Topp fem sätt att fånga typfel och fel i ditt eget skrivande

Plocka upp en bästsäljande roman, läs en populär blogg eller titta på en tidning så hittar du en sak gemensamt. Varje författare tillverkar typfiler av något slag och det är verkligen svårt att fånga alla typfiler i ditt arbete. Det finns emellertid några saker du kan göra som kommer att minska dessa skrivfel till nästan ingenting och hjälpa dig att skapa nästan perfekt ren kopia för dina läsare.


Visst kan du anställa en redaktör för att göra det åt dig. Men du kanske ännu inte befinner dig på en nivå där du har råd att odla redaktionellt arbete. Ekonomi kan diktera att du gör en del eller allt själv.

I en artikel om Wired förklarade psykolog Tom Stafford vid University of Sheffield att anledningen till att människor inte kan fånga sina egna typfel är att hjärnan fokuserar på högre ordningsuppgifter.

När du skriver försöker du förmedla något till dina läsare. Din hjärna vet exakt vad du vill säga, så du läser också det på det sättet, även om det inte är 100% korrekt. Det är därför du kanske skriver och redigerar ett inlägg för din blogg och inte inser att du har ett felstavat ord eller saknas kontakt. Dina läsare kanske märker det, för de vet inte vad du försökte säga.

“Anledningen till att vi inte ser våra egna skrivfel är att det vi ser på skärmen konkurrerar med den version som finns i våra huvuden,” sa Nick Stockton, författaren till den artikeln.

Journal of Research and Reading publicerade en studie som tittade på om hur bekant du var med text korrelerade med hur många fel du gjorde i korrekturläsning. Det är förmodligen inte förvånande att studien visade att om du var extremt bekant med att skriva att du mycket mer benägna att missa misstag andra skulle fånga.

Ett exempel på en självredigeringsfel

typ författare

Ett exempel på detta skulle vara en fiktionbok som jag skrev som jag personligen redigerade minst sex olika tider. Om du hade frågat mig, skulle jag ha sagt att det inte fanns något sätt att du kunde hitta en skrivfel i den boken.

Jag skickade det sedan till min redaktör, som hittade skrivfel. Vi fixade typfilerna och hon läste boken igen. Hon skulle ha svarat till dig att det inte fanns fler skrivfel.

Boken gick sedan till en kopia, som hittade ett par skrivfel. Jag kunde inte tro det. Min redaktör kunde inte tro det. Vi fixade dem.

Boken formaterades och bevisen skickades till mig och min redaktör. Vi gick varsamt över dem. Jag hittade en plats där jag hade skrivit “slicka” istället för “lås”. Jag fixade det. Min redaktör hittade ingenting.

Boken publicerades. Jag var säker på att det var perfekt på alla sätt. Tills … En läsare skickade mig en anteckning och listade de två fel som hon hittade i min bok. Jag tog tag i min kopia och säkert nog fanns det två fel precis som hon sa.

Det verkar nästan omöjligt att en bok kan gå igenom så många revideringar och fortfarande ha fel. Du har antagligen lagt märke till det i böcker du har läst. Jag ser det ofta i tidningar och tidningar.

Så även om målet är att få ditt skrivande så perfekt som möjligt, förstå att du aldrig kommer att vara 100% perfekt. Du är inte en maskin. Du är en människa och du är fallbar.

Oroa dig inte, dina läsare kommer att meddela dig och du kan tacka dem, fixa felet och vet att det är lite bättre än det var tidigare.

Under tiden är här några saker du kan göra för att begränsa felen så mycket som möjligt.

1. Skriv ut det

Under denna digitala tidsålder är det mycket enkelt att skapa på våra datorer, redigera på våra datorer och samarbeta på våra datorer. Men när du skriver ut det skrivna ordet kan du komma ifrån all elektronik i en minut och läsa ord för ord och titta på skrivfiler.

Du blir förvånad över hur många fel du kommer att upptäcka på tryck som du aldrig såg på skärmen. Men även om jag listar detta som nr 1, borde detta verkligen vara ett av dina sista steg i redigeringsprocessen. Det listas först, eftersom det är mycket viktigt.

En av anledningarna till att detta förmodligen fungerar är att din hjärna ser på den tryckta sidan bara annorlunda, så det är inte så bekant som det var tidigare.

2. Använd grammatik och stavkontroller

Det är sant att grammatik / stavkontroll inte kommer att fånga allt och att du måste ha ett fast grepp om grammatik (eller få hjälp av någon som gör det) för att fånga alla fel.

Dessa rutor är dock inte helt värdelösa. De har sin plats. En stavningskontroll fångar till exempel ett felstavat ord. Låt oss säga att du stavar ordet “restaurang” felaktigt och sätter “u” framför “a”. En enkel stavningskontroll kommer att inse att “restuarant” inte är rätt stavning. Du kan enkelt fixa det och minska dina fel i din text.

Grammatikrutor är praktiska på samma sätt. Medan de ibland kommer att berätta att en mening är fel när den är korrekt, kommer de att uppmärksamma dig på möjliga frågor. Du kan sedan titta på det mer noggrant och besluta om det behöver fixas eller inte.

Stave- och grammatikontrollerna som kommer med plattformar som WordPress och MS Word är mycket begränsade. Om du gör en hel del stav / grammatikfel kan du överväga att investera i något som Grammarly för att hjälpa till att dubbelkontrollera ditt arbete.

3. Hitta dina favoritord

Varje författare har några ord som han använder för mycket för ofta och förmodligen inte är så underbara som du kanske tror. Det kan vara vilket ord du kanske föreställer dig, från ett verb till ett substantiv. Att använda samma ord om och om igen kan få din läsare att tro att du saknar originalitet.

Några vanliga ord som människor använder över inkluderar:

 • Mycket
 • Till största del
 • började
 • dessutom
 • Medan
 • Faktiskt

Favoritord är ofta “weasel” -ord. Detta är en term som används för att beskriva vilseledande ord som används i reklam, men författare kan låta dem också krypa in. Det här är ord som gör att du låter auktoritativ, men faktiskt inte. Till exempel:

 • Vissa säger
 • Forskare argumenterar
 • Förmodligen
 • Mest

Dessa villkor har ingenting att säkerhetskopiera dem. Försök att inte använda dem. Var istället specifik så att ditt författande är trovärdig:

 • Professor Smith från ABC University säger att … (och länk till referensen)
 • I en studie utförd av We Test Things upptäckte forskaren John Doe …
 • Enligt US Bureau of Labor Statistics är det en förändring på 50% som …
 • I en undersökning 2015 upptäckte Census Bureau att 80% av vuxna kvinnor …

Ser du hur den andra uppsättningen exempel är mycket specifik med resurser? Detta är starkare skrivande.

Hitta dina valsord och dina favoritord och sedan kan du söka efter dem i varje skrift och eliminera dem.

4. Ta en paus

En av de enklaste sakerna du kan göra är att låta tid i din redaktionskalender ta en paus från något du har skrivit. Om du kan avsätta den till en dag eller längre, kan du återvända till den med färska ögon.

Kom ihåg att studien ovan om hur ju mer bekant du är med ett skrivande, desto svårare är det att fånga fel? Om du kan komma ifrån den lite, kommer den inte längre att vara så bekant.

Arbeta med några andra projekt och lägg den här biten åt sidan. Gå sedan tillbaka till den och se vilka nya fel du hittar.

Ibland kan ämnet du skriver om också vara något du brinner för eller känslomässigt med. Genom att ta en paus från det låter det dig ta bort dina personliga känslor och komma tillbaka till det med mer neutralitet.

När du kommer tillbaka till frågan, fråga om det finns en annan sida till artikeln. Kan du lägga till ett annat perspektiv för att balansera det bättre?

5. Bli hög

Ditt sista steg i alla redigeringsprocesser bör vara att läsa ditt arbete högt. Precis som du antagligen märkte olika saker när du skrev ut din artikel och läste den på papper, så att du läser högt ger dig ett annat perspektiv och missar dig ur det bekanta.

Det finns en rytm mot ord. När du läser högt hör du den rytmen. Obehagliga fraser kommer att stå ut för dig. Du kan fånga typfel som du inte insåg att du hade.

Om du använder ordet “slicka” istället för “lås”, kommer du att fånga det när du läser högt (kanske).

Det finns också några textläsare som kommer att läsa ditt arbete för dig. Detta kan vara en bra lösning om du har många sidor och din röst blir trött eller dina ögon tröttnar.

Natural Reader är en webbplats där du kan ansluta text till en ruta på webbsidan och den kommer att läsa den högt för dig. Du kanske till och med vill försöka stänga ögonen och lyssna på orden. Sluta om du hör något som låter, fixa det och gå vidare.

Det låter dig välja vilken typ av röst du vill läsa för dig. Du kan välja en amerikansk hane som heter Mike, en brittisk kvinna som heter Audrey eller franska, tyska, italienska och arabiska röster. Du kan också ändra hastigheten med vilken rösten läser, lyssnar långsammare eller snabbare.

Prova olika inställningar och röster och se om du får fler misstag med det ena eller det andra.

Omöjlig uppgift

Det är omöjligt att skriva helt perfekt text 100% av tiden. Ta dig tid att redigera det bästa du kan. Använd några av de trick som listas här. Sedan, ta dig en paus och vet att du lägger den bästa foten framåt med ditt skrivande och allt annat kan åtgärdas eftersom en blogg ändras och förbättras.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me