Varför är det viktigt att fylla på din kreativa brunn

1992 publicerade Penguin Group en bok av Julia Cameron med titeln The Artist’s Way: A Spiritual Path to Higher Creativity. Självhjälpsboken hjälpte till att mynta uttrycket “kreativt.”


Vad är exakt en “kreativ brunn”? Som bloggare, författare, kreativa affärsmän är de flesta av oss väldigt kreativa. Den kreativa personen kan komma med dussintals nya idéer på en enda dag. Eftersom den kreativa personen alltid häller ut saker i form av nya projekt, att skriva och arbeta, kommer det en punkt där den kreativa personens inre brunn från vilken all denna kreativitet flyter torrt. Det måste då och då ”fyllas på” för att få kreativiteten att flyta.

“Seriös konst är född från seriöst spel.” – Julia Cameron

Camerons teori i ett nötskal är helt enkelt denna:

 • Du måste lägga till roliga saker för att hålla din kreativitet brumma.
 • Du måste ha ett utlopp för allt röran och negativitet som kommer från andra och jaget.
 • Du måste uppleva nya saker.
 • Du måste leva i världen för att skriva om världen.

De bästa sakerna att ta från konstnärens väg

Naturligtvis är denna bok som är en självhjälpsguide för att frigöra din kreativitet mycket mer involverad än de enkla punkterna ovan. Cameron ger två huvudverktyg för att frigöra din kreativitet, men inom varje kapitel finns många andra tips, verktyg och tekniker som hjälper till att bygga din kreativitet.

De två stora verktygen som Cameron erbjuder som du kan använda från och med idag och hjälpa till att utöka din kreativa sida är:

fritt skrivandeMorgonsidor

Cameron rekommenderar att du skriver i en dagbok på minst tre sidor varje morgon. Detta görs i en freewriting-stil, där dina tankar flyter och du skriver ut dem. Du oroar dig inte för skiljetecken, stavning eller grammatik. Du skriver helt enkelt. Om du inte kan tänka på något att skriva, så skriver du: “Jag vet inte vad jag ska skriva.” Du skriver dessa ord tills något kommer till dig.

Detta kallas “bli av med röran” och hjälper till att frigöra ditt sinne från allt skräp som pågår under en given dag så att din hjärna kan fokusera på uppgiften som finns – att skriva.

Artistdatum

konstnärsdatumEtt artistdatum är något du gör helt själv. Det borde vara något roligt, annorlunda, spännande eller något du älskar. Tanken är att fylla din kreativa väl så att du har fler idéer än du hade tidigare. Några exempel på artistdatum:

 • Ta en promenad i en park i närheten och ta dig tid att se hur många olika blommor som växer längs vägen.
 • Delta själv på en konsert i parken.

Ett artistdatum behöver inte vara dyrt och bör alltid vara ensamt. Jag gick en gång till en park ensam och satt på gungorna och snurrade i cirklar. Varför? Jag älskade att göra det som barn. Det var något som tog mig tillbaka till min barndom. Det kostade mig ingenting. Ändå hade det en stor återbetalning i kreativiteten som släpptes ut från den enkla 20-minuters resan i den lokala parken och tillbaka.

Ett artistdatum behöver helt enkelt vara något som får ditt hjärta att sjunga. Det kan vara något du älskade som barn eller något du älskar nu. För vissa människor handlar det om naturen. För andra är det sista det innebär naturen. Nyckeln är att ta reda på vad som talar till ditt eget hjärta och själ.

Bli oblockerad

Självklart är det främsta skälet till att konstnärer vill fylla på sina kreativa brunnar för att de är blockerade och antingen inte kan komma med bra nya idéer eller inte kan skriva alls. Som bloggare förväntas du ge innehåll i din unika skrivröst 52 veckor under året.

Även om du bara bloggar en gång i veckan är det mycket innehåll att komma med. På toppen av skrivandet är du troligtvis också ansvarig för att tjäna pengar på din webbplats, marknadsföra din webbplats och hålla webbplatsen igång. En bloggare måste ha många olika hattar. Eftersom den genomsnittliga bloggaren är utbränd och trött är det nästan viktigt att veta några saker du kan göra för att förhindra författarblock.

Här är några saker du kan prova när du blockeras:

 • Använd idéstarter. Idéstartare kan starta den kreativa processen och få idéer att flyta.
 • Skriv en fantastisk rubrik. Jerry Low har några exempel från toppbloggarna där ute. Skriv en rubrik som inte bara engagerar läsaren utan har bra SEO och resten av artikeln kanske bara flyter lätt.
 • Ta en promenad runt kvarteret. Motion får syre som flyter genom kroppen. Det är också något med promenader som verkar befria tanken.
 • Läs en artikel om att förbättra en skrivfärdighet. Vi har många här på WHSR för att komma igång.
 • Arbeta med att förbättra din webbplats design eller stil. Ibland kan fokus på en annan aspekt av din blogg frigöra din kreativitet för själva blogginlägg.
 • Lyssna på musik.
 • Läs liknande artiklar som de du arbetar med. Du vill aldrig kopiera en annan författare eller webbplats, men ibland att du läser din tävling visar var det finns hål i deras kopia och du kan sedan fylla dessa hål med unika egna ämnen.

Sätt att fylla din kreativa väl

påfyllning välOm du är helt utbränd och alla ovanstående idéer helt enkelt inte klipper det, är det dags att gå till akuta åtgärder för att fylla på din kreativa brunn. Först försök inte skriva för tillfället. Om du måste, anställa en författare för att skapa några stycken för dig att ge ditt sinne lite tid att läka från all den stress den är under.

Börja sedan ta råd från Julia Cameron. Skriv in dina “morgonsidor” varje dag (nej, du behöver inte göra dem på morgonen, precis så snart som möjligt efter att du vaknat). Ta ett artistdatum varje vecka. Det här är två enkla saker du kan börja och som kommer att betala sig för stor tid.

Därefter kan du prova att fylla din reklam väl genom att:

 • Läser bra litteratur. Ja, även om du skriver om golfbollar, gå vidare och läs fiktion. Läs vem du älskar att läsa. Läs Stephen King eller läs John Steinbeck. Det spelar ingen roll vem du läser, bara att du läser något du tycker om.
 • Tillbringa tid med smarta människor. Smarta människor har smarta och spännande konversationer. Tillbringa lite tid i sällskap med dem som intresserar dig och du kommer troligtvis hitta några idéer som börjar flöda.
 • Försök med en annan uppgift än de du normalt gör. Lär dig själv att spela gitarr. Ta en yogakurs. Lär dig att sy. Nyckeln är att få ditt sinne att sluta besatta över det faktum att du inte kan skriva för tillfället.
 • Gå tillbaka till grunderna. Använd exemplet igen på golfbloggen, gå till golfbanan och spela några golfrundor. Besök pro shop och chatta med killarna där om all ny utrustning eller prylar de har sett. Prata med andra golfare i klubben om deras spel. Så småningom kommer detta att sammankopplas och du börjar komma med nya idéer att skriva om. Gå till kärnan i det du skriver om, oavsett om det betyder att du lagar upp några nya recept i köket för en matblogg, eller barnvakt på din väns barn för en förälderblogg.

Några ytterligare tankar om kreativitet

Jag har studerat kreativitet och hur man kan hjälpa författare att blockeras sedan 2002 när Pamela Johnson och jag tillsammans skrev så Your Muse Has Gone AWOL? 

Förutom några av de mer traditionella idéerna att ta en promenad eller lyssna på musik såg vi också på saker som huruvida doft kan knytas till kreativitet.

Duften är bunden till så många saker vi gör. Har du någonsin tagit lukten av snickerdoodle-kakor och transporterats omedelbart tillbaka till sju års ålder när din mormor visade dig hur man skulle göra dessa kakor? Våra minnen och dofter är ofta bundna mycket nära varandra.

Det är då vettigt att lukt kan frigöra vår inre kreativitet. Det är bara ett exempel på de många olika sakerna du kan försöka bli oblockerad som författare.

Att komma med nya idéer för din blogg och skriva från ett unikt perspektiv händer inte i ett vakuum. Kreativitet är flerskiktat och komplicerat. Jag har undervisat sex veckors kurser om detta ämne och bara repat på ytan. Men om du bara kan implementera några av de idéer som beskrivs i denna artikel ser du en märkbar skillnad i din förmåga att komma med nya idéer.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me