Hur man installerar och arbetar med WordPress Multisite Network

WordPress är en populär plattform för allt från personliga bloggar till fullfjädrade e-handelsbutiker. Det är också utrustat med de verktyg du behöver för att skapa och hantera ett nätverk med flera platser.


Kom först ihåg att ett multisittsnätverk skiljer sig från att köra olika webbplatser med enskilda WordPress-installationer. Med ett multisite-nätverk kör du flera webbplatser från en enda WordPress-instrumentpanel.

Om du till exempel driver en onlinepublikation kan du använda multisitefunktionen olika lag att hantera specifika avsnitt som sport, teknik och företag. Ett multisite-nätverk är också vettigt för företag eller bloggar som skräddarsyr upplevelser efter publikens region eller språk.

Ställa in ett nätverk med flera platser

Det första du behöver göra för att konfigurera ett multisittsnätverk är att aktivera funktionen i din wp-config.php-fil. Observera att den här filen kan nås med “File Manager” eller en liknande funktion från ditt webbhotellkonto.

Klistra in följande kod i din wp-config.php-fil för att aktivera flerplatsnätverk för WordPress:

/ * Multisite * /
definiera (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, sant);

Gå till Verktyg om du vill kontrollera om du har aktiverat multisidefunktionen > Nätverksinställning om alternativet blir tillgängligt.

Nätverksinställningar

Om du arbetar med en befintlig WordPress-webbplats, måste du först inaktivera alla plugins för att undvika eventuella konflikter.

Du kan göra detta genom att gå till din instrumentpanel > plugins > Installerade plugins, klicka på kryssrutan “Välj alla” (bredvid ordet “Plugin”) och välj sedan “Deaktivera” på rullgardinsmenyn “Bulk Actions”..

plugins

Installera Multisite

Gå till Verktyg > Nätverksinställningar bör visa sidan “Skapa ett nätverk av WordPress-webbplatser”. Om din webbadress har prefixet “www”, kan du bli meddelad att ändra den. Detta steg är avsett att förhindra att underdomänlänkar har prefixet “www”.

Create-A-network-of-wordpress-sites-wordpress

Innan du fortsätter med installationen ska du ange en nätverkstitel och ett e-postmeddelande. Leta också efter ett varningsmeddelande under “Nätverksinformation” för att se om du behöver antingen underkataloger eller underdomäner för ditt nätverk. Det här meddelandet visas om din webbplats körs i mer än en månad. Klicka på “Installera” för att fortsätta med nästa steg.

Genom att aktivera multisite på en ny WordPress-installation kan du välja om du vill använda underdomäner eller underkataloger för ditt nätverk. Om din WordPress är installerad i en annan katalog än roten till din domän bör du använda underkataloger. Annars bör du använda underdomäner så länge din WordPress-värdlösning stöder dem. Tänk på att du inte kan ändra detta beslut senare!

Aktivera nätverket

I detta skede blir du ombedd att ändra dina wp-config.php- och .htaccess-filer från ditt värdkonto. Observera att du bör kopiera och klistra in exakta koder visas i det här fönstret. Som en försiktighetsåtgärd skapar du säkerhetskopior av de ursprungliga wp-config.php- och .htaccess-filerna innan du fortsätter..

Create-A-network-of-wordpress-sites-wordpress

När du har uppdaterat filerna, uppdatera din webbplats och logga in igen. Efter det här steget har du aktiverat ditt nätverk med flera sidor!

Lägga till nya webbplatser

När du har aktiverat ditt WordPress-multisäkerhetsnätverk, bör du nu kunna komma åt “Mina platser” -menyn från din WordPress-instrumentpanel. För att lägga till nya webbplatser i ditt nätverk, gå till Mina webbplatser > Nätverksadministratör > webbplatser > Lägg till ny.

underdomäner

Här kan du ange underdomän eller underkatalogadress tillsammans med webbplatsens titel och admin-e-post. När du skapat klickar du på webbplatsens namn för att hantera dess individuella information, användare, teman och inställningar:

  • På fliken Info kan du uppdatera domänen eller statusen för en viss webbplats.
  • På fliken Användare kan du visa och hantera alla användare på en specifik webbplats. Du kan också ge administratörsbehörighet till andra användare.
  • Precis som i en vanlig WordPress-installation kan du installera och aktivera teman under teman
  • På fliken Inställningar kan du såväl som andra webbplatsadministratörer komma åt Allt inställningar – inklusive webbplatsens titel, beskrivning och tema.

Skapa underdomäner från cPanel

Om du skapade ett nätverk med flera domäner med underdomäner, kan du också konfigurera dem från cPanel för ditt värdkontot. Logga bara in med dina referenser och leta efter alternativet “Underdomäner” under “Domäner” eller ett liknande avsnitt.

I det här avsnittet kan du välja ett namn för nya underdomäner och fastställa “Dokumentrot.” De flesta värdplattformar upptäcker emellertid automatiskt rätt sökväg för hemmakatalogen, så du behöver sällan ändra vad som finns i dokumentrotfältet.

Ett sista tips: Använd en bra värd

Eftersom du kör två eller flera webbplatser på en enda WordPress-installation, kan ett nätverk med flera platser ta ut serverresurser och orsaka långsam prestanda. Det är därför det är viktigt att välja en kapabel webbhotellösning.

Åtminstone bör du gå till VPS-värd för att göra din webbplats ogenomtränglig för användningen av andra webbplatsägare. Överväg också att använda en dedikerad värd om varje underdomän får en betydande trafik.

Slutsats

Om du följer stegen ovan bör du hjälpa dig att konfigurera ditt WordPress multisite-nätverk korrekt. Kom bara ihåg att flerplatsnätverk bäst hanteras av ett team. Du kanske vill hantera dina användare och deras privilegier först innan du arbetar med designen och funktionaliteten på varje webbplats.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me