Водич за почетнике за продајне токове (и како створити свој)

Када продајете нешто са својим блогом или пишете да бисте пласирали своје пословање, имајте то на уму приликом сваког писања. Али да ли знате тачно како ваша публика иде од учења о вашем постојању, до доношења одлуке о куповини? То вероватно неће бити импулсивна одлука. Према истраживању Минтела, 69% потрошача истражује онлине пре него што донесе одлуку о куповини. За 18 до 34 године та статистика скочи на 81%. Данас више него икад, одлука о куповини је процес. Тај се поступак понекад назива путовање купца, а ви можете да помогнете својој публици на том путу користећи продајни левак. Ево зашто вам је потребан и како да сами дизајнирате.


Шта су токови продаје?

Продајни ток је врста визуелног приказа или модела процеса који ваши купци прате, од потпуно несвесног до доношења одлуке о куповини. Левак се користи као метафора јер је широк на врху и уско на дну: само делић ваше публике ће довршити процес да постане клијент.

Фазе продајног тока

Продајни ток информација. Вецтор вецторПроцес започиње на врху лијевка, који представља људе за које мислите да би могли да користе ваш производ или услугу, али који још нису чули за вас. Они можда ни не схватају да ваше решење постоји или не разумеју проблем који би могао да реши. На дну лијевка су ваши купци, људи који су одлучили да купују од вас. Фазе између њих варирају. Веће компаније са продајним и маркетиншким тимовима често имају компликоване токове са више фаза, попут графике на десној страни. Али, као мали посао, не треба вам ништа толико сложено. Можете користити једноставан, тростепени модел као што је:

 1. Свесност
 2. Разматрање
 3. поступак

Зашто користити продајне токове?

Тачно је да неће сваки купац следити потпуно исти поступак. Уместо лијевка, неки радије размишљају о путовању купца као о циклусу или другом моделу или чак одбацују идеју лијевка у потпуности. Иако можда нису репрезентација једна за све, токови су користан и ефикасан алат за привлачење више купаца и повећање конверзија. Помажу вам да упознате своју публику тамо где су и води их ка путу куповања од вас. Ако не користите продајни ток, можда ћете установити да сав свој труд усредсређујете на један крај тока не схватајући то. Ако ти:

 • Повежите се са пуно перспектива, али занемарите праћење добрих прилика
 • Затражите од своје публике да одмах купи велику куповину, без развијања односа са њима
 • Блогишите све детаље о томе што нудите, али занемарите потенцијалне људе да схвате проблем који решавате

… онда прескачете фазе тока и губите купце у току поступка.

Примери ефективних токова

Ледени јаје лијак води читатеље блога на путу да постану купци.Ледени јаје лијак води читатеље блога на путу да постану купци.

Лудо јаје

Црази Егг је софтвер за мапирање топлоте који има сјајан ток:

 1. Врх тока: Имају водећи блог у индустрији о оптимизацији конверзије.
 2. Средина тока: Образац за претплату на блогу нуди бесплатну е-књигу „Како решити највеће проблеме у претворби“.
 3. Дно тока конверзије: Након што се претплатите, они ће од вас тражити да испробате 30-дневно бесплатно пробно време Црази Егг. Е-књига такође има ЦТА на крају који тражи да се пријавите.

Моз

Моз нуди СЕО софтвер и алате за интернет трговце.

 1. Врх тока: Моз блог је један од најпознатијих блогова о СЕО и улазном маркетингу на вебу. Пошто је блог толико познат у индустрији, он ствара свест и поверење у бренд и њихове производе.
 2. Средина тока: Моз нуди ограничене бесплатне верзије неких њихових алата, укључујући Фолловервонк и Моз Лоцал, који вам дају укус о ономе што могу да понуде.
 3. Дно тока: Са Моз почетне странице, можете се пријавити за 30-дневно бесплатно пробно раздобље Моз Про-а.

Како дизајнирати властити продајни ток

Врх тока: Стварање свести

Сврха ове горње фазе тока је да створи свест и добије своје име пред људима који би могли да користе оно што имате за понудити. Ако већ имате блог и активни сте на друштвеним мрежама, корак напријед. Можете да користите своје интернетско присуство стратешки као врх тока тако што ћете створити и делити праву врсту садржаја. Обавезно на почетку путовања имате садржај који је фокусиран на купце. Можда не разумеју проблем са којим се суочавају или како ће ваш производ или услуга пружити решење за тај проблем. Да бисте користили свој блог као врх тока, обавезно:

 • Схватите своју публику и напишите занимљив садржај намењен њима
 • Занатски магнетни, неодољиви наслови
 • Користите привлачне слике
 • Промовишите свој блог да бисте повећали своју читалачку публику

Средина тока: од перспективе до олова

Следећа фаза тока је успостављање односа са вашом публиком, изградња поверења и отклањање оних који нису у добром стању. Овде мноштво блогера баца лопту. Својим блоговима граде свест, али не знају где да воде људе одатле. Након што читаоци буду упознати са проблемом са којим се суочавају и решењем које нуде, можете их повезати са постовима који граде поверење, као што су:

 • Студије случаја о томе како сте помогли другим купцима
 • Одговори на уобичајена питања или примедбе које купци имају пре куповине
 • Извод или пример вашег производа или услуге
 • Објашњења и примери како се разликујете од конкуренције

Билтен путем е-поште такође је одличан алат за средину лијевка. Они помажу у успостављању и продубљивању вашег односа са читаоцима вашег блога и подижу га на нови ниво. За помоћ у креирању билтена е-поште, погледајте ове постове:

 • Мамац своју куку: најбољи бесплатни производи за стварање потенцијалних купаца
 • 6 начина за покретање више пријава е-поште на вашем блогу
 • Како удвостручити своје претплатнике надоградњом садржаја

Дно тока: Претварање купаца

Дно тока је место где сте већ успоставили поверење са својом публиком и покушавате да их натерате да купују. Погледајте ове постове о томе како да искористите тај невслеттер да претвори претплатнике:

 • Како зарадити новац пасивно путем е-поште
 • 4 огледна писма која претплатнике претплатничке листе претварају у купце

Одредишне странице су такође одличан алат „одоздо од тока“:

 • Испуните Водич за почетне странице почетника
 • 9 најбољих одредишних страница и шта можете научити од њих

Примјетите да се у горњим примерима бесплатна покуса често користе на дну лијевка. Можете помоћи својим потенцијалним купцима да се претворе у купце тако што ћете им понудити укус о томе шта ће добити уколико купе, било да је то у облику бесплатне пробне верзије, бесплатне консултације, извода или узорка.

Развијајте посао креирајући ток данас

Креирајте свој ток данас! Започните мапирањем једноставног поступка којим људи прелазе од странаца до купаца. Затим погледајте које фазе вам недостају и како можете помоћи својим купцима на путу.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map