Plesk vs cPanel: Sammenlign verdens mest populære kontrollpanel for webhotell

Kontrollpaneler er en så integrert del av vår opplevelse av nettstedet, og likevel er det ikke mange av oss som gir dem mye ettertanke. Visste du for eksempel at de to mest populære webhotellkontrollpanelene (WHCP) er Plesk og cPanel?


Disse to merkene okkuperer en svimlende tilnærming på rundt 98% markedsandel ifølge Datanyze undersøkelse. Plesk er langt den mest populære, men cPanel har også en sterk andel på 19,5%. Alene, det er allerede ganske betydelig, men tatt inn i en annen sammenheng, enda mer.

Sammenlign markedsandeler for hostingkontroll - cPanel vs Plesk vs WHMCS vs annen programvare for kontrollpanelWebhotell kontrollpaneler markedsandel

Hva gjør WHCP nøyaktig?

WHCP er programvare som tilbyr brukere en enkel måte å administrere webhotellkontoer på. Det er GUI-basert, noe som betyr at det lar deg bruke et kjent ikonstyrt pek-og-klikk-system for å få ting gjort. På et dypere nivå gir det rask tilgang til de mange kontrollene du kan bruke til å konfigurere og vedlikeholde webhotellkontoen din.

Fra WHCP kan du for eksempel installere webapplikasjoner, konfigurere DNS-innstillingene, administrere e-postkontoer, se ressursbruken din og mye mer.

Plesk og cPanel er de mest brukte WHCP-ene

Plesk og cPanel er begge etablerte og fullstendige WHCP-er, noe som betyr at de kan gjøre nesten hva som helst en bruker vil trenge når det gjelder å administrere nettstedene sine. Imidlertid er det forskjellige nivåer av priser også.

Noen webhotellfirmaer kan velge versjoner som har færre funksjoner, eller kanskje til og med velge å ikke oppdatere til de nyeste versjonene av WHCP. Dette kan forårsake noen avvik når det gjelder funksjonalitet.

For eksempel ble Plesk Obsidian nettopp utgitt i september 2019. Likevel vil det ta litt tid for de mange webhotellbedriftene rundt om i verden å oppdatere sin versjon, hvis de i det hele tatt velger å gjøre det. Spørsmålet om cPanel versus Plesk handler mer om personlig preferanse. Jeg har brukt begge deler og for å være ærlig, fant jeg større avvik i hva en webhotell aktiverer eller deaktiverer fra kontrollpanelet.

Så hvilken WHCP skal jeg velge?

Webhotellfirmaer må betale enten Plesk eller cPanel i henhold til typen lisens de bruker. Prisene varierer avhengig av hvilken versjon av programvaren de velger, samt antall lisenser som trengs. Denne kostnaden må overføres til brukere (det er oss) av webhotellfirmaet for at de skal være lønnsomme.

Prisene er normalt drevet av etterspørsel og så konkurransedyktige som webhotellbransjen er, det er alltid en konkurrent som prøver å undergrave en stor aktør. Denne sunne konkurransen holder selskapene ærlige i sine priser – med mindre et monopol dukker opp.

Monopolet er fremvoksende

cpanel lisensgebyr endresMange webhoteller har allerede begynt prisstigninger på linje med prisvekst på cPanel

Både Plesk og cPanel er nå majoritetseid av det samme investeringsselskapet, Oakley Capitals. Dette gir den kombinerte duoen et nær monopol på WHCP-markedet, og effekter merkes allerede av webhotellfirmaer i form av lisensavgiftsøkninger.

Heldigvis er det andre WHCP-alternativer i markedet, hvorav noen til og med er gratis eller åpen kildekode. Dessverre er Plesk og cPanel dominerende med en bred margin, og det kan være vanskelig for den gjennomsnittlige eieren av nettstedet å unnslippe prisøkningene forårsaket av monopolet.

Med det i tankene, la oss se på en mer detaljert sammenligning av disse to nåværende kongene i WHCP-rommet.

Prissammenligning: cPanel vs Plesk

cPanel / Plesk-priser påvirker sluttbrukernes hostingkostnader på to måter:

1. Ikke-administrerte VPS / dedikerte vertsbrukere

Ikke-administrerte VPS- eller dedikerte hsoting-brukere må kjøpe enten cPanel eller Plesk hver for seg og installere dem på sine egne servere. I dette scenariet påvirker prisingen av Plesk / cPanel kostnadene dine direkte.

Her er prisene for Plesk

Plesk-priserPlesk WebAdmin Edition, inkludert WordPress Toolkit, starter på $ 9,16 per måned. Prisinformasjon oppdatert november 2019, se offisiell side for best nøyaktighet.

Her er prisene for cPanel

cPanel-prisercPanel Solo-konto (bare en hosting-konto) starter på $ 15,00 per måned. Prisinformasjon oppdatert november 2019, se offisiell side for best nøyaktighet.

2. Delt hosting / administrerte brukere av VPS-hosting

I dette scenariet registrerer du deg hos et webhotellfirma som bruker cPanel eller Plesk som sitt kontrollpanel. I dette scenariet kan du ikke velge hvilke utvidelser eller funksjoner du vil bruke, men kostnaden er vanligvis billigere fordi den deles mellom andre brukere på samme server.

Rask sammenligning

cPanel HostingPlesk Hosting
A2 Hosting – Plesk tilbys i alle typer hosting, tilbud starter på $ 2,96 / mo.A2 Hosting – Plesk tilbys i alle typer hosting, tilbud starter på $ 3,70 / mo.
LiquidWeb – cPanel som tilbys i VPS-hosting, tilbudene starter på $ 29 / mo.LiquidWeb – Plesk tilbys i VPS-hosting, tilbudene starter på $ 29 / mo.
Siteground – cPanel tilbys i alle typer hosting, tilbud starter på $ 3.95 / mo.Siteground – Støtter ikke Plesk.
TMD Hosting – cPanel tilbys i Shared Hosting Plans, tilbudene starter på $ 2.95 / moTMD Hosting – Plesk tilbys i Windows Shared Hosting Plans, tilbud starter på $ 3,99 / mo

* Tilknyttede lenker brukes i tabellen ovenfor.

Funksjoner Sammenligning: cPanel vs Plesk

Sammenlign cPanel og Plesk viktige funksjoner i følgende tabell (oppdatert 2019).

cPanelPlesk
programvare & utvidelser
OperativsystemerCentOS, CloudLinux, eller RHEL 7, eller Amazon LinuxDebian, Ubuntu, CentOS, RHEL, Cloud Linux, Amazon Linux, Virtuozzo Linux, Windows Server 2008 R2 SP
WebservereApacheNginx & Apache
AutoinstallatørerFantastico, SiteApps, Softaculous, Installicious, Sidekartong (full liste her)Nettapplikasjoner (innebygd), WordPress Toolkit, Joomla Toolkit, Softaculous (full liste her)
Sikkerhetsegenskaper
Auto SSLLa oss kryptere SSLLa oss kryptere SSL, Symantec
andreSSH-tilgang, IP-blokkering, hotlink-beskyttelse, ryggbeskyttelse, ModSecurity, to-faktor autentisering.SSH-tilgang, Web Application Firewall, WordPress / Joomla automatisk sikkerhetskontroll, Google Authenticator, ImunifyAV (malware-overvåking), Fail2Ban (IP-blokkering)
Statistikkfunksjoner
tjenesterAnalog, AwStats, WebalizerWebalizer, Plesk Traffic Manager, AWStats
Andre funksjonerTilpassede rapporter, grafisk analyse, logger, loggrotasjonBåndbredde i sanntid, tilpassede rapporter, grafiske brukeroppdelinger
DNS-funksjoner
tjenesterBINDEBINDE
Andre funksjonerClustering, hands-off automatisk konfigurasjonEkstern DNS, Lastbalanseringsstøtte, Master / Slave Management, Automatisert fil Matching, DNS Rekursjon, SOA Innstillinger
Databasestøtte / funksjoner
tjenesterMySQL, PostgreSQLMySQL, MSSQL, PostgreSQL
AdministrasjonspanelerphpMyAdmin, phpPgAdminphpMyAdmin, phpPgMyAdmin, Secure Setup, Multi-user / Multi-DB
E-postfunksjoner
tjenesterExim, Courier-IMAP, Courier-POPQmail
PostlistePostmannMailman Aliasing, Autosvar, Grupper, Brukertilgang
WebmailHorde, ekornmailHorde IMP
Anti spamSpamAssassin, BoxTrapper, Spam BoxSpamassassin
Anti-VirusClamAVDrWeb, Kaspersky
Kontotyper / nivåer
AdministrasjonspanelcPanel for administrasjon av nettsteder og WHM for serveradministrasjon.Samme pålogginger for sluttbrukere og serveradministrasjon
ForhandlerpåloggingJa, med WHM 11Ja
Innlogging av domeneeierJaJa
Innlogging av e-postJaJa
Gratis prøveperiode
Demo online

Om cPanel

cPanel hjemmesidecPanel hjemmeside

Plesk offisielle hjemmeside: https://www.plesk.com/

Plesk ble utgitt tilbake i år 2003. Selskapet er opprinnelig et produkt av SWsoft (etter at SWsoft kjøpte Plesk Inc. i 2003), ble det deretter merket på nytt som “Parallels Plesk Panel” senere, og til slutt nå sendt fra sin egen dedikerte webside nå (Plesk.com). Plesk støtter både Windows og Unix-basert operativsystem, dette inkluderer Debian, FreeBSD, Ubuntu, SUSE, Red Hat Linux, Windows Server 2016 og Windows Server 2019. Generelt tilbyr Plesk bedre fleksibilitet og rimelig service sammenlignet med cPanel.

Plesk kommer i to versjoner – Plesk WebPro og Plesk WebHost. Plesk WebPro er Plesk-utgaven som er målrettet mot nettpersoner, har et strømlinjeformet grensesnitt og er vert for opptil 30 domener; Plesk WebHost kommer med støtte for forhandlere, hostingplaner og ubegrensede domener.

Demo: Prøv Plesk WebPro og Plesk Web Host

Plesk WebHost-skjermbilder

Generelt gjør Plesk de samme tingene som cPanel, men de nye layoutene er helt forskjellige. Det ville være tøft å bytte mellom de to når du er ny eller allerede har blitt vant til en av dem.

Plesk er en flott løsning for deg som er kjent med Windows og ikke har noe imot å bruke litt tid på å finne ut hvordan alt er satt opp – noe som etter min mening ikke er så vanskelig. En viktig ting jeg liker bedre med Plesk enn cPanel er Plesk Site Builder. Jeg synes Plesk Site Builder er veldig kraftig og enkel å bruke. Bare for å gi deg en rask følelse av hvordan det er, nedenfor er noen skjermbilder.

Plesk brukerpanelPlesk WebHost brukerpanel

Plesk WebPro-skjermbilder

Plesk WebPro brukerpanelPlesk WebPro brukerpanel

Bunnlinje: Plesk Eller cPanel?

Jeg vil anbefale cPanel til den grunnleggende brukeren som bare prøver å drive et lite sted eller som har brukt cPanel i lang tid (siden det er vanskelig å bytte på grunn av layoutforskjellene). Jeg vil anbefale Plesk til alle som leter etter et kraftig og billig GUI for å administrere nettstedet deres.

I tillegg tilbyr Plesk alt cPanel gjør pluss nettstedbyggeren, som er et flott verktøy for noen som nettopp begynner på webdesign eller ønsker å lage et raskt nettsted. Plesk er også generelt litt billigere enn cPanel, så det gir bare mer mening for meg . Husk at Plesk for mange billige plattformer ikke er et alternativ.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map