8 Kesalahan WordPress yang Paling Umum dan Cara Memperbaikinya

Adakah anda mempunyai laman web berkuasa WordPress?


Itu mungkin yang diperlukan oleh perniagaan anda untuk menjangkau ramai orang, meningkatkan ROI anda dan memperkukuhkan identiti jenama anda. Menubuhkan usaha dalam talian sememangnya mudah dengan WordPress, berkat antara muka dan fleksibiliti yang mesra pengguna. Walaupun WordPress sangat mudah digunakan, terdapat beberapa kesalahan biasa yang boleh membuatnya menjengkelkan. Walau bagaimanapun, yang terbaik ialah kesalahan yang mungkin anda hadapi di laman web anda kemungkinan besar telah dilaporkan dan diselesaikan oleh seseorang sebelum anda.

Perlukan Bantuan Memperbaiki Laman WordPress Anda?
WHSR kini bekerjasama dengan Codeable.io untuk membantu pengguna yang memerlukan perkhidmatan pengembangan / penyesuaian WP profesional.

Untuk mendapatkan sebut harga percuma, sila isi borang permintaan ini.

Berikut adalah tutorial bagaimana memperbaiki ralat WordPress yang biasa:

1. Ralat Membuat Sambungan Pangkalan Data

Ralat Membuat Sambungan Pangkalan Data

Ralat semasa membuat sambungan pangkalan data cukup jelas dan memberitahu anda bahawa sambungan dengan pangkalan data telah terputus.

 • Punca pangkalan data menunjukkan ralat
 • Masalah dengan pelayan hosting anda
 • Ralat dalam fail wp-config.php
 • Laman web anda mungkin telah diretas

Penyelesaian #1. Selesaikan masalah dengan pelayan hosting anda

Sebaiknya berbincang dengan penyedia hosting WordPress anda mengenai masalahnya.

Penyedia hosting anda akan dapat memberitahu anda sama ada pangkalan data anda dimatikan kerana melebihi kuota atau ada masalah dengan pelayan. Sekiranya anda diberitahu bahawa semuanya baik-baik saja di hujung pelayan, sudah tiba masanya untuk memeriksa fail wp-config.php anda.

Penyelesaian #2. ralat fail wp-config.php

Buka fail wp-config.php anda menggunakan FTP atau pengurus fail. Sekarang, periksa sama ada nama pangkalan data, host, nama pengguna dan kata laluan betul. Sekiranya anda menemui perubahan dalam butiran ini, betulkan dengan segera. Sekiranya anda tidak tahu bagaimana mengedit fail PHP, lebih baik anda mengenali asasnya terlebih dahulu.

Penyelesaian #3. Imbasnya untuk memeriksa sama ada ia telah diretas

WordPress adalah platform sumber terbuka yang paling disukai, tetapi sangat terdedah kepada ancaman keselamatan. Oleh itu, tidak hairanlah melihat WordPress sebagai sasaran utama penggodaman. Gunakan alat keselamatan untuk mengimbas laman web anda sepenuhnya dan periksa sama ada laman web anda terganggu. Sekiranya anda mendapati bahawa laman web anda telah diretas, jangan panik. Segera ubah butiran log masuk anda dan pulihkan laman web anda dari sandaran.

2. Skrin Kematian Putih

Skrin Kematian Putih

Kesalahan ini biasanya menyebabkan skrin mati putih tanpa mesej ralat, menjadikannya lebih mengecewakan bagi anda kerana anda tidak tahu apa yang harus dicari dan apa yang harus diperbaiki.

Sebab:

 • Selalunya disebabkan oleh had memori yang habis
 • Tema atau pemalam yang dikodkan dengan kurang baik

Penyelesaian # 1: Meningkatkan had memori

Oleh kerana had memori yang habis adalah salah satu sebab popular kesalahan ini, adalah disyorkan untuk meningkatkan had memori. Untuk meningkatkan had, buka fail wp-config.php anda dan tambahkan baris kod berikut dalam tag PHP utama.

tentukan (‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’);

Kod di atas meningkatkan had memori anda kepada 64M.

Penyelesaian # 2. Gantikan tema anda dengan tema lalai dan matikan semua pemalam

Sekiranya masalah masih berlanjutan, matikan semua pemalam anda dan ganti tema aktif anda sekarang dengan tema WordPress lalai dan periksa sama ada ia masih menunjukkan skrin mati yang putih. Sekiranya masalah diselesaikan, tema atau salah satu plugin anda menyebabkan skrin putih. Aktifkan satu pemalam pada satu masa sambil mengawasi laman web. Sekiranya ini menyelesaikan masalah, periksa function.php tema anda dan keluarkan ruang tambahan di bahagian bawah fail.

3. 500 Ralat Pelayan Dalaman

500 Ralat Pelayan Dalaman

Ini adalah masalah biasa yang dihadapi hampir setiap laman web WordPress sekurang-kurangnya sekali. Terdapat beberapa sebab yang berpotensi.

Sebab:

 • Had memori PHP habis
 • Fungsi pemalam yang rosak
 • Fungsi tema rosak
 • .Htaccess rosak

Penyelesaian # 1. Meningkatkan had memori

Ikuti langkah yang sama untuk meningkatkan had memori seperti yang disebutkan pada langkah sebelumnya.

Penyelesaian #2. Edit fail .htaccess

Oleh kerana masalahnya biasanya disebabkan oleh fail .htaccess yang rosak, anda perlu mengedit fail .htaccess anda. Buka fail .htaccess anda dari FTP atau pengurus fail dan namakan semula dengan .htaccess lama. Muat semula laman web anda dan lihat apakah masalah itu berterusan. Sekiranya ini menyelesaikan masalah, klik pada tetapan > permalinks dan tekan save save untuk menetapkan semula .htaccess.

Penyelesaian # 3. Nyahaktifkan semua pemalam

Sekiranya menukar fail .htaccess anda tidak memberi kesan kepada masalah tersebut, anda mungkin ingin memeriksa pemalam anda. Nyahaktifkan semua pemalam anda dengan mengklik pemalam? pemalam yang dipasang. Pilih “nyahaktifkan” dari drop down “tindakan pukal” dan tekan terapkan. Secara automatik ia akan mematikan semua pemalam anda. Sekarang pergi ke laman web anda, muat semula dan periksa sama ada ralat itu hilang. Sekiranya ada, aktifkan pemalam anda satu persatu dan lihat pemalam mana yang menyebabkan masalah.

Penyelesaian #4. Ganti folder wp-admin dan wp-include

Sekiranya tidak berjaya, cuba ganti folder wp-include dan wp-admin anda dengan salinan baru dari pemasangan WordPress. Simpannya dan muat naik. Muat semula penyemak imbas dan lihat apakah masalahnya diselesaikan.

4. Pengambilan E-mel dan Kata Laluan Pentadbiran yang Hilang tidak berfungsi

Pengambilan E-mel dan Kata Laluan Pentadbir yang Hilang tidak berfungsi

Adalah biasa untuk melupakan e-mel atau kata laluan anda, terutamanya apabila anda mempunyai banyak yang perlu diingat. Dalam senario seperti itu, anda mungkin telah mengklik pada pautan kata laluan yang hilang untuk mendapatkan kembali butirannya. Tetapi malangnya, anda tidak pernah mendapat pautan tetapan semula di peti masuk anda.

Sebab:

Punca sebenar masalah ini masih menjadi misteri, tetapi penyelesaiannya tidak. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menukar e-mel dan kata laluan anda tanpa memerlukan pautan tetapan semula.

Penyelesaian #1. Edit fail functions.php anda

Untuk membuat perubahan dalam fail fungsi.php tema, arahkan ke ../wp-content/themes/your_current_theme melalui FTP atau pengurus fail. Buka fail functions.php anda dan tambahkan baris kod berikut.

wp_set_password (‘DesiredNewPassword’, 1);

Letakkan kata laluan baru yang anda inginkan di tempat yang tertulis “DesiredNewPassword.” Simpan fail dan muat naik semula. Setelah anda log masuk ke laman web anda, keluarkan kod dari fail dan muat naik semula.

Penyelesaian #2. Tetapkan semula e-mel dan kata laluan anda melalui phpMyAdmin

Log masuk ke cpanel anda. Klik pada phpMyAdmin dan pilih pangkalan data laman web anda. Klik pada jadual wp_users dan edit rekod anda. Masukkan nilai baru untuk user_pass. Ingat phpMyAdmin menggunakan enkripsi MD5, jadi anda harus menukar kata laluan anda menjadi MD5.

Pilih pilihan MD5 dari menu lungsur turun di Fungsi. Tekan simpan dan muat semula laman web anda.

5. Sambungan Tamat Masa

Sambungan Tamat Masa

Kesalahan ini biasanya disebabkan oleh pelayan bersama yang terlalu terbeban. Sebab berikut biasanya menyebabkan masalah ini.

Sebab:

 • Pemalam berat
 • Kesalahan fungsi tema
 • Had memori PHP habis

Penyelesaian

 1. Tingkatkan had memori PHP anda
 2. Nyahaktifkan semua pemalam dan tanggalkan yang menyebabkan masalah
 3. Beralih ke tema WordPress lalai untuk memeriksa apakah tema anda menimbulkan masalah

6. Ralat Halaman 404

Ralat Halaman 404

Kesalahan ini biasanya berlaku apabila laman web tidak menemui halaman yang telah anda tentukan.

Sebab

Tetapan pautan tetap adalah penyebab utama ralat Halaman 404.

Penyelesaian:

Konfigurasikan semula permalink anda dengan mengklik tetapannya > permalink. Anda juga boleh menulis semula peraturan secara manual untuk menimpa tetapan permalink lalai.

7. Kesalahan Habis Memori

Kesalahan Habis Memori

Kesalahan kehabisan memori menyebabkan sama ada skrin mati putih atau ralat berikut

Ralat maut: Ukuran memori yang dibenarkan sebanyak 33554432 bait habis (cuba memperuntukkan 2348617 bait) di /home/username/public_html/site1/wp-includes/plugin.php on line xxx

Sebab

Sebab utama adalah apabila plugin atau skrip WordPress menghabiskan had memori lalai.

Penyelesaian

Anda perlu meningkatkan had memori PHP anda. Walaupun kita telah menyebut semua langkah meningkatkan had memori pada titik pertama, saya masih menulisnya di sini.

Untuk meningkatkan had, buka fail wp-config.php anda dan tambahkan baris kod berikut dalam tag PHP utama.

tentukan (‘WP_MEMORY_LIMIT’, ’64M’);

Kod di atas meningkatkan had memori anda kepada 64M.

Gantikan tema anda dengan tema lalai dan matikan semua pemalam

8. Tidak tersedia untuk Ralat Penyelenggaraan Berjadual

Tidak tersedia untuk Ralat Penyelenggaraan Berjadual

Anda mungkin menghadapi ralat ini kerana kemas kini WordPress yang terganggu atau belum selesai.

Sebab:

Apabila WordPress mengemas kini plugin atau tema, ia meletakkan laman web anda dalam mod penyelenggaraan. Sekiranya kemas kini terganggu, ia menjadikan laman web anda dalam mod penyelenggaraan.

Penyelesaian

 1. Kemas kini pemasangan WordPress anda secara manual
 2. Padamkan fail .maintenance anda dengan pergi ke direktori root anda melalui FTP atau pengurus fail.

Balut

WordPress adalah perisian yang hebat tetapi seperti platform lain, ia mempunyai kekurangan. Dalam catatan hari ini, kami telah mendedahkan beberapa kesalahan umum dengan sebab dan penyelesaiannya. Saya harap anda menganggapnya berguna dan menyingkirkan kesilapan ini secara kekal.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me