Cara Memindahkan Blog Anda dari WordPress.com ke Domain yang Dihosting Sendiri

Sebilangan besar blogger individu memilih untuk menghoskan laman web mereka di WordPress.com, terutamanya kerana ia percuma dan mudah untuk disiapkan. Ini adalah pilihan yang baik untuk banyak blogger peribadi, laman web lalu lintas rendah dan juga laman web berasaskan komuniti.


Walau bagaimanapun, jika anda ingin menubuhkan perniagaan yang serius, anda akan mendapati bahawa WordPress.com tidak berjaya. Untuk semua pilihan premium seperti domain khusus, ruang tambahan, muat naik audio / video, dan paparan iklan, anda perlu membayar jumlah tambahan. Pengehosan e-mel harus dilakukan secara luaran, tidak seperti perkhidmatan hosting lain. Tidak ada pautan afiliasi dan pemalam khusus tidak dibenarkan. WordPress.com dapat mematikan anda kapan saja. Keperluan untuk menaik taraf dan mencari hos untuk laman web WP anda akan dirasakan semasa perniagaan berkembang.

WordPress.com tidak menyokong banyak tema profesional, jadi pilihan tema anda sangat terhad. Struktur asas tema WordPress tidak dapat diubah. Terdapat banyak sekatan penyesuaian yang akan membatasi pertumbuhan laman web anda.

Jadi mungkin sudah tiba masanya untuk berpindah ke laman web yang dihoskan sendiri. Anda boleh memuat turun perisian WordPress percuma ke pelayan anda sendiri dan memasangnya. Inilah yang disebut sebagai laman WordPress yang dihoskan sendiri.

Ini boleh menjadi tugas yang menakutkan bagi kebanyakan orang, tetapi panduan ini akan memudahkannya.

Kita dapat membahagikan keseluruhan proses menjadi tujuh langkah.

1- Nama Domain + Web Hosting

Anda mesti mendaftarkan nama domain yang baik terlebih dahulu. Seterusnya, pilih perkhidmatan hosting. Anda boleh menggunakan ruang pelayan dengan syarikat perkhidmatan hosting seperti SiteGround atau InMotion Hosting.

Jerry, di sini di Web hosting Secret Revealed, telah meninjau lebih daripada 60 perkhidmatan hosting. Mungkin anda boleh memilihnya dengan melihat ulasan mendalamnya. Perhatikan juga, anda mungkin mendapati beberapa perkhidmatan web hosting dengan senang hati dapat mengeksport maklumat laman web anda ke pelayan mereka.

2- Pasang WordPress

Sebilangan besar perkhidmatan hosting memudahkan pemasangan WordPress di laman web anda dengan hanya beberapa klik. Tetapi jika anda memerlukan pertolongan, anda boleh melihat dokumentasi yang sangat baik namun ringkas di WordPress.org. Sebaiknya pasang WordPress di sub direktori dengan alasan termasuk kemungkinan penghapusan fail teras WP yang tidak disengajakan, dan juga mengurangkan kemungkinan konflik.

3- Penyediaan Tema

Tentukan tema untuk laman web anda dan pasangkannya. Lihat 50 tema WordPress yang hebat, semuanya tersedia untuk anda secara percuma.

4- Mengeksport Data dari WordPress.com

Log masuk ke akaun WordPress.com anda dan pergi ke papan pemuka. Cari Alat dalam menu dan klik Eksport. Anda akan diminta untuk memilih antara Lawatan Percuma dan Berpandu. Pilih pilihan Percuma.

1

Anda perlu menentukan kandungan yang ingin anda eksport. Pilih semua kandungan dan klik pada butang Muat turun Eksport Fail.

2
Fail XML akan dimuat turun secara automatik ke komputer anda. Fail ini akan mengandungi semua kandungan laman WordPress anda – catatan, halaman, komen, bidang tersuai, kategori dan tag. Setelah anda melakukan ini, anda telah selesai mengeksport semua kandungan anda dari WordPress.com

5- Mengimport Kandungan ke Laman WordPress Dihoskan Sendiri

Sekarang anda harus log masuk ke laman web WordPress anda dengan pelayan hos yang baru. Di papan pemuka, pilih pilihan Import di bawah Alat. Pergi ke Import yang boleh didapati di bawah Pilihan dan klik di WordPress.

3
Pada peringkat ini, anda akan diminta untuk memasang pemalam WordPress Importer.

4
Selepas pemasangan pemalam ini, aktifkan dan jalankan.

5
Ingat bahawa fail XML telah dimuat turun secara automatik semasa proses eksport. Skrin sekarang akan meminta anda memuat naiknya. Saiz fail untuk muat naik adalah terhad. Sekiranya saiz fail anda melebihi had, anda boleh meminta tuan rumah anda menambah hadnya buat sementara waktu atau anda boleh memecah fail menggunakan WXR File Splitter.

6
Anda juga akan ditawarkan pelbagai pilihan seperti memberikan kandungan kepada pengguna atau mengimport lampiran. Anda boleh memilih pilihan dengan mencentang dengan betul.

7

6- Mengimport Pautan Roll Blog

Langkah ini diperlukan hanya jika anda telah menyimpan blogroll dan pautan lain menggunakan ciri Pautan di WordPress.com. Sekiranya anda belum menggunakan ciri ini, anda boleh melangkau langkah ini dan terus ke langkah Tetapan.

Format OPML adalah format XML yang membolehkan import dan eksport kategori dan pautan pautan. Cari fail OPML anda di WordPress.com dan buka. Ia akan dibuka di penyemak imbas anda. Simpan fail OPML yang dibuka di komputer anda. Seterusnya, pautan WordPress.com anda mesti diimport ke laman web baru anda.

Laman web baru mungkin tidak mempunyai Pengurus Pautan. Oleh itu, pasang Pautan Pengurus Pautan dan aktifkan (walaupun pemalam mungkin belum dikemas kini). Ikon dan pilihan Pautan akan muncul di menu di papan pemuka baru anda. Pergi ke Alat > Import dan klik pada Blogroll.

8

Pasang pemasang OPML.

9

Aktifkan pemasang. Anda akan diarahkan ke pengimport dan di sini anda akan memuat naik fail XML yang anda muat turun ke dalam komputer anda.

11
WordPress kini akan mengimport semua pautan dan kategori pautan anda dari fail OPML. Setelah berjaya diimport, anda akan melihat mesej ‘Semua Selesai’.

7- Tetapan

Sekiranya anda ingin menjauhkan pengunjung dari laman web lama anda, pergi sekali lagi ke papan pemuka WordPress.com. Laraskan mengikut kehendak anda terhadap pilihan Bacaan di bawah Tetapan.

12
Di bawah Permalinks, pilih Hari dan Nama.

13
Pergi WordPress.com dan klik di Kedai. Pilih peningkatan Redirect Tapak (berbayar) dan pasangkannya. Site Redirect menawarkan 301 Permalink yang akan mengarahkan dari laman web lama secara automatik. Berapa lama ciri Redirect harus dikekalkan bergantung pada berapa banyak lalu lintas yang anda miliki ke laman web anda. Satu atau dua tahun mungkin mencukupi.

Sekiranya anda menukar domain, maka semua URL harus dikemas kini. Dari papan pemuka laman web WordPress.com anda, pilih Naik Taraf Domain. Masukkan URL domain baru anda dan klik Tambahkan Domain ke blog, diikuti dengan Peta Domain. Kemudian tetapkan URL laman web baru anda sebagai alamat utama. Jangan taip www dan garis miring. Sekiranya anda ingin membawa pelanggan anda ke laman web baru, anda mesti memasang pemalam JetPack.

Saya harap tutorial ini memperlihatkan kesulitan yang mungkin dihadapi ketika memindahkan laman web dari WordPress.com ke domain yang dihoskan sendiri.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map