De många användningsfallen för VPN: Hur en VPN kan vara användbar

Virtuella privata nätverk (VPN) är främst utformade för att förbättra sekretess och säkerhet. Vissa egenskaper hos hur de fungerar gör dem dock lämpliga för andra användningsområden. Det finns faktiskt det många sätt på vilka ett VPN kan vara användbart.


Om du ännu inte har läst vår VPN-guide hjälper dessa mångsidiga tjänster oss att skydda våra data och identiteter. Genom att tillåta anslutningar till säkra servrar och använda höga krypteringsnivåer som de tillämpar för våra data, hjälper VPN att hålla oss säkra.

VPN: er kostar emellertid ofta pengar att prenumerera på, så låt oss se vad vi annars kan göra med dem för att skaffa maximal nytta.

När ska man använda ett VPN?

1. Sluta ISP-strypning

Den första användningen jag har listat är en av de viktigaste för många människor. Internetleverantörer (ISPs) är där de flesta av oss får vårt internet från. Det betyder att de styr hur mycket hastighet vi får – i princip beror hela vår servicekvalitet på dem.

Tyvärr är vi så nöjda med att vara så beroende av en enda källa. Ofta har Internetleverantörer policyer som gör att de kan strypa eller begränsa din Internet-hastighet när de vill.

Genom att använda ett VPN maskerar du all din Internet-trafik från din internetleverantör och de kommer att ha svårt att hitta en anledning att stryka din anslutning.

2. Blockera skadlig programvara

VPN: er i dag hjälper ofta till att blockera Malware

Allt fler VPN-tjänsteleverantörer som NordVPN (via CyberSec) och Surfshark (via CleanWeb) hjälper till att blockera Malware. Även om hur dessa tjänster gör det kan variera, är avsikten klar – de vill skydda dig på något sätt de kan.

Det finns också vanligtvis ingen extra kostnad för dessa tjänster, så du behöver inte skicka ut pengarna för en dedikerad programvara mot skadlig programvara för att använda.

3. Bypass regeringsmandatcensur

I många länder har regeringar försökt kontrollera befolkningen av olika skäl. Vissa av dessa kan vara lika oskyldiga som censur av moraliska skäl, medan andra försöker censurera andra skäl som politik.

Återigen hjälper VPN: er effektivt att övervinna censur genom att dölja arten av förfrågningar från dina enheter. Om kontroller som ställts in för att blockera åtkomst till vissa tjänster inte vet vad du gör, kommer de att ha svårare tid att begränsa din Internet-åtkomst.

4. Få tillgång till online-bankkonton från utlandet

Om du reser kan du upptäcka att vissa banker begränsar utländsk tillgång till ditt konto av säkerhetsskäl. De gör detta genom att följa IP-adressen till den plats du ansluter till, så det är vanligtvis automatiskt och oundvikligt.

Det kan vara mycket obekvämt, särskilt om du reser under en längre period. Använd en VPN och anslut till en VPN-server i ditt hemland innan du försöker få åtkomst till ditt bankkonto för att undvika denna situation.

Förutom att du kan komma åt den tidigare blockerade hjälper VPN också till att säkra din anslutning medan du gör det. Detta är också viktigt eftersom du ofta inte har tillgång till ett säkert nätverk när du reser.

5. P2P säkert

Fildelning, torrenting eller P2P är populärt hos många människor runt om i världen. Tyvärr har det kommit under rampljuset av alla fel skäl. Upphovsrättsöverträdelser har lett till att P2P har blivit mycket övervakad på vissa platser som USA, hela euroområdet och till och med vissa asiatiska länder som Singapore.

Att fånga torrenting kan få dig allt från en slap-on-the-handled varning till allvarlig fängelse tid och böter, beroende på hur allvarligt brottet är. Använd ett VPN som tillåter fildelning i sina nätverk för att undvika sådana problem.

Inte alla gör det, så se upp för dem när du utvärderar ett VPN för prenumeration. Vissa VPN: er som Surfshark tillåter strömning på alla sina servrar, medan andra som NordVPN har speciella P2P-optimerade servrar för användning.

6. Använd Whatsapp i Kina

Kina är ett av de mest förtryckta länderna i världen. Trots sin enorma nuvarande ekonomiska status har medborgarna i landet liten eller ingen svaghet i politik utanför det kinesiska kommunistpartiet (CCP).

Folket övervakas också noggrant för tecken på oenighet, med den stora brandväggen fungerar som en enorm barriär mot omvärlden. Tyvärr, många appar fastnar i det blocket och till och med Whatsapp fungerar inte där.

Eftersom Whatsapp fungerar på dataförbindelser kan användning av VPN hjälpa dig att blockera Whatsapp i Kina – om du väljer rätt.

7. Säker surfning

VPN krypterar dina data för extra skydd.

När vi surfar på Internet är all trafik (data som kommer in och ut från våra enheter) sårbar under transitering. Det är fullt möjligt för hackare att fånga datatrafik och stjäla den, även utan din vetskap.

När vi använder VPN är alla data in och ut från våra enheter vanligtvis skyddade av krypteringen som de tillhandahåller. Nästan alla VPN-tjänsteleverantörer kommer att använda 256-bitars kryptering – nivåer så höga som vad många väpnade styrkor runt om i världen fortfarande använder.

8. Stoppa oönskad datainsamling

Att besöka webbplatser för information, köpa saker eller helt enkelt av tristess kan få oavsiktliga konsekvenser. För många företag idag är Big Data ett viktigt vakord. De försöker samla in så mycket information som möjligt från webbanvändare.

Detta hjälper dem att visa upp reklam som är i linje med användarnas önskemål och behov. Tyvärr är denna metod för att göra saker ganska påträngande. Vill du verkligen att ett okänt företag ska vara medvetet om att du söker efter kondomer till exempel? Ännu värre – du kommer att bli gipsad med kondomannonser på alla efterföljande webbplatser du kan besöka.

VPN hjälper till med detta på ett antal nivåer. Genom att maskera din identitet gör VPN: er det svårare för webbplatser att spåra dina surfvanor. Faktum är att många VPN idag hjälper till att blockera webbplatser från att spåra användarinformation alls.

9. Avblockera YouTube

Medan många av oss helt enkelt älskar Youtube för allt från kattvideor till guide-guider, känner vissa länder inte på samma sätt. Det finns faktiskt en lång lista över platser där medborgare inte kan komma åt innehåll på denna fantastiska plattform. Återigen kan man använda en VPN i situationer som dessa hjälpa till att kringgå block som är något gömma.

Utöver det finns det nu även YouTube TV – som inte är tillgängligt utanför USA. Genom att använda en VPN kan du titta på Youtube TV från var som helst i världen, så länge tjänsteleverantören har en server i U.S.A..

10. Avblockera Netflix regionalt innehåll

Jag älskar Netflix, min mamma älskar Netflix och till och med min hund älskar Netflix. Tyvärr, på grund av licensbestämmelser och andra begränsningar, begränsar Netflix dess innehåll beroende på vilket land du kanske bor i.

De i USA är lyckligare eftersom Netflix har ett humongöst mediebibliotek där, men andra platser får inte dessa fördelar trots att de betalar jämförbara priser. Om du vill släppa loss hela Netflix-kraften kan du registrera dig med en VPN-leverantör som uttryckligen säger att den fungerar med tjänsterna.

Jag rekommenderar starkt att du använder en av de mer ansedda tjänsteleverantörerna för detta ändamål, till exempel ExpressVPN.

11. Titta på NBA

Basket är en enorm hit i så många länder, särskilt tittar på lag från NBA-spelet. Ändå kan inte alla se NBA live så vad kan vi göra? Du har det – använd ett VPN! Glöm inte att VPN: er kan användas på många enheter.

Det betyder att du kan använda den på dina routrar, mobila enheter eller till och med många smarta TV-apparater. Att installera en och använda den kan ge dig NBA Live-åtkomst från nästan var som helst.

12. Få åtkomst till Disney Plus (Disney +)

Disney Plus är för tillfället bara tillgängligt i en handfull länder, med ytterligare en liten handfull förväntar utrullning snart. Att försöka förklara det för dina barn om du inte är i ett av dessa länder kan vara omöjligt.

Istället för att försöka det omöjliga, gör vad som är möjligt genom att prenumerera på en VPN och använda det för att låta barnen titta på Disney Plus. Allt du behöver göra är att använda VPN för att ansluta till en server i ett av de länder där Disney Plus är tillgängligt – problem löst och huvudvärk undviks.

Genom att använda ett VPN kan du faktiskt komma åt en hel del mediaströmmar online som annars skulle vara begränsade. Titta på UFC, Hulu, iBBC och mycket mer som en chef!

Slutsats: Rätt VPN kan vara en guldgruva

Som du kan se nu finns det så många sätt du kan använda ett VPN att du kanske inte ens har tänkt på några av dem. Men i slutet av dagen, precis som med allt annat, är det viktigt att hitta rätt VPN för ett långsiktigt partnerskap.

De flesta VPN-tjänsteleverantörer erbjuder utestående rabatter för längre prenumerationsvillkor. Detta innebär att om du väljer fel och inte inser det förr senare – är du väsentligen inlåst i ett olyckligt partnerskap.

När du väljer ett VPN, se till att du vet vad du letar efter. Sedan gör du lite forskning för att se till att VPN-enheten du tittar på passar dessa behov. Vissa toppnivå-VPN: er som NordVPN och ExpressVPN kan göra praktiskt taget vad som helst, medan andra är mer lämpade för specifika användningsfall.

Om möjligt, hänvisa till några oberoende recensioner med faktiska testresultat istället för att bara acceptera påståenden som sanningen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map