5 Cara Mudah Membuat Sandaran / Migrasi Blog WordPress Anda dengan Pemalam

Sekiranya anda menjalankan blog WordPress, anda perlu membuat rancangan luar jangka yang dapat mengekalkan kesinambungannya. Sama hebatnya dengan WordPress seperti platform pembinaan laman web, ia terdedah kepada ralat dan peretasan yang dapat membuat laman web anda tergendala.


Itulah sebabnya, selain berhati-hati dengan apa yang anda gabungkan dalam laman web anda, anda juga perlu membuat sandaran data anda secara berkala.

Hari ini, banyak syarikat hosting WordPress yang dikendalikan menawarkan penyelesaian sandaran berbayar dengan faedah berguna – dari automasi hingga sokongan pelanggan yang diutamakan. Sekiranya anda mempunyai anggaran untuk perkhidmatan tersebut, maka anda juga boleh membiarkan mereka membantu anda dalam mengamankan laman web anda.

Jika tidak, baca terus dan pelajari alat dan langkah bagaimana membuat sandaran dan memindahkan laman WordPress anda.

Kaedah # 1: Menggunakan Pendua

Muat turun pemalam & maklumat lanjut: WordPress.org/plugins/all-in-one-wp-migration/

Plugin lain yang sangat tinggi yang boleh anda gunakan untuk sandaran adalah All-in-One WP Migration.

Seperti namanya, plugin ini mempunyai semua yang anda perlukan untuk membuat salinan data laman web WordPress anda.

Setelah dipasang, terus ke papan pemuka WordPress anda dan arahkan ke ‘All-in-One WP Migration’ > ‘Eksport’ untuk melancarkan utiliti.

Sebelum anda meneruskan, perlu diperhatikan bahagian ‘Pilihan lanjutan’ untuk senarai pengecualian sandaran yang berguna. Dengan satu klik, anda boleh mengecualikan eksport komen spam, semakan pos, fail tema, pemalam, dan apa sahaja yang anda anggap tidak perlu untuk digunakan di masa hadapan.

Setelah berpuas hati dengan tetapan anda, klik butang ‘Eksport Ke’ untuk menyatakan pilihan penyimpanan anda. Ini termasuk mengeksport ke fail tempatan, Dropbox, OneDrive, dan melalui FTP.

Dengan versi percuma All-in-One WP Migration, anda hanya dapat mengeksport sandaran laman web anda ke dalam fail tempatan. Semua pilihan lain, termasuk Dropbox, Google Drive, Amazon S3, OneDrive, Box, dan FTP menghendaki anda membeli sambungan.

Untuk mula mengeksport dengan rancangan percuma anda, klik ‘Fail’ dan tunggu sehingga pop timbul selesai.

Setelah selesai, anda boleh memuat turun sandaran laman web anda secara langsung atau mengklik ‘Tutup’ untuk menyimpannya di pelayan web anda buat masa ini. Hanya ingat bahawa anda memerlukan salinan sandaran anda di lokasi yang berbeza dari laman web anda. Sekiranya anda menjadi kebiasaan menyimpannya ke pelayan web anda, mereka akan rentan seperti laman web anda ketika menghadapi serangan siber dan masalah di sisi pelayan.

Anda semestinya dapat mencari senarai sandaran anda dengan pergi ke ‘All-in-One WP Migration’ > ‘Sandaran’ dari papan pemuka WordPress anda.

Di halaman ini, anda boleh memuat turun, menghapus, atau memulihkan cadangan anda dengan mengklik butang yang sesuai di sebelah kanan.

Sekiranya anda mengeksport data laman web anda ke platform penyimpanan awan luaran, anda boleh mengembalikannya dengan menuju ke ‘All-in-One WP Migration’ > ‘Import’. Klik ‘Import From’ dan pilih perkhidmatan yang anda gunakan.

Selain keserasian dengan perkhidmatan penyimpanan awan pihak ketiga, versi premium All-in-One WP Migration juga dilengkapi dengan sokongan pelanggan 24/7.

Kaedah # 3: Menggunakan Sandaran Penuh Dropbox

Muat turun pemalam & maklumat lanjut: WordPress.org/plugins/backup/

Berdasarkan jumlah pemasangan aktif dan penilaian tinggi secara konsisten, adalah selamat untuk menganggap bahawa BackupGuard adalah salah satu pemalam yang paling boleh dipercayai untuk membuat sandaran laman web.

Ia berfungsi dengan menyatukan antara muka sandaran dinamik tepat di papan pemuka WordPress anda.

Setelah memasang dan melancarkan pemalam, anda boleh memulakan prosedur sandaran dengan segera dengan mengklik butang ‘Sandaran’ dari halaman pemalam utama.Ini akan memberi anda dua pilihan sandaran: sandaran laman web penuh, atau sandaran tersuai di mana anda dapat memilih sendiri elemen mana yang akan disimpan.Sekiranya berjaya, anda seharusnya dapat melihat cadangan anda yang baru dibuat dalam senarai BackupGuard. Di sini, anda boleh memulihkan, menghapus, atau memuat turun sandaran anda dengan mengklik butang di sebelah kanan.Satu lagi dalam antara muka yang harus anda ketahui ialah butang ‘Import’. Dengan memilih ‘Import’, anda boleh memuat naik fail sandaran ke BackupGuard dengan mudah selagi tidak lebih besar daripada 128 megabait. Sekiranya fail anda melebihi had ini, maka anda perlu memuat naiknya secara manual melalui FTP ke lokasi yang ditentukan.

Menuju ke tab ‘Tetapan’, anda boleh mengubah beberapa perkara seperti lokasi fail yang akan dikecualikan, laluan tujuan sandaran, frekuensi permintaan AJAX, dan memuatkan semula panggilan balik.

Ciri pro BackupGuard termasuk sandaran automatik, pemberitahuan e-mel, sokongan kecemasan 24/7, dan integrasi langsung dengan perkhidmatan penyimpanan awan. Sekiranya anda mahukan penghijrahan laman web sepenuhnya, mereka juga bersedia melakukan semua tugas berat untuk anda.

Kaedah # 5: Menggunakan UpdraftPlus

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map