Plesk vs cPanel: Comparați cel mai popular Panou de control de gazduire web din lume

Panourile de control sunt o parte integrantă din experiența noastră de găzduire a site-ului nostru web și totuși, mulți dintre noi nu le gândim prea mult. De exemplu, știați că cele mai populare două Panouri de control de gazduire web (WHCP) sunt Plesk și cPanel?


Aceste două mărci ocupă o cote uluitoare de aproximativ 98% cota de piață, conform sondajului Datanyze. Plesk este cel mai popular de departe, însă cPanel are o pondere puternică de 19,5%. Singur, acest lucru este deja destul de semnificativ, dar luat în alt context, chiar mai mult.

Comparați cota de piață a controlului de găzduire - cPanel vs Plesk vs WHMCS față de alte programe de panou de controlCota de piață a panourilor de control pentru gazduire web

Ce face exact WHCP?

WHCP este un software care oferă utilizatorilor o modalitate ușoară de a-și gestiona conturile de găzduire web. Este bazat pe interfață GUI, ceea ce înseamnă că vă permite să utilizați un sistem familiar cu punct-și-clic familiar bazat pe pictograme pentru a finaliza lucrurile. La un nivel mai profund, oferă acces rapid la numeroasele controale pe care le puteți utiliza pentru a configura și menține contul de găzduire web.

De exemplu, din WHCP puteți instala aplicații web, configura configurațiile DNS, gestiona conturile de e-mail, vizualiza utilizarea resurselor dvs. și multe altele.

Plesk și cPanel sunt WHCP-urile cel mai des utilizate

Plesk și cPanel sunt WHCP-uri consacrate și complete, ceea ce înseamnă că pot face aproape orice ar avea nevoie de un utilizator când vine vorba de gestionarea site-urilor web. Cu toate acestea, există și diferite niveluri ale prețurilor.

Unele companii de găzduire web pot opta pentru versiuni care au mai puține caracteristici sau poate chiar optează pentru a nu se actualiza la cele mai recente versiuni ale WHCP. Acest lucru poate provoca unele discrepanțe atunci când vine vorba de funcționalitate.

De exemplu, Plesk Obsidian tocmai a fost lansat în septembrie 2019. Cu toate acestea, va fi nevoie de mult timp pentru numeroasele companii de găzduire web din întreaga lume să își actualizeze versiunea, dacă vor alege deloc. Problema cPanel versus Plesk este mai mult o problemă de preferință personală. Am folosit atât și, pentru a fi sincer, am constatat o discrepanță mai mare în ceea ce permite o gazdă web să activeze sau să dezactiveze panoul de control.

Deci, ce WHCP ar trebui să aleg?

Companiile de găzduire web trebuie să plătească fie Plesk, fie cPanel în funcție de tipul de licență pe care îl utilizează. Prețul diferă în funcție de versiunea software-ului pentru care optează, precum și de numărul de licențe necesare. Acest cost trebuie să fie transferat utilizatorilor (noi suntem) de către compania de găzduire web pentru ca aceștia să rămână profitabili.

În mod normal, prețurile sunt determinate de cerere și la fel de competitiv ca și industria de găzduire web, există întotdeauna un concurent care încearcă să reducă un jucător major. Această competiție sănătoasă menține companiile cinstite în ceea ce privește prețul lor – cu excepția cazului în care apare un monopol.

Monopolul este în curs de dezvoltare

modificări ale taxei de licență cpanelMulte gazde web au început deja creșterea prețurilor în linie cu creșterile prețurilor cPanel

Atât Plesk cât și cPanel sunt acum deținute majoritar de aceeași companie de investiții, Oakley Capitals. Acest lucru oferă duo-ului combinat un monopol aproape pe piața WHCP, iar companiile de găzduire web resimt deja efectele sub forma unor majorari ale taxelor de licență..

Din fericire, există și alte alternative WHCP pe piață, unele fiind chiar gratuite sau open source. Din păcate, Plesk și cPanel sunt dominante cu o marjă largă și poate fi dificil pentru proprietarul mediu al site-ului să scape de creșterile de preț cauzate de monopol.

În acest sens, să analizăm o comparație mai detaliată a acestor doi regi actuali ai spațiului WHCP.

Comparația prețurilor: cPanel vs Plesk

Prețurile cPanel / Plesk afectează costurile de găzduire ale utilizatorului final în două moduri:

1. Utilizatori care nu sunt gestionați VPS / Gazduire dedicată

Utilizatorii VPS neadministrați sau hsoting dedicat vor trebui să cumpere fie cPanel, fie Plesk individual și să le instaleze pe propriile lor servere. În acest scenariu, prețul Plesk / cPanel vă afectează direct costurile.

Iată prețul pentru Plesk

Prețuri PleskPlesk WebAdmin Edition, inclusiv WordPress Toolkit, începe de la 9,16 USD pe lună. Informații despre preț actualizate noiembrie 2019, vă rugăm să consultați pagina oficială pentru cea mai bună acuratețe.

Iată prețul pentru cPanel

cPanel prețContul Solo cPanel (un singur cont de gazduire) începe de la 15,00 USD pe lună. Informații despre preț actualizate noiembrie 2019, vă rugăm să consultați pagina oficială pentru cea mai bună acuratețe.

2. Utilizare Gazduire Partajată / Administrată VPS Gazduire Utilizatori

În acest scenariu, vă înscrieți la o companie de găzduire web care folosește cPanel sau Plesk ca panoul de control al gazdelor. În acest scenariu, nu puteți alege ce extensii sau funcții să utilizați, dar costul este, de obicei, mai ieftin, deoarece este distribuit între alți utilizatori de pe același server.

Comparație rapidă

cPanel GazduireGazduire Plesk
A2 Gazduire – Plesk oferit în toată gama de hosting, ofertele încep de la 2,96 USD / lună.A2 Gazduire – Plesk oferit în toată gama de hosting, ofertele încep de la 3,70 USD / lună.
LiquidWeb – cPanel oferit în gazduire VPS, ofertele încep de la 29 USD / lună.LiquidWeb – Plesk oferit în gazduire VPS, ofertele încep de la 29 USD / lună.
SiteGround – cPanel oferit în toată gama de găzduire, ofertele încep de la 3,95 USD / lună.SiteGround – Nu suportă Plesk.
Găzduire TMD – cPanel oferit în Planuri de gazduire partajată, ofertele încep de la 2,95 USD / lunăGăzduire TMD – Plesk oferit în Planurile de gazduire partajate Windows, ofertele încep de la 3,99 USD / lună

* Linkurile de afiliere sunt utilizate în tabelul de mai sus.

Comparație de caracteristici: cPanel vs Plesk

Comparați caracteristicile cheie cPanel și Plesk din următorul tabel (actualizat în 2019).

cPanelPlesk
Software-ul & Extensii
Sisteme de operareCentOS, CloudLinux sau RHEL 7 sau Amazon LinuxDebian, Ubuntu, CentOS, RHEL, Cloud Linux, Amazon Linux, Virtuozzo Linux, Windows Server 2008 R2 SP
Servere webApacheNginx & Apache
Instalatori autoFantastico, SiteApps, Softaculous, Installicious, Carton de pagină (lista completă aici)Aplicații Web (încorporate), Toolkit WordPress, Joomla Toolkit, Softaculous (lista completă aici)
Caracteristici de securitate
SSL AutoSă criptăm SSLSă criptăm SSL, Symantec
AlțiiAcces SSH, blocant IP, protecție hot-link, protecție împotriva lipilor, ModSecurity, autentificare cu doi factori.Acces SSH, Firewall pentru aplicații web, verificare automată de securitate WordPress / Joomla, Google Authenticator, ImunifyAV (monitorizare malware), Fail2Ban (blocare IP)
Caracteristici statistice
ServiciiAnalog, AwStats, WebalizerWebalizer, Plesk Traffic Manager, AWStats
Alte caracteristiciRapoarte personalizate, analiză grafică, jurnale, rotire jurnalLățime de bandă în timp real, rapoarte personalizate, defalcări grafice ale utilizatorilor
Caracteristici DNS
ServiciiLEGALEGA
Alte caracteristiciClustering, configurare automată de oprireDNS de la distanță, asistență de echilibrare a sarcinii, gestionare master / slave, potrivire automată a fișierelor, recursiune DNS, setări SOA
Suport de date / caracteristici
ServiciiMySQL, PostgreSQLMySQL, MSSQL, PostgreSQL
Panouri de administrarephpMyAdmin, phpPgAdminphpMyAdmin, phpPgMyAdmin, Configurare securizată, Multi-user / Multi-DB
Funcții de e-mail
ServiciiExim, Curier-IMAP, Curier-POPqmail
Lista de e-mailuriPoştaşMailman Aliasing, răspunsuri automate, grupuri, acces utilizator
WebmailHorde, SquirrelmailHorde IMP
Anti spamSpamAssassin, BoxTrapper, Spam BoxSpamAssassin
Anti-VirusClamAVDrWeb, Kaspersky
Tipuri / niveluri de cont
Panoul AdministratoruluicPanel pentru gestionarea site-ului web și WHM pentru administrarea serverului.Aceeași loghi pentru utilizatorii finali și administrarea serverului
Autentificare revânzătorDa, cu WHM 11da
Logare proprietar domeniudada
Email User Logindada
Încercare gratuită
Demo online

Despre cPanel

cPanel homepagecPanel homepage

Site-ul oficial Plesk: https://www.plesk.com/

Plesk a fost lansat în anul 2003. Compania este inițial un produs al SWsoft (după ce SWsoft a achiziționat Plesk Inc. în 2003), apoi a fost re-marcat ca „Parallels Plesk Panel” mai târziu, iar în sfârșit acum este livrat de pe propriul său site dedicat acum (Plesk.com). Plesk acceptă atât sistemul de operare bazat pe Windows cât și Unix, acesta include Debian, FreeBSD, Ubuntu, SUSE, Red Hat Linux, Windows Server 2016 și Windows Server 2019. În general, Plesk oferă o flexibilitate mai bună și un serviciu accesibil în comparație cu cPanel.

Plesk vine în două versiuni – Plesk WebPro și Plesk WebHost. Plesk WebPro este ediția Plesk care vizează profesioniștii web, dispune de o interfață simplificată și găzduiește până la 30 de domenii; Plesk WebHost vine cu suport pentru revânzători, planuri de găzduire și domenii nelimitate.

Demo: Încercați Plesk WebPro și Plesk Web Host

Imagini de ecran Plesk WebHost

În general, Plesk face aceleași lucruri ca și cPanel, dar noile machete sunt complet diferite. Ar fi greu să comutați între cei doi când sunteți nou sau sunteți deja obișnuiți cu unul dintre ei.

Plesk este o soluție excelentă pentru cei care sunt familiarizați cu Windows și nu le place să petreacă puțin timp pentru a afla cum este configurat totul – ceea ce, în opinia mea, nu este prea greu. Un lucru major care îmi place mai bine la Plesk decât cPanel este Plesk Site Builder. Consider Plesk Site Builder foarte puternic și ușor de utilizat. Doar pentru a vă oferi o idee rapidă despre cum este, mai jos găsiți câteva capturi de ecran.

Panoul de bord utilizator PleskPanoul de bord al utilizatorului Plesk WebHost

Imagini de ecran Plesk WebPro

Panoul de bord al utilizatorului Plesk WebProPanoul de bord al utilizatorului Plesk WebPro

Linia de jos: Plesk Sau cPanel?

Aș recomanda cPanel utilizatorului de bază care încearcă doar să ruleze un singur site mic sau care folosește cPanel de mult timp (din moment ce este dificil de schimbat din cauza diferențelor de aspect). Aș recomanda Plesk tuturor celor care caută un GUI puternic și ieftin pentru a-și gestiona site-ul.

În plus, Plesk oferă tot ce face cPanel, plus constructorul de site-uri, care este un instrument excelent pentru cineva care tocmai începe în proiectarea web sau dorește să facă un site web rapid, Plesk este, de asemenea, în general puțin mai ieftin decât cPanel, așa că pentru mine are mai mult sens. . Vă rugăm să rețineți că pentru multe platforme de furtun ieftine Plesk nu este o opțiune.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map