Можете ли да користите ту фотографију? Разумевање фер употребе и шта се фотографије могу и не могу легално користити на вашем блогу

Према МДГ Адвертисинг-у, 37% корисника Фацебоока потпуније се укључује постом који садржи фотографију; и 67% купаца изјављује да им квалитет слике производа помаже да одлуче да ли ће купити производ или не. Један од разлога што су странице попут Пинтерест-а постале толико популарне је тај што људи сматрају да су слике привлачне. Вероватно сте чули да је речено да слика “вреди 1000 речи”. То је тачно јер су људи визуелно вођени.


Важност сликеВажност слике – 67% купаца наводи да им квалитета слике производа помаже да одлуче да ли ће купити производ или не. Овде можете видети комплетну инфографику.

Зашто бисте требали укључити фотографије на свој блог

Према истраживању компаније еМаркетер из марта 2014. године о врстама садржаја објављеним на Фацебооку, фотографије чине око 75% садржаја који је објављен и дељен на Фацебоок страницама. Те исте фотографије имају око 87% стопе интеракције од корисника Фацебоока.

Иако посетиоци ваше веб локације сигурно не очекују да виде само фотографије када посете ваш блог, успех објављених на фотографијама на Фацебооку, Твиттеру и Пинтересту доказује да бисте требали читатеље ангажовати фотографијама које побољшавају текст на вашој веб локацији..

Разумевање ауторских права и поштене употребе

Многи од којих нешто створите, сматрају се ауторским правима. Наравно, можете да региструјете ставку у америчкој канцеларији за ауторска права ради додатне заштите и могућности да поврате било коју изгубљену вредност, али након што је креирате, предмет је ваш.

То укључује, али није ограничено на:

 • Писано дело
 • Фотографије
 • Уметничко дело
 • Филмови
 • Музика

Тамо где неки власници веб локација улазе у проблеме

Неки не желе да крше ауторска права. Они једноставно не разумију како то функционише, правилно кредитирају, добијају дозволу и шта се може, а шта не може користити. Такође је пуно сивих подручја под правилима.

Тамо где неки власници веб страница имају проблема са фотографијама, једноставно претражују фотографије „симпатичних паса“ и копирају прву фотографију за коју виде да је воле. Међутим, фотографија може бити она коју фотограф не жели да дели на било којим другим веб локацијама. Управо су кршена његова ауторска права.

моргуефилеГде можете пронаћи фотографије које је у реду за употребу

Срећом, постоје фотографи који желе да вам дају фотографије које можете да користите на својој веб локацији (под претпоставком да их на одговарајући начин кредитирате). Постоји доста веб локација на којима можете пронаћи ове фотографије које можете бесплатно користити све док их кредитирате. Ове странице укључују:

 • МоргуеФиле
 • ЦомпФигхт
 • ПхотоПин
 • Слике јавних домена (попут многих у архивима америчке владе, али увек два пута проверите да ли можете да их користите)
 • Снимке екрана прозора вашег прегледача

Постоје и фотографи који своје фотографије деле на веб локацијама. Ово су фотографије на којима можете купити право коришћења фотографије за задату сврху и локацију.

На пример, можете да купите права на коришћење фотографије само на веб локацији. Ако желите да објавите књигу и употребите исту фотографију, морали бисте се вратити и купити додатна права.

Фотографије са фотографијама имају изузетно висок квалитет. Ево неких веб локација које нуде фотографије са фотографијама на продају:

 • иСтоцкПхото
 • Дреамстиме
 • 123 РФ

За још више идеја погледајте чланак Јерри Лов-а о бесплатним изворима слика 20+ за ваш блог.

Контактирајте оригиналног фотографа

Ако не можете да пронађете жељену слику ни на једном од горе наведених сајтова, јер је изузетно специфичан, морате контактирати власника фотографије и добити дозволу за употребу фотографије на вашој веб локацији. Неки фотографи ће вам дозволити да их користите уз повратну везу и заслуге за њих. Неки ће рећи не.

Ако фотограф каже да можете да користите фотографију, сачувајте имејл адресу на сигурном месту у случају да се икад постави питање да ли вам је дозвољено да га користите.

Шта је фер употреба?

Поштена употреба потпада под Закон о ауторским правима (наслов 17 Кодекса Сједињених Држава) и има лакмус тест четири фактора како би утврдио да ли је поштено користити део дела заштићен ауторским правима. У основи, ако дело има познавање и особа га користи у историјском контексту, тада би његов део могао бити примерен. Међутим, то је шкакљиво и можете се погрешити око тога да ли је употреба фер или не и завршити у правним проблемима.

Према подацима из Канцеларије за ауторска права четири су фактора:

 1. Сврха и карактер употребе, укључујући да ли је таква употреба комерцијалне природе или је у непрофитне образовне сврхе
 2. природа дела заштићеног ауторским правима
 3. количину и материјалност дела који се користи у односу на дела заштићена ауторским правима у целини
 4. утицај употребе на потенцијално тржиште дела заштићеног ауторским правима или вредност овог дела

Поштена употреба има тенденцију да се више игра са писаним текстом. На пример, ако желите да цитирате овај чланак, можете да укључите кратку понуду и заслужите је. Ево примера:

У чланку ВХСР под називом „Можете ли користити ту фотографију? Разумевање фер употребе и шта се фотографије могу и не могу легално користити на вашем блогу “Лори Соард, она саветује,„ Ако фотограф каже да можете да употребите фотографију, сачувајте е-пошту на сигурном месту у случају да се икад постави питање о томе да ли вам је дозвољено да га користите. “

То је кратак цитат, приписан је изворном извору и он побољшава ваш чланак. Више него вероватно, нико се неће жалити на тај мали део већег чланка који се користи све док му се приписује на овај или сличан начин.

Када се поставља питање о ауторским правима и да ли је употреба у најбољем интересу изворног ствараоца или јавности, чини се да вага мало више одговара интересу јавности..

Што се тиче слика, вероватно је најбоље да се држите бесплатних фотографија са бесплатним фотографијама и јавних домена. Не можете заиста да користите мали део фотографије и тешко је знати шта би било фер, а шта не. Заиста не вриједи рискирати дугу, извучену правну битку када је на располагању толико фотографија које се могу без бриге користити.

Према америчким професионалним фотографима, ауторска права су власништво. Поред тога, на сајту се наводи да “Кршења ауторских права – репродуковање фотографија без дозволе – могу резултирати цивилним и кривичним казнама.”

Правила се могу мењати

Можете учинити све како треба и користити само веб локације на којима се објављују фотографије Цреативе Цоммонса, приписати их захтевима власника ауторских права и још увек добити белешку од фотографа да једног дана користите њихову фотографију без дозволе.

Оно што се може догодити је да фотограф у почетку може да понуди фотографију једноставном атрибуцијом, али касније мења правила и захтева плаћање за коришћење фотографије.

Прво, важно је водити белешке о томе где сте првобитно преузели фотографију и шта се у изјави односи на права.

Друго, ако фотограф то затражи, одмах уклоните фотографију. Вратите јој се е-поштом и објасните да сте фотографију преузели на датум Кс и приписали као што је наведено, али сте уклонили фотографију.

Буди љубазан. Могуће је да је неко прво украо њену фотографију или да је она једноставно заборавила да ју је понудила за подношење. Један фотограф може направити хиљаде слика годишње и тешко је бити у току са свима њима.

Ако следите ова једноставна правила, требало би да пронађете обиље висококвалитетних фотографија за свој блог и да не наилазите на проблеме. Забавите се проналазећи оне слике које говоре са 1000 речи и побољшавају ваше чланке.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me