Ubah Komen Menjadi Rangkaian Forum Di WordPress

Setiap laman web yang pernah disiapkan mempunyai tujuan untuk mendapatkan penonton yang tinggi dan membina pengikut setia. Pembaca menyukai laman web interaktif yang membuat mereka terus terlibat. Perbincangan yang baik dapat mengekalkan minat terhadap topik atau catatan dan mendorong kunjungan berulang.


Komen ringkas oleh pembaca tunggal mungkin tidak begitu memberangsangkan. Tetapi jika komen itu mencetuskan perbincangan, itu menimbulkan minat pada siaran tersebut. Perbincangan dan forum boleh menjadi pendekatan yang sangat merangsang untuk membina pangkalan pengunjung yang setia dan komuniti dalam talian.

Banyak laman web mungkin tidak mempunyai ukuran penonton yang cukup besar untuk memerlukan forum. Selalunya, walaupun laman web menerima trafik yang ketara, mungkin tidak ada terlalu banyak komen. Tetapi sekiranya laman web anda menarik banyak pembaca yang meninggalkan komen dan balasan atau membuka topik baru untuk perbincangan, maka forum dalam talian yang dihubungkan dengan artikel anda mungkin merupakan idea yang sangat baik.

Terdapat beberapa pilihan perisian forum sumber terbuka yang tersedia, tetapi tidak semuanya dapat disatukan dengan baik dengan WordPress. Di sinilah bbPress, plugin sumber terbuka yang dibina untuk WordPress, dapat membantu. Ia lebih pantas daripada kebanyakan perisian sumber terbuka dan juga serasi dengan banyak pemalam tambahan lain.

Ikuti langkah-langkah mudah di bawah ini dan anda akan mengadakan forum dalam masa yang singkat.

1. Memasang bbPress

Langkah pertama adalah memasang plugin bbPress WordPress. Anda boleh mendapatkannya di kawasan pentadbir WordPress anda.

Ikut jalan Pemalam > Tambah baru. Cari bbPress. Senarai hasil akan ditunjukkan. Klik bbPress dan pasangkannya.

2

Aktifkan pemalam.

3

Anda sekarang mesti melihat skrin yang ditunjukkan di bawah. Di kawasan pentadbir WordPress anda, anda akan melihat bahawa 3 item telah ditambahkan – Forum, Topik dan Balasan.

4

2. Membuat Forum dan Memaparkannya di Laman WordPress Anda

Setelah anda memuat turun plugin bbPress dan mengaktifkannya, klik Forum > Forum Baru dan skrin seperti skrin penyuntingan pos WordPress anda akan terbuka. Berikan tajuk di bar tajuk dan taipkan keterangan di kawasan kandungan, kemudian klik Terbitkan.

6 (forum baru dibuat setelah mengklik terbitkan)

Halaman > Tambah baru. Beri tajuk halaman. Tampalkan kod pendek berikut di halaman baru: [bbp-forum-index]. Klik Publish setelah mematikan Komen dan Trackback. (rujuk Langkah 6 untuk mematikan komen dan trackback).

7C membuat halaman forum setelah menampal Shortcode dan mengklik terbitkan)

Sekarang Pergi ke Menu > Penampilan, dan tambahkan halaman baru ini ke menu navigasi anda.

8B Menambah halaman Forum ke menu

Pada peringkat ini, indeks forum utama anda akan muncul seperti yang ditunjukkan di bawah apabila pengguna mengklik halaman ini.

Indeks forum 8Z

3. Integrasi WordPress dengan bbPress

Anda kini bersedia untuk membuka forum anda ke pendaftaran baru. Jadi pergi ke Tetapan > Am dan tandai kotak “Sesiapa sahaja boleh mendaftar”.

9

Langkah logik seterusnya adalah membuat halaman pendaftaran untuk pengguna. Ini adalah pengulangan hampir pada Langkah 2.

Buat halaman baru, beri nama Register, tambahkan kod pendek [bbp-register], dan kemudian klik Publish.
9B (halaman pendaftaran, setelah mengklik terbitkan)
Oleh kerana banyak pengguna cenderung kehilangan kata laluan, pilihan pemulihan kata laluan yang hilang diperlukan. Sekali lagi, buat halaman baru, beri nama Lost Password, tambahkan kod pendek [bbp-lost-pass], dan kemudian klik Publish.

10A (halaman PW hilang setelah mengklik terbitkan)

Seterusnya, pergi ke Penampilan > Widget dan cari Widget Masuk bbPress, klik padanya dan seret dan lepaskan ke mana-mana kawasan widget atau ke bar sisi. Masukkan tajuk, dan URL untuk halaman daftar dan kata laluan yang hilang. Kemudian simpan widget.

11A

Sekarang, borang log masuk akan muncul di bar sisi anda, dengan pautan ke halaman pendaftaran dan kata laluan yang hilang. Untuk pengguna yang log masuk, nama pengguna dan pautan keluar mereka akan muncul di tempat borang log masuk.

4. Menguruskan Tetapan Forum di bbPress

Untuk melakukan ini, anda hanya perlu pergi Forum > Tetapan dan kemudian sesuaikan ciri mengikut keinginan anda.

14
Dengan menggunakan tetapan ini, anda dapat mengawal banyak fitur di forum, seperti had waktu di mana peserta dapat mengedit pos mereka setelah diterbitkan, setelah berapa lama catatan baru dapat muncul di forum, menandakan kegemaran dan langganan..

5. Memahami Peranan Pengguna di bbPress

bbPress dilengkapi dengan 5 peranan pengguna dan tahap akses dan kawalan setiap peranan telah ditentukan dengan baik.

 • Guru Besar: Pentadbir WordPress atau pemilik laman web secara automatik diberi peranan sebagai ketua kunci tertinggi. Keymaster boleh melakukan apa sahaja di forum –tambah, hapus, edit semua catatan, topik dan forum.
 • Moderator: Orang yang dicalonkan sebagai moderator dapat menyederhanakan forum, topik dan catatan dengan bantuan alat penyederhanaan.
 • Peserta: Ini adalah peranan pengguna lalai dan peserta dapat membuat dan mengedit topik dan catatan mereka sendiri. Mereka juga boleh melanggan dan menandakan kegemaran.
 • Penonton: Penonton hanya membaca akses ke topik dan catatan.
 • Dihalang: Mereka tidak boleh menjadi peserta forum. Mereka hanya dapat membaca apa yang dapat dilihat oleh orang ramai.

Pada peringkat ini, penciptaan forum di bbPress sudah selesai. Terdapat lebih dari 100 bbPress plugin dan anda boleh memilih di antaranya untuk fungsi yang diperluas.

6. Memasang Topik bbPress

Muat turun, pasang dan aktifkan Topik bbPress untuk plugin WordPress. (Itu belum dikemas kini lebih dari 2 tahun, tetapi masih merupakan pemalam yang baik.)

Kemudian pergi ke Tetapan > Perbincangan > bbTekan Topik untuk Lalai Pos

19

Pilih forum di mana topik untuk catatan anda akan dibuat. Anda boleh memilih forum yang ada atau membuat yang baru secara manual semasa menulis catatan baru.

Untuk membuat topik untuk semua catatan yang ada di forum, anda perlu mengklik pada butang Terapkan tetapan ke catatan yang ada.

Anda dapat memilih untuk menyalin tag pos ke topik, untuk membatasi jumlah balasan yang ditampilkan atau memaparkan pautan di forum sehingga peserta dapat membincangkan catatan di forum anda.

Sekiranya forum lalai dipilih, topik akan dibuat secara automatik untuk siaran yang anda terbitkan. Balasan dan borang jawapan terkini akan muncul di bawah catatan.

18

Sekiranya anda ingin membuat topik untuk setiap catatan secara manual, di skrin edit pos klik pada Menu pilihan turun ke bawah Skrin > Kotak perbincangan. Terdapat kotak yang membolehkan trackback dan komen. Oleh kerana anda mungkin mahu menggunakan forum dan bukannya Komen, anda harus mematikan trackback dan komen mengenai topik baru.

Untuk melumpuhkan komen mengenai topik lama, anda perlu mengemas kini SQL menggunakan phpMyAdmin.
21

Forum pasti akan membantu mendorong perbincangan dan pertunangan di laman web anda. Saya harap anda dapati tutorial ini membantu dalam membina forum di laman WordPress anda :)

Langgan blog WHSR untuk lebih banyak lagi!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map