Cara Menambah Kalendar Google ke Laman Web WordPress Anda

Kalendar adalah alat yang berguna dalam memberikan maklumat komuniti, menyelaraskan aktiviti pasukan, membuat semua orang mendapat maklumat mengenai acara. Mereka adalah salah satu aplikasi yang paling banyak digunakan di semua peranti.


Anda boleh menambahkan kalendar ke mana-mana halaman laman web anda. Anda boleh memasuki acara penting kalendar yang ingin anda ikuti – perlawanan bola sepak, ulang tahun, mesyuarat pelanggan, tarikh akhir penyerahan projek. Sekiranya kalendar dikongsi dengan pasukan atau komuniti, anda boleh memperbaruinya dengan acara yang menarik bagi pasukan atau komuniti – penjualan garaj, pesta pejabat, orientasi untuk ahli pasukan baru dan acara serupa. Kalendar ini akan membantu memastikan ahli komuniti atau pembaca yang berminat mengetahui peristiwa yang akan datang.

Salah satu kaedah menambahkan kalendar adalah dengan menggunakan pemalam. Kaedah ini juga akan membantu anda menyesuaikan penampilan kalendar hingga tahap tertentu. Kaedah lain untuk memasukkan kalendar adalah dengan menambahkan kalendar Google ke laman web anda dan mengemas kini dengan acara anda sendiri. Oleh kerana kebanyakan pengguna internet sudah menggunakan Kalendar Google dan sudah biasa dengan antara muka, kami akan menggunakan pendekatan ini untuk tujuan kami.

Anda boleh membahagikan pemasangan kalendar Google ini kepada dua peringkat,

  1. Menghasilkan kod benam
  2. Menambah kod embed anda ke laman WordPress anda

Menjana Kod Benam Kalendar Google

1. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menggabungkan Kalendar Google dengan laman web anda. Anda boleh melakukannya dengan mengakses kalendar Google di penyemak imbas anda. Anda harus mendapatkan skrin seperti di bawah.

1 Antara Muka Kalendar Google

2. Seterusnya, akses kalendar awam. Akses menu lungsur turun yang disenaraikan di bawah ‘Kalendar Lain’ dan kemudian pilih Cari Kalendar Menarik dari menu.

2 Lihat Kalendar Menarik

Senarai kalendar menarik akan muncul di skrin anda. Pilih mana-mana kalendar yang menarik dengan melanggannya. Sekejap-sekejap, saya memilih ‘Orthodox Holidays’. Anda boleh melihat kalendar sebelum anda melanggan. Anda boleh memilih seberapa banyak yang anda suka dan semuanya akan disertakan dalam kalendar anda. Tetapi untuk tutorial ini, mari kita mulakan dengan satu.

5 Melanggan Kalendar Ortodoks

3. Setelah anda memilih kalendar untuk disematkan, klik Kembali ke Kalendar di bahagian atas skrin. Anda akan melihat kalendar anda sendiri dengan kalendar ‘Cuti Ortodoks’ yang tersisip di dalamnya.

11 Kalendar terbenam

Menambah Kod Benam ke Laman WordPress Anda

Kami kini melangkah ke tahap kedua di mana tindakan beralih ke laman WordPress anda. Anda mesti memasukkan kalendar di laman web anda. Sekiranya anda sudah mempunyai Kalendar Google yang memaparkan tarikh dan waktu, cara termudah untuk membaginya dengan ahli pasukan adalah memasukkannya ke laman web anda.

1. Untuk ini, buka Halaman Baru dari Pentadbir WordPress anda. Klik Edit dan pilih versi teks halaman.

Sekarang, kembali ke kalendar anda dan klik pada Tetapan Kalendar di sebelah kiri.

9 Skrin kod benam

Perhatikan rentetan kod di kotak kecil di sebelah kanan? (lihat anak panah merah dalam grafik di atas)

2. Salin kod ini, kembali ke halaman baru yang telah anda buka dan tampal di sana.

Perhatikan juga bahawa ada pilihan untuk menyesuaikan kalendar. Anda boleh mengkliknya dan memilih tetapan yang anda mahu. Pilihan penyesuaian cukup asas dan tidak seluas yang ditawarkan oleh pemalam atau sejauh yang diperlukan oleh laman web besar.

10 Halaman Bertajuk dengan kod

3. Simpan halaman dengan mengklik Simpan, Kemas kini atau Terbitkan. Dengan mengandaikan tema anda responsif, semuanya mesti berjalan lancar.

Anda boleh menambahkan kod yang sama ke widget teks di halaman yang berlainan dan tempat letak widget bergantung pada tema anda.

12 (1)

Sekarang laman web anda akan memaparkan kalendar anda dengan semua tarikh dan peristiwa penting yang terkandung di dalamnya.

Acara Kalendar Google

Kaedah lain untuk memasukkan kalendar anda ialah memuat turun pemalam dan menggunakannya untuk menyesuaikan kalendar anda. Acara Kalendar Google adalah salah satu pemalam tersebut. Plugin ini responsif dan anda dapat melihat acara dalam format grid bulanan atau format senarai, walaupun dari peranti mudah alih anda. Pelbagai kalendar boleh digabungkan menjadi satu paparan. Paparan kandungan acara dapat disesuaikan dengan tag sederhana dan tanpa menggunakan kod.

Anda boleh mengakses kalendar awam dengan bantuan pemalam. Acara berulang, kotak carian untuk acara, format tarikh dan masa dan acara khas semuanya dapat disesuaikan.

Plugin ini akan menghilangkan keperluan untuk fungsi pengurusan acara yang berasingan.

13

Versi premium dari Google juga tersedia. Versi ini menggunakan sambungan selamat antara Google dan laman web anda. Banyak format paparan dapat digunakan untuk menyertakan lampiran, maklumat tamu atau organisasi acara. Kemas kini adalah automatik.

Mempunyai kalendar yang tersemat di laman web anda adalah kaedah termudah dan terpantas untuk memberitahu ahli pasukan atau komuniti mengenai peristiwa penting atau yang akan datang. Ia akan membantu menguruskan acara dari satu tempat. Cubalah dan lihat sendiri bagaimana kalendar terbenam menjadikan semuanya lebih mudah dengan menyegerakkan semua acara anda pada satu skrin.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me