12 steg-för-steg-poäng för att skriva din första onlinekurs – del I

Redan 1996 började jag erbjuda online-kurser via chattrum till en handfull studenter. Vid den tiden fanns det inte så många onlinekursalternativ där ute och det jag och andra gjorde var fortfarande banbrytande. Idag kan du hitta kurser på flera plattformar, sälja dem på din egen webbplats eller erbjuda dem genom en inställning som Udemy.


Det jag älskar med online-kurser idag är att du har massor av alternativ för hur du får ut materialet till dina elever. Det jag hatar med online-kurser idag är att det finns så många olika typer av alternativ att det kan bli riktigt förvirrande. Lyckligtvis är jag här för att hjälpa dig navigera genom dina alternativ och också för att hjälpa dig att stå fram från mängden.

Den här artikeln är i två delar. Den första delen av denna artikel kommer att gå igenom allt du behöver veta för att få din första kurs igång, från idé till marknadsföring. Den andra delen av den här artikeln kommer att undersöka vad andra som har skapat kurser har att säga. Lär dig av deras misstag och framgångar.

Steg 1: Välj ett ämne

Ditt första steg i att skapa en onlinekurs är att välja ett ämne att undervisa. Detta bör helst vara:

# 1: Ett ämne du förstår väl

Om du ska lära andra måste du förstå ämnet inifrån och ut. Föreställ dig om du stod framför ett rum fullt av människor och de ställde frågor om det här ämnet. Skulle du enkelt kunna svara på dessa frågor eller känner du dig förlorad?

Det är bra om det finns andra som förstår ämnet lika bra eller kanske till och med bättre än du. Det som är viktigt vid denna punkt är att du förstår det väl.

# 2: Bättre än andra kurser på samma ämne

När du har ett ämne i åtanke, kolla in vilka andra kurser i samma ämne som redan finns. Vad omfattar kursen? Kommer det med videor eller extra material? Studera noggrant de andra kurserna där ute.

Försök nu hitta hål i dessa banor. Finns det ämnen som inte helt förklaras eller hoppas över? Skulle lägga till en video förbättra kursen? Vilket extra kan du erbjuda?

Om du inte har något att lägga till, försök att tänka på ett unikt sätt att paketera kursen. Till exempel kan du relatera ämnet till en TV-show eller en populär film. Vi har gjort det här några gånger med artiklar som “Hur man kör din blogg som en av hajarna från hajstanken” och “Vad du kan lära dig av vampyrdagböckerna om att hålla läsarna engagerade”.

Genom att förpacka ämnet på ett unikt sätt kan du hjälpa eleverna att bättre förstå ämnet.

# 3: Ett ämne du brinner för

Även om det är viktigt att välja ett populärt ämne, välj inte att lära en kurs om hur du byter ett däck om du tycker att det är det dumaste som någon någonsin kunde göra och du aldrig skulle byta ditt däck. Du kanske vet mycket om ämnet, men om du inte brinner för det och lär andra om det, kommer kursen att bli platt.

Har du någonsin satt i en klass där du kan säga att professorn verkligen inte ville vara där heller? Det var inte så roligt var det? Tänk nu på lärare du har haft som brinner för att dela sin kunskap med dig. Mer än troligt fick du mycket av dessa klasser.

# 4: Något som folk är intresserade av

Det säger sig självt att du bör välja ett ämne som har ett stort antal människor intresserade av att lära sig mer. Om du väljer ett ämne som är extremt unikt kan du ha minskat din nisch för mycket för att locka en publik. Till exempel kan du erbjuda en matlagningskurs om hur du förvandlar ål till aptitretare.

Du kan vara säker på att inte många vill äta ål och att du bara har begränsat din publik.

Å andra sidan, om du erbjuder en kurs om hur du skapar unika aptitretare och har ål som en av dem men erbjuder några mer standardval också, lockar du en bredare publik.

Du kan undersöka ämnen via Google Nyckelord och SEORush för att få en uppfattning om vad människor är mest intresserade av att lära sig mer om.

Steg 2: Välj en plattform

Det finns många olika plattformar du kan använda. Du kan välja en som har en inbyggd publik, till exempel Udemy eller till och med välja programvara som ska installeras på din webbplats. Till exempel rapporterar Forbes att den genomsnittliga Udemy-instruktören tjänar ungefär $ 7 000 per kurs, men utbudet är stort. Vissa kan tjäna $ 60 per år och andra i de sex siffrorna.

“Generellt de med mycket stora följningar på sociala medier som kan mobilisera sin egen publik för att köpa – kan generera sex siffror årligen från sina kurser,” skriver Dorie Clark, författare till “How to Create a Money-Making Online Course.”

Även om det skulle vara omöjligt att lista alla alternativ kommer jag att utforska några av de mer populära som finns tillgängliga.

# 1: Udemy

udemy

http://moodle.org

Moodle är en Open Source-programvara som du kan installera på din webbplats för att erbjuda onlinekurser genom. Det gör att du kan ta del av vissa elever, ställa in lösenordsskyddade mappar och skapa kurser, lägga till videor och ha chattrum allt på en bekväm plats. Naturligtvis kommer du att vara beroende av trafiken som du kan generera till din egen webbplats för att hitta studenter, men om du redan har en stor e-postlista kan det här alternativet vara det perfekta för dig.

# 3: Lärbar

läraktig

 https://www.wiziq.com

Om du vill erbjuda dina kurser som webbseminarier som användare kan ladda ner på begäran är WizIQ ett bra alternativ. Du kan lägga till bilder, dela information från skrivbordet och inkludera ljud- och videofiler. WizIQ erbjuder en online marknadsplats som kan hjälpa dig att få studenter från deras trafik. Ännu bättre integreras WizIQ med Moodle och Blackboard Learn.

# 5: Andra alternativ

Naturligtvis finns det dussintals kursplattformar. Vissa är gratis, andra betalas. Om du inte vill röra dig med en mjukvaruplattform kan du också erbjuda din kurs via en e-postlista där användaren skickas en ny lektion var så många dagar. Ett annat alternativ är det gammaldags chattrum där du träffar studenter online på en viss dag och tid och presenterar din klass. Studenter ställer sedan alla frågor som de fortfarande behöver besvaras.

Steg 3: Skriv din kurs

När du har valt en plattform blir det lättare att skriva din kurs, eftersom du vet vilket format du behöver för att skapa kursen i. Om du till exempel planerar att erbjuda en videokurs, kommer du måste skriva ett manus för att följa och öva inspelningslektioner.

Några saker att tänka på när du skriver kursen:

 • Personen som tar kursen vet inte vad du vet. Han eller hon är en nybörjare, så börja i början.
 • Gör en ordlista över termer och definiera dem. Se till att du också definierar dem på kursen första gången du nämner dem.
 • Skapa innehåll som är lätt att skumma och ta upp. Använd rubriker, punktpunkter och dela upp innehållet när det är möjligt.
 • Låt någon läsa ditt arbete för att hjälpa dig fånga skrivfel och fixa dem.
 • Registrera en betagrupp för att se din kurs och låta dig veta om du har några hål med information som måste fyllas i.

Att skriva kursen och eventuellt spela in den är en av de mest tidskrävande delarna av att sälja onlinekurser. Kom dock ihåg att du skapar något du kan sälja om och om igen i framtiden. Så medan du lägger ned mycket arbete just nu, kommer du att få vinst av det under lång tid framöver.

Steg 4: Redigera för läsbarhet

Nu har du troligen en riktigt fin kurs utformad. Det är här du bör avsätta ditt projekt till en vecka eller så. Kom sedan tillbaka och titta på det med färska ögon och se till att allt läser lätt.

Läs hela kursen högt eller låt dig läsa ett program. Detta hjälper dig att höra eventuella problem med formuleringen och fånga obekväma fraser eller konstiga skrivfel.

Även om din prosa är grammatiskt korrekt är det viktigt att slutföra detta steg. Din kurs kan läsa på ett sätt som gör det svårt för eleven att förstå vad som händer.

Steg 5: Lägg till extra

Nu är det dags att lägga till några extrafunktioner. Kom ihåg att du vill att din kurs ska stå fram från mängden. Om du har valt ett ämne som folk är intresserade av att lära sig mer om, finns det troligtvis andra kurser i ditt ämne där ute. Vad kommer att göra din unik? Varför vill människor anmäla sig till din kurs över de andra?

Överväg att lägga till:

 • kalkylblad
 • Videoklipp
 • Intervjuer med andra experter
 • Bonusmaterial om ett relaterat ämne
 • Lista över Q&Från tidigare klasser eller workshops
 • Länkar till ytterligare resurser som böcker eller webbplatser som användaren kommer att hitta användbara.

Var dock försiktig när du länkar ut någon annanstans från din kurs. Du vill inte att användaren ska börja läsa en annan webbplats och aldrig komma tillbaka till din. Var mycket selektiv och dela bara det som verkligen förbättrar ditt material. Om det är något du kan skriva själv och erbjuda läsarna är det bättre att skapa innehållet själv och hålla trafiken på din kurs.

Steg 6: Markera din kurs

Du kan bygga den bästa kurs som någon någonsin har skapat, men om ingen tar kursen kommer det inte att göra dig mycket bra. Marknadsföring av din onlinekurs är absolut nödvändig. Det finns många sätt att marknadsföra din onlinekurs.

 • Skapa en webbplats avsedd för att förklara vad din kurs erbjuder potentiella studenter.
 • Lägg upp artiklar på din blogg som är relaterade till din kurs, men ge inte innehållet i kursen bort.
 • Dela innehåll på sociala medier och skapa kontakter med din målgrupp.
 • Lista din kurs på Courseindex.com.
 • Bygg en adresslista.

Du vill också tänka utanför rutan.

Kan du till exempel erbjuda ett gästpost på en webbplats som inte konkurrerar med din men har en liknande målgrupp? En annan idé är att delta i konferenser där du kan nätverka med potentiell student.

Steg 7: Interagera med studenter

När du säljer en kurs till dina första studenter, vill du ge den mest utmärkta upplevelsen de någonsin har stött på en onlinekurs. Det är detta som uppmuntrar dem att berätta för sin familj och vänner om din kurs. Dessutom har du en fångad publik om du skriver en ny kurs i framtiden.

 • Ställ in autosvar så att en student registrerar sig för kursen får han information om när den startar och hur han får tillgång till kursen.
 • Ställ in påminnelser på vägen så att studenten inte blir distraherad och glömmer att genomföra kursen.
 • Om du inte har tusentals studenter, vilket osannolikt börjar, kontakta basen på en personlig nivå och se till att eleven njuter av kursen. Det är en bra idé att beröra basen efter att den första delen av kursen är klar, igen halvvägs igenom och i slutet av kursen att be om en utvärdering.
 • Uppmuntra eleverna att registrera sig på din e-postlista så att du kan hålla kontakten även efter att de har slutfört kursen. Detta kan också ge dig möjlighet till framtida tilläggsförsäljning. Om du till exempel erbjuder en kurs om att starta ett nytt företag kan du lägga till personlig coaching som tillägg. Vi talar mer om att lägga till ytterligare tjänster för att öka din inkomst nedan.

Kom ihåg att vara artig, professionell och tillgänglig för att göra ett varaktigt intryck på dina elever.

Steg 8: Hitta nya ämnen från frågor

Du kan också skapa kortare kurser som kompletterar ditt ursprungliga ämne. Ett av de bästa sätten att hitta dessa ämnen är genom att titta på de frågor dina elever ställer och besvara dessa frågor djupgående.

Om din kurs till exempel handlar om att måla ett rum och dina elever fortsätter att fråga om det bästa sättet att måla taket, kanske du vill lägga till en separat uppföljningskurs om målningstak.

Ibland kommer en fråga att leda till något så djupgående att du kan lägga till en fullständig sprängkurs och ha en andra kurs för dina studenter. Men för det mesta kommer frågor att leda till korta tillägg för din första kurs. Dessa bonusmaterial kan hålla in pengar som du annars kanske inte har fått.

Steg # 9: Kraften i restinkomst

Du har förmodligen hört talas om restinkomster tidigare. Detta är i princip när du gör jobbet en gång men du fortsätter att tjäna pengar på obestämd tid. Om du till exempel skriver en bok lägger du ut den till försäljning och du tjänar royalty på den boken så länge du erbjuder den till salu.

Onlinekurser är något liknande. När du har skapat kursen fortsätter den att få in pengar över tiden.

Tänk på att restinkomst kräver att du fortsätter att marknadsföra din webbplats och produkter. Annars kommer potentiella kunder att ha svårt att hitta dig och din försäljning stagnerar över tiden.

Restinkomst är avgörande för styrkan i ditt företag. Du kan bara skriva kurser så snabbt, men eftersom en kurs kommer att tjäna pengar även länge efter att du har skrivit den, kan du exponentiellt öka din inkomst genom att skriva en andra kurs medan den första erbjuds, och sedan en tredje kurs, och en fjärde och så vidare.

Med tiden bör du bygga en stadig inkomstström utan att behöva göra mycket extra arbete.

Steg 10: Andra sätt att tjäna pengar på dina kurser

Du vill också titta på andra sätt att tjäna pengar på dina kurser. Jag har redan nämnt att du kan erbjuda tillägg och slå av kurser. Du kan också erbjuda en-mot-en coaching. Detta skulle ge eleverna privata coachningssessioner för att hjälpa dem att verkligen förstå ett koncept.

Till exempel brukade jag erbjuda skriv- och engelskkurser för studenter i hemmet. Jag erbjöd kurser både online och personligen. Till att börja med lärde jag bara kurserna, men sedan började jag erbjuda några extra tilläggstjänster, till exempel en-till-en-handledning, hjälp med uppsatser i högskolans antagning och coaching av studenter genom romanskrivning.

Tänk på hur du kan lägga till mervärde till dina kurser. Coaching är det mest uppenbara valet, men tänk utanför rutan och se vad du annars kan komma på.

Steg 11: Be om feedback

Om du vill att din onlinekurs ska verkligen glitra måste du be om feedback. Skicka dina studenter en undersökning när de har slutfört kursen. Om du tillåter dem att genomföra undersökningen anonymt får du mer ärlig feedback mestadels.

Var verkligen uppmärksam på klagomål. Du kan enkelt lösa problem i din kurs genom att ta itu med alla problem som eleverna tar upp. Kanske finns det för mycket arbete utanför klassrummet, videolektionerna laddas inte snabbt eller delar av kursen är förvirrande. Oavsett problem är feedbacken dina elever är ovärderlig.

Helst kommer du att skriva din kurs men sedan fortsätter du att förfina den tills du känner att den är perfekt. Det här är det bästa sättet att se till att ditt innehåll är bättre än någon annan.

Steg # 12: Be om hjälp

Att få ordet om din onlinekurs kommer inte att vara lätt eller hända snabbt. Det är en bra idé att be om hjälp. Word of mouth är en av de bästa och billigaste formerna för reklam.

 • Be familj och vänner berätta för andra om dina kurser.
 • Lägg ut på sociala medier och be dina följare att dela information om din kurs.
 • Bygg ett gatateam som hjälper dig att marknadsföra din kurs. Erbjud dem en gratis kurs om de pratar om det.
 • Handla med andra instruktörer (inte konkurrenter) och prata upp sina kurser medan de pratar dina.
 • Fråga påverkare på sociala medier om de kommer att överväga att pröva din kurs och rekommendera om de gillar det (se till att du skapar en relation med dem först).

Du blir förvånad över hur många som är villiga att hjälpa dig om du bara ber om lite hjälp.

Online-kurser med påverkan

Att skriva en onlinekurs är inte svårt, men det är utmanande att skriva en onlinekurs som påverkar människor. Genom att uppmärksamma alla element som utgör en utmärkt klass kan du utveckla ett rykte som en bra instruktör. Inte bara kommer dina elever att älska dig, utan de kommer att rekommendera dig till andra.

När ditt rykte utvecklas kommer du att sälja fler och fler kurser, vilket skapar den återstående inkomst vi pratade om ovan. I den andra delen av den här artikeln ska vi titta på några tips från andra som har skapat framgångsrika onlinekurser. Du lär dig av deras misstag såväl som deras framgångar.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me