24 gyllene regler för marknadsförare för sociala medier och bloggare

Vilken typ av marknadsföringsregler fungerar i alla stora sociala nätverk, trots de olika ekosystemen och alla förändringar de genomgår varje år?


Bra fråga.

Den här guiden försöker besvara den med en lista över de viktigaste reglerna för social marknadsföring som du kan använda i din strategi (och det finns 24 av dem), plus en lista med användbara verktyg du kan använda för att göra jobbet enklare för dig och ditt team.

Tänk som regel på att marknadsföring på sociala medier handlar om att engagera sig i människor, så att den mänskliga faktorn fortfarande är nummer ett.

Håll den alltid i sikte.

De plattformar som beaktas för denna guide är:

 • Facebook
 • Instagram
 • Linkedin
 • Pinterest
 • snapchat

Men jag tror att du enkelt kan utöka dessa regler till alla andra sociala nätverk, från Ello till DeviantART.

Lycka till! :)

Väsentliga regler: Vad som fungerar i sociala medier?

Det finns marknadsföringsregler som fungerar för alla sociala medier, och förlängning, även för andra kanaler du kanske använder, som forum, chattar och e-postlistor..

Vissa andra regler är plattformsspecifika och de kan inte (eller det skulle vara ganska svårt att) gälla alla media du kanske använder för dina marknadsföringsinsatser.

De 24 “reglerna” i denna guide försöker samla strategier och tankesätt som fungerar över alla stora sociala nätverk, men inte alla regelar passar perfekt, så du hittar en rad efter varje regel som anger vilka nätverk regeln gäller för.

Regel 1. Att ha en plan (Duh!)

Detta är själva grunderna i alla sociala mediestrategier: känner din nisch, känner din publik, vet vad du ska använda det sociala nätverket för att nå vilket mål – registrera sedan ett konto.

Det låter kanske uppenbart, men ofta är det inte. Detta är utgångspunkten för din marknadsföringsplan för sociala medier, att du bara kan strukturera efter att du har tänkt på vad du vill göra och vem du vill prata med.

Studera din målgrupp

Vilka är dom? Vad behöver de som inte redan finns någon annanstans? Hur kan du förbättra deras liv, jobb eller hobby och göra saker lättare för dem? Förstå din publik.

Så, i ett nötskal, är de saker du behöver vara tydliga om innan du skapar ett socialt konto:

 • Din nisch
 • Din målgrupp
 • Din räckvidd
 • Dina mål (inklusive förväntad ROI)

Och detta är sant för alla sociala nätverk, från den mer professionella LinkedIn till den färska och flyktiga SnapChat.

Med tanke på arten av SnapChat-ekosystemet är det bättre att skapa kortsiktiga planer baserade på händelser som inträffade under en viss vecka och sedan fokusera på engagemang (se # 7 i den här guiden).

Använd sociala medier som en guldgruva, inte en dumpningsplats för bakåtlänkar och gratis marknadsföring. Dessa plattformar finns för dialog, så fokusera inte bara på din egen röst, utan lyssna också till rösterna från dina följare och andra experter som använder nätverket.

Hitta trådar och inlägg där användare talar om ditt varumärke: det är ett bra ställe att börja.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 2. Bygga anslutningar

Relationer är kärnan i alla sociala medier marknadsföringsinsatser och du måste spendera tid på att prata med människor för att bygga en positiv närvaro.

När du vårdar anslutningar bygger du så småningom ett nätverk kring ditt namn och ditt företag.

Detta fungerar för varje social plattform och det summerar till:

 • Fokusera på att bygga relationer med användare i samma nisch innan du försöker generera trafik via marknadsföring
 • Engagera med andra på deras innehåll innan du delar ditt
 • Använd din expertis för att hjälpa var du ser ett behov eller en fråga

Samarbeten är den drivande kraften som hjälper ditt nätverk att växa. Nå ut och prata med påverkare som har följande och intressen du letar efter: om du säljer smink, hitta bloggare och Youtubers som är intresserade av att sponsra dina produkter eller intervjua dig.

Men fokusera inte bara på att slå stora påverkare i din nisch – vårda relationer med små namn som har värde och expertis, liksom mänskliga egenskaper, och som är villiga att komma i kontakt och samarbeta.

Engagemang är nyckeln till alla sociala plattformar – ju mer du engagerar din publik och bygger positiva relationer, desto mer är de villiga att dela ditt innehåll (och inte bara på ett socialt nätverk).

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 3. Privata meddelanden / chattar

Innan du marknadsför ditt innehåll eller skickar ut inbjudningar till dina nya kontakter, använd det integrerade chatt- och meddelandesystemet som den sociala plattformen tillhandahåller och bygg upp en personlig rapport med dina anslutningar (se # 1 i den här artikeln).

Det bästa sättet är att presentera dig själv och sedan fråga om dem, inte om vad du kan göra för dem. Det senare kanske låter som en tonhöjd för tjänster, när du bara vill ansluta på mänsklig nivå och lära känna mer om dina samtalare.

Visa ett genuint intresse, ställa frågor.

Tjäna deras förtroende.

Till exempel kan du dela dina tankar om något intressant i deras profil eller fråga vad de har arbetat med.

När den andra personen utvecklar ett intresse för dig och börjar ställa frågor om vad du gör, kan du berätta för dem mer om ditt företag och få sitt intresse. Även om de inte är direkt intresserade av dina tjänster kan de berätta för andra om dig (word of mouth) och växa till fans.

Hur

På LinkedIn kan du använda InMail för att komma i kontakt med människor utanför ditt nätverk, men vara extremt selektiv för profilen du riktar in för din tonhöjd för att undvika att ditt meddelande misstas som skräppost (och slösa bort din tid).

Twitter tillhandahåller privata meddelanden (direktmeddelanden eller DM) för en-mot-en eller gruppsamtal, som inte längre omfattas av 140 karaktersgränser som tweets – Twitter introducerade förändringen 2016 och det är stora nyheter för marknadsföring, som du kan håll rikare konversationer (du kan lägga till bilder, GIF och emojis i dina meddelanden) och aktivera push-aviseringar.

LinkedIn, Facebook, Twitter, Pinterest

Regel 4. Visuellt innehåll

Det är ett behov av vårt århundrade, mycket mer än det senaste – visuellt innehåll (statistik, infografik, inspirerande citat, etc.) primes över text-bara, mer abstrakt material.

Vår hjärna tar bara 150 millisekunder för att bearbeta en symbol och 100 millisekunder mer för att fästa mening till den (källa).

Sociala medier ger dig en möjlighet att lägga till massor av visuell berättelse – till exempel, Instagram-märkesvarumärken kan potentiellt bli virala och locka till sig mycket engagemang.

Instagram, Pinterest och SnapChat är definitivt de mest visuellt orienterade plattformarna, men underskattar inte visuella krafter i alla andra stora sociala nätverk. Med Twitter kan du till exempel använda stora bilder och infografik för att locka dina följare att klicka på innehållslänken i tweeten där de kan läsa mer om ämnet (bättre om du använder samma bild i inlägget också, så det bygger kontinuitet).

Och det handlar inte bara om innehåll: göra din profilfoto vänlig och professionell (för att påverka och skapa förtroende, eftersom det här är det första som användarna kommer att se på din profil) och din sidlogo ska vara visuellt attraktiv för din målgrupp (t.ex. katter om du är inriktad på kattägare).

För Pinterest, gör också dina blogginlägg “fästbara” – använd Canva eller andra bildredigeringsprogram för att skapa bildrubriker för dina blogginlägg som uppfyller Pinterests kriterier för bildstorlek.

Pinterest är också det bästa stället att publicera din infografik (som Pinterest är en mycket naturlig miljö för) och visuella indexkort om ämnen som är relevanta för din nisch.

Pinterest-bräde med namnet “Infographics” som hanteras av Mashable (källa).

Indexkort kan också användas effektivt på Instagram och Facebook, och de är till hjälp för bildbaserad Q&A, presentera idéer och be följare om feedback, meddela en ny produkt eller tjänst.

Om det sociala nätverket låter dig ladda upp filer – som LinkedIn under varje arbetsupplevelse och LinkedIns virtuella professionella funktion – lägg till grafer, infografik och alla bilder du känner att är relevanta.

Slutligen, glöm inte att använda samma ledande bild för samma inlägg i alla sociala nätverk, för att göra det lätt att känna igen och se till att bilder och videoklipp du lägger till dina inlägg är starkt märkta för att vara effektiva. Detta gäller särskilt Instagram, där du inte kan använda levande länkar i inlägg, så att lägga till URL: er, varumärken och CTA: er till grafik (infografistil) är viktigt.

Utnyttja även dina andra sociala kanaler för att dela och publicera dina Instagram-bilder och -videor på nytt. Du kommer att kunna lägga till livelänkar på dina andra kanaler, vilket ökar din synlighet och får fler konverteringar för ditt speciella innehåll.

Mer om visuellt innehåll i nr 11, där jag talar om att integrera videor i din marknadsföringsplan för sociala medier.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 5. Uppmärksamhet-tagande rubrik eller bio

Du vill fånga rätt uppmärksamhet från de rätta människorna och ge en bestämd bild av dig själv, vad du gör och vad som får dig att göra det; ännu mer eftersom, precis som ditt profilfoto, är din rubrik och / eller bio de första saker som användare kommer att se på din profil, och som du vet räknas första intryck.

Samtidigt vill du undvika någon form av klick-bete-formel och komma direkt till saken – vad handlar du om? Vad erbjuder ni?

Gör det om vad du gör, inte om dig: folk klickar på för att det finns något för dem på din sida, och de kommer att vara nyfiken på att lära dig vad du kan göra för dem.

På plattformar som Twitter och Instagram, där alla tecken räknas, se till att din bio innehåller ditt uppdrag (vad är din nisch? Vem vill du hjälpa till? Hur?).

Exempel på verklighet: Bill Slwaski Twitter-profil – kortfattade meningar och bra användning av hashtags (källa).Exempel på verklighet: Michael Kors Instagram-profil – Bra användning av CTA (källa).

Detta är det första steget för att positionera dig själv som en tankeledare i din nisch eller bransch på sociala medier – du vill vara den som går till när saker blir svåra.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Regel 6. Social profil

Det är här du vill bli åtminstone lite personlig, eftersom den som läser den vill veta din röst och tankesätt.

Använd första person och en konversationsstil: du låter mer mänsklig och du kommer att ge läsarna intrycket att lyssna på en riktig person som presenterar sig på ett vänligt sätt.

Hur

På Facebook är din personliga profil en viktig tillgång, eftersom den kommer att fungera som din dörr för att hitta människor att engagera sig i och marknadsföra, samt få tillgång till nischgrupper (administratörer kommer ofta att kolla din profil för att se vem du är och vad du gör).

För Instagram, Twitter och Pinterest, med tanke på den korta tillgängligheten av karaktärer i bio och ingen profil, kommer ett par sökord om din personlighet och vision att göra jobbet.

Kom bara ihåg att det här är ett säljverktyg och inte en självbiografi. Ditt mål är att imponera och inspirera tillräckligt för att få ett äkta följande som kommer att engagera, älska och köpa.

På Twitter kan du också uppnå detta genom att följa en fäst Tweet med din bio.

Exempel på verkliga livet: Erik Emanuelli Twitter-profil – omedelbart intryck med kortfattad bio- och omslagsfoto (källa).

Sist men inte minst, om en social nätverksprofil har flera fält att fylla, fyll så många du kan (på dina egna villkor som det gäller att skydda sekretess).

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Regel 7 Engagemang (kommentarer, svar, evenemang)

Ledande sociala nätverk över hela världen från och med januari 2017, rangordnade efter antal aktiva användare (i miljoner) (källa).

Alla sociala plattformar tillåter kommentarer, och det finns inget bättre sätt än kommentarer att bygga en gemenskap kring ditt innehåll eller bli dig känd för andra användare genom att dela dina tankar om deras innehåll.

Det är så du växer ut en publik och genererar kvalitetstrafik.

Ställ frågor i dina inlägg för att uppmuntra användare att skriva en kommentar och aktivt gå ut och kommentera andra användares innehåll. Gör de tankeväckande kommentarerna, inte “Trevligt inlägg! :-) ”korta (och meningslösa).

Engagemang är så mycket viktigare på en plattform som SnapChat, där innehållets livslängd är så kort att det är omöjligt att planera framåt som på andra sociala medier, så prioriteringen är att hålla sig tillgänglig för interaktion och snabbt svara på användarnas förändrade intressen – med andra ord, gå reaktiv istället för proaktiv och underhålla din publik.

Hur

Schemalägg minst 20 minuter varje dag för att läsa och besvara publikens mest pressande frågor och feedback. Även om sociala medier inte var utformade för att fungera som supportbiljetteringssystem kan du använda dem som sådana, särskilt Twitter, vilket gör det enkelt att hantera tweets som frågor och svar och du kan enkelt omdirigera användare till resurser tillgängliga på din webbplats.

Se till att dina följare vet att de kan få support på dina sociala kanaler i nödsituationer eller när du inte har tillgång till e-post.

På Facebook kan du skapa ett evenemang kring allt nytt i ditt företag du vill involvera dina fans och vänner med. Du kan skapa en i din grupp, sida eller från din profil, men sid- och grupphändelser kommer att få mest räckvidd, särskilt om siffror (fans, medlemmar) når tusentals.

Dela evenemanget på din företagsida och marknadsföra det på din blogg också för ytterligare räckvidd.

Svara också på aviseringar så snart du kan när du är online, men stress inte att vara på hela tiden. Dina fans, kontakter och gruppmedlemmar kommer fortfarande att få ett meddelande när du svarar på deras feedback, så strika inte och hålla dig till ditt schema för sociala medier.

P.S. Köp inte följare. Någonsin. Det kommer att mina användarnas förtroende, och det är svårt att återhämta sig. Riktad uppsökning är ditt säkra alternativ.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 8. Generositet

Generositet kan ta många former.

På LinkedIn kan du vara generös mot en annan professionell som du vet att du är skicklig inom ett visst område med en rekommendation eller godkännande.

På Facebook kan det vara att dela och tagga dina vänner med det kraftfulla inlägg som din favorit ideella sida just delades.

På SnapChat delar det autentiska berättelser (runt ditt varumärkes kärnvärden) som ger positiva förändringar och inspirerar plattformens unga användare.

Liknande åtgärder är också möjliga på de andra stora sociala plattformarna.

Som företagare, marknadsförare och bloggare kan du hjälpa till att göra en skillnad, och att göra en skillnad betyder att skapa en positiv bild av dig själv och ditt varumärke i människors sinne.

Allt som krävs är att vara verkligen mänsklig.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 9. Publicera bra innehåll

Det översätter till värdefullt innehåll, ett adjektiv som kan betyda olika saker för olika målgrupper.

Du känner din publik bäst. Du vet vad dina läsare, användare, kunder behöver. Ditt uppdrag är att använda ditt företag eller blogg för att hjälpa dem nå sina mål.

Dina sociala inlägg bör återspegla detta uppdrag, och oavsett hur många karaktärer du får förmedla ditt budskap, gör det på bästa sätt av dina möjligheter.

SnapChat gör publiceringen av “bra innehåll” knepigt på grund av plattformens ekosystem: meddelanden är flyktiga, de är helt borta efter 24 timmar och det finns ingen historik du kan komma åt efter det.

Du kan motverka detta hinder genom att publicera äkta meddelanden istället för noggrant konstruerade, och du kan dra nytta av korsfrämjande möjligheter mellan alla dina sociala kanaler. Dessutom bör dina CTA: er förmedla en sådan känsla av brådskande att användare kommer att känna sig tvungna att agera just nu, eller så kommer de att förlora möjligheten.

Med andra ord, eftersom innehåll bara är tillfälligt på Snapchat får du bara en minut eller mindre för att bli minnesvärd och utlösa användarens handling, så dina inlägg måste vara något som användare absolut inte har råd att förlora – kort, intressant, utan fluff.

Men sociala inlägg handlar inte bara om marknadsföring på sociala medier – plattformar LinkedIn och Twitter erbjuder också två stora möjligheter att publicera ditt innehåll:

 • LinkedIns egen publiceringsplattform (Pulse)
 • Twitter: s Medium-plattform

Att publicera (eller syndikera) dina inlägg på dessa två plattformar kan hjälpa dig att bygga auktoritet om du lägger ut innehåll som ditt nätverk vill (och behöver) se.

Men du har inte råd att vara illa om du vill använda plattformarna för innehållsmarknadsföring: de inlägg du publicerar måste vara av högsta kvalitet, precis som vad du gör på din blogg och adressera din målgrupps smärtapunkter.

Hur

Spendera lite tid på att välja den perfekta bilden och skriva den perfekta rubriken för ditt stycke. Du vill att dina Puls- och Medium-inlägg ska vara lika enastående som dina blogginlägg, hjälpsamma för din bransch eller nisch och delbara – bara kortare.

Det är så du får exponering och auktoritet, särskilt på LinkedIn. Om du publicerar regelbundet kommer du att engagera ditt nätverk och deras utökade nätverk, som ser deras uppdateringar. Det betyder fler profilvisningar, anslutningar och engagemang i kommentarer.

Tänk bara på att dina Puls-inlägg måste finnas för att marknadsföra din bloggs innehåll, inte bara för att dela branschkunskap med LinkedIn-gemenskapen. I slutändan vill du öka engagemanget i både din profil och din blogg, inte bara en av de två.

Försök att inte förvirra kontroversiellt innehåll på alla plattformar (såvida du inte har goda skäl att undvika det). Varje nisch kommer med änglar och demoner, och de är båda nödvändiga för att hålla saker levande, så var med i debatten och uttrycka din inställning, diskutera den noggrant, även om dina följare till en början blir allt värma upp – de kommer så småningom att svalna och alla inblandade kommer att gå bort med en ökad kunskap om ämnet.

Temadagar (t.ex. International Day of Peace på Facebook) är också bra att ta del i, eftersom dina inlägg garanteras att åtminstone en del engagemang från dina följare.

I slutändan bör ditt innehåll skapa interaktion och skapa en insiktsfull diskussion.

Facebook, Instagram, LinkedIn (Pulse), Pinterest, Twitter

Regel 10. Erbjuder stora incitament

På Instagram, Pinterest och SnapChat kan du enkelt introducera en ny produkt eller tjänst för dina följare och sedan publicera ett lanseringsdatum. Om du använder en produkt eller tjänst på Twitter på Twitter, tweeta ut den regelbundet (t.ex. varje månad).

Det är också en bra idé att tillhandahålla exklusiv åtkomst och innehåll för dina följare på en specifik social kanal – det vill säga användare kan bara få Facebook-bara och Instagram-bara freebies via din Facebook-sida och Instagram-konto, inte någon annanstans.

Denna strategi hjälper också till att distribuera dina följare över de olika sociala kanaler du hanterar och öka ditt antal och engagemang per kanal. NameCheaps årliga Twitter-trivia verkar fungera för registraren, som ger ut domäner, tjänster eller till och med pengar eller specialkuponger till triviavinnare.

Kom ihåg att göra dina incitament publikspecifika: till exempel eftersom SnapChat-användare faller inom åldersintervallet 18-24 är det vettigt att erbjuda college-freebies och inte pensionsplaner!

Tänk som regel på att det bästa sättet att övertyga användare att ta hand om ditt innehåll är att sätta en gräns för det – skapa knapphet för att utlösa intresse och övertyga “fans” att gå med i ditt community.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 11. Integrera videor

När det gäller innehåll ska du inte sluta blogga inlägg och skrivna medier – videor är också en stor marknadsföringstillgång.

90% användare säger att produktvideor är till hjälp i beslutsprocessen (källa).

Instagram låter dig spela in och dela 60-sekunders videoklipp, så att du kan visa följare små “smaker” av vad du gör.

Facebook har en videoöverföringsfunktion för profil och sidor, och du kan liveströmma för dina följare. SnapChat erbjuder också ett livestreaming-alternativ.

En bra strategi för SnapChat och Facebook är att använda livestreaming för att utveckla varumärkesförtroende.

På SnapChat kan du liveströmma ett dagsarbete hos ditt företag, så att tittarna vet hur saker och ting görs och de ansluter till en mer personlig nivå med ditt varumärke och ditt team, vilket också förbättrar förtroendet.

Du kan marknadsföra YouTube-, Vine- och Vimeo-videor med Twitter, eftersom användare kan spela en video direkt från tweeten istället för att behöva klicka på länken för att se den i ett nytt fönster.

Facebook (Live), Instagram (videoklipp), SnapChat (livestreaming), Twitter

Regel 12. Företagssida

Det är oss på Facebook – besök och gilla oss!

Företagssidor är inte mindre viktiga än din profil – de är faktiskt ett fantastiskt gratis verktyg för att få dina fans och människor i din nisch eller bransch att delta i specifika uppdateringar som rör din blogg, inte bara dig själv.

Du kan registrera en sida för ditt företag på Facebook och en företagssida på LinkedIn.

En företagssida låter dig:

 • engagera dig med dina följare i konversationer kring ditt innehåll
 • vara värdefull resurs för dina följare
 • marknadsföra dina produkter och tjänster till ett lojalt följande
 • dela samarbete eller jobböppningar i ditt företag
 • ge länkar till din webbplats som genererar social trafik

Tänk på att emellertid en företagsida bara ger resultat om du uppdaterar den regelbundet och konsekvent, och att innehållet du delar på din sida måste vara konverteringsfokuserat för att generera trafik till din webbplats.

Sidkampanj är också viktigt – använd Facebooks Post Boost-system och reklam medan LinkedIn erbjuder dig ett målinriktningsalternativ för att nå en specifik målgrupp baserad på demografi och andra filter.

Mer om reklam i regel # 24.

Facebook, LinkedIn

Regel 13. Affiliate-länkar (men hantera med omsorg)

Från och med maj 2016 tillåter Pinterest affiliate-länkar igen – efter att det meddelade ett förbud mot aff-ID i februari 2015 för att bekämpa skräppost och missbruk – så att du kan gå vidare och dela dina länkar igen som pins.

Facebook är också helt tydligt med affiliate-länkar (men låt det inte fånga dig som skickar skräppost i Newsfeed, vilseledande länkar och “uppmuntran” för likes och vidareutdelningar, eller så kommer de att agera mot det), precis som Instagram (där länkar är inte live, men de visar fortfarande som text som intresserade användare kan kopiera / klistra in i sina webbläsare).

Tänk emellertid på att sociala medier, precis som sökmotorer, kämpar med sitt eget krig mot skräppost på olika sätt, så om du vill spela det säkert om regler kan ändras i framtiden, lägg till ett lager av innehåll mellan det sociala nätverk och din affiliate-länk; det vill säga, skriv en recension, lägg till bilder och vittnesmål till det och främja det inlägget istället.

Och om du fortfarande planerar att dela affiliate-länkar direkt på dina sociala kanaler (om det sociala nätverket tillåter dem), gör dem åtminstone glesa och effektiva.

Kom ihåg att först fokusera på att bygga en stark gemenskap kring ditt varumärke: dina följare kommer att vara mer sympati för dina aff-länkar om de först vet ditt värde – och de kommer vara mer angelägna om att hjälpa dig med affiliate-köp.

Som en sista anmärkning (av försiktighet) ska du alltid avslöja dina affiliate-länkar. FTC-regler gäller för anslutna länkar, liksom för någon annan form av betald länk.

Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter

Regel 14. Ansluta eller länka till din blogg och andra sociala kanaler

Använd dina sociala mediekanaler för att skapa medvetenhet och intresse för en annan kanal för dig med mindre marknadsföringsverktyg tillgängliga. Du kan till exempel använda Facebook och Instagram för att massivt marknadsföra dina SnapChat-erbjudanden, eftersom SnapChat tar bort allt innehåll efter 24 timmar från mottagningen.

Cross-promotion fungerar som en charm som den. Vissa plattformar, som Facebook och Twitter, tillåter också appanslutning mellan nätverk (med hjälp av OAuth eller ett annat protokoll), eller annan typ av integration för att automatiskt korsa inlägg, så utnyttja med alla medel möjligheten.

När det gäller länken tillbaka till din webbplats eller blogg ger Instagram dig bara en direktlänk i biografen, och du vill kombinera den med en stark CTA för att uppmuntra Instagrammers att klicka på den. Det betyder att du bör placera CTA bredvid länken (i bio), och att en generisk länk till din hemsida inte är en bra idé – ett av dina inlägg är ett bättre val, särskilt om du spårar inlägget från din analys svit (eller en gratis tjänst som bit.ly).

Det är en bra idé att också nämna länken i inlägg, även om den inte kommer att vara direkt enligt Instagram-inställningar.

Andra sociala nätverk gör det enkelt att länka till din webbplats eller blogg från din profil och inlägg, och du kan experimentera lite för att se vad som fungerar bäst för ditt varumärke.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 15. Gemenskaper och grupper

Gå med i grupper och samhällen – med minst 500 aktiva medlemmar, men helst 1k + – och svara på så många befintliga trådar som möjligt.

Specifikt, leta efter grupper som kan driva riktad trafik till din profil och blogg – det vill säga grupper som är relaterade till din nisch eller bransch. Du får större chanser att sätta ditt namn framför de rätta människorna, oavsett om det är påverkare eller potentiella köpare.

Mastermind-grupper är också fantastiska att dela och få dagliga insikter om hur du kan förbättra din blogg och affärsmetoder. Gå också med i branschrelaterat Q&En session där du kan dela din expertis och bygga kraftfulla anslutningar.

Lägg minst 10 minuter varje dag till att engagera sig i dina samhällen, ge råd och stöd vid behov. Det är bättre att investera mer i engagemang när du kommer igång – 1 timme till 30 minuter om dagen – då kan du gradvis minska engagemangstiden tills du blir ett namn som samhället gillar och uppskattar.

En försiktighetsinstruktion: undvik självpromotering tills du har gjort ett namn för dig själv, och när du börjar dela ditt eget innehåll (enligt gruppreglerna), gör det sparsamt och dela alltid innehåll som är värdefullt för gruppmedlemmarna och inte direkt sälja dina tjänster.

Som ett alternativ kan du gå med i kampanjgrupper, speciellt skapade för att alla medlemmar ska marknadsföra varandras arbete, delta i tävlingar och samarbeta på flera sätt för att öka bloggtrafiken. Till exempel är Instagram Posse en av de största (9K + medlemmarna) och mest aktiva Instagram-marknadsföringssamhällena på Facebook, skapade för användare för att hjälpa varandra att växa i engagemang och följa antalet genom Kommentar Pods, 30-dagars utmaningar och konto kritik.

Var dock försiktig med de krav och regler som varje samhälle kommer med: till exempel, Instagram Posse har regler mot självpromotering, “följ mig” -förfrågningar och uppmaningar till företag, där andra samhällen tillåter viss självreklam, men du kommer fortfarande att ha att följa administratörernas regler.

Facebook, LinkedIn

Regel 16. Gästinnehållstavlor och grupper för din publik

Förutom att gå med i andras grupper, och när du växer ett nätverk i hundra eller tusentals, kan du skapa dina egna samhällen också.

Gästbräden på Pinterest, öppna grupper på Facebook – you name it. Låt din publik uttrycka sina tankar, idéer, förslag – när du involverar dem kommer de att ställa frågor och engagera sig i dina inlägg.

Det är viktigt att du engagerar dig aktivt med medlemmar som går med i din grupp (er) och att du svarar på deras frågor genom att tillhandahålla användbar, värdefull information – ännu bättre om det är unika råd och expertis som kommer direkt från din erfarenhet, så att de inte hittar den någon annanstans.

Du kan också använda grupper och samhällen för att korsfrämja dina inlägg, men se till att inte göra det så ofta att det döljer dina gruppmedlemmars inlägg och förändrar gruppens uppfattning till en skräppostvägg.

Facebook, LinkedIn

Regel 17. Dina sociala kontakter

När ett socialt nätverk ger dig ett alternativ för att gruppera dina kontakter i anpassade kategorier, etiketter eller listor, måste du på alla sätt se till att du dra stor nytta av denna möjlighet.

Hur

Du kan organisera dina följda och följande kontakter i listor och skicka riktade tweets eller din innehållsmarknadsföringsguide till endast medlemmar och inte till någon annan.

På Facebook får du lägga till dina vänner i anpassade listor – ett exempel nedan, där jag visar hur jag har lagt till WHSRs Lori Soard i min arbetslista:

Facebook, Twitter

Regel 18. #Hashtaggar och nyckelord

Ibland överlappar hashtags och nyckelord i den meningen att du kan hashtagga dina viktigaste nyckelord i texten. Använd dem strategiskt – trendande och hashtags med hög trafik – och undvik överanvändning.

Hur

Twitter ger ett kreativt sätt att använda hashtags – Twitterchatt – som du kan använda för att interagera med aktiva Twitter-användare i samma nisch, generera kvalitetsinnehåll för dina bloggar och undersöka människor om en viss branschtrend. WHSR har en på #WHSRnetChat och det har varit en framgång hittills.

Du kan också starta en hashtagmeme eller gå med i en för närvarande aktiv i din nisch eller bransch. Det som är viktigt är att du engagerar din gemenskap. Om du driver en Facebook-grupp, eller aktivt deltar i en som tillåter hashtag-memes, se till att du sprider ordet om din anpassade meme. Detsamma gäller för Pinterest-brädor, även om hashtags inte kan klickas på kortbeskrivningarna.

Hashtags gör definitivt för enkla att gå med på plattformssamhällen och det finns gott om bloggare: #mondayblogs, #bloggerslife, #problogging, #businessbloggers, #bloggingbootcamp och så vidare.

Men hashtags spelar också en central roll på Instagram: du kan lägga till upp till 30 i dina inlägg för att maximera exponeringen, och Instagram-sökningen är helt hashtag-baserad också (det är så du hittar påverkare i din nisch på Instagram), så nu vet du säkert att det inte finns någon Instagram-marknadsföring utan hashtags.

Ett tips: interagera med andra Instagrammers med hjälp av en hashtagg innan du publicerar ditt inlägg med det – det fungerar bättre att hitta och ansluta.

Försök också att undvika generiska hashtags (#travel, #food, #cats, etc.), icke-relaterade hashtags (vem bryr sig om de är populära om de inte handlar om ditt märke?) Och särskilt trånga hashtags, precis som du skulle undvika nyckelord med hög konkurrens för SEO – det är osannolikt att du kommer att märka folkmassan. Ange bara en hashtag i Instagrams sökfält så kommer plattformen att visa hur många inlägg som finns för det hashtaggen / nyckelordet. Välj hashtags med inte mindre än 1 000 inlägg, men också inte mer än 10 000, och se till att du vet vad folk publicerar under det, så att dina inlägg också kan passa in.

Som en allmän tumregel, prova affärsrelaterade populära hashtags innan du skapar din egen – reservera att när ditt följande har vuxit i antal och engagemang, eller åtminstone inkludera din med andra hashtags som hjälper den att nå exponering.

Facebook, Instagram, Pinterest, Twitter

Regel 19. @ nämner

Nästan alla stora sociala nätverk tillåter @mentions i kommentarer, tweets och inlägg, och de får ditt nätverk meddelat och involverat i ditt innehåll för nästan ingen ansträngning.

Vad @mentions gör är ganska mycket att “ringa” användare till ditt inlägg och bjuda in dem att delta.

Hur

På Facebook och LinkedIn kan du “ringa” både profiler och företagssidor i kommentarer, uppdateringar och trådar, men inte i Pulse-inlägg (som du kan arbeta med en kommentar till ditt Pulse-inlägg där du nämner källorna du citerade i stycket).

På Twitter kan du starta en ny tweet med ett @ användarnamn och sända den till hela nätverket, vilket hjälper till att bygga en tråd som involverar mer än bara din samtalspartner. @Mention-svar visas emellertid fortfarande bara för dem som var involverade i konversationen, så du måste vara uppmärksam på att starta en ny tweet och inte träffa “svar” under den andra personens tweet.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter

Regel 20. Dela redan populärt innehåll

Lägg om populära bilder, dela Facebook-inlägg med hundratals eller tusentals kommentarer och gilla, retweet minnesvärda tweets, dela fantastiskt, populärt innehåll i din LinkedIn-uppdateringsström.

Med andra ord, gå med i diskussionen och gör den relevant.

Sök på sociala nätverk efter nyckelord relaterade till din nisch och välj det mest intressanta och mycket engagerade innehållet.

Regel nr 20 för marknadsföring av sociala medier - Dela redan populärt innehållExempel på populärt inlägg av Neil Patel, med 31K visningar, 1.1K reaktioner och 221 delningar.

Lägg också till en kommentar till innehållet du delar: det kommer att ge dina kontakter en anledning till varför du valde det specifika innehållet och varför du tycker att det är värt att dela med dem.

Sist men inte minst ett “skrytande” tips: utnyttja Twitter: s alternativ för att retweeta dina egna tweets. Sedan 2016 gjorde Twitter det lättare att ommarkera gammalt men ändå bra innehåll och ge det nytt liv med “ego-retweets” – och eftersom du kan lägga till kommentarer till dem kan du använda en extra CTA för att driva engagemang och registreringar.

Facebook, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Regel 21. Att vara vänlig och hjälpsam, inte köp

Kallanrop fungerar inte på sociala medier, för det är inte det som användare är där för. Om du blir försäljningsfull förlorar du förtroende och möjligheter.

Tvärtom, äkta, vänligt innehåll, som också är bra och inspirerande förutom underhållande, är en vinst.

Sätt ge dina användare vad de behöver och vill se först, och självreklam som andra. Fokusera på att skapa relevanta konversationer i din nisch och involvera samhället, beröra ämnen och vinklar som kopplas till kärnan i din blogg eller företagets meddelande och innehåll.

Var inte rädd att “grenas ut” lite med ditt innehåll: om din webbplats eller ditt varumärke handlar om förskollärande leksaker kan du definitivt dela innehåll om miljövänlig konst & hantverksmaterial, eftersom det fortfarande är relevant för din målgrupp och det passar också ditt varumärkes filosofi.

Du kan naturligtvis marknadsföra dina tjänster, men gör det sparsamt. Det jag skrev om affiliate-länkar gäller också här.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 22. Social Media Analytics

Regel nr 22 för marknadsföring av sociala medier - Analytics för sociala medierTwitteranalys för WHSR Twitter-konto (följ oss).

Jag skrev en fördjupad artikel i nov 2016 om hur du analyserar dina sociala ansträngningar, men kom ihåg att du kan göra ett bra jobb med analysverktygen sociala nätverk själva ger dig gratis.

 • Facebook Insights – ingår i din Facebook-sida (dvs. https://www.facebook.com/PAGENAME/insights/), det ger dig åtkomst till all trafik- och engagemangsdata för dina inlägg och extraherar statistik som kan hjälpa dig att förbättra ditt delade innehåll och kampanjer
 • LinkedIn Company Page analytics – ingår i företagssidan och du kan se statistiken som sidadministratör
 • Pinterest-analys – du kan hålla reda på följdtillväxt, intryck, ditt mest fästa innehåll och hur din kanal presterar på Pinterest, totalt sett
 • Twitteranalys – för att mäta din profils prestanda och påverkan på Twitter. Det finns på https://analytics.twitter.com/user/USERNAME/home

Google Analytics är alltid din vän.

Det enklaste sättet att mäta din Instagram-framgång är att registrera dig för ett gratis konto på WEBSTA, en komplett Instagram-analyssvit som hjälper dig att förstå ditt community och hitta nya människor att engagera sig i; som ett alternativ kan du använda SimplyMeasured för att få en översiktrapport av ditt Instagram-konto (och andra sociala medier) -prestanda.

För SnapChat, även om du inte kan samla in data på plattformen, kan du göra det på din webbplats: tilldela ett ID eller kod till varje Snapchat-kampanj för din analyspaket för att spåra och returnera som data du kan använda, som antalet klick och deras fördelning över tider på dagen.

Om du ser att dina följarantal och engagemangsgraden inte växer efter 3-6 månader sedan du började arbeta med din sociala medias strategi, ge inte upp – chansen är stor att du fortfarande jobbar med att utveckla din egen röst och publicera mer konsekvent, så fortsätt att engagera dig med din publik, delta i chattar och webbseminarier och hitta “stammar” som du är villig att bidra till (eller skapa din egen).

Speciellt på SnapChat är följdräknaren en värdefull marknadsföringsdata att ta hänsyn till när man utvärderar varumärkesprestanda på plattformen. Det beror på att användare behöver en QR-kod eller ett användarnamn för att följa ett varumärke, så varje följare är i själva verket avsiktlig och inte någon som bestämde sig för att följa slumpmässigt. Att berätta fantastiska historier hjälper dig att tjäna nya följare på SnapChat.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Regel 23. Sociala medieknappar

Sociala nätverk, såväl som ett antal plugins för WordPress och andra CMS-sviter, ger knappar och badge-koder för användare att lägga till på sina egna webbplatser, som besökare kan använda för att följa dem eller gilla / marknadsföra sitt innehåll med ett klick på webbplatsen.

De lilla praktiska knapparna hjälper definitivt till att marknadsföra ditt innehåll utan ansträngning!

Men var försiktig när du ber om kampanjer och gilla, särskilt på Facebook – faktiskt implementerade nätverket strängare regler 2014 för att bekämpa skräppost (och bedrägerier), och det kan straffa din profil eller sida om det fångar dig öppet och ber om gillar , oavsett om du gör det direkt på plattformen eller på din webbplats.

Det säkraste sättet att göra detta (med Facebook och med alla nätverk) är att försiktigt påminna dina användare om att du inte har något emot en gest av uppskattning.

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Twitter

Regel 24. Reklam och marknadsföring

Om du inte kan avsätta för mycket tid och resurser till inkommande marknadsföring eller om du vill nå användare utanför dina cirklar och samhällen kan du alltid välja annonsering.

Detta är ännu sannare än SnapChat, en plattform som kräver mer tid och resurser att använda som marknadsföringstillgång, så reklam är en mycket enklare lösning för att generera försäljning och trafik.

Att använda geofilters på SnapChat-annonskampanjer är definitivt en bra idé, särskilt om du vill delta i lokala evenemang eller sociala orsaker under en viss vecka, som hjälper till att utveckla varumärkesigenkänning och produktintrige. Jämfört med sponsring av ett evenemang är geofilter billiga och de förde Alex Kehr över 200 000 riktade visningar med bara $ 15,33.

På Pinterest kan du gå med Promosed Pins (riktad efter annonsgrupp), och LinkedIn erbjuder dig annonser baserade på intressen, demografi och jobbkategorier.

Börja med en smal reklampublik och öka sedan räckvidden när du testar dina annonsers framgång – det här är ett bra sätt att hantera din budget eftersom reklam aldrig blir billig. Att öka trafikkraften för dina redan starka inlägg är en bättre idé än att försöka bygga engagemang på helt nya inlägg, med risken för en låg eller noll ROI.

På Facebook och LinkedIn kan du också köpa sponsrade inlägg och öka dina redan engagerade Facebook-inlägg för att få mer dragkraft och högre klickfrekvens. Facebooks Ad-Relevans-poäng hjälper dig att mäta hur effektiv en annons är när det gäller användarengagemang (gillar, kommentarer, visningar osv.), Så att du effektivt kan budgetera tid och pengar som spenderas på kampanjer.

Utnyttja möjligheten att dela dina inlägg på Facebook-sidor till din profil för att ge dem ett extra gratis uppsving – du kommer att öka räckvidden och feedbacken, eftersom dina profilinlägg ofta visas i dina vänner och följares nyhetsfeed jämfört med företagsidor ( och du kan tagga dina vänner också).

En annan form av marknadsföring är LinkedIn: s rekommendationer: det här är i huvudsak recensioner av ditt yrkesmässighet och prestanda som hjälper dig att bli ett bra ljus med både framtidsutsikter och andra yrkesverksamma. Rekommendationer fungerar dock bara om de är äkta (ja, någon kanske faktiskt går och kontrollerar om det som sägs är sant).

Innan du bestämmer dig för att spendera pengar på standardannonsering, gå ut och hitta Instagram-konton att annonsera på för att öka din trafik och öka dina varumärkesinsatser. Du vill komma i kontakt med påverkare och mindre konton med ett lojalt och aktivt följande, så att du är säker på att få en ROI (riktad uppsökning).

Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, SnapChat, Twitter

Verktygslåda för sociala medier

Du behöver inte göra allt manuellt! Här är några verktyg du hittar praktiskt i marknadsföring av sociala medier.

Varumärken omnämnanden

BrandMentions hjälper till att övervaka och mäta ditt (och konkurrenter) branding och marknadsföringskampanj för sociala medier.

Buzzsumo

Det hjälper dig att hitta ämnen för Facebook-marknadsföring utifrån vad som fungerar för din nisch i nätverket. För att använda det, ange bara nyckelord och se vilket innehåll som har presterat bättre under de senaste månaderna eller året.

Hootsuite, Buffer, Klout

Planera enkelt dina inlägg och få en inblick i din sociala statistik, så att du vet när det är en bra tid på dagen att publicera nytt innehåll och till vilken del av din publik.

Pixabay

Att hitta rätt public domain-bild för dina sociala inlägg kan bli svårt … så här är en vacker webbplats som bara ger CC0-bilder.

Slutsatser

Sociala medier marknadsföring är ett spel med ständiga ansträngningar för att komma ikapp med sociala medier förändringar, precis som SEO måste komma ikapp med sökmotor algoritm uppdateringar och ändra bästa praxis.

Att bygga relationer, engagera sig i din publik och producera nytt, underhållande, vänligt innehåll är alltid dina stora vinnare överallt, hela tiden – det är aspekter på webben som aldrig förändrats under åren. Och alltid, lägg alltid till mervärde till konversationen.

Jag skrev en artikel om att öka din bloggtrafik med Facebook-grupper och liknande om du vill kolla in den. Men här är en rekommendation från mitt hjärta: lita aldrig på enskilda sociala nätverk för din trafik, som du inte skulle göra på Google – det är för lätt att falla isär när regler ändras, funktioner dör och ersätts och affärsmodeller växer till något annat (som den gamla MySpace och Friendster).

Kom ihåg att sociala medier är en verktygssats: dina bästa tillgångar är dina egna media – din e-postlista, din blogg och (om du har en) din egen värdgrupp.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map