9 Kod WordPress Untuk Membakar Blog Anda dan Meningkatkan UX

WordPress mudah dikonfigurasi dan dipasang, siap digunakan sebaik sahaja anda menerbitkan blog anda.


Tetapi bergantung pada pilihan lalai WordPress boleh mengakibatkan kerugian bagi pihak anda:

 • Kurang fungsi
 • Pengguna bosan (yang melihat perkara yang sama di setiap laman web WP yang mereka temui)
 • Turun dalam kedudukan enjin carian.

Anda mempunyai alat yang fleksibel di tangan anda, yang boleh anda ubah untuk mengubahnya menjadi sesuatu yang senang digunakan dan efisien untuk bergantung. Mengapa tidak membumbui perkara untuk pengguna anda (dan anda sendiri)?

Artikel ini ingin membantu anda menjadikan laman web berasaskan WordPress anda menyeronokkan dan bermanfaat bagi pengguna anda dengan menambahkan yang menarik coretan kod itu juga akan meningkatkan SEO anda.

Perlukan Bantuan Buat Blog WordPress Anda?
WHSR kini bekerjasama dengan Codeable.io untuk membantu pengguna yang memerlukan perkhidmatan pengembangan / penyesuaian WP profesional.

Untuk mendapatkan sebut harga percuma, sila isi borang permintaan ini.

Cubalah mereka dan beritahu saya bagaimana mereka berjaya untuk anda! ;)

9 Kod Untuk Meningkatkan Blog WordPress Anda

Saya akan menawarkan dua jenis coretan kod dalam siaran ini:

 1. Kod Codex
 2. Coretan kod dan widget

Kod Codex adalah coretan PHP yang saya tulis sendiri (dengan bantuan tunangan saya, Simone) dengan ketat menggunakan Codex WordPress.org sebagai rujukan.

Coretan kod dan widget adalah potongan kod PHP yang sudah siap (atau plugin WordPress) yang tersedia secara bebas di laman web lain dan di WordPress.org, tetapi saya juga memasukkan potongan tunangan saya dan saya menulis dari awal menggunakan rujukan terbuka dan Codex.

Kedua-dua jenis kod ini mudah dilaksanakan dan dipasang, tetapi anda mungkin mahu memulakannya dengan widget dan pemalam sekiranya anda tidak pasti bagaimana memanipulasi kod.

Saya faham bahawa 9 coretan kod mungkin tidak mencukupi bagi anda yang suka bereksperimen dengan banyak dan banyak kod yang berbeza, jadi saya yakin 25 coretan kod Robert Ludrosky kami untuk Pembangun WordPress akan memuaskan rasa lapar anda (sekurang-kurangnya untuk sementara). ;)

Kod Codex

1. Bezakan Posting Melekit

Untuk membuat WordPress menyemak sama ada siaran semasa anda adalah catatan melekit – dan paparkannya dengan betul – anda boleh menggunakan fungsi Codex boolean:

<?php is_sticky (); ?>

Fungsi sahaja akan mengembalikan nilai BENAR atau SALAH, jadi apa yang anda boleh lakukan di sini jika menulis konstruk bersyarat (jika / yang lain) untuk menguruskan catatan melekit anda. Satu contoh:

<?php jika is_sticky () {
Tajuk();
the_time (‘M, d, Y’);
petikan_ ();
}
lain {
sertakan ‘post-template.php’;
}

Dalam penggunaan contoh ini, saya memperlihatkan catatan melekit sebagai kotak yang hanya mengandungi tajuk, tarikh catatan dan petikan (bukan keseluruhan catatan), sementara templat standard untuk catatan lain terdapat dalam post-template.php.

Setiap jenis siaran akan mempunyai helaian gaya CSS sendiri, tetapi kami tidak menentukan gaya di sini; templat sahaja.

Single.php adalah templat lalai anda untuk catatan tunggal (anda akan dapati ia disertakan dengan setiap tema WP lalai).

Sekiranya anda telah mengembangkan tema WP anda sendiri tetapi anda tidak mempunyai templat untuk jawatan tunggal, anda boleh mengikuti panduan Codex di sini.

2. Memaparkan URL Pos

Yang ini mungkin menyeronokkan untuk ditambahkan pada templat anda. Sekiranya anda mahu pembaca anda mendapatkan URI untuk setiap halaman anda (atau catatan), gunakan tag berikut dalam templat single.php, page.php atau bahkan index.php anda:

"><?php echo get_page_link (); ?>

Daripada menggunakan_permalink, itu adalah pilihan yang paling jelas dan berfungsi untuk semua kes, WP membolehkan anda menggunakan dua bentuk alternatif untuk catatan dan halaman:

<?php echo get_post_permalink (); ?>
<?php echo get_page_link (); ?>

Sebagai contoh, templat halaman anda boleh merangkumi:

Pautan: "><?php echo get_page_link (); ?>

3. Dapatkan dan Paparkan Nombor ID Pos

Walaupun anda menetapkan struktur permalink anda agar mesra pengguna dan SEO, anda masih dapat menunjukkan ID siaran kepada pengunjung anda dengan menambahkan fungsi mudah ini ke baris meta anda:

<?php the_ID (); ?>

Penggunaan sampel:

Dihantar oleh Nama Pengarang. ID Pengeposan ialah <?php the_ID (); ?>

4. Senaraikan Kategori Mengikut ID

Fungsi standard WordPress adalah:

<?php get_all_category_ids () ?>

Berikut adalah contoh yang saya gunakan di salah satu blog saya, ditulis menggunakan kod dari Codex dan topik di StackOverflow:

<?php
$ category_ids = get_all_category_ids ();
foreach ($ kategori_id sebagai $ cat_id) {
$ cat_name = get_cat_name ($ cat_id);
$ category_link = get_category_link ($ cat_id); // kami memerlukan pautan kucing agar URL berfungsi!
gema "{$ cat_id}: {$ cat_name}
";
}
?>

… dan bagaimana ia dipaparkan:

kod WP kategori

Catatan: get_all_category_ids () kini menjadi fungsi yang tidak digunakan lagi, tetapi anda masih boleh menggunakannya tanpa masalah, seperti yang saya lakukan di blog saya (tangkapan skrin di atas). Walau bagaimanapun, jika anda ingin menggunakan fungsi baru untuk coretan ini, kunjungi halaman get_terms () Codex.

Apa yang dilakukan oleh kod ini?

Kod tersebut mendapat semua ID kategori dan nama kategori untuk setiap ID, kemudian mengaitkan ID ke pautan kategori, sementara ia memaparkan nama kategori setelah “:” – maka ungkapan gema () {$ cat_id}: {$ cat_name }
.

5. Halaman Pengguna / Pengarang Terperinci Untuk Blog Anda

Adakah anda pernah mahu membina halaman khusus yang akan memaparkan semua pengarang blog atau pengguna anda tanpa perlu bergantung pada plugin?

Anda boleh membuat halaman Pengarang / Pengguna tersuai anda hanya dengan penyunting teks, pemuat naik FTP dan Papan Pemuka WordPress yang anda sayangi.

Pertama sekali, anda perlu membuat salinan fail page.php anda. Namakan semula salinan anda menjadi nama apa pun – Saya menamakan pengguna saya.php.

Tambahkan tag templat ke bahagian atas templat ini agar WordPress mengenalinya sebagai templat, kemudian pergi ke Papan Pemuka anda -> Halaman -> Tambahkan Baru dan buat halaman untuk senarai Pengguna / Pengarang anda. Kembali ke senarai Halaman, klik Edit Pantas di bawah tajuk halaman baru anda dan pilih templat baru anda dari menu lungsur Templat. Simpan perubahan anda.

Sekarang buka fail users.php (atau apa sahaja yang anda namakan) dan terapkan kod berikut:

<?php
$ hasil = count_users ();
echo ‘Ada’, $ hasil [‘total_users’], ‘jumlah pengguna’;
foreach ($ hasil [‘avail_roles’] sebagai $ role => kiraan $)
echo ‘,’, $ count, ‘are’, $ role, ‘s’;
gema ‘.’;
?>

Kod ini menggunakan fungsi count_users yang disenaraikan sebagai “penggunaan lalai” dalam Codex. Anda boleh melihat contoh langsung kod ini di http://robocity.in/users/.

Selepas kod itu, mari tambahkan sesuatu mengenai pentadbir blog:

<?php printf (__ (‘Jumlah catatan yang diterbitkan oleh pengguna "Pemimpin":% d ‘,’ text-dom-here ‘), count_user_posts (1)); ?>

Saya menggunakan fungsi count_user_posts di sini, mengikuti format penggunaan yang disarankan oleh Codex.

Fungsi get_userdata bagus untuk menunjukkan hubungan antara nama pengguna tertentu dan nama sebenar orang yang menggunakannya. Lihat di bawah:

<?php $ user_info = get_userdata (1);
$ nama pengguna = $ user_info->log masuk pengguna;
$ first_name = $ user_info->nama pertama;
$ last_name = $ user_info->nama terakhir;
gema "$ first_name $ last_name log masuk ke laman WordPress mereka dengan nama pengguna $ username.";
?>

Sekarang, ini adalah fungsi paling menarik yang boleh anda gunakan di halaman Pengarang / Pengguna anda – fungsi get_users:

<?php
$ blogusers = get_users (‘blog_id = 1&pesanan dengan nama = nama&peranan = pentadbir ‘);
// Array objek WP_User.
foreach ($ blogusers sebagai $ pengguna) {
bergema ”. esc_html (pengguna $->log masuk pengguna) . ‘-‘. esc_html (pengguna $->pengguna_email). ‘
‘;
}
?>

Fungsi ini akan mendapatkan senarai pengguna mengikut parameter tertentu yang dapat anda konfigurasikan dalam kod tersebut. Dalam contoh di atas (diambil dari halaman Codex dan diedit agar sesuai dengan halaman Pengguna saya di Robocity.in), saya ingin mendapatkan senarai pentadbir untuk ID blog 1 (blog semasa) yang dipesan oleh ‘nicename’, dan untuk setiap pengguna, Saya ingin memaparkan nama pengguna dan e-mel dalam ayat jenis “Nama Pengguna -“.

Sekiranya anda ingin menunjukkan pengguna yang log masuk sesuatu tentang diri mereka, anda boleh menggunakan fungsi get_currentuserinfo untuk mengambil, katakan, nama dan alamat pengguna. Saya tidak menggunakan fungsi ini dalam contoh saya, tetapi kreativiti tidak tahu had, bukan? ;)

Coretan Kod & Widget

6. Alternatif … Arkib!

arkib blog yang lebih baikBayangkan jika anda dapat menggantikan senarai Arkib bar sisi lama anda – yang terus bertambah ketika blog anda berkembang dan memaksa pengguna untuk menatal – dengan potongan seperti yang anda dapat lihat di sini di sebelah kanan.

Bukankah ini akan memudahkan pembaca anda melihat sekilas usia blog dan kedalaman arkib anda? :)

Tunangan saya dan saya menulis coretan ringkas ini menggunakan get_post dari Codex dan menu lungsur sederhana untuk senarai arkib. Kami mencipta fungsi kami sendiri untuk menjadikan idea berjalan dengan baik.

<?php
format fungsiPostDate ($ postId, $ format = ‘% F’) {
$ pos = get_post ($ postId);
$ output = strftime (format $, strtotime ($ post->tarikh pos));
mengembalikan $ output;
}

fungsi getLastPostID () {
list ($ post) = get_posts (array (‘posts_per_page’ = => 1));
kembalikan $ pos->ID;
}
?>

Blog ini mempunyai catatan sejak <?php echo formatPostDate (1, ‘% B% e,% Y’); ?>.
Catatan terakhir diterbitkan pada <?php echo formatPostDate (getLastPostID (), ‘% B% e,% Y’); ?>.

Adakah anda ingin melawat arkib tertentu?

<?php echo esc_attr (__ (‘Pilih Arkib’)); ?>
<?php wp_get_archives (array (‘type’ =)> ‘bulanan’, ‘format’ => ‘option’, ‘show_post_count’ => 1)); ?>

Apa yang dilakukan oleh kod ini?

Format fungsiPostDate mengambil format ID dan tarikh siaran dan mengembalikan tarikh dalam format pilihan anda. Fungsi kedua, getLastPostID, mengambil pelbagai catatan yang mengandungi hanya satu siaran dan mengembalikan IDnya.

Untuk mendapatkan catatan pertama blog – umumnya dengan ID = 1, kami menulis echo formatPostDate (1, ‘% B% e,% Y’) pada perenggan pertama: kod ini menggunakan fungsi formatPostDate dan mengambil sebagai parameter ID entri # 1 dan format bahasa Inggeris standard untuk tarikh, dan mengembalikan tarikhnya.

Untuk mendapatkan catatan terakhir blog, kami menggunakan formatPostDate (getLastPostID (), ‘% B% e,% Y’) untuk mendapatkan ID entri terakhir dan format tarikh (sekali lagi, dalam bahasa Inggeris) dan mencetak tarikh pada skrin.

7. Periksa sama ada pelawat menggunakan peranti mudah alih

Muneeb di WP-Snippets.com berkongsi coretan kod (fungsi) yang menarik untuk memeriksa sama ada pelawat di laman web anda menggunakan peranti mudah alih.

Kodnya terdapat di sini.

Fungsi ini membantu pengoptimuman mudah alih, kerana berguna jika anda ingin menunjukkan fungsi tertentu kepada pengguna mudah alih atau mengecualikan pengguna mudah alih dari ciri laman web tertentu.

8. Gunakan konstruk if / else untuk memanipulasi kandungan bar sisi halaman anda

Coretan kod ini berdasarkan pada Codex WordPress, tetapi saya meletakkannya di bahagian ini kerana memungkinkan banyak kreativiti dan anda mungkin dapat mencari coretan siap pakai di Web.

Katakan bahawa anda ingin menggunakan beberapa bar sisi di laman web anda. Anda mungkin mengisi bar sisi anda dengan div dan bahagian, tetapi semakin banyak fail berkembang (walaupun anda menggunakan widget) semakin berat.

Codex datang untuk menyelamatkan anda dengan fungsi get_sidebar ($ name). Penggunaannya mudah:

 1. Buat (katakan) bar sisi untuk potongan Petikan anda. Namakan sidebar-quotes.php
 2. Dalam fail sidebar.php utama (atau tajuk atau fail indeks, sesuai dengan struktur tema WP anda) tulis get_sidebar (“petikan”); untuk memasukkan fail “sidebar-quotes.php”.

Anda akan mendapat bar sisi yang lebih langsing dengan panggilan ke sub-bar sisi yang lain, yang dapat anda optimalkan dengan konstruksi if / else jika anda mengetahui sedikit pengekodan PHP untuk WordPress.

Anda mungkin tidak mengetahui ini, tetapi apabila anda menggunakan kod get_sidebar () generik, itu akan merangkumi “sidebar.php” kerana anda tidak menambahkan argumen $ name. Ini adalah penggunaan lalai. Apabila anda menambahkan “-name” setelah “sidebar * .php”, anda boleh memanggil addon nama itu dengan $ name arg.

Sekiranya anda mempunyai iklan, tawaran khas atau fungsi bar sisi yang ingin anda paparkan di halaman tertentu blog atau kod anda yang akan membebani bar sisi standard anda, anda akan dapati potongan kod ini sebagai penyelamat hidup untuk UX.

9. Alat untuk menyatukan coretan kod ke laman WordPress anda

tangkapan skrin codenippets

Code Snippets adalah plugin WordPress percuma yang dibuat oleh Shea Bange yang membolehkan anda menambahkan coretan kod ke blog anda dengan mudah.

Perkara yang baik mengenai pemalam ini ialah anda tidak perlu lagi mengedit fail functions.php anda, tetapi anda boleh menambahkan kod tersuai terus dari Papan Pemuka WordPress anda. Pada asasnya, anda boleh menambahkan coretan kod seperti anda akan menambah catatan atau halaman baru.

Tom Ewer di WPMUDev.org menulis pengenalan yang menarik untuk plugin ini, tetapi sumber yang paling berguna yang saya temui setakat ini untuk Code Snippets adalah forum sokongan pemalam di WordPress.org.

Kepada anda!

Kongsi eksperimen pengekodan WordPress anda dalam komen di bawah! Dan jangan ragu untuk bertanya mengenai coretan yang diperkenalkan dalam siaran ini.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map