Cara Memperbaiki Masalah Had Memori PHP di WordPress

WordPress boleh dikatakan sistem pengurusan kandungan terbaik untuk blogger, usahawan, dan pemilik perniagaan kecil tanpa latar belakang teknikal. Dengan bantuan pemalam, tema, dan papan pemuka yang mesra pengguna, sesiapa sahaja dapat membina laman web impian mereka tanpa menyentuh kod.


Tetapi ketika pengguna mula keluar dari zon selesa mereka dan meneroka kemampuan sebenar WordPress, mereka mungkin menghadapi pelbagai kesalahan yang mungkin menguncinya dari papan pemuka.

Sekiranya anda seperti saya yang selalu bermain-main dengan komponen platform yang saya gunakan, maka anda akan menemui “skrin kematian putih” yang ditakuti – sekurang-kurangnya sekali sepanjang masa anda dengan WordPress.

Kejadian yang biasa berlaku adalah kesalahan penggunaan memori PHP yang fatal, yang dapat dipicu oleh sesuatu yang semudah memasang pemalam baru. Namun, penyebabnya adalah apabila komponen tertentu di laman WordPress anda menggunakan lebih banyak memori daripada yang dibenarkan oleh PHP anda.

Ini lebih mungkin berlaku di laman web yang mendorong peruntukan sumber mereka dengan visual mewah, kandungan kaya, dan pemalam. Salah satu contohnya ialah laman web e-commerce, yang menggunakan banyak data dan memori untuk beroperasi.

Nasib baik, meningkatkan had memori adalah penyelesaian langsung yang dapat memperbaiki kebanyakan, jika tidak semua, kesilapan memori PHP habis. Inilah caranya:

Log masuk ke Akaun Hosting Anda

Pertama sekali, terdapat pelbagai cara untuk mengakses cPanel akaun hosting anda. Beberapa syarikat memerlukan anda log masuk ke portal rasmi, sementara yang lain hanya menghendaki anda menambahkan “/ cpanel” di URL laman web anda.

Sebaik sahaja anda tiba di halaman log masuk cPanel akaun hosting anda, teruskan dan berikan bukti anda.

Kelayakan cPanel anda dihantar kepada anda melalui e-mel oleh penyedia hosting anda semasa proses persediaan awal. Sekiranya anda kehilangan ini, anda boleh menghubungi khidmat pelanggan mereka untuk mendapatkan bantuan.

Setelah log masuk, anda akan melihat skrin dengan bahagian untuk fail, domain, perisian pelayan web anda dan sebagainya. Cari ikon ‘Pengurus Fail’ untuk meneruskan.

Sebilangan besar platform cPanel moden mempunyai dua bidang umum dalam pengurus fail: penyemak imbas folder dan kawasan penjelajah utama. Sekiranya akaun hosting anda mempunyai banyak laman web, anda seharusnya dapat mencari foldernya masing-masing di penyemak imbas folder di sebelah kiri. Cari laman web yang mempunyai masalah had memori PHP untuk melihat kandungannya.

Di folder root laman WordPress anda, cari fail yang disebut ‘wp-config.php.’ Di sinilah anda dapat meningkatkan ukuran had memori PHP anda secara manual.

Perhatikan bahawa – bergantung pada syarikat hosting anda – ada cara yang berbeza untuk mengedit fail di cPanel anda.

Dalam contoh khusus ini, anda boleh memilih ‘Edit Kod’ dari menu klik kanan atau pilih fail dan klik ‘Code Editor dari bar alat utama.Ini akan memunculkan editor kod pada tab baru. Untuk memulakan dengan memperbaiki, buat baris baru tepat di bawah ‘<?tag php, yang seharusnya berada di bahagian atas kod.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map