website die op de server is opgeslagen.

 • Nadelen – Grote kracht komt … nou ja, hogere kosten. Dedicated servers zijn erg duur en worden alleen aanbevolen voor diegenen die maximale controle en betere serverprestaties nodig hebben.
 • Hoeveel te besteden – $ 80 / maand en hoger; prijs gebaseerd op serverspecificaties en aanvullende diensten.

Waar cloudhostingservices te krijgen: Digital Ocean, Hostgator, Cloudways

Domeinnaam uitgelegd

Wat is een domeinnaam?

Dit is een domeinnaam.

Een domein is het adres van uw website. Voordat u een website kunt opzetten, heeft u een domein nodig.

Om uw eigen domein te bezitten, moet u uw domein registreren bij een domeinregistreerder.

Domeinnaam is niet iets fysieks dat u kunt aanraken of zien. Het is een reeks tekens die uw website een identiteit geven (ja, een naam, zoals mens en bedrijf). Voorbeelden van domeinnamen: Google.com, Alexa.com, Linux.org, eLearningEuropa.info en Yahoo.co.uk.

Alle domeinnamen zijn uniek. Dit betekent dat er maar één alexa.com ter wereld kan zijn. U kunt een naam niet registreren als deze eenmaal door anderen is geregistreerd (beheerd door ICANN).

Tip: InMotion Hosting en GreenGeeks geven gratis domeinen uit aan hun eerste klanten.

Moet u domein en webhosting kopen van hetzelfde bedrijf?

Moet u domeinnamen en hostingdiensten op dezelfde plaats kopen?

Advies # 1: Registreer uw belangrijke domeinen nooit bij uw webhost

Persoonlijk registreer ik mijn domeinen meestal bij Name Cheap en host ik ze bij een andere hostingprovider. Deze site die u leest, wordt bijvoorbeeld gehost bij InMotion Hosting.

Hierdoor blijft mijn domein in mijn handen voor het geval er iets misgaat met mijn hostingprovider.

Het is veel gemakkelijker om naar een nieuw hostingbedrijf te verhuizen wanneer u uw domein bij een derde partij registreert. Anders moet u wachten tot uw hostingbedrijf uw domein vrijgeeft. Dit kan lastig worden omdat ze ook uw hostingbedrijf verliezen.

Advies # 2: Maar niet iedereen is het ermee eens …

Maar wacht … dat ben ik gewoon (ik ben een dinosaurus). Veel webmasters kopen hun domein en hosten het op dezelfde plaats. En het is oke – vooral als u woont bij een gerenommeerde leverancier van oplossingen met een goede staat van dienst. Hier is een andere mening uit Twitter:

@WebHostingJerry zag uw recente post over re: hosting. bedankt. een paar opmerkingen: namecheap onderhoudt eigenlijk afzonderlijke hosting / domeinnaam-entiteiten, dus er zou niets misgaan om uw hosting of domein te beïnvloeden of vice versa. dat was inderdaad een echte mindset (vervolg)

– Tamar Weinberg (@tamar) 11 oktober 2018

@WebHostingJerry vroeger, maar dat is sindsdien veranderd. wij bij namecheap hebben er behoorlijk uitgebreid over geschreven toen we bijna onder onze naam een ​​apart hostingbedrijf creëerden. ze zijn anders. verschillende mensen. zie https://t.co/vNM0toRuIg

– Tamar Weinberg (@tamar) 11 oktober 2018

Wat als u uw domein al heeft geregistreerd bij het hostingbedrijf?

Nou, je hebt twee opties.

 1. Leef er gewoon mee en doe niets.
 2. Verplaats uw domeinnaam naar een externe registrar.

Voor # 2 – hier zijn de gedetailleerde instructies voor het overzetten van uw domeinnaam naar Name Cheap. En hier is hoe je het voor GoDaddy kunt doen. Het enige dat u hoeft te doen, is

 1. Verkrijg de Auth / EPP-code van uw huidige registrar (in dit geval uw hostingbedrijf)
 2. Dien een transferverzoek in bij de nieuwe domeinregistreerder

Houd er rekening mee dat domeinen die minder dan 60 dagen oud zijn of die in de afgelopen 60 dagen zijn overgedragen, volgens het ICANN-beleid voor overdracht van registraties niet kunnen worden overgedragen. Je moet minimaal 60 dagen wachten voordat je kunt overzetten.

Webhosting en domeinnaam FAQ

Wat is een webhost?

Een webhost is een computer waarop mensen hun websites opslaan. Zie het als een huis waar je al je spullen opbergt; maar in plaats van uw kleding en meubels op te slaan, slaat u computerbestanden (HTML, documenten, afbeeldingen, video’s, enz.) op in een webhost.

Vaker wel dan niet verwijst de term “webhosting” naar het bedrijf dat hun computer / servers verhuurt om uw website op te slaan en internetconnectiviteit te bieden zodat andere gebruikers toegang hebben tot de bestanden op uw website.

Hoe vind ik het meest geschikte hostingplan?

Server-uptime, hostingupgrade-opties, prijzen, back-upfuncties, bedieningspanelen en milieuvriendelijkheid zijn enkele belangrijke functies waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een webhost. Voordat u een keuze maakt, zult u eerst de behoeften van uw website begrijpen – dit zijn de vragen die u zich moet stellen als u niet weet waar u moet beginnen.

Welke website-hostingservice het beste is?

Elke webhost heeft meestal zijn eigen voor- en nadelen qua functies, dus u moet kiezen wat het beste bij u past. Sommige presteren echter meestal beter dan andere. We hebben een controlesysteem gebouwd met de naam “HostScore”. Hiermee kunt u de snelheid en betrouwbaarheid van webhosting controleren, dus zorg ervoor dat u naar die site verwijst voordat u betaalt voor hosting.

Is GoDaddy een webhost?

GoDaddy is een webserviceprovider. Het biedt meer dan webhosting en omvat ook domeinnaamservices, webbeveiliging, e-mailhosting, webapplicaties en meer.

Is WordPress een webhost?

WordPress is een Content Management Systeem. U kunt op WordPress gebaseerde webhosting krijgen bij bijna elke webhostingserviceprovider.

Kan ik mijn eigen website hosten?

Kortom – ja, het is mogelijk. Het betrouwbaar hosten van uw eigen website vereist echter aanzienlijke investeringen in apparatuur en infrastructuur. Hoe beter en betrouwbaarder u wilt dat uw eigen hosting is, hoe hoger de kosten.

Hoeveel kost het om een ​​website te hosten?

Een deel van de kosten voor het hosten van een website zijn de webhost zelf, domeinnaam, contentcreatie, grafisch ontwerp, webontwikkeling en marketing. Verwacht echter voor webhosting zelf tussen de $ 3 en $ 10 per maand te betalen voor standaard shared hosting. VPS-hosting kost aanzienlijk meer.

Verder lezen

Als je nieuw was, hebben we een aantal handige handleidingen en tutorials gepubliceerd om je te helpen je eerste website online te zetten.

Over het maken van een website

 • Een domeinnaam kopen (van registrars of bestaande eigenaren)
 • Hoe u uw eerste website maakt (3 eenvoudige manieren)
 • Een blog starten met WordPress
 • Hoeveel kost het om een ​​website te bouwen

Over het beheren van uw website

 • Hoe u uw website naar een andere webhost verplaatst
 • Overschakelen van HTTP naar HTTPS: de A-tot-Z-gids voor SSL

Bij het kiezen van de juiste webhost

 • WHSR webhostingrecensies (grote indextabel)
 • Vergelijk webhostingservices met onze gratis vergelijkingstool
 • Beste goedkope hostingbedrijven voor budgetvinders
 • Onze beste 10 keuzes voor webhosting in 2020
 • Beste hostingproviders voor kleine bedrijven
 • Beste hostingproviders voor WordPress-gebruikers
 • Beste hostingproviders die PayPal-betaling accepteren

Openbaarmaking: in dit artikel worden partnerlinks gebruikt. Als je via mijn links koopt, kan ik een commissie maken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map