Nybörjarguiden för försäljningstunnlar (och hur du skapar dina egna)

När du säljer något med din blogg, eller bloggar för att marknadsföra ditt företag, har du det målet i åtanke med varje inlägg du skriver. Men vet du exakt hur din publik går från att lära dig om din existens till beslutet att köpa? Det är troligtvis inte ett impulsbeslut. Enligt Mintels forskning undersöker 69% av konsumenterna online innan de fattar beslut om att köpa. För 18 till 34-åringar hoppar den statistiken till 81%. I dag mer än någonsin är beslutet att göra ett köp en process. Den processen kallas ibland köparens resa, och du kan hjälpa dig att leda din publik på den resan genom att använda en försäljningstratt. Här är varför du behöver en och hur du utformar din egen.


Vad är försäljningstunnlar?

En försäljningstratt är en sorts visuell representation eller modell av processen dina kunder följer, från att vara helt omedvetna, till beslutet att köpa. En tratt används som metafor eftersom den är bred längst upp och smal längst ner: bara en bråkdel av din publik kommer att slutföra processen för att bli kund.

Steg i försäljningstratten

Försäljningstratt Infographic. VektorillustrationProcessen börjar högst upp i tratten, som representerar de människor som du tror kan använda din produkt eller tjänst, men som ännu inte hört talas om dig. De kanske inte ens inser att din lösning finns, eller förstår problemet som den kan lösa. Längst ner i tratten finns dina kunder, människor som har fattat beslutet att köpa från dig. Stegen däremellan varierar. Större företag med försäljnings- och marknadsföringsteam har ofta komplicerade tratt med många scener, som grafiken till höger. Men som ett litet företag behöver du inte något så komplicerat. Du kan använda en enkel trestegsmodell som:

 1. medvetenhet
 2. Hänsyn
 3. Verkan

Varför använda försäljningstunnlar?

Det är sant att inte alla kunder kommer att följa exakt samma process. I stället för en tratt föredrar vissa människor att betrakta köparens resa som en cykel eller annan modell, eller till och med avvisa idén om en tratt helt. Trots att de kanske inte är en enda storlek-passar alla-representationer, är tratterna ett användbart och effektivt verktyg för att locka fler kunder och öka dina konverteringar. De hjälper dig att träffa din publik där de befinner sig och guider dem längs vägen för att göra ett köp från dig. Om du inte använder en försäljningstratt kan du upptäcka att du fokuserar alla dina ansträngningar på den ena änden av tratten utan att inse det. Om du:

 • Anslut med massor av framtidsutsikter, men försumma att följa upp goda leder
 • Be din publik att göra ett stort köp direkt utan att utveckla en relation med dem
 • Blogga allt om detaljerna i det du erbjuder, men försumma att göra kunder medvetna om problemet du löser

… då hoppar du över stadier i tratten och tappar kunder i processen.

Exempel på effektiva trattar

Crazy Eggs tratt guidar bloggläsare på deras resa till att bli kunder.Crazy Eggs tratt guidar bloggläsare på deras resa till att bli kunder.

Crazy Egg

Crazy Egg är mjukvarukort som har en fantastisk tratt:

 1. Toppen av tratten: De har en branschledande blogg om konverteringsoptimering.
 2. Middle of Funnel: Ett prenumerationsformulär på bloggen erbjuder gratis webbbok, “Hur man löser de största problemen i konvertering.”
 3. Botten av tratten: När du har prenumererat ber de dig prova en gratis 30-dagars testversion av Crazy Egg. Ebooken har också en CTA i slutet som ber dig att registrera dig.

Moz

Moz erbjuder SEO-programvara och verktyg för online-marknadsförare.

 1. Toppen av tratten: Moz-bloggen är en av de mest kända bloggarna för SEO och inkommande marknadsföring på webben. Eftersom bloggen är så välkänd i branschen skapar den medvetenhet och förtroende för varumärket och deras produkter.
 2. Mitten av tratten: Moz erbjuder begränsade gratisversioner av några av deras verktyg, inklusive Followerwonk och Moz Local, vilket ger dig en smak av vad de har att erbjuda.
 3. Botten på tratten: Från Moz-hemsidan kan du registrera dig för en 30-dagars gratisversion av Moz Pro.

Så utformar du din egen försäljningstratt

Toppen av tratten: Skapa medvetenhet

Syftet med detta toppsteg i tratten är att skapa medvetenhet och få ditt namn framför människor som kan använda det du har att erbjuda. Om du redan har en blogg och är aktiv på sociala medier är du ett steg framåt. Du kan använda din online-närvaro mer strategiskt som toppen av din tratt genom att skapa och dela rätt typ av innehåll. Se till att du har innehåll som är fokuserat på kunder i början av sin resa. De kanske inte förstår problemet de står inför eller hur din produkt eller tjänst kommer att ge en lösning på det problemet. För att använda din blogg som toppen av din tratt, se till att:

 • Förstå din publik och skriva intressant innehåll riktat för dem
 • Hantverk magnetiska, oemotståndliga rubriker
 • Använd engagerande bilder
 • Marknadsför din blogg för att öka din läsare

Mitten av tratten: Från perspektiv till bly

Nästa steg i tratten handlar om att skapa ett förhållande med din publik, bygga förtroende och avrätta dem som inte passar bra. Det är här många bloggare släpper bollen. De bygger medvetenhet med sina bloggar, men vet inte vart de ska leda människor därifrån. När läsarna är medvetna om problemet de står inför och lösningen du erbjuder kan du länka dem till inlägg som bygger förtroende, till exempel:

 • Fallstudier av hur du hjälpte andra kunder
 • Svar på vanliga frågor eller invändningar som kunder har innan de köper
 • Ett utdrag eller exempel på din produkt eller tjänst
 • Förklaringar och exempel på hur du skiljer dig från dina konkurrenter

Nyhetsbrev via e-post är också ett fantastiskt verktyg för mitten av tratten. De hjälper till att etablera och fördjupa din relation med dina bloggläsare och ta den till nästa nivå. För hjälp med att bygga ditt nyhetsbrev via e-post, kolla in dessa inlägg:

 • Beta din krok: De bästa freebiesna för att skapa bly
 • 6 sätt att få fler e-postregistreringar på din blogg
 • Hur du tredubblar dina prenumeranter med innehållsuppgraderingar

Trattens botten: Konvertera kunder

Längst ner i tratten är där du redan har skapat förtroende för din publik och du försöker få dem att köpa. Kolla in dessa inlägg om hur du utnyttjar det nyhetsbrevet för att konvertera prenumeranter:

 • Hur man tjänar pengar passivt med autosvar via e-post
 • 4 Exempel på bokstäver för att förvandla prenumeranter på e-postlistor till kunder

Landningssidor är också ett utmärkt verktyg i botten av tratten:

 • Komplett nybörjarguide för landningssidor
 • 9 bästa landningssidor och vad du kan lära av dem

Observera att i exemplen ovan ofta används fria försök längst ner i tratten. Du kan hjälpa dina kunder att förvandlas till kunder genom att erbjuda dem en smak av vad de får om de köper, oavsett om det är i form av en kostnadsfri prövning, gratis konsultation, ett utdrag eller ett prov.

Utöka ditt företag genom att skapa en tratt idag

Skapa din tratt idag! Kom igång genom att kartlägga den enkla processen som människor går från främlingar till kunder. Se sedan vilka stadier du saknar och hur du kan hjälpa dina kunder på vägen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me