6 stukjes blogsoftware waar je misschien nog nooit van gehoord hebt

De blogosfeer is vol met min of meer geavanceerde tijdschriften, min of meer professioneel en concurrerend, meer dan minder identiek in structuur en functionaliteit.


Als je je afvraagt ​​waarom ze zo op elkaar lijken, is een antwoord dat ze dezelfde Content Management Systemen gebruiken – WordPress, voor het grootste deel, maar zelfs Joomla! en Drupal die op de tweede en derde plaats komen volgens een recent onderzoeksrapport van W3Techs.

Ja, het web is gemaakt van WordPresses, Joomlas en Drupals. Maar is dat het einde? Wat als u alleen een eenvoudigere blogoplossing nodig heeft, een oplossing die niet te veel hostingbronnen in beslag neemt, maar u toch betrouwbare tools garandeert?

Er zijn andere (kleinere) blogoplossingen die er zijn

Velen zijn gewoon niet zo bekend als het bovengenoemde trio, hetzij omdat ze in de eerste plaats nooit genoeg promotie hebben gekregen, of omdat ze enige functionaliteit missen of niet zo flexibel zijn. Een blogoplossing is echter een keuze om te maken op basis van uw wensen, niet van de populariteit van het CMS.

Hoe zit het met een paar namen?

Er zijn 6 weinig bekende blogoplossingen die gratis, aanpasbaar en open source zijn. Er zijn er meer, maar deze zes kleine kinderen zijn gemakkelijk genoeg om je probleemloos aan de slag te laten gaan – en ze worden geleverd met mooie, strakke ontwerpen.

Daar zijn ze:

 1. FanUpdate
 2. Chyrp
 3. OpenBlog
 4. Pixie
 5. PivotX
 6. CuteNews

Heb je zin om te experimenteren met deze platforms? Blijf lezen. Ik ben hier om introducties te maken. ;)

1. FanUpdate

FanUpdate is oorspronkelijk gemaakt door Jenny Ferenc voor haar website Prism-Perfect.net, maar toen ze verder ging met het project, bleef de gebruikersbasis voor haar script vragen om ondersteuning en updates, dus nam een ​​gemeenschap van ontwikkelaars op Nepwork.com de regens van het project en bleef FanUpdate ontwikkelen (nu bij zijn derde release). Fanupdate wordt gedistribueerd onder de GPL-licentie.

FanUpdate-dashboard

Vereisten

 • PHP
 • MySQL

Demo: N.v.t.

Website van leverancier: http://www.jemjabella.co.uk/scripts/fanupdate/ (enige versie nog steeds beschikbaar nadat FanUpdate.net werd afgesloten)

De voors

FanUpdate is lichtgewicht en eenvoudig te installeren en er is alleen een HTML-websjabloon voor nodig om op je website te draaien. Bezoekers kunnen gemakkelijk reageren op uw inzendingen en hebben hun eigen avatars via de Gravatar-integratie. Spamfilters en scoresystemen voor reacties helpen uw site te beschermen tegen misbruik. Versie 3 repareerde ook een eerdere beveiligingsbug.

Om FanUpdate met uw website te laten werken, moeten uw pagina’s een .PHP-bestandsextensie hebben, want dat is de taal die de codetolk nodig heeft om uw blogberichten op de startpagina weer te geven.

Hieronder vindt u het algemene codefragment van FanUpdate dat u kunt plaatsen waar u uw blog wilt weergeven – in het algemeen uw index.php-bestand:

<?php

// FanUpdate X.Y.0 blog
// onderwerp: alle berichten

$ main_limit = 5;

required_once (‘/ home / gebruikersnaam / public_html / fanupdate / show-blog.php ‘);

?>

De bovenstaande schermafbeelding is afkomstig van een van mijn websites die FanUpdate gebruikt als blogoplossing.

De nadelen

Een van de grootste nadelen van het gebruik van FanUpdate is het antispamsysteem. Het script kan de meest voorkomende vormen van spamcommentaar detecteren – zelfs dankzij een lijst met woorden en woordgroepen die u op de zwarte lijst kunt zetten in het Optiepaneel – maar de stiekeme spamcommentaar wordt meestal goedgekeurd zonder zelfs maar een moderatieverzoek naar uw e-mailadres te sturen. Als je FanUpdate gebruikt, zorg er dan voor dat je je lijst met goedgekeurde, in behandeling zijnde en spam-opmerkingen minstens één keer per week controleert, omdat je blogsysteem mogelijk een spam-opmerking heeft goedgekeurd en in plaats daarvan een legitieme opmerking in Spam heeft geplaatst.

Een ander nadeel is de onmogelijkheid om iets anders uit FanUpdate te halen dan blogposts. Je kunt geen pagina’s maken, je kunt geen plug-ins installeren, enz. FanUpdate is echt een erg basale blogtool voor kleine websites die draaien op een hostingpakket met beperkte middelen.

2. Chyrp

Chyrp is een minimaal CMS dat tot doel heeft een minder omvangrijk alternatief voor WordPress te zijn. Alex Suraci ontwikkelde Chyrp aanvankelijk als een hobbyistisch project in 2004, maar werd later overgenomen door Arian Xhezairi in 2010, die de ontwikkeling voortzette. Recente versies worden geleverd met uitgebreide documentatie en een ondersteunende community.

chyrp

Vereisten

 • PHP 5.2+
 • MySQL 4.1+ of SQLite 3+ (met PDO)

Demo: https://www.softaculous.com/softaculous/demos/Chyrp

Website van leverancier: https://github.com/chyrp/chyrp

De voors

Eenvoudig te installeren, mooi vormgegeven en lichtgewicht, Chyrp is een veiliger en functioneler alternatief voor FanUpdate. Chyrp kan worden uitgebreid via Modules en Vertalingen, dus het is zeer aanpasbaar en, als je een beetje templating en PHP-programmering kent, kan het een flexibele tool worden. De documentatie geeft u een duidelijke en begrijpelijke gids om het proces te versnellen.

Een interessant type extensie voor Chyrp is Feathers. Veren integreren het basisplatform om complexere functies bij elkaar op te tellen. Een voorbeeld is Article, een veertje voor artikelen waarmee je een headline en een byline aan je posts kunt toevoegen.

De nadelen

De teksteditor is – nou ja, gewoon een teksteditor. Er is geen native WYSIWYG-functionaliteit met Chyrp. Het kan echter worden geleverd via Module met Redactor.

3. OpenBlog

OpenBlog is een gebruiksvriendelijk blogplatform gebaseerd op het CodeIgniter PHP-framework. Het is eenvoudig en zal uw servers niet overbelasten, maar net als WordPress en Chyrp wordt het ondersteund door een productieve community die thema’s, plug-ins en extensies biedt. OpenBlog ondersteunt meertalig en wordt vrijgegeven onder de GPL v3-licentie.

OpenBlog-dashboard

Vereisten

 • PHP
 • MySQL

Demo: N.v.t.

Website van leverancier: http://open-blog.org

De voors

OpenBlog is zo gebruiksvriendelijk als WordPress voor een beginner kan zijn, maar het is even interessant voor een gemiddelde tot gevorderde gebruiker. De installatie is geautomatiseerd en sjablonen zijn aanpasbaar – en de community biedt sowieso genoeg keuze voor sjablonen.

Een interessante functie in het beheerdersdashboard is de databaseback-up: de knop wordt gelezen in de zijbalk van uw paneel en wanneer u erop klikt, krijgt u onmiddellijk een .ZIP-back-upbestand om te downloaden. Het is zo makkelijk.

URL’s zijn zoekmachinevriendelijk en het platform ondersteunt pagina’s, RSS en een WYSIWYG-editor. Met plug-ins kunt u uw platform uitbreiden en deze lijken veel op WordPress, dus daar is niets te complex.

Als je net begint met bloggen en je wilt WordPress niet proberen, dan is OpenBlog een geldig alternatief.

De nadelen

In tegenstelling tot WordPress staat OpenBlog geen sjabloonaanpassingen toe vanuit uw beheerdersdashboard. U moet de wijzigingen handmatig toepassen en vervolgens de bestanden opnieuw uploaden via FTP.

4. Pixie

Oorspronkelijk gemaakt door Scott Evans voor zijn bandwebsite, ontwikkelde Pixie zich tot een lichtgewicht maar efficiënt CMS – of zoals de ontwikkelaars het graag noemen, een “Small, Simple, Site Maker”. Pixie is draagbaar, ondersteunt meerdere talen en wordt uitgebracht onder de GPL v3-licentie.

Pixie-startpagina

Vereisten

 • PHP
 • MySQL

Demo: http://demo.getpixie.co.uk/

Website van leverancier: http://www.getpixie.co.uk

De voors

Om te beginnen weegt de software-installatie slechts 2,28 MB, waardoor Pixie een van de lichtste CMS’s is die momenteel beschikbaar zijn.

Het is interessant dat Pixie XFN’s microformats ondersteunt. Dit is handig om alle links op je blog semantisch relevant te houden voor zoekmachines en voor mensen (dat wil zeggen, als iemand de broncode van de pagina daadwerkelijk controleert en erachter komt wat voor soort attribuut je hebt gebruikt – ‘echtgenoot’, ‘vriend’, enzovoort.).

Pixie ondersteunt CSS-thema’s en databaseback-ups. Ga naar Instellingen om een ​​back-up van uw database te maken -> Back-up -> Maak een back-up van de database: het systeem maakt een .ZIP-bestand op de server dat u kunt downloaden door op de link te klikken die op de pagina verschijnt.

De nadelen

Pixie is niet zo gebruiksvriendelijk als het lijkt. Als je gewend bent om blogposts en pagina’s te maken waar je ze ook publiceert, zul je teleurgesteld zijn – om nieuwe pagina’s op Pixie te maken, moet je op Instellingen op de hoofdtabbladen klikken en ze vanaf daar maken. Op het tabblad Publiceren kunt u ze alleen bewerken. Voor berichten is er geen tabblad – u moet teruggaan naar het Dashboard, naar beneden scrollen naar ‘Snelkoppelingen’ en klikken op ‘Nieuw My Blog-item toevoegen’ (waarbij ‘My Blog’ de naam van uw blog is).

5. PivotX

PivotX is een open source-blogoplossing die is ontwikkeld door een team van vrijwilligers en is vrijgegeven onder de GPL-licentie. Het ondersteunt meerdere auteurs, extensies en widgets voor extra functies.

PivotX-startpagina

Vereisten

 • PHP
 • MySQL of platte bestanden

Demo: http://pivotx.net/page/screenshotspage

Website van leverancier: http://pivotx.net

De voors

Het is een installatie van 7 MB – geen veer, maar dat is nog steeds redelijk licht voor de canon. Het wordt geleverd met een dashboard dat lijkt op dat van WordPress, maar het is veel stijlvoller.

Je kunt je berichten en je sitepagina’s schrijven binnen Inzendingen en Pagina’s, dat is op het eerste gezicht vrij gedetailleerd: onder Inzendingen en Pagina’s heb je alle tools om je berichten en pagina’s te maken en te onderhouden en zelfs om reacties, trackbacks te beheren en categorieën te beheren.

Media beheren lijkt op de media van WordPress en het stelt u in staat uw afbeeldingen, bestanden en sjablonen te uploaden. U kunt uw huidige sjabloonbestanden in tekstweergave bewerken.

Een ding dat ik zo leuk vind aan PivotX is dat je meerdere weblogs en subweblogs kunt uitvoeren en dat je ze kunt onderscheiden door verschillende categorieën en sjablonen aan elk toe te wijzen.

Daarnaast kunt u ervoor kiezen om gegevens op te slaan in platte bestanden of in een MySQL-database. Platte bestanden zijn echter niet zo veilig.

De nadelen

De leercurve is iets steiler dan bij WordPress, omdat de interface minder gebruiksvriendelijk is, maar dit schrikt niet af omdat de software redelijk goed is. De beste manier om te beginnen is door de documentatie te lezen en kennis te maken met de terminologie en admin dashboard secties, die verschillen van WordPress of andere CMS’s.

6. Cutenews

Cutenews is een klein blogscript dat is ontwikkeld door het CuteNews-team. Het is een eenvoudig blogplatform voor alleen backend, zoals FanUpdate, maar het maakt gebruik van platte bestanden in plaats van MySQL-databases om gegevens op te slaan.

CutePHP Homepagina

Vereisten

 • PHP
 • platte bestanden voor opslag

Demo: N.v.t.

Website van leverancier: http://cutephp.com

De voors

De nieuwste versies van Cutenews lijken qua uiterlijk en functionaliteit meer op WordPress. Cutenews is uitbreidbaar via plug-ins en modules en kleine bedrijven kunnen een licentie aanschaffen voor commercieel gebruik. Het wordt geleverd met een zoekfunctie, bestandsuploads en de mogelijkheid om een ​​back-up te maken (en te herstellen) van opgeslagen versies. Cutenews ondersteunt ook UTF-8 en IP-banning.

De nadelen

Als een platform dat platte bestanden gebruikt in plaats van DB’s voor opslag, kan Cutenews behoorlijk veel middelen verbruiken naarmate uw website groeit in berichten en opmerkingen.

Waarom je er nog nooit van hebt gehoord

Als je net begint met bloggen, ben je meer geneigd de massa te volgen uit angst om te verdwalen. Zelfs als je nog nooit een CMS hebt aangeraakt, kun je eenvoudig WordPress installeren (of gewoon een WordPress.com-account registreren) en aan de slag gaan met een vooraf samengesteld thema. Of u kunt Joomla! of Drupal, selecteer een basisskin en begin met het plaatsen van de meest eenvoudige manier, terwijl je een van de duizend tutorials volgt die beschikbaar zijn op internet om het uiterlijk van je blog te verbeteren.

Aan de andere kant vereist het leren kennen van andere oplossingen – en jezelf meer opties geven – onderzoek, tijd en toewijding. Dus hoewel het zeker een goed idee is om je voeten nat te maken met de meest populaire CMS’s, overweeg dan om wat tijd te besteden aan het onderzoeken en experimenteren met de alternatieven.

Ik kan je verzekeren dat het leuk is. ;)

Afbeelding ter beschikking gesteld door Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map