Cazul curios al numelui de domeniu absolut gratuit

Cu peste 348 de milioane de nume de domeniu înregistrate la sfârșitul anului 2018, numele de domeniu sunt mărfuri de vânzare la cald. De fapt, a existat o cerere atât de mare încât Internet Corporation pentru numiri și numere atribuite (ICANN) a permis înregistrarea de noi domenii de nivel superior.


Cu un număr atât de mare de nume de domeniu înregistrate, ați crede că numele de domeniu costă acum o avere (și în unele cazuri s-ar putea să aveți dreptate).

La urma urmei, de obicei, prețurile mărfurilor urmează cererea, corect?

Cu toate acestea, acest lucru nu este cazul cu numele de domeniu. În general, numele de domeniu merg între 10 și 12 dolari, în funcție de locul în care îl cumpărați. Am văzut chiar și anumite perioade de vânzări în care puteți obține un nume de domeniu de 0,99 USD.

Numele de domenii care sunt ieftine de înregistrat vin adesea cu o captură – taxele de reînnoire sunt adesea mult mai mari decât cele pe care le-ați cumpărat. Luăm, de exemplu, cazul 1&1 Ionos care vă permite să înregistrați un domeniu .info pentru 1 dolar, dar încasează 20 USD pentru reînnoirile ulterioare.

Unde merg taxele de înregistrare a domeniilor?

Numele de domeniu au un preț diferit în funcție de exact ceea ce este implicat TLD. În esență, suma pe care o plătiți este împărțită între trei corpuri principale –

 1. Registrul de nume de domeniu,
 2. Registrator de domenii și
 3. ICANN

Registrul de nume de domeniu

Registrul de nume de domeniu este organismul autorizat de ICANN să supravegheze TLD-ul în cauză.

De exemplu, Verisign este responsabil pentru supravegherea domeniilor .com, în timp ce Neustar supraveghează .biz, .us și alte câteva TLD-uri. Din taxele pe care le plătiți pentru numele dvs. de domeniu, în jur de 8 USD se duc la registru.

Registrator de domenii

Registrele de nume de domeniu nu vând direct nume de domeniu, ci permit altor companii numite registratori să se ocupe de aceste probleme. De exemplu, în cazul unui TLD .com, deși Verisign este registrul, ați cumpăra numele de domeniu real de la un registrator ca NameCheap. Registrații vor primi orice sume de bani rămase peste taxa de bază plătită registrului de nume de domeniu.

ICANN

În cele din urmă, ajungem la Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), care este câinele de top în domeniul numelor de domeniu. Deoarece ICANN este o organizație non-profit, aceasta percepe doar o taxă nominală de 18 cenți (pe an) pentru vânzarea fiecărui nume de domeniu care intră sub guvernanța sa.

Uneori, înregistrătorii permit și tranzacții prin intermediul unor terți care îi ajută să vândă nume de domeniu. Acești terți sunt revânzători și de cele mai multe ori vor lua și tranzacțiile lor.

100% nume de domeniu gratuit – pentru real?

Având în vedere structurarea tarifului relativ solidă și organizarea numelor de domeniu, s-ar putea să vă întrebați dacă este încă posibil să obțineți gratuit un nume de domeniu. Răspunsul la acesta este răsunător …

DA.

Vă amintiți unde am menționat că ICANN primește o taxă pentru vânzarea domeniilor aflate sub guvernanța sa? Ei bine, ICANN nu este singurul organism care supraveghează numele de domeniu.

ICANN a fost fondată în 1998, dar există TLD-uri care sunt anterioare existenței sale sau sunt în altă parte în afara jurisdicției sale. Dintre acestea, cele mai importante de remarcat sunt TLD-urile cu cod de țară (ccTLD) pur și simplu din cauza problemei suveranității.

Modul în care sunt administrate fiecare din aceste TLD depinde de țara de atunci. De exemplu, în Marea Britanie, .uk ccTLD este supravegheat de Nominet UK, în timp ce insula minusculă Tokelau (cu o populație de aproape 1.500 de oameni) are Freenom ca administrator al domeniilor .tk..

Locația TokelauAici se află Tokelau (vedeți pe Google Map).

Cum să obțineți un domeniu gratuit?

Există două modalități principale prin care puteți obține un nume de domeniu gratuit și acesta este fie prin Freenom, fie prin intermediul unui furnizor de găzduire web, care oferă un nume de domeniu gratuit cu achiziționarea de pachete de găzduire web specifice pe care le vând.

1. Freenom

Screenshot de opțiuni de nume de domeniu gratuit la Freenom.Puteți înregistra gratuit un domeniu .tk, .ml, .ga sau .cf la Freenom.

Freenom este operatorul de registru responsabil de .tk ccTLD. Aceste ccTLD-uri sunt oferite gratuit, cu excepția unor cazuri premium. Cazurile premium implică în mod normal nume de marcă, de exemplu coca-cola.tk, care costă în jur de 1.800 USD.

Datorită renunțării liberale a țării de extinderea .Tk a ccTLD-urilor, acestea s-au înregistrat pe scară largă, iar în prezent este al cincilea TLD cel mai înregistrat din lume după .com, .net, .de și .cn..

Site-ul Freenom este extrem de ușor de utilizat și este construit în principal în jurul motorului său de căutare cu nume de domeniu. Singurul său serviciu aparent este un sistem public DNS (similar cu cele pe care Google sau Cloudflare operează). Puteți căuta numele de domeniu pe care îl doriți, iar sistemul Freenom va afișa o listă cu ce este disponibil (sau nu) și pentru ce preț.

Efectuând o căutare cursivă, am descoperit că numele meu nu era disponibil pe domeniul .tk, dar existau alte ccTLD-uri unde era disponibil (vezi imaginea de mai sus). Dacă sunteți în căutarea unui alt site din motive de cupolă, există și Dot TK, care este o filială a Freenom.

Care e siretlicul?

În acest caz, aș spune că captura nu este într-adevăr o captură, deoarece oricum ai nevoie de găzduire web pentru a folosi numele de domeniu gratuit. Hostinger este o companie de încredere, cu un palmares excelent, iar ofertele lor de găzduire web au un preț rezonabil.

întrebări frecvente

Cum pot primi un nume de domeniu gratuit?

Există câteva nume de domeniu care sunt gratuite pentru înregistrare, cum ar fi .tk și .cf. Cu toate acestea, aceste nume de domeniu vin cu niște termeni și condiții neobișnuite, deci asigurați-vă că citiți cu atenție tipăritul fin atunci când solicitați unul.

Puteți obține un nume de domeniu gratuit de la oricare dintre .

Unde pot primi un nume de domeniu gratuit și găzduire?

Puteți combina un nume de domeniu gratuit, cum ar fi .tk, cu găzduire web gratuită, cum ar fi 000Webhost. Cu toate acestea, unii furnizori de găzduire web gratuită oferă și utilizarea unui subdomeniu de care puteți beneficia.

Cum cumpăr permanent un nume de domeniu?

Dreptul la un nume de domeniu este închiriat periodic. Când vă înscrieți la unul, puteți alege să plătiți în avans pentru un număr de ani. Pentru a păstra un nume de domeniu pentru totdeauna, alegeți să vă reînnoiți numele de domeniu, iar taxa pentru aceasta va fi dedusă automat la fiecare interval de plată.

Iată ghidul pas cu pas pentru a cumpăra un nume de domeniu.

GoDaddy deține numele meu de domeniu?

Denumirile de domeniu sunt proprietatea persoanei sau companiei care le înregistrează. Chiar dacă GoDaddy este un loc popular pentru a înregistra nume de domeniu, există alternative la GoDaddy pe care le puteți (și ar trebui) să le explorați.

Rețineți că un nume de domeniu este diferit de găzduirea web, deși ambele sunt esențiale pentru site-ul dvs. web.

Cât costă numele de domeniu?

Costul unui nume de domeniu poate varia foarte mult în funcție de extensie (.e.g. Com, net, info) și chiar de când și de unde le înregistrați. 1&1 Ionos, de exemplu, are adesea promoții de nume de domeniu în care puteți obține un .com cu prețul de până la 1 USD pe an.

Concluzie: Freedy Shady sau Good Package Deal?

Datorită disponibilității ușoare și naturii gratuite a domeniilor .tk, acestea au devenit sinonime cu site-urile cu o reputație scăzută. În 2007, gigantul de securitate Internet McAfee a descoperit că un uimitor 10% din toate domeniile .tk conține malware. Cu toate acestea, de atunci au apărut alte ccTLD-uri care au o reputație și mai proastă, de exemplu .cm, .cn și .ws. Din păcate, reputația .Tk ccTLD-urilor nu și-a revenit cu adevărat.

Cu un domeniu .tk înregistrat pe Freenom, te uiți la zero comisioane, dar trebuie să iei în considerare reputația lovită de site-ul tău. De asemenea, trebuie să luați în considerare faptul că numele dvs. de domeniu ar putea fi preluat de registrator în orice moment, dacă nu îndepliniți termenii lor de serviciu..

Pe de altă parte, cumpărarea unui pachet bun de găzduire web de la Hostinger poate implica unele costuri pentru afacerea de găzduire – dar oricum ai nevoie de găzduire web, nu? În plus, aveți, de asemenea, o răspândire mult mai bună a extensiilor de nume de domeniu gratuite din care să alegeți.

Unul care nu-ți va fi mâna în jurul gâtului ca un albatros mort!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map