9 Pemalam WordPress Penting untuk Semua Pemula

Sistem pengurusan kandungan (CMS) seperti WordPress adalah seperti kedai gula-gula untuk pemula. Terdapat pelbagai elemen yang boleh anda gabungkan dan gabungkan dengan mudah – dari tema yang memberikan keindahan laman web anda hingga pemalam yang menggabungkan pelbagai fungsi dengan cepat. Anda hanya perlu menemui bahagian yang tepat yang akan mencapai objektif dalam talian anda dan memberikan pengalaman berharga kepada khalayak sasaran anda.


Pemalam WordPress Penting

Untuk plugin, terdapat lebih dari 47,000 pilihan yang tersedia dari perpustakaan WordPress. Pemalam ini dapat membantu anda mengintegrasikan fungsi seperti membeli-belah dalam talian, membuat tempahan dan memilih. Anda bahkan dapat merancakkan reka bentuk laman web anda menggunakan pembangun halaman pendaratan, slaid karusel, dan latar belakang video.

Tetapi sebelum anda bersemangat, anda perlu memasang beberapa pemalam yang dapat memastikan prestasi, keselamatan, kebolehpasaran, dan penyesuaian laman web anda. Perhatikan bahawa membina laman web WordPress mempunyai risiko, terutamanya kerana anda perlu menggabungkan banyak bahagian yang bergerak.

Tanpa basa-basi lagi, berikut adalah sembilan pemalam WP yang mesti anda pasang dengan segera.

1. Keselamatan Wordfence

WordPress mungkin mesra pemula, mudah dipelajari, fleksibel, dan mudah digunakan, tetapi jauh dari sempurna. Pertama, ini bukan platform paling selamat di luar sana.

Pada masa lalu, beberapa laman web WordPress menjadi mangsa pelanggaran keselamatan yang serius. Sudah tentu, masalah keselamatan bukanlah masalah besar bagi blogger kasual yang tidak ingin mengewangkan hasil kerja mereka. Tetapi bagi mereka yang mencari nafkah melalui usaha dalam talian mereka, keselamatan laman web harus menjadi keutamaan mereka.

Dengan Wordfence Security, anda dapat memiliki semua yang anda perlukan untuk melindungi laman web anda tanpa membayar sedikit pun. Selepas pemasangan, semua yang perlu anda lakukan ialah pergi ke WordPress > Imbas dari papan pemuka dan klik “Mulakan Imbasan Wordfence”. Pemalam melakukan tugasnya secara automatik dan akan memberi anda pembaikan yang disyorkan dalam beberapa saat.

kata hubung

Wordfence Security berfungsi dengan mengimbas masalah yang diketahui dan vektor serangan seperti kata laluan yang lemah, plugin yang salah, dan kerentanan “HeartBleed”. Sekiranya masalah seperti itu dikesan, anda boleh menyemak ringkasan imbasan di bawah untuk melihat senarai tindakan.

imbas

Menjalankan imbasan secara berkala dengan versi percuma dapat memastikan keselamatan laman web anda. Selagi anda hanya melihat laporan hijau “Selamat”, “Berjaya”, dan “Selesai” dalam ringkasan imbasan, anda pasti baik-baik saja.

Tetapi untuk perusahaan seperti perniagaan eCommerce dan laman web korporat, anda harus mempertimbangkan untuk mendapatkan versi berbayar untuk keselamatan tambahan. Perlu diingat bahawa anda tidak akan pernah terlalu aman dalam hal data pelanggan dan reputasi perniagaan anda.

Muat turun dan maklumat lanjut: updraftplus.com

 3. Akismet

Salah satu kelemahan penggunaan WordPress adalah komen spam yang berleluasa oleh pemasar kotor. Amalan ini biasanya dilakukan sebagai cara menyelinap ke pautan balik ke laman web anda dan mencuri sebahagian lalu lintas anda. Dalam beberapa kes, ini dilakukan untuk mencemarkan laman web pesaing atau sebagai taktik “SEO negatif”.

Pasti, anda selalu dapat menyetujui atau menghapus komen melalui sistem komen yang ada, tetapi perjalanan manual boleh memakan banyak masa. Perhatikan bahawa anda juga harus mengenal pasti dan menjawab komen yang sah jika anda ingin mewujudkan jenama yang lebih mudah didekati.

Berita baiknya ialah, anda hanya perlu memasang Akismet untuk menghilangkan masalah spam komen anda sekali-sekala. Selepas pemasangan, pemalam akan menyaring komen spam secara automatik dan menghalangnya daripada muncul di laman web anda.

akismet

Sekiranya komen disekat secara tidak sengaja, anda boleh menyemak dan menyetujuinya secara manual melalui Komen bahagian.

Selain perlindungan spam, Akismet versi berbayar menawarkan faedah keselamatan seperti sandaran harian dan pengimbasan perisian hasad. Walau bagaimanapun, ciri-ciri ini tidak wajar anda perolehi kerana anda sudah mempunyai UpdraftPlus dan Wordfence Security.

Muat turun dan maklumat lanjut: yoast.com/wordpress/plugins/seo/

5. Penggubah Langsung

Walaupun editor halaman WordPress semudah menggunakan aplikasi pemprosesan kata lain, itu tidak intuitif sejauh reka bentuk – terutama untuk pemula yang tidak mempunyai pengetahuan tentang pengekodan. Tetapi dengan penyunting halaman drag and drop seperti Live Composer, anda dapat menyesuaikan dengan tepat bagaimana anda mahu setiap halaman muncul tanpa menulis satu baris kod.

Untuk mengaktifkan Komposer Langsung, pergi ke Halaman > Semua Halaman, pilih halaman yang ingin diedit, dan kemudian klik “Edit dalam Live Composer.” Ini akan memuatkan halaman yang dipilih dan memunculkan antara muka Live Composer.

Untuk menambahkan elemen baru atau “modul” di halaman anda, cukup klik dan seret ikon dari bar alat utama. Anda boleh menambahkan apa-apa dari butang kod HTML hingga butang ajakan bertindak (CTA). Sekiranya anda memerlukan lebih banyak ruang untuk modul, seret bekas lain ke kawasan kandungan halaman.

bekas

Perhatikan bahawa anda tidak dapat mengaktifkan Live Composer ketika menambahkan halaman baru. Anda perlu memilih halaman yang ada atau menyimpan draf halaman baru terlebih dahulu. Setelah disimpan, anda boleh mengklik “Buka dalam Penyusun Langsung” di sebelah permalink. Ingat juga bahawa pemalam tidak dapat digunakan untuk mengedit elemen yang terkait dengan tema anda seperti kawasan widget bar sisi, footer, dan header.

Muat turun dan maklumat lanjut: contactform7.com

7. WP Smush

Tidak kira sama ada anda mempunyai portfolio dalam talian, blog fotografi, atau kedai dalam talian, anda memerlukan gambar untuk meningkatkan faktor penglibatan laman web anda. Malangnya, banyak pemula membuat kesilapan menggunakan gambar yang berukuran besar. Akibatnya, prestasi laman web mereka menderita, dan hampir separuh penonton mereka merasa kecewa.

Itulah sebabnya anda memerlukan plugin pemampatan gambar seperti WP Smush untuk mengubah saiz dan mengoptimumkan gambar anda untuk kelajuan secara automatik. Pasang saja plugin, pergi ke Media > WP Smush, dan klik “Pukal Pukal Sekarang.”

pukal-pukal

WP Smush juga dapat diatur untuk mengoptimumkan gambar baru pada muat naik secara automatik. Cukup tatal ke bahagian tetapan dan periksa “Menghancurkan gambar saya secara automatik semasa dimuat.” Setelah diaktifkan, anda tidak perlu risau gambar akan melambatkan laman web anda lagi. Pemalam memastikan bahawa gambar tidak kehilangan kualiti semasa pemampatan, jadi hanya fokus untuk membuat kandungan bertulis dan visual yang hebat.

pukal-smush-2

Muat turun dan maklumat lanjut: gndev.info/shortcodes-ultimate

9. WooSidebars

Dengan pemalam seperti Live Composer, Shortcodes Ultimate, dan Contact Form 7, anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk menyesuaikan kawasan kandungan. Dengan WooSidebars, anda kini dapat mengawal sepenuhnya semua perkara di laman web WordPress anda.

WooSidebars adalah plugin mudah yang membolehkan anda membuat sebilangan bar sisi untuk halaman yang berbeza. Dalam Penampilan > Kawasan Widget, anda boleh memberikan nama untuk kawasan widget baru anda dan juga penerangan ringkas. Anda juga dapat menentukan syarat untuk kawasan widget baru seperti halaman yang akan muncul, istilah taksonomi, dan hierarki templat.

kawasan widget

Untuk menggunakan kawasan widget baru anda, pastikan untuk memilih bar sisi untuk diganti dari menu drop-down di sebelah kanan. Juga, jangan lupa untuk menetapkan syarat yang sesuai pada kapan dan di mana bar sisi akan muncul. Sebagai contoh, anda dapat memaparkan widget Peta Google yang berpusat pada alamat pejabat anda di halaman “Tentang Kami”.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me