Vem, vad, var, när och varför utmärkt bloggskrivning

Förstaårsjournalistikstudenter lär sig om de fem Ws (Vem, vad, var, när och varför).


Även om du kanske inte har någon avsikt att bli en professionell journalist, om du kommer att skriva originella, fantastiska artiklar för din blogg, är att använda Five Ws en smart vana att komma in i.

Det sista du vill att en läsare ska göra är att gå bort från ditt blogginlägg och skrapa i huvudet och undra varför du inte täckte ämnet helt.

Medan Five Ws kan vara lite av en kliché från gamla tidskriftsstandardism, är det ett bra ställe att börja. Kommer varje artikel du skriver att låna sig de fem? Inte troligt. Men genom att köra igenom dem kan det bli en annan idé för en annan vinkel på historien som du inte hade tänkt på först.

vem-vad-var-hur-varför

Breaking the W’s

Old Dominion University tillhandahåller ett diagram som är till stor hjälp när du går igenom de fem Ws som du kanske kan vara till hjälp. Här är några frågor du kan ställa när du går igenom varje punkt.

 • WHO: Vem handlar den här historien om? Vem är målläsaren?
 • Vad: Vad är huvudidén med berättelsen? Vad händer? Vilka åtgärder gjorde personen definierad ovan?
 • Var: Var ligger berättelsen? Var kommer personen ifrån? Var inträffade händelsen? Var kan informationen användas?
 • När: När skedde allt? När kan denna information användas? När kommer händelsen att inträffa eller inträffade den?
 • Varför: Varför skriver du om det här ämnet? Varför ska läsaren bry sig?

WHO

Om du helt enkelt skulle besvara varje fråga som ställts ovan skulle det inte göra en mycket lång artikel, skulle det?

I själva verket kanske du till och med kan svara på alla frågor i en enda mening. Istället måste du expandera på varje punkt och täcka den från alla vinklar. Du vill att läsaren ska gå bort och känna som om hon känner till ämnet grundligt och inte som om hon fortfarande har frågor som måste besvaras.

När du besvarar frågan om vem det här inlägget handlar om vill du gräva djupare och täcka frågor som:

 • Hur gammal är personen?
 • Var bor denna person?
 • Finns det några personliga fakta som hänför sig till historien?
 • Vem var inblandad i händelsen?
 • Vad är personens karriär?
 • Vad heter han?
 • Vad är hans jobb?

Vad

Vad är huvudidén med den här historien? Om du skulle berätta för mig i en enda mening vad din artikel handlar om, vad skulle du säga? Är du:

 • Argumentera för en punkt?
 • Förklara hur man gör något?
 • Granska eller kritisera något?
 • Beskriver något?

Var

Var inträffade historien eller var kunde den äga rum?

Gräva djupt här. eftersom du täcker en plats, vill du gå in så mycket detaljer du kan. Visa läsaren istället för att bara berätta för henne. I stället för att skriva att det var en varm dag, till exempel, skriv till personens hår fastnat på baksidan av hennes nacke från svett som sippra ner från hårbotten. Låt läsaren veta att luften var varm och klibbig. Om du kan visa läsaren drar du henne in i din artikel och håller henne där.

 • Hur ser platsen ut?
 • Vad kallas det?
 • Finns det dofter?
 • Vilka är ljuden?
 • Finns det lite kända fakta som läsaren kommer att hitta intressant om denna plats?

När

När inträffade historien eller när kommer händelsen att hända?

Så ofta mer ser jag en bra artikel om en kommande konferens eller händelse, och inte en gång i artikeln nämner författaren datum eller tid. Var uppmärksam på dessa detaljer och dina blogginlägg kommer att stå ut som en grundligt undersökt skrift.

 • Vad är datumet?
 • Vad är klockan?
 • Vad händer på samma gång? Är det en specifik säsong? Är det idealiskt för denna händelse vid den tiden?

Varför

Varför behandlar du det här ämnet??

Även om du kanske inte kommer rätt ut och berättar för läsaren varför du skrev en artikel, är det viktigt att veta dina specifika skäl för att skriva om ett ämne. Du kanske också vill fråga varför en viss person gjorde något. Även om du inte kan bo i någon annans huvud, kan du anta orsakerna bakom en persons handlingar. Se bara till att du berättar för läsaren att detta är din analys. Detta kan vara ett bra tillfälle att få läsarna att prata om dina inlägg.

Vad sägs om hur?

Vissa journalister ställer också frågan “hur?”

Detta är något som kallas Five Ws och en H, eller Vem vad var när varför och hur?

Hur infogas i dina andra frågor. Låt oss till exempel säga att du driver en webbplats om konserter som kommer till din lokala stad. Du intervjuar någon som bokar show om en kommande konsert. Du kan fråga när showen börjar som en del av dina “när” -frågor och sedan följa upp med:

“Hur lång tid är showen?”

Detta är en viktig fråga som hjälper till att fylla i tomma ämnen. Det borde komma från det naturliga ebb och flöde från intervjun. “På vilket sätt?” kan också användas för att förklara komplicerade processer för läsaren.

En fallstudie

Låt oss ta en titt på en ålderdomlig historia som de flesta känner så att du kan se hur fem Ws fungerar.

Vi ska titta på historien om Little Red Riding Hood. Bara om du inte har hört den här historien, handlar det i princip om en ung flicka vars mormor är sjuk. Hon tar av genom skogen för att träffa sin mormor. Den lilla flickan bär en röd kappa med en huva.

Men innan hon kommer till mormors hus, dyker den stora dåliga vargen upp och tar plats för mormor. Hans mål? Att äta rött, eller så går den ursprungliga historien.

Men vad är vargens sida?

Så, låt oss säga att du skriver en artikel och intervjuar vargen. Innan du någonsin börjar intervjun, kommer du att be de fem W: erna att hjälpa dig att förbereda.

 • WHO handlar den här historien om? Vem är vargen? Vem är mormor? Vem är röd?
 • Vad händer med mormor? Vad gör vargen? Vad gör Red??
 • Var sker historien? Var är vargen när Röd kommer? Vart tog mormor?
 • När kommer Röd fram till mormors hus? När kom vargen dit? När blev mormor sjuk?
 • Varför vill vargen äta rött? Varför släpper mormor vargen in? Varför inser inte Röd att det är en varg och inte hennes mormor?

Intervjuar Mr. Big Bad Wolf

Nu är du redo att intervjua vargen. När du går igenom frågorna ovan, kan du komma med ett nytt tag på den här historien. Något som det här:

I en exklusiv intervju med Mr. Big Bad Wolf upptäcktes det att berättelsen om Little Red Riding Hood finns mer än vad man först trodde. Våren 1659 uppgav vargen att Röd och några av hennes vänner startade en skogsbrand som i slutändan fick hans familj att fly från deras säkra hölje. Under processen dödades Herr Wolfs fru och tre barn.

”Det var inte första gången som Red och hennes vänner med Hoodlum orsakade problem för oss skogsdjur, men hennes handlingar den dagen var samma sak som mord. Jag lovade att hämnas. ”

Det var emellertid inte förrän hösten 1960, då Röd mormor blev sjuk att herr Wolf såg sin chans att hämna sin familj. Enligt Herr Wolf visste han att Röd gillade att ta en viss väg genom skogen till hennes mormors hus. Han hade tittat på henne i sex månader före attackdagen. Han visste också att hon skulle ha en korg med bakverk och där hennes mormor bodde.

När han såg rött på hennes vanliga väg till mormors hus tog han en genväg genom skogen. Mormor älskade skogsdjur och öppnade lyckligtvis dörren till vargen, men han band fast henne snabbt, stal en av hennes kvällar och mössor och placerade sig under hennes sängöverdrag. Han visste att han inte kunde dölja svansen, men han hoppades att Röd inte skulle märka sin långa nos.

”Jag väntade ungefär tio minuter innan hon kom och sa att hon skulle komma lite närmare så jag kunde se henne bättre, för jag visste att hennes mormor hade dålig syn. Alla i Reds familj gör det. ”

När Röd närmade sig sängen, insåg hon att vargen inte var hennes mormor. Hon skrek och ropade till trämannen som hon hade sett på väg in och han jagade vargen bort.

”Jag tänkte inte ens skada henne,” sa Wolf. ”Jag skulle bara skrämma henne och stjäla hennes godis för att komma tillbaka till henne lite. Jag menar, jag är inte ett monster. Jag vet att hon bara är ett litet barn, men jag ville hämnas. ”

Vargen tillbringar fem år i spärr för försök att rymma den äldre kvinnas godis.

Ser du hur att ställa frågorna hjälper till att göra din berättelse känslig och engagera läsaren? Du kanske inte använder varje W-fråga varje gång, men att ha dem där som en guide kan hjälpa dig, särskilt när du intervjuar människor.

EduPlace erbjuder ett praktiskt diagram som du kan skriva ut och använda för att planera dina frågor innan du skriver ett blogginlägg.

Tänk slutligen på att en bild verkligen är värd tusen ord.

Hur mycket kraftfullare blir historien ovan när du lägger till en bild av Mr. Wolf med hans nu avlidna fru och barn?

Titta på varje vinkel, titta på varje W, och innan du vet ordet av det kommer du att blogga som en professionell journalist.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me