Hur man bygger en webbplatsarkitektur som ökar SEO

Webbplatsarkitektur är en viktig SEO-faktor på sidan. Om du har rätt, kommer både sökmotorer och besökare att förstå vad din webbplats handlar om och hitta den information de behöver enkelt.


Så om du planerar en ny webbplats (eller omorganiserar din befintliga), arbeta med dess struktur för att förbättra dess SEO såväl som den totala användarupplevelsen. För att göra det måste du arbeta med tre saker:

  1. Din innehållsorganisation,
  2. Navigering och
  3. Intern länk.

Låt oss nu se hur du skapar en SEO och användarvänlig webbplatsstruktur.

3 steg för att bygga en webbplatsarkitektur som förbättrar SEO

Steg 1: Planera (och organisera) ditt webbplatsinnehåll

Det första du ska göra när du planerar och organiserar innehållet för en ny webbplats är att lista de olika innehållskategorier som webbplatsen kommer att täcka.

När du har identifierat innehållsteman kommer du att täcka, komma med relevanta innehållsidéer, skapa innehållet och placera innehållsstyckena i rätt organisation blir enkelt.

Det verkliga livet

Låt oss ta ett exempel för att se hur du kan välja rätt innehållskategorier.

Anta att vi vill bygga en webbplats om Feng Shui-växter. Vår webbplats kommer att ha en blogg som kommer att diskutera tips om att köpa, placera och underhålla Feng Shui-växter. Det kommer också att ha en butik.

Så för att hitta de olika innehållskategorierna för den här webbplatsen börjar vi med några grundläggande Google-sökningar.

Självklart kommer vårt fröord nyckelord vara “Feng Shui-växter”.

Letar du efter det kommer följande relaterade sökord:

Utforska relaterade sökordUtforska relaterade sökord

Som ni ser framgår 2-3 bra innehållskategorier av detta: inomhus feng shui växter, kontor feng shui växter, och feng shui växter för rikedom (eller feng shui pengar växter).

Låt oss skapa en lista och lägga till dessa nyckelord i den.

Observera att när du stöter på två liknande idéer som “feng shui pengar växter”Och“feng shui växter för rikedom“, Räkna inte dem som två ämnen eftersom de i stort sett är desamma.

Jämför i så fall båda villkoren med Google Trends. Och välj den mer populära.

Jämför söktermerJämför söktermer med Google Trends

I vårt exempel är det klart, idén “feng shui växter för rikedom”Är väldigt populärare än”feng shui pengar växts”. Så vi kommer att gå med det förra.

För att göra lite mer grävning använder vi ett gratis verktyg för sökordforskning från SERPS. Detta verktyg ger mer insikt i innehållet som ska täckas på vår webbplats.

Vi kommer bara att mata in vårt nyckelord: “feng shui växter”.

Som ni ser nedan föreslår SERP: er några nyckelord med lång svans för vårt fröord:

Upptäck ytterligare innehållsteman med SERP: erUpptäck innehållstemar med SERP: er

Från dessa ser innehållstemat runt “artificiella feng shui-växter” intressant ut. Låt oss lägga till den i vår lista.

För att få fler idéer, använd de nyligen hittade innehållsteman och upprepa processen.

Varför skulle vi lägga till de två sidorna till vår meny?

Tja, för att göra det kommer att hjälpa oss att rangordna vår webbplats för dessa målord.

På vilket sätt?

Med hjälp eller hörnstenens innehåll.

Hörnstenens innehåll är, som Yoast förklarar, en viktig del av SEO: s stora bild. Detta hörnstenarinnehåll är inget annat än “en enda sida som är mitten i innehållet om det ämnet.

Så på vår hörnstenens innehållssida för “Feng Shui kontor växter“, Skulle vi skriva något enkelt innehåll om ämnet och länka till varje artikel som vi har på vår webbplats under denna kategori.

Om en användare söker efter “feng shui kontor”Det finns en stor möjlighet att Google visar vår hörnstenens innehållssida för den. Och när användaren klickar igenom och landar på vår sida hittar de länkar till de mest relevanta artiklarna kring ämnet de letade efter.

Kom ihåg att följa en pyramidliknande stil när du planerar webbplatsens informationsarkitektur.

På bilden ovan har vi ‘Hemsida’ och under den finns det olika sidor (och följande undersidor).

Moz säger att en sådan struktur:

”… har det minsta möjliga antal länkar mellan hemsidan och en given sida. Detta är användbart eftersom det tillåter länkjuice (rankingkraft) att flöda över hela webbplatsen, vilket ökar rankningspotentialen för varje sida.

Steg 3: Bygg ett rikt internt länknätverk

När du har planerat ditt innehåll och skapat en solid arkitektur för att hålla det, är ditt sista steg att använda interna länkar för att limma det hela. Användare och sökmotorer kommer att använda dessa länkar för att lära sig mer om det relaterade innehållet på din webbplats.

Både Yoast och Moz rekommenderar samma länkstrategi: De föreslår att varje innehållsdel kopplas till en resurs som finns en nivå högre och lägre i informationshierarkin..

Arkitekturdesign för webbplatslänk

Titta på följande bild för att få en idé. Som du ser länkar hemsidan till sidan om Feng Shui-kontorsanläggningar. Och den här sidan i sin tur länkar till de olika innehållsdelarna i ämnet. På samma sätt länkar dessa innehållsstycken eller inlägg tillbaka till hörnstenens sida.

Intern länkEtt SEO-vänligt sätt att ställa in interna länkar

Genom att göra det förklarar Yoast att du ökar din SEO “Eftersom du länkar från sidor som är nära besläktade med varandra innehållsmässigt ….”

Varje gång du publicerar något nytt i någon av dina kategorier, uppdatera din hörnstenens innehållssida i det ämnet med en länk till den nya artikeln. Länk också till hörnstenens innehållssida från den nya artikeln. Zac Heinrichs från Portent berättar hur detta steg kan förbättra SEO för nyare innehåll. Han säger:

Du kan få sökmotorer att naturligtvis indexera nytt innehåll snabbare genom att länka till det från sidor med högt värde som ditt hem eller kategorisidor.

Packa upp det …

Så det handlar om att bygga en SEO-vänlig webbplatsarkitektur. Jag hoppas att du har lärt dig något användbart av den här artikeln.  

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me