Instellen en werken met WordPress Multisite Network

WordPress is een populair platform voor alles, van persoonlijke blogs tot volwaardige e-commerce winkels. Het is ook uitgerust met de tools die u nodig hebt om een ​​multisite-netwerk te creëren en te beheren.


Onthoud allereerst dat een multisite-netwerk anders is dan het runnen van verschillende websites met individuele WordPress-installaties. Met een multisite-netwerk run je meerdere sites vanaf één WordPress-dashboard.

Als u bijvoorbeeld een online publicatie uitvoert, kunt u met de multisite-functionaliteit verschillende teams gebruiken om specifieke secties zoals sport, technologie en zaken te beheren. Een multisite-netwerk is ook logisch voor bedrijven of blogs die ervaringen afstemmen op de regio of taal van het publiek.

Een multisite-netwerk opzetten

Het eerste dat u moet doen om een ​​netwerk met meerdere locaties in te stellen, is door de functie in uw wp-config.php-bestand in te schakelen. Houd er rekening mee dat dit bestand toegankelijk is met behulp van “Bestandsbeheer” of een vergelijkbare functie van uw webhostingaccount.

Om multisite-netwerken voor WordPress in te schakelen, plak je de volgende code in je wp-config.php-bestand:

/ * Multisite * /
definiëren (‘WP_ALLOW_MULTISITE’, waar);

Ga naar Tools om te controleren of je de multisite-functionaliteit hebt ingeschakeld > Netwerkinstellingen als de optie beschikbaar komt.

netwerkopzet

Als u aan een bestaande WordPress-website werkt, moet u eerst alle plug-ins deactiveren om mogelijke conflicten te voorkomen.

Dit kun je doen door naar je Dashboard te gaan > Plug-ins > Geïnstalleerde plug-ins, klik op het selectievakje “Alles selecteren” (naast het woord “plug-in”) en selecteer vervolgens “Deactiveren” in het vervolgkeuzemenu “Bulkacties”.

plug-ins

Multisite installeren

Ga naar Tools > Netwerkinstellingen zou de pagina “Een netwerk van WordPress-sites maken” moeten openen. Als uw web-URL het voorvoegsel ‘www’ heeft, wordt u mogelijk op de hoogte gesteld om deze te wijzigen. Deze stap is bedoeld om te voorkomen dat links naar subdomeinen het voorvoegsel ‘www’ hebben.

maak-een-netwerk-van-wordpress-sites-wordpress

Voordat u doorgaat met de installatie, moet u een netwerktitel en een e-mailadres voor beheerders opgeven. Zoek ook naar een waarschuwingsbericht onder “Netwerkdetails” om te zien of u submappen of subdomeinen nodig heeft voor uw netwerk. Dit bericht verschijnt als uw site langer dan een maand actief is. Klik op “Installeren” om door te gaan met de volgende stap.

Door multisite in te schakelen op een nieuwe WordPress-installatie, kunt u kiezen of u subdomeinen of submappen voor uw netwerk wilt gebruiken. Als uw WordPress is geïnstalleerd in een andere directory dan de root van uw domein, moet u submappen gebruiken. Anders moet u subdomeinen gebruiken zolang uw WordPress-hostingoplossing deze ondersteunt. Houd er rekening mee dat u deze beslissing later niet kunt wijzigen!

Het netwerk inschakelen

In dit stadium wordt u gevraagd om uw wp-config.php- en .htaccess-bestanden te wijzigen vanuit uw hostingaccount. Houd er rekening mee dat u de moet kopiëren en plakken exacte codes weergegeven in dit venster. Maak als voorzorgsmaatregel back-ups van de oorspronkelijke wp-config.php- en .htaccess-bestanden voordat u doorgaat.

maak-een-netwerk-van-wordpress-sites-wordpress

Vernieuw na het bijwerken van de bestanden uw website en log opnieuw in. Na deze stap heeft u uw multisite-netwerk succesvol geactiveerd!

Nieuwe sites toevoegen

Na het succesvol inschakelen van uw WordPress multisite-netwerk, zou u nu toegang moeten hebben tot het menu “Mijn sites” vanuit uw WordPress-dashboard. Ga naar Mijn sites om nieuwe sites aan uw netwerk toe te voegen > Netwerkbeheerder > Sites > Nieuw toevoegen.

subdomeinen

Hier kunt u het subdomein- of submapadres specificeren, samen met de sitetitel en het e-mailadres van de beheerder. Eenmaal gemaakt, klikt u op de naam van de site om de individuele informatie, gebruikers, thema’s en instellingen te beheren:

  • Op het tabblad Info kunt u het domein of de status van een bepaalde site bijwerken.
  • Op het tabblad Gebruikers kunt u alle gebruikers van een specifieke site bekijken en beheren. U kunt ook beheerdersrechten verlenen aan andere gebruikers.
  • Net als bij een gewone WordPress-installatie, kunt u thema’s onder de thema’s installeren en activeren
  • Op het tabblad Instellingen hebben u en andere sitebeheerders toegang allemaal instellingen – inclusief de titel, beschrijving en het thema van de site.

Subdomeinen maken vanuit het cPanel

Als u een multisite-netwerk hebt gemaakt met behulp van subdomeinen, kunt u deze ook configureren via het cPanel van uw hostingaccount. Log simpelweg in met uw inloggegevens en zoek naar de optie “Subdomeinen” onder “Domeinen” of een vergelijkbare sectie.

In deze sectie kunt u een naam kiezen voor nieuwe subdomeinen en de “Document Root” aanwijzen. De meeste hostingplatforms detecteren echter automatisch het juiste pad voor de homedirectory, dus u hoeft zelden te wijzigen wat er in het documenthoofdveld staat.

Een laatste tip: gebruik een goede gastheer

Aangezien u twee of meer sites op één WordPress-installatie gebruikt, kan een netwerk met meerdere sites de serverbronnen uitputten en trage prestaties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om een ​​capabele webhostingoplossing te kiezen.

U moet op zijn minst kiezen voor VPS-hosting om uw site ongevoelig te maken voor het gebruik van andere site-eigenaren. Overweeg ook om een ​​speciale host te gebruiken voor het geval elk van uw subdomeinen een aanzienlijke hoeveelheid verkeer ontvangt.

Conclusie

Het volgen van de bovenstaande stappen zou u moeten helpen uw WordPress multisite-netwerk correct in te stellen. Onthoud dat multisite-netwerken het beste kunnen worden afgehandeld door een team. Misschien wilt u eerst uw gebruikers en hun rechten beheren voordat u aan het ontwerp en de functionaliteit van elke site werkt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me