Пет најбољих начина за уочавање погрешака при упису и погрешака у сопственом писању

Покупите било који бестселер роман, прочитајте било који популарни блог или чак погледајте новине и наћи ћете једну заједничку ствар. Сваки писац прави погрешне прикупе и заиста је тешко ухватити све погрешке у вашем раду. Међутим, можете учинити неколико ствари које ће те погрешке смањити на ништа и помоћи вам да створите скоро савршено чисту копију за своје читаоце.


Наравно, можете унајмити уредника да ово уради за вас. Међутим, можда још нисте на нивоу где бисте себи могли дозволити да се бавите уређивачким радом. Финансије могу диктирати да нешто или све радите сами.

У чланку о Виреду, психолог Том Стаффорд са Универзитета у Схеффиелду објаснио је да разлог због којег људи не могу ухватити своје погрешке у куцању је тај што се мозак фокусира на задатке вишег реда.

Када пишете, покушавате да нешто пренесете читаоцима. Ваш мозак тачно зна шта желите да кажете, па сте га такође прочитали на тај начин, чак и када није 100% тачно. Због тога можете написати и дубоко уредити пост за свој блог, а не схватити да имате погрешно написану реч или недостаје конектор. Ваши читаоци могу да примете јер не знају шта сте желели да кажете.

“Разлог због којег не видимо сопствене погрешке у прилозима зато што се оно што видимо на екрану такмичи са верзијом која постоји у нашим главама”, рекао је Ницк Стоцктон, писац тог чланка.

Часопис за истраживање и читање објавио је студију која је проучила да ли сте упознати са текстом који је повезан са колико грешака сте направили у лекторирању. Вјероватно није изненађујуће да је студија показала да ако сте били изузетно познати по писању да вјероватно превиђате грешке други би ухватили.

Један пример неуспеха само-уређивања

писаћа машина

Један пример тога би била фиктивна књига коју сам написао да сам лично уређивао минимум шест различитих пута. Да сте ме питали, рекао бих вам да не постоји начин да у тој књизи пронађете погрешку при упису.

Затим сам га послао свом уреднику, који је пронашао погрешке при упису. Поправили смо грешке и она је књигу поново прочитала. Заклела би се да нема више погрешака при упису.

Књига је тада отишла копипетору, који је пронашао неколико погрешака при упису. Нисам могао да верујем. Мој уредник није могао да верује. Поправили смо их.

Књига је форматирана, а докази су послани мени и мом уреднику. Свако смо их пажљиво прешли. Нашао сам место где сам написао „лизати“ уместо „закључати“. Поправио сам га. Мој уредник није нашао ништа.

Књига је објављена. Био сам сигуран да је у сваком погледу савршен. Све до … Читалац ми је послао белешку и набрајао две грешке које је пронашла у мојој књизи. Зграбио сам свој примерак и сигурно сам имао две грешке, баш као што је рекла.

Чини се готово немогућим да је књига могла проћи кроз толико ревизија и даље имати грешке. То сте вероватно приметили у књигама које сте прочитали. Често је видим у часописима и новинама.

Иако је циљ да ваше писање буде што перфектније, схватите да никада нећете бити 100% савршени. Ниси машина. Ви сте човек и погрешни сте.

Не брините, читаоци ће вас обавестити и ви им можете захвалити, исправити грешку и знати да је мало боља него што је била раније.

У међувремену, ево неколико ствари које можете учинити да ограничите грешке што је више могуће.

1. Испиши то

У овом дигиталном добу врло је лако стварати на рачунару, уређивати на рачунару и сарађивати на рачунару. Међутим, када исписујете написану реч, можете се на минут одмаћи од све електронике и читати реч по реч, гледајући штампање.

Изненадит ћете се колико грешака ћете уочити у тиску које никада нисте видјели на свом екрану. Међутим, иако ово наводим као # 1, ово би заиста требало да буде један од ваших последњих корака у процесу уређивања. Прво је наведено, јер је веома важно.

Један од разлога што ово вероватно делује је тај да ваш мозак исписану страницу гледа мало другачије, тако да није толико познат као раније.

2. Користите Граматику и Правописе

Тачно је да граматика / провјера правописа неће све схватити и да морате чврсто схватити граматику (или потражити помоћ некога ко то ради) да бисте схватили све грешке.

Међутим, ове провере нису потпуно бескорисне. Они имају своје место. На примјер, провјера правописа ће захватити ријеч која је погрешно написана. Рецимо да погрешно пишете реч „ресторан“ и ставите „у“ испред „а“. Једноставна провјера правописа препознат ће да „рестуарант“ није исправан правопис. Лако ћете је исправити, смањујући грешке у тексту.

Граматичке провјере су прикладне на исти начин. Иако ће вам понекад рећи да је реченица погрешна када је тачна, они ће вам скренути пажњу на могућа питања. Затим можете пажљивије да је погледате и одлучите да ли треба или не.

Прописи за правопис и граматику који долазе са платформама као што су ВордПресс и МС Ворд су веома ограничени. Ако направите пуно правописних / граматичких грешака, размислите о улагању у нешто попут Грамматике како би вам помогло да двоструко проверите свој рад..

3. Пронађите своје омиљене речи

Сваки писац има неколико речи које превише често користи и вероватно нису баш дивне као што можда мислите. То може бити било која реч коју замислите, од глагола до именице. Међутим, коришћење исте речи изнова и изнова може учинити да ваш читалац помисли да вам недостаје оригиналност.

Неке уобичајене речи које људи прекомерно користе укључују:

 • Врло
 • Углавном
 • Почело
 • у наставку
 • Док
 • Заправо

Омиљене речи су често речи “лајка”. Ово је појам који се користи за описивање варљивих речи које се користе у оглашавању, али писци их могу пустити да се увуку. Ово су речи због којих звучите ауторитативно, али у ствари нису. На пример:

 • Неки људи кажу
 • Истраживачи тврде
 • Вероватно
 • Већина

Ови изрази немају шта да им помогну. Покушајте да их не користите. Уместо тога, будите конкретни како би ваше писање било веродостојно:

 • Професор Смитх са Универзитета АБЦ каже да… (и линк на референцу)
 • У студији коју је спровела компанија „Ми тестирамо ствари“ научник Јохн Дое открио је
 • Према америчком Заводу за статистику рада, 50% промена је да …
 • У анкети из 2015. године, Биро за попис становништва открио је да 80% одраслих жена …

Да ли видите како је други низ примера врло специфичан за ресурсе? Ово је јаче писање.

Пронађите своје речи и омиљене речи, а затим их можете потражити у сваком делу писања и елиминисати их.

4. Одморите се

Једна од најједноставнијих ствари коју можете учинити је да одвојите време у свом уредничком календару за предах од нечега што сте написали. Ако га можете издвојити на дан или дуже, можете му се вратити свјежим очима.

Сећате се горњег истраживања о томе колико сте познатији део писања, што је теже ухватити грешке? Ако се можете мало одмакнути од тога, то више неће бити познато.

Радите на неким другим пројектима и одложите овај део по страни. Затим се вратите на то и видећете које су нове грешке пронађене.

Понекад тема о којој пишете такође може бити нешто због чега сте страствени или емотивни. Одмарајући се од тога, омогућава вам да уклоните своја лична осећања и вратите се са њом са више неутралности.

Када се вратите на дело, питајте постоји ли још једна страна чланка. Можете ли да додате другу перспективу да то боље уравнотежите?

5. Будите гласни

Ваш посљедњи корак у било којем поступку уређивања требао би бити читање наглас. Баш као што сте вероватно приметили различите ствари када сте штампали свој чланак и читали га на папиру, читање на глас вам даје другу перспективу и избацује вас из познатог.

Ријеч постоји ритам. Кад прочитате наглас, чут ћете тај ритам. Неугодне фразе ће вам се истицати. Можете ухватити заблуде за које нисте знали да их имате.

Ако користите реч „лизати“ уместо „закључати“, ухватићете је кад читате гласно (можда).

Постоје и неки читачи текста који ће вам прочитати ваше дело. Ово може бити добро решење ако имате пуно страница и глас вам постаје уморнији или ако вам се очи умарају.

Природни читач је једно место где можете уметнути текст у оквир на веб страници и он ће вам га прочитати наглас. Можда бисте чак желели да покушате да затворите очи и слушате ток речи. Зауставите се ако чујете нешто што звучи искључено, исправите то и крените даље.

Омогућава вам да одаберете тип гласа који желите да вам прочита. Можете одабрати америчког мужјака по имену Мике, британске женке по имену Аудреи, или француског, немачког, италијанског и арапског гласа. Такође можете променити брзину којом глас чита, спорије или брже слушање.

Испробајте различита подешавања и гласове и видите да ли ухватите више грешака са једном или другом грешком.

Немогући задатак

Немогуће је писати апсолутно савршен текст 100% времена. Одвојите време да измените најбоље што можете. Користите неке од трикова наведених овде. Затим се одморите и знајте да својим писањем најбоље напредујете ногом и било шта друго можете поправити јер се блог стално мења и побољшава.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map