Lägga till olika språk i WordPress

Vi har sagt detta många gånger tidigare – att WordPress är det mest populära innehållshanteringssystemet. Enligt en nyligen genomförd undersökning beräknas att över 50% av de 1 miljon bästa webbplatserna i världen körs på WordPress Content Management System.


Standardspråket i WordPress är engelska. Men ett stort antal Internetanvändare världen över talar inte engelska. Den icke-engelsktalande befolkningen är också stor och WordPress kan inte ignorera ett betydande icke engelsktalande tittarskap. WordPress på andra språk används också ofta.

De 10 bästa språken som används på WordPress webbplatser:

 1. Engelska 54,2%
 2. Ryska 6,0%
 3. Tyska 5,8%
 4. Japansk 5,0%
 5. Spanska 4,8%
 6. Franska 4,1%
 7. Portugisiska 2,6%
 8. Kinesiska 2,2%
 9. Italienska 2,1%
 10. Polska 1,9%

Om du vill lokalisera en webbplats (som med vad vi gjorde vid WHSR nyligen) eller vara säker på att den når målgruppen i ett icke engelsktalande land, måste du ha din webbplats på modersmålet på den platsen, eller åtminstone ett översättningsalternativ till det språket. WordPress har den inbyggda kapaciteten att arbeta med många språk.

Ställa in WP för olika språk

1. Öppna från WordPress-instrumentpanelen inställningar > Allmän.

På sidan Allmänna inställningar bläddrar du ner för att hitta språkinställningen längst ner på sidan. I listrutan hittar du många språk. Välj den du vill ha och klicka på den.

1a

Endast språk som har översatts helt visas i den här menyn. Detta betyder inte att språk som inte listas här inte kan användas. Lite anpassning krävs innan du kan få WordPress att fungera på språk som inte finns på menyn.

WordPress för många språk görs möjligt med hjälp av frivilliga. Gettext-systemet för översättning används här. Du har två uppsättningar filer för varje språk-po-filer (Portable Object format-fil) och mo-filer (Machine Object-fil), med po respektive mo-förlängningar. En huvudmall “po” används för att översätta WordPress till ett annat språk. Po-filerna kan användas för att redigera och förbättra översättningen.

Du kan ta reda på om ditt språk har översatts här. Framstegen som översättningsgrupperna har gjort visas också på sidreferenser ovan. Du måste hitta ditt språk och ladda ner det. Packa upp de nedladdade filerna.

Jag antar att du vet hur du går igenom en FTP-klient för att uppdatera din webbplats. Du kan göra ändringarna lokalt och uppdatera dem på din server eller göra nödvändiga tillägg direkt till din värdserver.

Öppna nu mappen WP-innehåll i din WordPress-katalog  (finns i mappen public_html). Och här ska du hitta språkmappen och lägga till mo-filen i den här mappen. Nu har du lagt dina språkfiler i din WordPress-katalog. Du måste instruera WordPress att använda dessa filer.

Öppna Wp-config.php-fil i en textredigerare och leta efter definiera (‘WP LANG’ ”);

Och ange din landskod och din språkkod. Till exempel, för tyska som talas i Schweiz, skulle du fylla i ‘de_CH’ med ditt språk och landskod.

För att ta reda på din landskod och språkkod kan du hänvisa till gettextmanualen. När du har lagt till detta, spara filen och ladda upp den till WordPress-rotkatalogen. WordPress bör genast börja visa på det språk du har valt.

Plugin-lösningar för icke-engelska WordPress-användare

Om du av någon anledning finner allt ovanför mycket för dig kan du prova ett plugin som heter Native Dashboard. Med detta plugin kan du välja vilket administratörsspråk som helst på tre sätt.

 • Genom att logga in
 • Dashbordets snabbväxlare
 • Användarprofilinställning

Genom att använda detta plugin kan du också ladda ner nödvändiga språkfiler till din installation och använda dem omedelbart på admin-sidor.

En fördel med detta plugin är att du kan ha flera språk för din webbplats. Det här kan vara riktigt coolt om du har flera författare på din webbplats. Du kan sedan låta dem skriva på sitt modersmål. Denna plugin fungerar med WordPress version 2.7 till 3.61 (har inte uppdaterats på över 2 år) och kräver skrivåtkomst till din server, vilket många kanske inte gillar (på grund av säkerhetsproblem).

Nu visar alla dessa filer endast adminområdet på din webbplats på ditt språk. För teman och plugins kan du behöva ytterligare översättning och du kan föreställa dig hur hårt det här kommer att bli om du väljer arabiska. tillåt översättning från höger till vänster kommer att bli en riktig uppgift. WordPress-standardtema levereras med detta stöd, men du kanske inte hittar det i andra tredje parts teman. Många premiumteman och till och med några gratis teman från tredje part tenderar nu att ha RTL-funktionen lätt tillgänglig.

Det finns andra plugins med olika funktioner. Engelska WordPress Admin tillåter att instrumentpanelen visas på engelska, medan resten av webbplatsen kan använda ett annat språk. Detta är en användbar funktion för webbplatsutveckling på baksidan, medan frontend kvarstår på det lokala språket.

Med WordPress Language måste du helt enkelt välja önskat språk och allt kommer att ändras automatiskt. Enkel! Vad är haken? Det kommer inte längre att uppdateras, men WordPress hävdar att alla dessa funktioner ingår i WPML-plugin, som används för att bygga och köra flerspråkiga webbplatser.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me