Nybegynnerguide: Hva er webhotell? Hva er et domene? Forskjellen mellom et domenenavn og webhotell

For å eie et nettsted trenger du tre ting: domenenavn, webhotell og et utviklet nettsted. Men hva er et domenenavn? Hva er et webhotell? Er de ikke like? Det er viktig at du er krystallklar på forskjellene dine før du går videre til å opprette og være vert for ditt første nettsted.


Eksempel på vertselskaper: InMotion Hosting, SiteGround, A2 Hosting.

Hvordan fungerer webhotell?

Tenk på det som et hus hvor du lagrer alle tingene dine; men i stedet for å lagre klær og møbler, lagrer du digitale filer (HTML, dokumenter, bilder, videoer osv.) i en webhost.

Oftere enn ikke, refererer begrepet “webhotell” til selskapet som leier ut datamaskiner / servere for å lagre nettstedet ditt og tilby internettforbindelse slik at andre brukere kan få tilgang til filene på nettstedet ditt.

Vanligvis gjør et webhotellfirma mer enn bare å lagre nettstedet ditt. Her er noen verdiøkende tjenester og funksjoner du kan forvente fra hostingleverandøren:

 • Domeneregistrering – Så du kan kjøpe og administrere domener og hosting fra samme leverandør
 • Nettstedsbygger – Dra og slipp redigeringsverktøy for å lage et nettsted
 • E-post hosting – For å sende og motta e-post fra
 • Grunnleggende maskinvare (serveroppsett) og programvare (CMS, server OS osv.) Støtte

Webhotell vs Datasenter

Uttrykket “webhotell” refererer vanligvis til serveren som er vert for nettstedet ditt eller vertsfirmaet som leier den serverplassen til deg.

Datasenter refererer vanligvis til anlegget som brukes til å huse serverne.

Et datasenter kan være et rom, et hus eller en veldig stor bygning utstyrt med overflødige eller backup strømforsyninger, overflødige datakommunikasjonsforbindelser, miljøkontroller – dvs. klimaanlegg, brannundertrykkelse og sikkerhetsenheter.

Eksempel på en serverDette er en server. Navnet på denne modellen: DELL 463-6080 Server. Det ser ut og fungerer som skrivebordet hjemme – bare litt større og kraftigere.Eksempel på et datasenterSlik ser et datasenter ut fra innsiden, i utgangspunktet er det bare et kjølerom fylt med mange store datamaskiner. Jeg tok dette bildet under mitt besøk i Interserver datasenter august 2016.

Ulike typer webhotell

Det er fire forskjellige typer vertsservere: Delt, Virtual Private Server (VPS), Dedikert og Cloud Hosting.

Mens alle typer servere vil fungere som et lagringssenter for nettstedet ditt, avviker de i mengde lagringskapasitet, kontroll, krav til teknisk kunnskap, serverhastighet og pålitelighet. Jeg vil vise deg forskjellene mellom en delt, VPS, dedikert og skyhosting i følgende avsnitt.

Delt hosting

Hva er delt hosting?

I delt hosting plasseres ens nettsted på samme server som mange andre nettsteder, alt fra noen få til hundre eller tusenvis. Vanligvis kan alle domener dele et felles utvalg av serverressurser, for eksempel RAM og CPU.

Ettersom kostnadene er ekstremt lave, blir de fleste nettsteder med moderat trafikknivå som kjører standard programvare, hostet på denne servertypen. Delt hosting er også bredt akseptert som alternativet for inngangsnivå, fordi det krever minimum teknisk kunnskap.

 • Ulemper – Ingen rottilgang, begrenset evne til å håndtere høye trafikknivåer eller pigger, nettstedytelsen kan påvirkes av andre nettsteder på den samme serveren.
 • Hvor mye du skal bruke – Ikke mer enn $ 10 ved påmelding.

Hvor får du VPS-hosting-tjenester: InMotion Hosting, Interserver, SiteGround

Dedikert serververt

Hva er dedikert hosting?

En dedikert server tilbyr maksimal kontroll over webserveren nettstedet ditt er lagret på – Du leier utelukkende en hel server. Nettstedet ditt er det eneste nettstedet som er lagret på serveren.

 • Ulemper – Med stor kraft kommer … vel, større kostnader. Dedikerte servere er veldig dyre, og det anbefales bare de som trenger maksimal kontroll og bedre serverytelse.
 • Hvor mye du skal bruke – $ 80 / mo og over; pris basert på serverspesifikasjoner og tilleggstjenester.

Hvor kan du få skyvertjenester: Digital Ocean, Hostgator, Cloudways

Domenenavn forklart

Hva er et domenenavn?

Dette er et domenenavn.

Et domene er adressen til nettstedet ditt. Før du kan sette opp et nettsted, trenger du et domene.

For å eie ditt eget domene, må du registrere domenet ditt med en domeneregistrator.

Domenenavn er ikke noe fysisk du kan berøre eller se. Det er en streng med tegn som gir nettstedet ditt en identitet (ja, et navn, som mennesker og bedrifter). Eksempler på domenenavn: Google.com, Alexa.com, Linux.org, eLearningEuropa.info, samt Yahoo.co.uk.

Alle domenenavn er unike. Dette betyr at det bare kan være en alexa.com i verden. Du kan ikke registrere et navn når det er registrert av andre (styrt av ICANN).

Tips: InMotion Hosting og GreenGeeks gir ut gratis domener til sine første gangs kunder.

Bør du kjøpe domener og webhotell fra samme selskap?

Bør du kjøpe domenenavn og hosting-tjenester på samme sted?

Opinion nr. 1: Registrer aldri dine viktige domener hos webhotellet

Personlig registrerer jeg vanligvis domenene mine hos Name Cheap og er vert for dem hos en annen hostingleverandør. Dette nettstedet du leser, er for eksempel hostet hos InMotion Hosting.

Hvis du gjør det, sikrer jeg at domenet mitt forblir i hendene mine i tilfelle noe skulle gå galt med hostingleverandøren min.

Det er mye lettere å flytte til et nytt hostingfirma når du registrerer domenet ditt hos en tredjepart. Ellers slutter du å måtte vente på at vertselskapet skal gi ut domenet ditt. Dette kan bli vanskelig siden de også mister hostingvirksomheten.

Opinion nr. 2: Men ikke alle er enige …

Men vent … det er bare meg (jeg er dinosaur). Mange webansvarlige kjøper sitt domene og er vert for det samme sted. Og det er greit – spesielt hvis du er bosatt hos en anerkjent løsningsleverandør med god forretningsrapport. Her er en annen mening sitert fra Twitter:

@WebHostingJerry så det siste innlegget ditt på nytt: hosting. Takk. noen få merknader: namecheap opprettholder faktisk separate hosting / domenenavn enheter, så ingenting vil gå galt for å påvirke hosting eller domenet eller omvendt. det var virkelig et sant tankesett (forts.)

– Tamar Weinberg (@tamar) 11. oktober 2018

@WebHostingJerry tilbake på dagen, men det har siden endret seg. vi i namecheap har skrevet om det ganske omfattende da vi opprettet et eget hostingfirma, nesten under vårt navn. de er forskjellige. forskjellige folk. se https://t.co/vNM0toRuIg

– Tamar Weinberg (@tamar) 11. oktober 2018

Hva om du allerede har registrert domenet ditt hos vertsselskapet?

Vel, du har to alternativer.

 1. Bare lev med det og gjør ingenting.
 2. Overfør domenenavnet ditt til en tredjepartsregistrator.

For nr. 2 – her er detaljinstruksjonene for hvordan du overfører domenenavnet ditt til Name Cheap. Og slik kan du gjøre det for GoDaddy. I utgangspunktet er alt du trenger å gjøre

 1. Få autent / EPP-koden fra din nåværende registrar (i dette tilfellet – vertsfirmaet)
 2. Send overføringsforespørsel til den nye domeneregistratoren

Vær oppmerksom på at i henhold til ICANNs retningslinjer for overføring av registreringer, domener som er mindre enn 60 dager gamle eller ble overført i løpet av de siste 60 dagene, ikke kan overføres. Du må vente minst 60 dager før du overfører.

Webhotell og domenenavn FAQ

Hva er en webvert?

En webvert er en datamaskin der folk lagrer nettstedene sine. Tenk på det som et hus hvor du lagrer alle tingene dine; men i stedet for å lagre klær og møbler, lagrer du datafiler (HTML, dokumenter, bilder, videoer osv.) i en webhost.

Oftere enn ikke, refererer begrepet “webhotell” til selskapet som leier ut datamaskiner / servere for å lagre nettstedet ditt og tilby internettforbindelse slik at andre brukere kan få tilgang til filene på nettstedet ditt.

Hvordan finner jeg den best egnede vertsplanen?

Server oppetid, oppgraderingsalternativer for hosting, priser, sikkerhetskopifunksjoner, kontrollpaneler og miljøvennlighet er noen viktige funksjoner du må ta i betraktning når du velger webhotell. Før du velger, vil du først forstå nettstedets behov – her er spørsmålene du kan spørre deg selv om du ikke vet hvor du skal begynne.

Hvilken webhotellvertjeneste er best?

Hver webhotell vil vanligvis ha sine fordeler og ulemper med tanke på funksjoner, så du må velge hva som passer dine behov best. Noen yter imidlertid vanligvis bedre enn andre. Vi har bygget et overvåkingssystem som heter “HostScore” – det lar deg sjekke webhotellens hastighet og pålitelighet, så sørg for at du refererer til det nettstedet før du betaler for hosting.

Er GoDaddy webhotell?

GoDaddy er en leverandør av nettjenester. Det tilbyr mer enn webhotell og inkluderer også domenenavnetjenester, websikkerhet, e-postservering, webapplikasjoner og mer.

Er WordPress en webvert?

WordPress er et innholdsstyringssystem. Du kan få WordPress-basert webhotell hos nesten hvilken som helst leverandør av webhotellleverandører.

Kan jeg være vert for min egen hjemmeside?

Kort sagt – ja, det er mulig. Imidlertid krever pålitelig hosting av ditt eget nettsted betydelige investeringer i utstyr og infrastruktur. Jo bedre og mer pålitelig du vil at din egen hosting skal være, jo høyere blir kostnadene.

Hvor mye koster det å være vert for et nettsted?

Noen av kostnadene som er involvert i å være vert for et nettsted inkluderer selve webhotellet, domenenavn, innholdsoppretting, grafisk design, webutvikling og markedsføring. For webhotell selv forventer imidlertid å betale mellom $ 3 til $ 10 per måned for standard delt hosting. VPS-hosting vil koste betydelig mer.

Videre lesning

I tilfelle du var ny, har vi publisert en rekke nyttige veiledninger og opplæringsprogrammer for å hjelpe deg med å sette opp ditt første nettsted på nettet.

På å lage et nettsted

 • Hvordan kjøpe et domenenavn (fra registrarer eller eksisterende eiere)
 • Hvordan lage ditt første nettsted (3 enkle måter)
 • Slik starter du en blogg ved hjelp av WordPress
 • Hvor mye koster det å bygge et nettsted

Når du administrerer nettstedet ditt

 • Slik flytter du nettstedet til en annen webhotell
 • Slik bytter du fra HTTP til HTTPS: A-til-Z-guiden til SSL

På å velge riktig webhotell

 • WHSR webhotellomtaler (stort indekstabell)
 • Sammenlign webhotelltjenester ved å bruke vårt gratis sammenligningsverktøy
 • Beste billige vertsfirmaer for budsjettsøkere
 • Våre 10 beste webhotellvalg i 2020
 • Beste hostingleverandører for små bedrifter
 • Beste hostingleverandører for WordPress-brukere
 • Beste vertsleverandører som godtar PayPal-betaling

Offentliggjøring: Tilknyttede lenker brukes i denne artikkelen. Hvis du kjøper via lenkene mine, kan det hende at jeg tar en provisjon.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map