Cara Memasukkan Borang Google di WordPress

Terdapat begitu banyak perkara yang disukai oleh WordPress. Mudah digunakan, percuma, fleksibel dan disokong oleh komuniti besar yang sentiasa bersedia membantu pemula.


Sebagai pengguna WordPress yang lama, saya sangat gemar mencari plugin yang membebankan projek saya. Perisian perisian yang sangat baik ini membolehkan saya membina laman web yang kelihatan profesional, berfungsi sepenuhnya, dan mesra pengguna tanpa perlu mempelajari pengekodan yang luas.

Dalam soal kebolehgunaan, salah satu alat terpenting yang anda perlukan di gudang WordPress anda adalah pembentuk borang. Ini membolehkan khalayak anda berinteraksi dengan jenama anda – sama ada dalam bentuk pertanyaan umum, permintaan sokongan, atau maklum balas. Borang juga boleh digunakan untuk tinjauan yang membantu anda mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai khalayak anda.

Walaupun repositori WordPress rasmi sudah menawarkan banyak plugin pembinaan bentuk, beberapa blogger dan pemasar lebih suka berpegang pada G Suite – platform berasaskan cloud untuk webmaster yang direka oleh Google.

Dalam catatan ini, saya akan menunjukkan kepada anda pelbagai kaedah menggunakan Google Form dengan laman WordPress anda.

Membuat dengan Borang Google

Pertama sekali, log masuk ke Google Form menggunakan mana-mana akaun Google yang sah.

Di bawah “Mulakan formulir baru”, pilih apakah Anda ingin memulai dari awal atau menggunakan templat yang sudah ada.

Sudah tentu, menggunakan templat adalah penjimatan masa yang besar, terutamanya jika anda sudah mengetahui apa yang ingin anda capai dengan borang anda. Tetapi demi menunjukkan ciri-ciri Google Form, mari teruskan dan mulakan dari templat kosong.

Secara lalai, editor borang utama merangkumi jenis soalan “pilihan ganda”. Ini berguna untuk membuat borang tinjauan. Sekiranya anda ingin menggunakan sesuatu yang lain, klik menu lungsur ‘Pilihan berganda’ untuk mendedahkan pilihan anda.Pada masa ini, Google Forms menyokong jenis soalan berikut untuk mengumpulkan maklumat yang berbeza.Untuk mengedit maklumat, klik pada medan kosong dan taipkan. Semuanya akan disimpan di awan, jadi tidak perlu risau untuk menyimpan.Anda boleh menggunakan seberapa banyak soalan yang anda mahukan dalam satu bentuk. Untuk melakukan ini, klik butang ‘Tambah soalan’ di bar sisi terapung.

Anda juga dapat menggunakan bar sisi untuk menambahkan elemen bentuk lain, seperti gambar, video, atau bahagian yang terpisah.

Sebagai peraturan, hanya meminta maklumat yang anda perlukan dari pengguna sasaran anda. Sekiranya anda mengemukakan terlalu banyak pertanyaan atau menjadi terlalu invasif, pengguna mungkin tidak digalakkan untuk menyelesaikan penyerahannya.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai fungsi Google Form, rujuk Pusat Pembelajaran G Suite dengan mengklik pautan ini.

Menghantar Borang Google Anda ke WordPress

Sekarang setelah anda mengetahui cara menggunakan Borang Google, inilah masanya untuk belajar bagaimana memasukkannya ke laman WordPress anda. Pendekatan paling mudah adalah menampal kod benam terus ke mana-mana pos atau halaman.

Untuk mendapatkan kod embed untuk borang anda, klik butang ‘Kirim’ di sudut kanan atas editor.Klik simbol anak panah berganda (<>) untuk menunjukkan kod embed.Setelah disalin, pergi ke papan pemuka WordPress anda dan buka halaman atau hantar di mana anda mahu borang itu muncul. Beralih ke editor teks untuk melihat kod HTML untuk kandungan anda.

Ingat, jika anda menempelkan kod penyisipan menggunakan editor visual, kod anda akan muncul sebagaimana adanya. Menggunakan editor teks akan memberitahu WordPress bahawa ia perlu menjalankan baris tertentu sebagai kod. Setelah selesai, klik butang ‘Pratonton’ untuk melihat apakah kod tersebut berfungsi.Sebagai alternatif, anda boleh beralih kembali ke penyunting visual untuk memeriksa sama ada borang itu dipaparkan dengan betul.

Penampilan borang anda bergantung pada tiga perkara: tema WordPress semasa anda, dimensi yang telah anda tetapkan semasa membuat kod embed, dan pilihan palet warna anda di Google Forms.

Perhatikan bahawa tema WordPress anda menentukan lebar kawasan kandungan siaran anda. Anda boleh menyesuaikannya melalui kod atau dengan memasang tema lain. Dalam beberapa tema, area konten juga disesuaikan dengan lebar penuh jika Anda menonaktifkan widget bar sisi.

Palet warna, sebaliknya, dapat diubah dengan mengklik butang ‘Palet Warna’ di penyunting Google Forms. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh memuat naik gambar daripada menggunakan warna pepejal sebagai latar belakang.

Menggunakan wpGForm

Menambah Borang Google melalui kod embed nampaknya cukup mudah sehingga tidak ada alasan untuk menggunakan pemalam, betul?

Sekiranya satu-satunya tujuan anda adalah memasukkan Borang Google ke laman WordPress anda, maka jawapannya adalah ya. Walau bagaimanapun, wpGForm melakukan lebih banyak daripada sekadar menggabungkan borang. Ini juga membolehkan anda menyembunyikan tajuk borang, mengubah butang kirim, menggunakan captcha, dan sebagainya.

Tetapi sebelum perkara lain, ingat bahawa wpGForm hanya berfungsi dengan versi borang Google yang lebih lama.

Untuk mengaksesnya, klik ‘Bantuan & Butang maklum balas ‘dan pilih’ Kembali ke Borang lama. ‘Setelah memasang wpGForm, pergi ke papan pemuka WordPress anda dan klik ‘Google Forms’ > ‘Tambah Borang Google Baru.’Seterusnya, tampal pautan ke borang anda ke medan “URL Form”. Anda boleh mendapatkannya dengan pergi ke editor Google Forms dan mengklik ‘File’ > ‘Hantar borang.’Setelah menampal pautan, klik butang ‘Terbitkan’ berwarna biru. Itu sahaja! Sekiranya URL yang sah telah dimasukkan, borang anda sekarang sudah siap digunakan melalui kod pendek. Ini dapat diakses dengan pergi ke ‘Google Forms’ > ‘Borang Google.’

Perlu diingat bahawa wpGForm adalah pemalam dengan keluk pembelajaran yang cukup. Dengan menggunakan tetapan lalai, formulir anda akan menggunakan elemen rendering dasar yang bertentangan dengan menggunakan kode embed.

Tetapi di tangan kanan, Borang Google dan wpGForm adalah gabungan kuat yang dapat membawa usaha pengumpulan data anda ke tahap yang lebih tinggi. Anda boleh menentukan peraturan CSS, mengesahkan input input, mengaktifkan medan tersembunyi, dan mengesampingkan teks lalai dalam butang Google Form.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perkara yang boleh anda lakukan dengan wpGForm, anda boleh merujuk bahagian petua dan trik yang terdapat di laman web rasmi pencipta.

Adakah anda bersetuju bahawa borang adalah komponen penting dalam pengalaman pengguna WordPress? Sekiranya ada, lihat siaran ini untuk pemalam bentuk khusus yang lebih berguna yang boleh anda gunakan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me