6 bucăți de software de blogging despre care nu puteți auzi

Blogosfera este înghesuită cu jurnale mai mult sau mai puțin sofisticate, mai mult sau mai puțin profesionale și competitive, mai mult decât mai puțin identice în structură și funcționalitate.


Dacă vă întrebați de ce sunt atât de asemănătoare, un răspuns este că folosesc aceleași sisteme de gestionare a conținutului – WordPress, în mare parte, dar chiar și Joomla! și Drupal, care vin pe locul doi și al treilea, potrivit unui raport de sondaj recent realizat de W3Techs.

Da, Web-ul este format din WordPresses, Joomlas și Drupals. Dar acesta este sfârșitul? Ce se întâmplă dacă tot ce aveți nevoie este o soluție de blogging mai simplă, una care nu va ocupa prea multe resurse de găzduire, dar vă va garanta totuși instrumente fiabile?

Există și alte (mai mici) soluții de blog

Mulți nu sunt la fel de cunoscuți ca trio-ul menționat mai sus, fie pentru că nu au primit niciodată suficientă promovare în primul rând, sau pentru că nu au o anumită funcționalitate sau nu sunt la fel de flexibili. Cu toate acestea, o soluție de blogging este o alegere de făcut pe baza nevoilor dvs., nu a popularității CMS.

Ce zici de câteva nume?

Există 6 soluții de blog care sunt puțin cunoscute, gratuite, personalizabile și open source. Există mai multe acolo, dar acești șase copii ai lor sunt suficient de ușor pentru a vă începe fără probleme – și vin cu modele frumoase și curate.

Aici sunt ei:

 1. FanUpdate
 2. Chyrp
 3. OpenBlog
 4. Pixie
 5. PivotX
 6. CuteNews

Vrei să experimentezi cu aceste platforme? Continua să citești. Sunt aici pentru a face prezentări. 😉

1. FanUpdate

FanUpdate a fost inițial creat de Jenny Ferenc pentru site-ul său Prism-Perfect.net, dar când a trecut de la proiect, baza de utilizator pentru scriptul său a continuat să solicite sprijin și actualizări, astfel încât o comunitate de dezvoltatori de la Nepwork.com a luat plouă a proiectului și a continuat să dezvolte FanUpdate (acum la a treia versiune). Fanupdate este distribuit sub licența GPL.

Panoul de bord FanUpdate

cerinţe

 • PHP
 • MySQL

Demo: N / A

Site-ul vânzătorului: http://www.jemjabella.co.uk/scripts/fanupdate/ (numai versiunea disponibilă după închiderea FanUpdate.net)

Profesionistii

FanUpdate este ușor și ușor de instalat și necesită doar un șablon web HTML gata pe site-ul dvs. pentru a putea fi activat. Vizitatorii pot comenta cu ușurință înregistrările dvs. și au propriile avatare prin integrarea Gravatar. Filtrele spam și sistemele de notare a comentariilor vă ajută să vă protejați site-ul împotriva abuzurilor. Versiunea 3 a remediat și o eroare de securitate anterioară.

Pentru ca FanUpdate să funcționeze cu site-ul dvs. web, paginile dvs. trebuie să poarte o extensie de fișier .PHP, deoarece aceasta este limba de care va avea nevoie interpretul de cod pentru a afișa postările dvs. de blog pe pagina principală.

Mai jos este fragmentul de cod comun al FanUpdate pentru a fi plasat acolo unde doriți să fie afișat blogul dvs. – în general, fișierul dvs. index.php:

<?php

// Blog FanUpdate X.Y.0
// subiect: toate postările

$ main_limit = 5;

require_once ( „/ home / username / public_html / fanupdate / spectacol-blog.php ‘);

?>

Imaginea de mai sus a fost preluată de pe unul dintre site-urile mele web care folosește FanUpdate ca soluție de blogging.

Contra

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale utilizării FanUpdate este sistemul său anti-spam. Scriptul poate detecta cele mai frecvente forme de comentarii spam – chiar și datorită unei liste de cuvinte și expresii pe care le poți lista neagră în panoul Opțiuni – dar comentariile despre spamul de obicei vor fi aprobate, fără a trimite chiar o solicitare de moderație la adresa de e-mail. Dacă utilizați FanUpdate, asigurați-vă că verificați lista de comentarii aprobate, în așteptare și spam, cel puțin o dată pe săptămână, deoarece sistemul dvs. de bloguri ar putea să aprobe un comentariu spam și să puneți un comentariu legitim în Spam..

Un alt dezavantaj este imposibilitatea de a face altceva din FanUpdate, dar postările de pe blog. Nu puteți crea pagini, nu puteți instala pluginuri etc. FanUpdate este cu adevărat un instrument de bază pentru bloguri web mici care rulează pe un pachet de găzduire cu resurse limitate.

2. Chip

Chyrp este un CMS minim care își propune să fie o alternativă mai puțin voluminoasă la WordPress. Alex Suraci a dezvoltat inițial Chyrp ca proiect hobbyist în 2004, apoi a fost achiziționat ulterior de Arian Xhezairi în 2010, care a continuat dezvoltarea. Versiunile recente vin în spate documentație extinsă și o comunitate de sprijin.

chyrp

cerinţe

 • PHP 5.2+
 • MySQL 4.1+ sau SQLite 3+ (cu PDO)

Demo: https://www.softaculous.com/softaculous/demos/Chyrp

Site-ul vânzătorului: https://github.com/chyrp/chyrp

Profesionistii

Ușor de instalat, stilat și ușor, Chyrp este o alternativă mai sigură și mai funcțională la FanUpdate. Chyrp poate fi extins prin intermediul modulelor și traducerilor, astfel încât este foarte personalizabil și, dacă știți un pic de șablonare și programare PHP, se poate transforma într-un instrument flexibil. Documentația vă va oferi un ghid clar și inteligibil pentru accelerarea procesului.

Un tip interesant de extensie pentru Chyrp este Feathers. Pene integrează platforma de bază pentru a adăuga funcții mai complexe. Un exemplu este articolul, o pene pentru articole care vă permite să adăugați un titlu și un byline la postările dvs..

Contra

Editorul de text este … bine, este doar un editor de text. Nu există nicio funcționalitate WYSIWYG nativă cu Chyrp. Cu toate acestea, poate fi furnizat prin modul cu Redactor.

3. OpenBlog

OpenBlog este o platformă de blogging ușor de utilizat, bazată pe cadrul CodeIgniter PHP. Este simplu și nu vă va supraîncărca serverele, dar la fel ca WordPress și Chyrp, este susținut de o comunitate productivă care oferă teme, pluginuri și extensii. OpenBlog acceptă mai multe limbi și este eliberat sub licența GPL v3.

Tabloul de bord OpenBlog

cerinţe

 • PHP
 • MySQL

Demo: N / A

Site-ul vânzătorului: http://open-blog.org

Profesionistii

OpenBlog este la fel de ușor de utilizat pe cât poate fi WordPress pentru un începător, dar este la fel de interesant pentru un utilizator intermediar și avansat. Instalarea este automatizată, iar șabloanele sunt personalizabile – și comunitatea oferă oricum suficient de multe opțiuni pentru șabloane.

O caracteristică interesantă în Panoul de administrare este Backup-ul bazei de date: butonul este citit pe bara laterală a panoului și când faceți clic pe acesta veți descărca un fișier de rezervă .ZIP instantaneu pentru a fi descărcat. Este atât de ușor.

Adresele URL sunt prietenoase cu motorul de căutare, iar platforma acceptă pagini, RSS și un editor WYSIWYG. Pluginurile vă permit să vă extindeți platforma, iar acestea sunt cam similare cu WordPress, deci nimic prea complex acolo.

Dacă tocmai începeți cu bloggingul și nu doriți să încercați WordPress, OpenBlog face o alternativă valabilă.

Contra

Spre deosebire de WordPress, OpenBlog nu permite modificări de șablon din interiorul Panoului de Administrare. Va trebui să aplicați modificările manual și apoi să reîncărcați fișierele prin FTP.

4. Pixie

Inițial creat de Scott Evans pentru site-ul său al trupei, Pixie s-a dezvoltat într-un CMS ușor, dar eficient, sau ca dezvoltatorii le place să îl numească, un „Small, Simple, Site Maker”. Pixie este portabil, acceptă mai multe limbi și este eliberat sub licența GPL v3.

Prima pagină Pixie

cerinţe

 • PHP
 • MySQL

Demo: http://demo.getpixie.co.uk/

Site-ul vânzătorului: http://www.getpixie.co.uk

Profesionistii

Pentru început, instalarea software-ului cântărește doar 2,28 MB, făcând astfel Pixie unul dintre cele mai ușoare CMS disponibile în prezent.

Este interesant faptul că Pixie acceptă microformatele XFN. Acest lucru este util pentru a menține toate legăturile de pe blogul dvs. semantic relevante pentru motoarele de căutare și pentru ființele umane (de exemplu, dacă cineva verifică efectiv codul sursă al paginii și află ce tip de atribut ați folosit – „soț”, „prieten”, etc).

Pixie acceptă teme CSS și copii de rezervă ale bazei de date. Pentru a face backup la DB, accesați Setări -> Backup -> Copie de rezervă a bazei de date: sistemul va crea un fișier .ZIP pe server pe care îl puteți descărca făcând clic pe linkul care va apărea pe pagina.

Contra

Pixie nu este atât de ușor de utilizat pe cât ar putea să pară. Dacă obișnuiți să creați postări pe blog și pagini unde le publicați, veți fi dezamăgiți – pentru a crea pagini noi pe Pixie, trebuie să apăsați Setări în filele principale și să le creați de acolo. Fila Publicare vă va permite să le editați doar. Pentru postări, nu există nicio filă – trebuie să vă întoarceți la Tabloul de bord, derulați în jos către „Linkuri rapide” și faceți clic pe „Adăugați o nouă intrare pe blogul meu” (unde „Blogul meu” este numele blogului dvs.).

5. PivotX

PivotX este o soluție de bloguri open source dezvoltată de o echipă de voluntari și lansată sub Licența GPL. Acceptă mai mulți autori, extensii și widget-uri pentru funcții suplimentare.

Pagina principală PivotX

cerinţe

 • PHP
 • MySQL sau fișiere plate

Demo: http://pivotx.net/page/screenshotspage

Site-ul vânzătorului: http://pivotx.net

Profesionistii

Este o instalație de 7 MB – nu este o pene, dar aceasta este încă destul de ușoară pentru canon. Vine cu un tablou de bord similar cu cel al WordPress, dar este mult mai elegant.

Puteți scrie postările și paginile site-ului dvs. în Intrări și pagini, care este destul de detaliat la o primă vedere: sub Intrări și pagini aveți toate instrumentele pentru a vă crea și menține postările și paginile dvs. și chiar pentru a modera comentariile, trackbacks-urile și pentru a gestiona categoriile..

Gestionare media este similară cu media „WordPress” și vă permite să încărcați imaginile, fișierele și șabloanele. Puteți edita fișierele cu șabloane curente în vizualizarea textului.

Un lucru care îmi place la PivotX este că puteți rula mai multe bloguri și subweblog-uri și le puteți diferenția atribuind diferite categorii și șabloane fiecăruia.

În plus, puteți alege să stocați datele fie în fișiere plane, fie într-o bază de date MySQL. Fișierele plate nu sunt la fel de sigure.

Contra

Curba de învățare este puțin mai abruptă decât pentru WordPress, deoarece interfața sa este mai puțin ușor de utilizat, dar acest lucru nu este descurajant, deoarece software-ul este destul de bun. Cel mai bun mod de a începe este să citiți documentația și să faceți cunoștință cu secțiunile de tablou de terminologie și admin, care diferă de WordPress sau alte CMS-uri.

6. Cutenews

Cutenews este un mic script de blog dezvoltat de echipa CuteNews. Este o simplă platformă de blog-back-back ca FanUpdate, dar folosește fișiere plate în loc de baze de date MySQL pentru a stoca date.

Pagina principală CutePHP

cerinţe

 • PHP
 • fișiere plate pentru stocare

Demo: N / A

Site-ul vânzătorului: http://cutephp.com

Profesionistii

Ultimele versiuni de Cutenews sunt mai asemănătoare cu aspectul WordPress și în funcționalitate. Cutenews este extensibil prin pluginuri și module, iar întreprinderile mici pot achiziționa o licență pentru uz comercial. Vine cu o funcție de căutare, încărcări de fișiere și posibilitatea de a face backup (și restaura) versiunile salvate. Cutenews acceptă, de asemenea, interzicerea UTF-8 și IP.

Contra

Fiind o platformă care folosește fișiere plate în loc de DB-uri pentru stocare, Cutenews poate consuma resurse destul de mari pe măsură ce site-ul dvs. web crește în postări și comentarii..

De ce nu le-ai mai auzit

Când începi doar cu blogging-ul, ești mai dornic să urmărești masele, de teama de a nu se pierde. Chiar și atunci când nu ați atins vreodată un CMS, puteți instala cu ușurință WordPress (sau doar înregistrați un cont WordPress.com) și puteți începe cu o temă prematură. Sau puteți instala Joomla! sau Drupal, selectați o piele de bază și începeți să postați cel mai elementar mod, în timp ce urmați unul dintre cele mia de tutoriale disponibile pe Web pentru a îmbunătăți aspectul blogului dvs..

Pe de altă parte, să cunoști alte soluții – și să-ți oferi mai multe opțiuni – necesită cercetare, timp și dăruire. Așadar, deși este cu siguranță o idee bună să vă udați picioarele cu cele mai populare SMC-uri, luați în considerare să dedicați ceva timp cercetării și experimentării alternativelor.

Te pot asigura, este distractiv. 😉

Imagine cu amabilitate de Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me