Како Фацебоок зарађује новац?

У данашњем свету разарајуће технологије видели смо многе нове појаве које би пре неколико година изгледале чудно. Убер, услуга превоза, не поседује аутомобиле. Аирбнб, услуга изнајмљивања смештаја, не поседује ниједан смештај.


И наравно, имамо један од најпознатијих, Фацебоок. Фацебоок је друштвена платформа за дељење садржаја, али не ствара ниједан властити садржај.

Па како Фацебоок зарађује свој новац?

У најједноставнијем облику, одговор се може сажети у једну реч: Реклама.

Међутим, овај одговор можда неће задовољити многе људе с обзиром да је Фацебоок тренутно искориштен у износу од око 543 милијарди долара. То је пуно новца за компанију која не ради ништа, али у основи пушта људе да на својој платформи дијеле ажурирања о свом животу. За поређење, Мицрософт који гради и софтвер и хардвер за продају широм света тренутно се процењује на 680 милијарди УСД.

Погледајмо кратке финансије Фацебоока

Директор Фацебоока Марк Зуцкерберг је једном изјавио,

Помагање милијарди људи да се повежу је невероватна, понизна и далеко је ствар на коју сам у свом животу највише поносан.

На неки начин био је искрен, али помагање тих милијарди људи да се повеже помогло му је да зарађује много више за компанију него што многи људи знају. На крају крајева, и он је већ споменуо да „изградња мисије и стварање бизниса иду руку под руку“.

Ако погледамо Фацебоок приходе, наведени су само две главне тачке:

  1. Оглашавање и плаћања
  2. Остале накнаде

Највећи део тога је оглашавање, које чини готово цео приход компаније. У ствари, приход од оглашавања за Фацебоок током 2017. године био је огромних 39,9 милијарди долара.

Извор: Фацебоок

Захваљујући продаји огласа, од 2012. године зарађује новац песницом.

Од тада је показао сложену годишњу стопу раста (ЦАГР) од око 59%. Захваљујући тако здравом расту, компанија задржава снажан новчани ток и тај новац користи да повремено купује конкуренте, у коначници повећавајући своју вредност.

Зарада на Фацебооку и даље расте (Извор: Статистица)

Како то све ради заједно

Изградња мисије и стварање бизниса иду руку под руку – Марк Зуцкерберг

Као што је већ споменуто, основна премиса Фацебоока је омогућити својим корисницима да друштвено деле сопствени садржај. То би могло бити било шта од фотографија њихових кућних љубимаца или чак касноноћних свађа зашто мисле да је њихов комшија такав приправник и да би требали добити Нобелову награду. Наравно, с обзиром да је Фацебоок таква станд-уп компанија, великодушно омогућава људима да то раде бесплатно.

Тако је, просечни потрошач који користи Фацебоок не плаћа ништа за ту услугу. Све што морате да урадите је да се пријавите за рачун и можете да делите садржаје свог срца.

Проблем са “бесплатним” је што то често није. Ево улова; Ако не можете да идентификујете производ од којег Фацебоок зарађује, онда сте или ви производ, информације које генеришете су производ или су то комбинација оба.

Видите, Фацебоок вам не продаје ништа јер вас продаје својим оглашивачима.

Број активних корисника на Фацебооку и даље расте (Извор: Статистица)

У последњем кварталу 2017. на Фацебооку је просечно видело 1,4 милијарде дневно активних корисника. На дан 31. децембра 2017. број активних корисника месечно је порастао 2,13 милијарди, што је повећање од 14% у односу на претходну годину.

Ови бројеви много значе за Фацебоок оглашиваче.

Величина публике често одређује колико новца компаније попут Фацебоока могу наплатити оглашивачима. Постоје наравно и други фактори, као што су врста оглашавања, и такви, али на крају, жалба је база корисника.

Фацебоок спонзорисани пост

Компаније су увијек у потрази за начинима за ширење свог потенцијалног тржишта. Плаћају добар новац како би привукли што ширу публику у нади да ће им нешто продати. Будући да Фацебоок користи тако огроман број људи који га користе, потенцијално тржиште ових компанија је огромно. (Ако водите посао, такође би вас могло занимати како да се оглашавате на Фацебооку)

Ипак, ако Фацебоок не буде потпомогнут приходима од реклама, он би морао да наплати људе који га користе. Студије су показале да би тај износ могао бити и 5 УСД по кориснику, што би резултирало губитком чак 90% његових корисника.

Ко се оглашава на Фацебооку?

Према извештају Реутерса, више од 5 милиона предузећа се оглашава на Фацебооку месечно. Међу њима су гигантске компаније, које милијарде троше на рекламе. То су светски признати брендови, као што су МцДоналдс, ХСБЦ, Нестле и ДЕЛЛ.

Осим огласа, ове компаније плаћају и Фацебоок како би им помогли да повећају популарност и дистрибуцију постова са својих пословних страница. У ствари, они плаћају све, од огласа на бочној траци до промоције својих постова, па чак и спонзорисаних прича;

  • Огласи на бочној траци – приказују се са стране на веб локацији и коштају око 1 до 5 УСД
  • Спонзориране приче – отприлике 50 центи по клику
  • Промовирани постови – Око 5 долара на улазном нивоу, стварни трошак овиси о броју циљаних људи

Како број корисника који су активни на Фацебооку расте, тако расте и приход од оглашавања. Компанија је до сада водила изузетно поједностављену операцију, али чак ни тада није у потпуности ослоњена на ловорике.

Да, то смо ми на Фацебооку.

Будући потенцијални токови прихода

Технологија се увек мења, па чак и са изузетно успешним пословним моделом, Фацебоок је свестан да није непромењив за промене. Осим што купује неке потенцијалне конкуренте и компаније за које осећа додатну вредност својим основним операцијама, Фацебоок такође гледа на нове технологије које ће се доказати будућности.

„Радимо на новим начинима како ваше руке увести у виртуелну и проширену стварност. Носећи ове рукавице, можете цртати, куцати по виртуелној тастатури, па чак и снимати мреже попут Спидер Ман-а. ” – Марк Зуцкерберг (извор)

Оцулус Рифт – Виртуелна стварност је оглашена као “следећа велика ствар”, али до сада се још увек није скинула. Међутим, како цијене падају за нову опрему, Фацебоок-ова Оцулус Рифт ВР опрема вјероватно ће се надоградити на крајњу вриједност. Неке пројекције процењују да би Оцулус до 2020. године могао чак и до 10% Фацебооковог прихода.

Фацебоок Ватцх – Очигледно је да компанија која је успевала на садржајима који су генерисани од стране корисника такође улази у стварање садржаја за себе правећи сопствене видео снимке. Такође је купила права на емитовање неких спортских игара и то би могло додатно повећати приход од огласа.

Идете велики на мобилном – Стопа мобилне пенетрације је у порасту широм света и то и даље чини. То ће вероватно додати и Фацебоок-ову рекламну жалбу компанијама широм света.

Кина – Иако се овај економски гигант глобално такмичи са својим великим технолошким компанијама попут Алибабе и Тенцент-а, жалба снажне корисничке базе у земљи позвала се на Фацебоок и он покушава да уђе на кинеско тржиште.

Ако сте инвеститор, да ли је Фацебоок добра куповина?

Мало је касно да скочите на кола са акцијама сада када је цена акција Фацебоока небеско висока, али ако им то можете приуштити, многи аналитичари верују да компанија има још пуно простора за раст. Захваљујући снажном пословном моделу компаније и промишљеним стратешким позивима, она остаје атрактиван предлог.

Фацебоок је пре свега остао снажан фокус на свом јужноазијском послу, а Индија им је до сада била велика ствар. Због свог упоришта у овом региону, у јединственом је положају понудити платну платформу којој многи пружају подручје мобилног банкарства и финансија..

Компанија остаје лидер у простору друштвених медија и захваљујући основној делатности, наставиће да расте. Ранији потенцијал прихода који је раније објашњен вероватно ће повећати свој број и до сада је прилично цењен.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me