Sebab-Sebab Kemungkinan Terkunci dari Pentadbiran WP Anda

Tiba-tiba ia berlaku bahawa suatu hari anda mendapati bahawa anda tidak dapat mengakses laman WordPress anda. Mungkin tidak ada alasan yang jelas. Ya, walaupun ini pasti akan membuat anda kecewa, tidak ada sebab sebenar untuk panik. Adalah mungkin untuk mengenal pasti punca masalah dan menyelesaikannya.


Mungkin ada beberapa sebab mengapa anda terkunci dari panel pentadbiran laman web anda.

 • Ralat Membuat Sambungan Pangkalan Data
 • Skrin Kematian Putih
 • Masalah Kata Laluan yang Tidak Betul

Mari kita lihat masing-masing dan penyelesaian yang mungkin untuk yang sama.

Anda boleh berusaha menyelesaikan ketiga-tiga masalah tersebut, tetapi pertama-tama anda harus memastikan bahawa anda mempunyai sandaran semua fail. Sekiranya berlaku sesuatu, anda boleh menghidupkan kembali jam!

Ralat Membuat Sambungan Pangkalan Data

Mesej ini akan muncul apabila terdapat kemungkinan kerosakan dalam pangkalan data atau kelayakan masuk untuk pangkalan data anda mungkin salah dan senario yang tidak mungkin di mana perkhidmatan hosting anda tergendala.

Periksa dahulu mesej ralat. Sekiranya berbunyi, “Satu atau lebih jadual pangkalan data tidak tersedia. Pangkalan data mungkin perlu diperbaiki ”, maka yang diperlukan hanyalah pembaikan pangkalan data yang sederhana. Terdapat dua cara untuk memperbaiki pangkalan data WP anda.

Cari fail wp-config.php anda dan tambahkan tambah berikut hingga akhir.

definisikan (‘WP_ALLOW_REPAIR’, benar);

Sekarang pergi ke www.yoursite.com/wp-admin/maint/repair.php dan ikuti proses pembaikan. Ini mesti berfungsi, tetapi jika gagal, anda juga dapat memperbaiki pangkalan data anda melalui modul phpMyAdmin anda. Sekiranya anda ingin penjelasan lebih lanjut, baca artikel maketecheasier mengenai menyelesaikan kerosakan pangkalan data WordPress.

Sebaliknya, jika laman web anda memaparkan “Kesalahan membuat sambungan pangkalan data”, anda harus mengenal pasti fail wp-config, buka fail tersebut dan periksa apakah ada perubahan. Fail ini mengandungi maklumat sambungan pangkalan data anda. Mungkin ada masalah dengan kredensial nama pengguna dan kata laluan anda yang perlu ditetapkan dengan betul. Ketahui kelayakan ini dan pastikan betul.

Sekiranya ralat berterusan walaupun selepas ini, masalahnya mungkin terletak pada pelayan hos. Anda perlu memeriksa sama ada pelayan MySQL responsif. Sekiranya anda mengetahui bahawa pengguna lain dari perkhidmatan hosting web yang sama mengalami masalah tersebut, maka anda boleh yakin bahawa ini adalah masalah pelayan MySQL. Sekiranya terdapat ralat dalam hasil testconnection.php atau semasa menyambung ke phpMyAdmin anda, hubungi pelayan hos anda untuk memperbaikinya.

Skrin Kematian Putih

Seperti namanya, semua yang anda dapat lihat ketika anda cuba log masuk adalah layar putih kosong yang tidak berkedip juga biasa disebut oleh komuniti WordPress “WordPress White Screen Of Death”. Satu sebab untuk ini mungkin adalah bahawa tidak ada ruang yang mencukupi di pelayan. Perkara ini sering berlaku semasa hosting dikongsi. Menghapus cache penyemak imbas anda atau plugin caching anda (jika anda dapat mengaksesnya) mungkin akan membantu.

Kadang-kadang, fail WordPress atau pangkalan data mungkin rosak kerana perisian hasad atau masalah lain, di mana ia hanya dapat diselesaikan di hujung pelayan. Atau pelayan mungkin mengalami waktu henti, terancang atau tidak dirancang.

DE_BUG di WordPress juga dapat membantu mengenal pasti punca ralat. Selalunya, pengekodan dalam tema itu sendiri atau plugin yang digunakan adalah lemah. Sekiranya terdapat penambahan atau pengubahsuaian plugin baru-baru ini, perubahan itu mungkin akan dibuat untuk melihat apakah akses dipulihkan. Tetapi jika anda masih mempunyai layar putih di depan anda, anda perlu menggunakan klien pemindahan fail untuk membuat perubahan yang diperlukan.

Plugin yang terkini dan disokong secara aktif oleh pembangun serta serasi dengan versi terkini WordPress tidak akan menimbulkan masalah. Plugin yang ketinggalan zaman sering menjadi penyebabnya.

Untuk memastikan bahawa ia adalah pemalam yang menyebabkan masalah:

 1. Anda boleh pergi ke folder kandungan wp di pelayan laman web anda, cari folder pemalam dan namakan semula.
 2. Semua pemalam akan dinyahaktifkan dan jika sekarang anda boleh mendapatkan akses ke papan pemuka WordPress anda, anda pasti tahu bahawa masalahnya adalah dengan salah satu atau beberapa pemalam.
 3. Anda boleh menentukan pengacau dengan mengaktifkan pemalam satu persatu dan memeriksa apakah skrin putih muncul semula. Anda kemudian boleh memadamkan pemalam yang menyusahkan.

Sekiranya setelah melakukan semua ini, anda masih menatap layar kosong, maka anda boleh mengulangi proses yang dilakukan dengan plugin pada tema dan periksa sama ada ia berfungsi dengan baik.

Kadang-kadang, skrin putih mungkin muncul semasa anda mengerjakan fail function.php tema atau fail php WordPress yang lain. Dalam kes ini, pengekodan cacat adalah penyebab paling mungkin untuk skrin kosong. Anda kemudian perlu mengakses WordPress menggunakan FTP dan menetapkan pengekodan yang rosak.

Untuk mengelakkan masalah ini, ada yang mengesyorkan agar tema kanak-kanak digunakan semasa membuat perubahan pada tema PHP. Lebih baik menyimpan versi langsung PHP asal yang berfungsi pada mana-mana storan pihak ketiga sebelum berusaha membuat perubahan. Tidak akan ada kehilangan kod asal, sekiranya berlaku kesalahan.

Untuk kajian yang lebih terperinci mengenai penyebab kematian skrin putih, saya cadangkan anda membaca artikel Corey McKrill mengenai The Theme Foundry.

Masalah Kata Laluan yang Tidak Betul

Kadang-kadang, walaupun menggunakan kombinasi nama pengguna dan kata laluan yang betul, anda tidak dapat memperoleh akses ke papan pemuka WordPress anda. Malah percubaan anda untuk mendapatkan kemasukan menggunakan pilihan “lupa kata laluan” tidak berjaya kerana anda mungkin tidak akan menerima e-mel dengan kata laluan yang betul. Ini mungkin berlaku sekiranya beberapa penggodam berjaya melanggar laman web anda.

Penyelesaian paling mudah untuk ini adalah dari akaun hosting anda. Gunakan phpMyAdmin, buka pangkalan data dan kenal pasti pengguna. Setelah melakukannya, anda boleh menukar kelayakan kata laluan dan anda sudah siap! SiteGround telah memberikan tutorial yang cukup luas mengenai perkara yang sama dan begitu juga dengan perkhidmatan hosting yang baik.

Pemikiran Akhir

Saya harap panduan ini terbukti berguna dalam menggerakkan laman WordPress anda daripada situasi yang agak rumit. Dan akhirnya, saya ingin menambahkan walaupun pertumbuhan WordPress sebagai Sistem Pengurusan Kandungan dan pengembangan perkakasan yang sangat baik, selalu ada kemungkinan ada sesuatu yang salah. Oleh itu, pastikan untuk membuat sandaran laman web anda pada selang masa yang tetap.

Anda juga harus tahu bahawa tidak ada masalah yang mungkin mengganggu laman web anda. Sekiranya itu berlaku dan anda masih terkunci, sila hubungi hos web anda.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map